Quote Originally Posted by Ćipur View Post
Ko priča tu priču da Srbi preko Drine ne postoje?????

Nevjerovatno.
Ja sam zaista mislio da si pametniji.
Ovo je 10-ti put da ponavljam.

Srbo zapadno od Drine itekako SADA postoje. Svako ima pravo da se izjašnjava kako hoće i da se smatra kako hoće!

A ovo je podforum I S T O R I J A i u ovoj temi kao i u još nekim ja samo pokazujem kako su nastali Srbi zapadno od Drine, kako su i kad ponijeli srpsko ime.

Kao što vidiš i kao što smo svi na ovom podforumu Istorija viđeli, Srbi zapadno od Drine nose to ime KAO NACIONALNO, NARODNO, nose ga ni 100 godina.
Čim je krenuo nacionalni pokret Srba, smesta se javio i u Bosni i Hercegovini. Čitaj malo Petra Kočića koji se po tebi nije zvao Srbinom. To je bio snažan srpski nacionalni pokret, u Srbiji, Vojvodini, Bosni i Crnoj Gori, sa svojim liderima poniklim na domaćem terenu. Posebno su nacionalno svesni bili Vojvođani jer su imali najbolje uslove da razvijaju i očuvaju svoju kulturu iako su bili u AU, daleko bolje su prolazili od Srba u Bosni.

Nisam ja kriv što je toliko ljudi bilo nadahnuto srpskom nacionalnom idejom, koja je za većinu pre svega označavala slobodu - zapamti to - slobodu a ne religiju i slično. Danas je druga priča, srpski nacionalizam nije dominantno ni progresivan ni oslobodilački, više je klerikalan, konzervativan itd. Ali biti Srbin više i nije politika, davno više nije tako - nažalost to važi za Srbiju ali i dalje ne važi za Crnu Goru.