Page 27 of 50 FirstFirst ... 1723242526272829303137 ... LastLast
Results 651 to 675 of 1236

Thread: Crnogorski jezik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Thomas_O_Malley View Post
    Quote Originally Posted by Zvek_Zivi View Post
    Imamo na ljubav ja mnim e si ti autor !
    Da ne bi lutali od teme:
    Molio bih da mi objasnis porijeklo gramatickog oblika "E" u prvoj recenici. Bicu slobodan da zamolim odgovor koji nece biti rezultat prepisivanja.
    Momce, ne znam odakle si, ali ako ne razumijes ono “e” onda bi reka dvije stvari:

- ili da nijesi iz Crne Gore
    - ili da si iz Crne Gore, ali da volis da mudrujes

Ako je ova prva stvar tacna onda te razumijem, mada mi nije simpaticna tvoja nadmenost ispoljena nacinom na koji pitas da ti se objasni to “e”.

Ako je kojim slucajem ova druga stvar tacna, onda bi ti bilo bolje da se pokrijes usima i da cutis.
    Last edited by Hajdukovic; 04-07-07 at 19:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

eo posto sam sprzio komad...pa i ja da se ukljucim...sto se ti ce ove teme...eo neko moje misljenje...nisam neki mudrac i budala koja lupa svasta... ali gledano ovako: Svi znamo da je "veliki" Vuk stvorio azbuku i srpski jezik....aa prije tog srpskog jezika kako se pricalo na ovim prostorima, kojim jezikom su ljudi pricali(vjerovatno nisu bili mutavi)...a isti taj Vuk u svojoj knjizi pise kako se u Crnoj Gori govori Crnogorskim jezikom...Stoga ja kao obican lik iznosim svoje misljenje...ii uvjeren sam da cu naici na podrugivanje od strane veoma inteligentnih korisnika ovog foruma.....
    Dolje lanci i okovi ne vezu se sokolovi!!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by super kojot View Post
    eo posto sam sprzio komad...pa i ja da se ukljucim...sto se ti ce ove teme...eo neko moje misljenje...nisam neki mudrac i budala koja lupa svasta... ali gledano ovako: Svi znamo da je "veliki" Vuk stvorio azbuku i srpski jezik....aa prije tog srpskog jezika kako se pricalo na ovim prostorima, kojim jezikom su ljudi pricali(vjerovatno nisu bili mutavi)...a isti taj Vuk u svojoj knjizi pise kako se u Crnoj Gori govori Crnogorskim jezikom...Stoga ja kao obican lik iznosim svoje misljenje...ii uvjeren sam da cu naici na podrugivanje od strane veoma inteligentnih korisnika ovog foruma.....
    Zasto bi ti se neko podrugivao kad si u pravu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vuk nije stvorijo Srpski jezik! Vuk je prilagodio azbuku srpskom jeziku...."jedan glas jedano slovo". Inace ovde kruzi prica, kako je Vuk seo i smislio srpski jezik. Jezik ne moze da smisli jedan covek, jezik proizilazi iz naroda!
    Boj ne bije svijetlo oruzije,već boj bije lobi u američkom kongresu.....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by RHCP View Post
    Vuk nije stvorijo Srpski jezik!
    U pravu, si srpski jezik je stvorio hrvatski Ban Josip Jelačić!!!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vuk nije stvorijo Srpski jezik! Vuk je prilagodio azbuku srpskom jeziku...."jedan glas jedano slovo". Inace ovde kruzi prica, kako je Vuk seo i smislio srpski jezik. Jezik ne moze da smisli jedan covek, jezik proizilazi iz naroda!

i javio se predstavnik intelektualne strane ovog foruma...bate jesi citao gospodare prstenova...znas li da je Tolkiene stvorio jezik....pa kad je tako onda nam je blizi hrvatski jer govore ijekavicu nego srbi....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

i javio se predstavnik intelektualne strane ovog foruma...bate jesi citao gospodare prstenova...znas li da je Tolkiene stvorio jezik....pa kad je tako onda nam je blizi hrvatski jer govore ijekavicu nego srbi....
    hahha...bravo care!
    Znaci Vuk stvorio jezik. I svi ga prihvatili, bez pogovora. I Srbi i hrvati i svi ostali novokonponovani narodi i narodnosti! A Tolkien-ov jezik je ostao samo na filmu. Vuk je bolji od Tolkiena! Vukov jezik je zaziveo u narodu!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    U pravu, si srpski jezik je stvorio hrvatski Ban Josip Jelačić!!!!!
    Koga je krunisao srpski partrijah i koji je rodjen u srbiji! hehe:blah:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koga je krunisao srpski partrijah i koji je rodjen u srbiji! hehe:blah:
    Sto je cisti dokaz da su Hrvati Srbi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hajdukovic View Post
    Sto je cisti dokaz da su Hrvati Srbi.

jedan dobar deo!:hardrock:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

jedan dobar deo!:hardrock:
    Izgleda da ima vise Srba onih koji ne znaju da su Srbi, no onih koji to znaju, sto cini srpsku naciju unikatom (za ginisovu knjigu).

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hahha...bravo care!
    Znaci Vuk stvorio jezik. I svi ga prihvatili, bez pogovora. I Srbi i hrvati i svi ostali novokonponovani narodi i narodnosti! A Tolkien-ov jezik je ostao samo na filmu. Vuk je bolji od Tolkiena! Vukov jezik je zaziveo u narodu!

Tolkienov jezik se moze koristiti...Bate Vuk ga je nazvao Srpski...sa kojim pravom neam pojma...ali zasto je u svojoj knjizi pricao o crnogoskom jeziku...Bate onda mi odgovori kako se zvao jezik kojim su pricali na ovim prostorima prije ovog velikog srpskog jezika???? morao se nekako zvati...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tolkienov jezik se moze koristiti...Bate Vuk ga je nazvao Srpski...sa kojim pravom neam pojma...ali zasto je u svojoj knjizi pricao o crnogoskom jeziku...Bate onda mi odgovori kako se zvao jezik kojim su pricali na ovim prostorima prije ovog velikog srpskog jezika???? morao se nekako zvati...
    Zvao se srpski! Nije on izmislio srpski "bate". On je prilagodio pismo srpskom jeziku, "jedan glas jedno slovo"!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hajdukovic View Post
    Izgleda da ima vise Srba onih koji ne znaju da su Srbi, no onih koji to znaju, sto cini srpsku naciju unikatom (za ginisovu knjigu).
    Pa to i jeste nesreca Srpskog naroda!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Kome vjerujete ovom ostrašćenom Svetosavcu ili samom Vuku?

Zvao se srpski! Nije on izmislio srpski "bate". On je prilagodio pismo srpskom jeziku, "jedan glas jedno slovo"!
    hahahahahah
    Pa on je legendo lingvistike, znači uzeo samo jedno popodne i napravio jezik i naimenovao ga srpskim!!! :lolblue:
    Eh taj svetosavski narod, jedini narod na svijetu koji je na bajkama nastao ....
    Jedini narod na svijetu koji bajke izučava kao svoju prošlost, a ne istoriju.

Ljegendice pa ti si i lingvisdtički stručnjak.
    Koliki je bio fond riječi tvog čukunđeda? 50 - 100? :lolblue:

Što kaže sami Vuk.

Hmmm...da vidimo.

... Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog' vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike..Mi ga sami trebamo... Ja sam takovij Rječnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rječnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih rječi , koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze."

(Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966- "Objavlnie o serbskome rječniku")

Dakle- jedna trećina "pravih srpskih riječi" (33%). Ostalo je uzeo iz navedenih rječnika.
    Bar tako sam kaže.
    Od te jedne trecine "pravih" srpskih rijeci, barem je pola uzeo iz Crne Gore !!!
    Dakle, Srbi su prije Vuka upotrebljavali - iz danasnjeg srpskog rjecnika 15 - 20 % rijeci !!!
    Last edited by Ćipur; 05-07-07 at 11:05.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Vjerujete li ovom Svetosavcu, ili Svetom Petru Cetinjskom?

Zvao se srpski!
    Zvao se po ljudima koji kose srpom? Jesi siguran?
    Po sebrima/ratarima?
    SRBIN od latinskle rijeci SERVUS = SLUGA, ROB
    SRBI = SERVI
    SRBIJA = SERVIA

Petar I Jeremiji M. Gagiću

Milostivij gospudar moj,

Jeremij Mihailovič,

Vaše dva ljubeznjejše pisma od 17ga i 23ga minuvšega fevralja čest jesam imao ispravno polučit. No po pričinje mojej bolesti nijesam moga otgovorom služit, budući mi ot nazad 15 danah udario pritisak, koji me verhu mojega obiknovenoga kašlja i revmatizma teško mučio i do danas nije me posve ostavio.
    Posiljka pod bukvoju A koju sam pri pervomu pismu primio sostoit u dvije knjigi Novago zavjeta, prevedenago gospodinom Stojkovičem na naš jezik, iz kojih jednu vam posilaju s pismom gospodina novgorodskago i s, petrburskago mitropolita Serafiona, moleći vas da mi soobštite vaše mijenije, kako će se vam ovi prevod pokazati. Ja ga nijesam svega za uzrok moje bolesti pročitao, ali mi se čini da je dobro preveden. No da je cerkovna pečat bolje bi bilo za one koji graždansku nijesu ni vidjeli. Biće mislim i riječih koje neće svaki razumjeti po tomu što u svakoj počti provinciji i nahiji neka razlikost u govorenju i narječijam iмade, budući svoj jezik tuđima jezikami pokvarili i mnogo svoga izgubili.

Za tisjaču červonih mojega i narodnoga pensiona i za 99 mojih osobnih, također ispolučeniji pomjanutoj posilki prepovodim raspiski, mene je udivitelno što ova tisuća cekinah ne ide pravo cernogorskomu, nego slavenoserbskomu narodu. Može bit neka pulitičeska pričina tomu. Molim kad vam budet nadokano sočinit pismo za gosudarja novoga imperatora da biste me izvijestili kakvim surgučem krasnim ili černim treba ono je zapečatiti.

Drago mi je i radostno čuti da ste već s obručenoju vam djevišeju sčas(t)livo brakosočetanije soveršili. Vseblagij Bog da vam darujet to što u njega prosili budete. S ovim čistoserdečnim raspoloženijem i pozdravom vas i za vazda ostajem vašega blagodarija pokornij sluga i svakoga dobra želatelj.

Cetinje,
    marta 5. dnje 1826. goda.

m. č. PETROVIČ.

-------------

Petar I Dositeju Obradoviću

Blagorodni gospodin Dositej Obradovič,

Primio sam s punim udovolstvijem Vaše počteno pismo, također i novo napečatane u našem jeziku knjige ot ljubavi Vaše k meni poslane, na koje čuvstvitelno blagodareći Vam serdečno želim što bi u našem dragom rodu sveđer više takvih ljudej bilo, koji bi svoji darovanija i trudi po primjeru Vašemu i s takvijem userdijem, kako i Vi, ljubeznjejšij mnje Obradovič, na prosvjasvješčenije svojej naciji posvješčavali.

Jesam Vašega blagorodija pokorni sluga černogorskih mitropolit i ordena sv. Aleksandra Nevskago kavaler.

PETR PETROVIČ NJEGOŠ s.r.

Na Stanjeviće, 23. okt. 1805.

P.p.
    Drago mi je što Vi imadete jednoga mladića dostojnoga sebi nasljednika, a ja se trudim, da i ovdje bude zavedena malena šкola. Molim, ne prihvatajte se na drugu stranu do polučeniji drugoga mojega pisma.

--------------

PETAR I MUSTAJ-PAŠI, VEZIRU SKADARSKOME I ALBANSKOME

Ot nas Petra Petrovića, vladike crnogorskoga i kavalijera rusijskoga, čestitome Mustaj-paši, veziru skadarskomu i sve Arbanije drago prijateljsko pozdravljanje.

Razumijem da Tahir-beg Averić i neki ostali Turci od Podgorice i od Spuža i Žabljaka hoće da uzmu moje ribnike pokraj Gornjeg blata u Sinjac, koji su u moju zemlju i u moj udut, što ni je od starine ostalo, od kojih imam starinske knjige, koje kažu svuđe granice naokolo, pak se čudim odkuda oni mogu imati ribnik u moju vodu i u moju zemlju, koje mi je od Ivan-bega Crnojevića ostala, kako sjedoče mnoge knjige, među koje imam jednu od tvojega šukunđeda Sulejman-paše. Za to te mnogo molim kako većila careva i pravoga sudnika da rečeš Tahir-begu i ostalijema, da se od toga posla prođu, oli da pošlješ tvoje dva čojka, koji znadu turski čitati i naški govoriti, da ribnike i granice pogledaju i da moje i Tahir-begove knjige vide, zašto ja tuđe ništa ne ištem i kavge ne želim, a Tahir-begova braća i momci prijete, da će moje ljude sjeći na moje ribnike, koje sam ja dao kao i sve zemlje moje u sinjački meteh kuluku crnogorskomu, da on od svega za svoj harač dohotke uzima. Ja ljubim mir i prijateljstvo na komšiluku sa svakim, za to te i opet tvrdo molim, da mi za ovu rabotu odgovoriš da znam hoće li se rečeni Turci od takve napasti proći, oli nećeš li ti tvoje ljude poslati, da sudom vidite kako bude pravo bez ikakva inada i kavge.

I da si zdravo i dugo i za mnogo.

--------------

PETAR I KAPETANU PLUSKU

Presvijetli gospodine,

Sinoć primih vaše počitajemoje pismo, pod čislo 21, označenoje, iz kojega razumjeh da je gospodin kapitan i kavaljer Kaboga doša u tomu gradu s depešama i da ima namjerenije po poveleniju visočajšega cesaro-kraljevskoga dvora doći ovdje i besjediti sa mnom o važnih djelah.

Ja sožaljeju što po sadašnjem obstojateljstvam ne mogu po trebovaniju vašemu naznačit den od njegova ovamo došestvija bez znanja i soglasija glavarah narodnijeh koji su u takvom slučaju potrebiti, nego poslah da što skorije imaju doći ovdje, budući da su pošli na različita mjesta za posla narodnje. I kako se povrate, bićete uvjedomljeni. Međutijem molim da više rečenij gospodin iмade dobrotu od usterpjenja.

Vaše p.g. piše mi sveđer italianskim jezikom kojega ja ne razumijem nako veoma malo. A sekretar naš obštenarodnij, koji je pisma u našem jeziku prevodio nahodi se, kako je vam izvjestno, u Budvi i, ako ne bude oslobođen za doći na svoje mjesto, ja ne znam kako otgovarati, koji čest imam prebivat s istinim počitanijem vašega presvijetloga gospodstva pokornjejšij sluga

Cetinje, fevralja 3/15, 1820.

mitropolit PETROVIČ

PETAR I MARKU ZORZIJU

Pre[svije]tli i preu[zvi]šeni g-dne, g-dne,

Kako su mi predali dva sveštenika počtenjejše pismo ot vašega pres[vije]tloga i preu[zvi]šenoga gospodstva, tako, koliko sam moga iz onoga razumijeti, kazao sam glavarima ot Njegušah koji u prošastu nedjelju činili su zbor među sobom ot svega njihova plemena oli knežine. No, vidim iz njihova obštega otgovora da nijesu namislili ostavit bez suda glave, rane i štete koje su imali i što su izgubili. Noseći ove razloge da nijesu dužni plaćat pravi za krivoga, u vrijeme kada je moga platiti životom oni isti z družinom ot oružja principova, koji su kavgu začeli.
    Ja s moje strane žudim sa svijem serdcem i nastojim sa svom jakosti da se zlo prekrati i da ljevše i bolje Njeguši mogu pismo vašega pre[svije]tloga i preu[zvi]šenoga gospodstva razumjeti. Što im ja nijesam moga rastulmačiti, budući potpuno svaku riječ u italijanskom jeziku postignuti ne mogu, to sam na našem jeziku činio prepisat i s mojijem osobitijem pismom na Njeguše poslat, od kojijeh čekam iznova ot[govor].

Međutijem i za vazda ostajem s punom stimom i visokopočtenijem na vaše zapovijedi pokorni ...

Na Stanjeviće, maja 10. 1795.

PE[TR] [PETROVIČ]

-----
    Iz knjige,
    Petar I Petrović - DJELA
    izdao CID Podgorica 1999 godine
    štampala "Vojna štamparija" - Beograd

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Thomas_O_Malley View Post

Apsolutna glupost br. 5 - Ova je posebno interesantna... jer postoji vise studija koje o govore o porivu prikrivenih homoseksualaca da prvom prilikom nekom od sagovornika spocitaju visak zenskih hormona kako bi skrenuli paznju sa sopstvene opsjednutosti sviranja q...
    Pazi nemam ja ništa protiv tvojeg viška ženskih hormona. To je tvoja stvar.
    Ali nemoj da mi tvoje vrckanje guzom i razmetanje tvojim obilnim ženskim hormonima namećeš kao model ponašanja.
    Nemam ja ništa protiv ni tvoga identiteta - bez ikakvog identiteta.
    Razumiješ?
    Tvoj identitet, sastavljen od stotinu identiteta je tvoja stvar.
    Ja ga nijesam kritikovao do sad, dok me nijesi povukao za jezik. Ja se naravno gadim takvog identiteta, isto kao što se ti gadiš identiteta svoji đedova i prađedova, jer su tvoji đedovi po tvom mišljenju bili primitivni crnogorski nacionalisti.
    Tvoj identitet svaki dan mogu da vidim na TV, iz saopštenja onoga Zekovića, Helsinškog Komiteta, Gareta Tankosića Kelija.
    Organizuj PRIDE paradu i to je što se mene tiče je OK! To je tvoja stvar, neću je podržati naravno, ali orgazizuj ako baš hoćeš.
    Ali ko si ti da osuđuješ moj nacionalizam?
    Odakle ti takva drskost i obraz za tako nešto?
    Last edited by Ćipur; 05-07-07 at 11:29.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hahahahahah
    Pa on je legendo lingvistike, znači uzeo samo jedno popodne i napravio jezik i naimenovao ga srpskim!!! :lolblue:
    Eh taj svetosavski narod, jedini narod na svijetu koji je na bajkama nastao ....
    Jedini narod na svijetu koji bajke izučava kao svoju prošlost, a ne istoriju.

Ljegendice pa ti si i lingvisdtički stručnjak.
    Koliki je bio fond riječi tvog čukunđeda? 50 - 100? :lolblue:

Što kaže sami Vuk.

Hmmm...da vidimo.

... Svi Slavenski narodi kromje Serbalja vostočnog' vjeroispovjedanija imaju svoje Rječnike..Mi ga sami trebamo... Ja sam takovij Rječnik preduzeo, i već skupio. On će pomenutim' potrebama udovletvoriti. Soderžavaće sve Serbske rječi, koe se nalaze u Rječnicima: (koi e samo imenom Serbskij), Dellabelli, Belostencu, Jambrešiću, Stulliju, Hajmu; imaće jošt' ednu tretinu pravih Srbskih rječi , koe se ni u ednome, ot rečenih Rječnika, ne nalaze."

(Sabrana dela Vuka Karadžića, 2. tom, Prosveta, Beograd, 1966- "Objavlnie o serbskome rječniku")

Dakle- jedna trećina "pravih srpskih riječi" (33%). Ostalo je uzeo iz navedenih rječnika.
    Bar tako sam kaže.
    Od te jedne trecine "pravih" srpskih rijeci, barem je pola uzeo iz Crne Gore !!!
    Dakle, Srbi su prije Vuka upotrebljavali - iz danasnjeg srpskog rjecnika 15 - 20 % rijeci !!!

Cipure, rode, ti stvarno ne znas srpski ni da pricas, a koliko vidim ni da citas!
    Kad sam ja rekao daje vuk seo i izmislio srpski jezik?? hmmm

I to tvoje, prsto, cupanje iz konteksta vukovih knjiga je smesno i neozbiljno sa tvoje strane!

E sad ti meni reci, dok vuk nije napravio reformu srpskog pisma "jedan glas jedno slovo" kakvim se pismom sluzio narod u crnoj gori? da li je pisao kao sto danas pises ti? cemu onda teznje dukljanske akademija nauka da u crnogorsko pismo uvede jos tri znaka? Daj odlucite se vise. Koliko slova imate!?
    Ti cipure, rode, danas pises po principu "jedan glas jedno slovo", znaci po vukovoj reformi! Znaci pises po Vuku!
    Ti jos pricas da je Vuk navodno posrbio crnu goru, i da pre 1800i neke nije u opste bilo srba u crnoj gori. Apsolutna glupost! Kako to da nije bilo srba, kad je Stefan Nemanjic osnivac srpske drzave rodjen u Ribnici kod Podgorice jos davne 1113god. Da nisu mozda srbi i 1113godine okupirali cetnickom ideologiom, crnu goru? Sta je sa tom razlikom od 700godina!?
    Pricas bre, gluposti, i polako se gubis u njima!

P.S. Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, pa će se tako osvojeni deo zemlje i narod opet vratiti, kad tad vratiti, svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu.
    Teze ces izbiti srpstvo u crnoj gori, nego u samoj srbiji! Otisli ste kao drzava, vraticete se kao pokrajna!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cipure, koji se jos jezik naiva "NASIM"?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Carevi se smenjuju, države propadaju, a jezik i narod su ti koji ostaju, pa će se tako osvojeni deo zemlje i narod opet vratiti, kad tad vratiti, svojoj jezičkoj matici i svome matičnom narodu.
    Teze ces izbiti srpstvo u crnoj gori, nego u samoj srbiji! Otisli ste kao drzava, vraticete se kao pokrajna!
    :lolblue::lolblue::lolblue::lolblue::lolblue:

Da mi je tvoj mozak na dva dana, da odmorim...
    Reality is overrated.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default 3 srpska doktora istorijskih nauka, ili RHCP? Kome sad da vjerujete?

Evo sjajan primjer Srbina, koji je bajku proglasio za istoriju, čuo Svetosavac za ovu doskočicu a veze nema što kaže istorija na tu temu.
    Uostalom on je i Srbin postao na doskočice, recimo prađed ovog pravoslavnog Bošnjaka hrabro je ubijao Srbe u I svjetskom ratu!
    Prvi put u istoriji RHCP-ovi su postali Srbi 1918. godine kada im je to dekretom odredio kralj Aca.

Kako to da nije bilo srba, kad je Stefan Nemanjic osnivac srpske drzave rodjen u Ribnici kod Podgorice jos davne 1113god. Da nisu mozda srbi i 1113godine okupirali cetnickom ideologiom, crnu goru? Sta je sa tom razlikom od 700godina!?
    Bilo je i tada Srba u Duklji, ali izbjeglica iz Raške.
    E sad kome više vjerujete? ovom ostrašćenom Svetosavcu kome je identite u magli, fantazijama u Marku Kraljeviću, Srđi Zlopogleđi ... ili više vjerujete srpskim doktorima istorijskih nauka: Simi Ćirkoviću, Relji Novakoviću, Željku Fajfriću ... ?
    Procijenite sami je li Stefan Nemanja bio Srbin ili Dukljanin.
    Uzmite u obzir RHCP-ovo mudro, svetosavsko izlaganje, pa pročitajte što kažu srpski istoričari.
    No, sad ćemo da čujemo poslije ovoga opet neku svetosavaku mudroliju od RHCP-a. :lolblue:
    Izvoli RHCO, kaži neuk zezelicu svetopsavsku, doskočicu, koju obično potkrijepiš nekim smajlijem! Smajli ti je naučni dokaz? :ass: :burp:

Dr Sima Ćirković o porijeklu Stefana Nemanje

Jedan od najpoznatijih srpskih istoričara - profesor beogradskog univerziteta dr Sima Ćirković,
    vrlo je jasan đe je Nemanjino porijeklo.

Vrlo je jasan.

Quote Originally Posted by Dr Sima Ćirković
    [...] Veliki župani Raške koristili su ove borbe i povremeno zbacivali vizantijsku vlast i preduzimali pohode pustošeći okolne vizantijske oblasti. U periodima vizantijskih uspjeha primirivali bi se dok se ne ukaže nova povoljnija prilika.
    Raški veliki župani dolazili su i u prvoj polovini XII vijeka u bliži dodir s Dukljom, ali sa izmijenjenim ulogama.
    Dok su u vrijeme Mihaila i Bodina dukljanski vladari postavljali namjesnike u Raškoj, sada su se Raški veliki župani miješali u unutrašnje borbe Duklje i postavljali na vlast svoje štićenike. Ponekad su i članovi raške vladajuće porodice, prisiljeni da napuste zemlju zbog unutrašnjih obračuna, nalazili utočište u Duklji. Tako je i otac Stefana Nemanje, kasnije velikog župana i ujedinitelja srpske države, pobjegao u Duklju. U vrijeme toga izgnanstva rodio se u Ribnici Nemanja i bio kršten od "latinskih jereja", kako priča njegov sin Stefan Prvovenčani [...]

prof dr Relja Novaković o porijeklu Stefana Nemanje, i Relja misli da su Nemanjini porijeklom Rašani

dr Željko Fajfrić o porijeklu Stefana Nemanje

Još jedan srpski istoričar, dr Željko Fajfrić objašnjava, on čak detaljnije, kako je Nemanjin otac bio plemić u Raškoj, pa izbjegao u Zetu u kojoj se rodio Nemanja.
    Bez dileme i za ovog srpskog istoričara Nemanja je Srbin porijeklom iz Raške, nije Zećanin/Dukljanin iako je rođen u Duklji.

Quote Originally Posted by Željko Fajfrić

Ove dinastičke borbe u Raškoj su izbile odmah nakon smrti velikog župana Vukana. U međuvremenu, dok se Uroš nije dočepao vlasti, neki Zavida je izgleda vladao jedno vreme (stoga postoje pretpostavke da je on možda Vukanov sin ili bliski rođak), ali on nije bio ličnost većeg značaja i formata u Raškoj tako da nije uspeo da se održi na prestolu i odmah je podlegao pobuni svoje braće. Zavida se navodno sa svojom braćom sporečkao oko imanja i budući da nije došlo do mirnog rešenja ovoga spora, došlo je do teških reči, zatim pretnji i na kraju do otvorenog sukoba. "Ipak sam slušao da je bio veliki metež u ovoj strani zemlje, i Dioklitije i Dalmacije i Travunije, i da su roditelju njegovu braća mu zavišću oduzela zemlju". (Stefan Prvovenčani). Zavida nije mogao drugačije odgovoriti već samo bekstvom. On je imao nekih imanja u Zeti, poznato je Ribnica kod Podgorice, i tu se sklonio za izvesno vreme.
    Za to vreme u Raškoj besne dinastičke borbe koje traju duže vreme što omogućuje da se u njih umeša i zetski kralj Đorđe želeći da on bude taj koji će da odluči o tome ko bi mogao biti novi župan. U tome je na kraju precenio svoje snage jer se odjednom raška vlastela udružila sa nezadovoljnom zetskom vlastelom, pa onda tako udruženi pozovu u pomoć Grke. Naravno, Grci su osetili povoljnu priliku da ponovo dobiju uticaj u srpskim poslovima i pristanu. Kao rezultat ovog saveza ostvarena su dva vojna pohoda protiv Đorđa. Prvi pohod Đorđe je suzbio, ali u drugom podlegne. Vojska mu se raziđe i on, nemajući kuda, za prvo vreme se skloni u Crmnicu. Sada je cela zemlja buknula protiv njega, najpre Kotor, a zatim i ostali. Jedno vreme je lutao po zemlji tražeći utočište dok ga konačno nisu, prezrenog od svih, uhvatili i odveli najpre u Drač, a zatim u Carigrad. U Carigradu je, poput svoje majke nekoliko godina ranije, i on umro u zatočeništvu. Grci su tada kao svoga pretendenta na presto u Zeti doveli Gradihnu iz kuće Branisavljevića.
    Ove dinastičke borbe dovele su Zetu dotle da je ona od nezavisne pretvorena u državu koja je zavisna od Vizantije. Verovatno je da je narod Zete tuđinsko osvajanje dočekao kao olakšanje, jer ga je osvajač konačno oslobodio beskrajnih dinastičkih borbi koje nisu imale nikakve svrhe, osim borbe za vlast. Izdajstvo je postalo obična stvar, a da je uzelo maha potvrđuje i pop Dukljanin: "Tada su oni koji su se smatrali prijateljima i veoma bliskim kralju, i koji su jeli njegov hljeb, podigli protiv njega svoje potčinjeno ljudstvo, tako jedni spolja a drugi iznutra predadoše tvrđavu i kralja vojskovođi gospodinu Aleksiju, koji uzevši kralja, povede ga sa sobom u Drač, a odatle ga, okovanog i u pratnji stražara, pošalje u Carigrad, gdje je preminuo u zatvoru." (Letopis pop Dukljanina). Osim nezavisnosti, Zeta je izgubila i druge privilegije koje su Bodin, a kasnije i Mihailo teško stekli. Sredinom XII veka ukinuta je i barska arhiepiskopija, a i vladar više ne nosi naziv kralja već naziv "veliki knez".
    Upravo nekako oko tog vremena, pretpostavlja se 1113. godine, Zavida je dobio sina kome je dao ime Nemanja. Kako je u to vreme Zavida boravio u Ribnici kod Podgorice, to se pretpostavlja da se Nemanja rodio upravo tu. Odmah po rođenju deteta postavilo se i pitanje njegovog krštenja. Zavida je bio pravoslavne vere i bilo je za očekivati da se i dete tako krsti, no tu je bilo problema jer je Zeta bila pod snažnim katoličkim uticajem tolikim da u njoj skoro da nije bilo pravoslavnog sveštenstva. Kako je Zavida bio praktičan čovek, odlučio je da mu dete krsti katolički sveštenik. "A kako su u zemlji toj latinski jereji; to se po volji božjoj udostoji da u hramu tom primi i latinsko krštenje" (Stefan Prvovenčani).

Tekst se nalazi na velikosrpskom sajtu :arrow: http://www.rastko.org.yu/istorija/lo...za_1.html#gl01

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mislis ovo pise u tekstu: "Početkom XII veka na Balkanu stoje nasuprot jedna drugoj dve srpske oblasti – Raška i Zeta. Obe su međusobno imale dovoljno različitosti da bi bile u stalnim neprijateljstvima, a razlog je bio jednostavan – prevlast. Osim drugačijeg etničkog sastava i različite religije, Raška i Zeta su trpele različite uticaje što se i te kako osetilo u kulturnom pogledu. Njihovi međusobni odnosi bili su samo ponekad skladni, a najčešće je stalna netrpeljivost dovodila i do krvavih sukoba. Ono što im je bilo zajedničko bilo je to da nijedna oblast nije bila nezavisna, već su obe pod stranom vlašću.

CIPURE: Srpske oblasti! To su tvoji dokazi!!!:yipiiii:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Evo sjajan primjer Srbina, koji je bajku proglasio za istoriju, čuo Svetosavac za ovu doskočicu a veze nema što kaže istorija na tu temu.
    Uostalom on je i Srbin postao na doskočice, recimo prađed ovog pravoslavnog Bošnjaka hrabro je ubijao Srbe u I svjetskom ratu!
    Prvi put u istoriji RHCP-ovi su postali Srbi 1918. godine kada im je to dekretom odredio kralj Aca.
    hahaaha...dobar si!

Ja nisam srbin! Ja sam slovenac!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

CIPURE: Srpske oblasti! To su tvoji dokazi!!!
    Srpske oblasti, to je svetosavska doskočica smišljena u 19. vijeku, prije toga je postojala samo jedna jedina srpska zemlja u svim dokumentima, to je ništa, beznačajno, to su bajke nekog srpskog istoričara.

No što su činjenice Svetosavko?
    Što je bio Stefan Nemanja?
    Rašanin ili Dukljanin? :ass:

Iako je rođen u Duklji, što je bio Stefan Nemanja?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ja nisam srbin! Ja sam slovenac!
    A majka ti Srpkinjica (žena koja kosi srpom).
    Ako tebi nije ili mama ili tata Srpče, onda sam ja Bolivijac!

Page 27 of 50 FirstFirst ... 1723242526272829303137 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)