nek nam je srecnooooooooo
:razz:
When in Rome do as the Romans do
Eto,neka je s'andjelima,ako ce se postovat...
Sto je vjerovatno,koliko i avgustovski snijeg
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Cestitam papir sa svim slovima i mozete obrisat guzicu sa njim i svim zakonima i podzakonskim aktima dok god se postuju kako se postuju,a najbolje je pokazao dobrilo koji ga je pobucao fakticki za razliku od vlasti koja ga buca 17 godina pravno ! Crkli i jedni i drugi i treci !
I crijeva kad krche crnogoskim "shumom",glad je manja,i lakse podnosljiva.
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Neka nam je sa srecom, mada, kao sto vec rekose, ako ne bude jednako vazio za sve onda je bolje da ga nema.
Konkretno, koji to dio Ustava produbljuje podjele? Koliko sam ja mogao da vidim, Opozicija se slaze sa preko 90 % sadrzaja a sa ovim sa cime se ne slaze je nadjen kompromis. Tako pored crnogorskog imas i srpski za sluzbeni, a vjerske zajednice su odvojene od drzave (bez nabrajanja). Imas i zastavu koju osjeca kao svoju velika vecina naroda Crne Gore kao i himnu cije rijeci odlicno pristaju Crnoj Gori i koje na nijedan nacin ne ugrozavaju nikog.
Druga je stvar sto pro-srpski orijentisane stranke JEDINO umiju da pricaju o nekakvom genocidu,progonu,ugrozenosti... srpskog naroda u Crnoj Gori i kad ne bi bilo te price izgubio bi se smisao njihovog postojanja.
Last edited by shrek; 20-10-07 at 20:43.
Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.
Neka nam je sa srecom sa novim Ustavom gradjani Crne Gore !!!
Polako sa ovakvim izjavama, oni koji su ga pocijepali (ili tacnije pocijepao) su predstavnici ni priblizne polovine Srba u CG, recimo ovo da mi cita veoma dobar drug bi se naljutio, no znam da nijesi ovako mislio, nego, eto isprase mi politicari mozak pa svaku rijec mjerim
I jedno pitanje: dje moze da se procita ustav ? Mada mi se cini da je zvanicno proglasenje u ponedjeljak 22.10.
Last edited by St.Dzonny; 20-10-07 at 21:38.
Mi smo ovo ucili iz engleskog jos u osnovnu a ne iz latinskog u gimnaziju ka' vi dolje![]()
Ko je spominja' da se zavrsavala i kakva srednja skola ???!
Usvajanjem Ustava dvotrećinskom većinom ujedno je oznacen politički kraj srpskog nacionalizma u Crnoj Gori.
We have just opened the doors to heaven(but this time we are going solo).![]()
NOTHING IN LIFE IS CERTAIN BUT TAXES AND DEATH
Zasto mislis da Crnogorci trebaju nakom nesto da daju!
Pa Crna Gora nije valjda crnogorska nego i srpska, bosnjacka,muslimanska,albanska,hrvatska,romska...
Reci mi otvoreno:
Po cemu vece pravo na opstinu od Tuzi ima Danilovgrad,Savnik,Pluzine,Zabljak,Andrijevica...
Sve nabrojane opstine su i po stanovnistvu i teritoriji mnogo manje od Malesije sa centrom u Tuzima!
Tuzi imaju solidnu infrastrukturu, izvanredanu mogucnost poljoprivrednog razvitka, mjestane koji su vaoma radni !
Mozda je problem Tuzi sto u njemu zive Albanci jer da nije tako sigurno nebi sporio pravo lokalnom stanovnistvu da se organizuje na nivou PRAVE opstine.
Bojim se da mnogi ljudi ne shvataju da nedavanjem opstine Tuzi se cini ,jedna jasna, diskriminacija prema manjinskom albanskom narodu!
Reci mi jedan jedini razlog koji ide u pravcu da Tuzi i dalje budu dio Podgorice!!!!!!!!!!!!!!
Zar Mugosa bolje zna sto je bolje za stanovnike ove regije od njih samih.
Jos jednom!
Po kojem kriterijumu Danilovgrad ima opstinu a Tuzi odnosno Malesija nemaju???????????
Libertas
ustav produbljuje podele zato sto je istim ignorisano 60% gradjana koji su se na popisu izjasnili da govore srpskim jezikom i njihov jezik je postao strani jezik u Crnoj Gori a usvojen je kao zvanicni jezik kojeg govori samo 20% gradjana Crne Gore tj crnogorski.
Tih 60% gradjana Crne Gore koji govore srpski su obrisani potezom gumice, i njima je i ako je vecina u CG uskraceno da se obrazuju , skoluju i sporazumevaju na sopstvenom jeziku.
U demokratski uredjenim visenacionalnim drzavama bez vecinskog naroda kao sto je recimo Svajcarska zvanicni jezici su italijanski, nemacki i francuski.
Херцег Нови - (Тањуг) - Митрополит црногрско-приморски Амфилохије оценио је да је црногорска власт, усвајањем новог Устава, "пљунула на православну цркву" и "укинула свом народу српски језик".
"Усвајање новог Устава је пљување по цркви у Црној Гори", оценио је митрополит Амфилохије у беседи, после црквене службе у селу Требесину код Херцег Новог.
Он је негативно оценио то што у новом Уставу није наведено да у Црној Гори вековима постоји Православна црква, чији је једини канонски представник Митрополија црногорко-приморска Српске Православне Цркве, наводећи да у Уставу може да буде "све друго, али не и назив православне цркве".
Амфилохије сматра недопустивим да се Црква у Уставу не наведе под правим именом, већ се сврства у верске заједнице.
"Црква ће се назвати неким именом којим се никада није звала. Две хиљаде година ова црква има име, а данас је зову верском заједницом", рекао је митрополит Амфилохије, упитавши: "Шта то значи верска заједница?"
Он је упитао и ко има право и у име којег закона и идеологије да "лиши цркву имена?".
Новим Уставом гарантована је слобода вероисповести, а Српска Православна Црква и Митрополија црногорско-приморска сврстане су у верске заједнице које делују у Црној Гори.
Митрополит је оштро критиковао одредбу Устава којом се за службени језик уводи црногорски, наводећи да је то одузимање језика свом народу.
"Данашњи просветитељи укидају свом народу цркву и српски језик, што нису урадили ни Турци, ни Млечани, ни Аустроугари", рекао је Амфилохије.
"Српског језика нема у Уставу. Нема више народ да говори српским, него матерњим језиком", рекао је он и додао да се "зна на ком је језику написано све у Црној Гори од Петра Цетињског, Његоша и свих од реда до данас".
Црногрски парламент усвојио је у петак увече, двотрећинском већином, нови Устав, којим се Црна Гора проглашава "грађанском, еколошком и социјалном државом равноправних грађана који у њој живе".
u svim normalnim zemljama, sto crna gora nije, ustav je plod kompromisa .
znaci sve najbrojnije nacionalne i verske zajednice sednu, dogovore se i naprave zajednicki ustav.
Tako je kao sto rekoh u normalnim drzavama, a u nenormalnim drzavama kao sto je Crna Gora jedna , brojnija grupacija namece svoju volju i interese drugoj, malobrojnijoj i ne dozvoljava tim ljudima osnovna prava kao sto su pravo na koriscenje sopstvenog jezika, izucavanje sopstvene kulture, tradicije i vere.
Upravo to se desilo usvajanjem ovog novog ustava.
Zamislite da recimo u Belgiji gde zive Flamaci i Valonci, Flamanci koji su brojniji i kojih ima 60% donesu novi ustav Belgije kojima se onemogucava valoncima koriscenje sopstvenog jezika i negovanje sopstvene kulture? Naravno nezamislivo , al sto je nezamislivo u Evropi, zamislivo je i ostvarivo u Crnoj Gori.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks