Ja vie imam neko mračno razmiljanje. Ja mislim da sve te stvari koje pomau borcima da varaju, a pritom naruavaju imid MMA sporta oni vrlo lako mogu da uklone. Ali da namjerno neće.
A to su:
- Trenutne rukavice koje omogućavaju eye-pokes. Bilo je i ranije ovih ponuda za rukavice kao to su bile u nekadanji Pride gdje ne bi bilo eye pokes-a, svaka je odbijena.
- Sudije koje presude u korist slabijeg borca ako se borba ne zavri prekidom. Ovih primjera je bilo milion.
- Selektivna pravda u oktagonu od strane sudija koji su zaslijepljeni ili novcem ili naredbom ili popularnoću borca, i onda ne kanjavaju privilegovanog borca za očigledno varanje, ali su aurni da kazne njegovog protivnika.
- Nesavjesni i neprofesionalni komentatori koji pomau da la bude uspjena. DC je npr. totalno realan, čak i kada se Khabib (koji je njegov drug) borio on je uvijek istakao svaki poen koji je protivnik nad njime ostvario. Neki drugi komentatori kao Joe Rogan dosta borbi komentariu u korist borca koji po svim parametrima gubi borbu, i tu se stvara pogrena slika u očima gledatelja, pogotovo onih koji se mnogo ne razumiju u sport i pravila. I tako ako i sudije donesu odluku u korist onoga borca koji je bio slabiji, to većina ljudi slabije prepozna jer im je Joe Rogan čitavu borbu ispirao mozak o tome kako je nadmoćniji bio borac koji ustvari ne zasluuje pobjedu.
Naredne dvije stavke zadiru u domen teorije zavjera, znači samo su pretpostavke, ali imaju donekle smisla i logike. Ali ih svakako treba uzeti sa zrnom soli.
- Slanje pijuna u trening kampove protivnika. Kad ima jednog Trevor Wittman-a u ugao, koji je trenutno najbolji trener na svijet. On odlično analizira mane borca i njegove tendencije, i prilagođava game-plan i trening kamp svojeg borca tome. E dodaj na to da njemu neko dojavi informacije o tome ta tačno protivnik priprema za ovu borbu, ta radi u njegovom trening kampu, tada bi ovaj ima mogućnost i da se tome prilagodi. To bi dalo stravičnu prednost njegovom borcu.
- Ja mislim da oni ponekad i uhvate neke borce na doping testovima, ali to ne objelodane, ne kazne ih za to već ih vrbuju da rade u korist UFC-a, da moda namjeste neke borbe ili da su prinuđeni da potpiu slične neke mračne ugovore.
Moguće da ima jo nekih ovako covert mehanizama koje UFC ne samo dozvoljava, nego i namjerno koristi u ostvarivanju viih ciljeva, a koji su tako prikriveni da uvijek pruaju taj takozvani plausible deniability. Mi bismo ovdje sada mogli da spekuliemo da li ti ciljevi podrazumijevaju samo jačanje biznisa, npr. odgovara im da Zhang Weili bude dugoročni ampion kako bi imali korist od ogromnog broja kineskih gledatelja, pa da onda sve ove prethodno navedene mehanizme koriste da takvog borca u potpunosti podre i pomognu u ostvarivanju pobjede. Ili da ti ciljevi moda ponekad imaju političku notu, i da podrazumijevaju klasičnu Američku propagandu, npr. ne odgovara im da bude ampion iz drave sa kojom ratuju, jer to bi onda ponudilo mogućnost da većina gledalaca saosjeća sa takvim borcem i njegovom dravom, to bi onda SAD prikazalo kao zlikovce jer ratuju protiv njih, i onda moda koriste ove i druge mehanizme protiv njih.
Pređoh malo sa obične MMA diskusije na komplikovane geopolitičke i druge teme, ali neme veze. Vjerujem da ima ovđe dosta istine.

, ali neme veze. Vjerujem da ima ovđe dosta istine.
Reply With Quote
Bookmarks