Само полако, да не пренагљујемо ни са каквим закључцима (док господин Шоћ и даље вјероватно штуца од тебе... ) јер можемо да погријешимо... Држимо се докумената и онога што у њима пише.

Дакле, наравно, Владика помиње Дукљу, као дио историје овог простора, јер свако нормалан зна да Дукља то јесте. Око тога се слажемо.

Сад само треба да у нормалној дискусији, покушамо да прођемо кроз вријеме и да опишемо догађаје и разне околности везане за то. Или бар да покушамо, ако за то има воље.

Даље, сложили смо се да Владика није био у праву баш око свега, али да му се то може опростити усљед времена у којем је живио и слабој доступности историјских извора.

Прије него "скочимо" на крај Xviii вијека, ја бих се још мало задржао у времену о којем је писао Порфирогенит, или нешто раније, ако немаш ништа против.

Дакле,

Главно мјесто у овом дијелу Балкана био је већ поменути Солин (тада се звала Салона). Ту је цар Диоклецијан, у вријеме своје моћи, почео да зида величанствен двор, чије остатке можемо да видимо и данас...
Диоклецијан је умро 313. године у ту је и сахрањен, у свом маузолеју, који је касније преправљен у црквицу, а која, мислим, постоји и данас. Око граница Далмације, њеног богатства и утицаја у то доба би се вјероватно лако сложили, јер нисам наишао нигдје да су вођене расправе на ту тему.
Мене занима да ли ћемо се сложити око овога:
У покрајини Превалитана, налазио се град Скодра (наравно, данашњи Скадар), сједиште некадашње предримске илирске државе. Овај град је увијек, без зузетка, био од највеће стратешке важности, за све војске и империје које су туда долазиле и пролазиле.
Поред Скодре, други по важности град у овој области била је Доклеа, која међутим није добила име директно по Диоклецијану, него по илирском племену Доклеатима. Један од најстаријих илирских градова био је Метеон (касније а и данас Медун). На крајњем југу налазио се још један јако важан град, Епидамнос (касније Дирахијум, данас Драч).

Да ли око овог пасуса, посебно око имена Дукље, и помена Илира, можемо да се сложимо?
Постоји ли ту нешто што желиш да означиш као нетачно, или можемо око тога да се сложимо и да наставимо дискусију?
Уколико имаш било који значајан податак везан за период о ком говорим, наравно, наведи га.