Aditivi su bolji u stotki, puno bolje čisti injektore i čelo klipa.
Sent from my OP13 using Tapatalk
što sam reče "for specific, high-performance engines"
Tojotin 1.33 to svakako nije![]()
Moj 1,6 je bio čipovan na 201 hp, onda je možda imalo smisla ići na 100 oktana, to je i bio savjet tjunera...
https://youtube.com/shorts/PyMjlvKvh..._eO-4iNqkeKFHJ
isto tako, kad je Petrol stigao u CG, nudili su 98 oktana po cijeni 95 jedno vrijeme. Drugi 1,6 je radio gore na 98, što sam skontao tek kad sam se vratio na 95.
Enivej, tu razliku u cijeni koju dostina daje na "premium" goriva može da se potroši na bolji način što se dugovječnosti i performansi tiče, od aditiva, do kvalitetnijih djelova i sl.
(nečitko)
Aditivi su bolji u stotki, puno bolje čisti injektore i čelo klipa.
Stay salty.
sve i da jesu, proizvođače goriva taj aditiv košta manje od jednog eurocenta po litru, a naplate ti ga 12 ili koliko sad?Radije da sam dodam aditiv, po potrebi.
al dobro, ko ima para za bacanje, nek sipa i aviodizel u golf 2, znam neke takve, imao sam ih i u porodici, a žao im da iskeširaju za bočicu kvalitetnog aditiva jednom godišnje![]()
(nečitko)
Sve to stoji na papiru, ali stotka se ne plaća samo zbog aditiva, već prvenstveno zbog oktanske stabilnosti koju senzori modernih turbo motora odmah prepoznaju i koriste da motor prodiše bez preventivnog povlačenja paljenja čim udari vrućina ili veće opterećenje. Mnogi su konstruisani da rade na 95, ali punu snagu isporučuju tek sa 98-100.
Dalje, citiranje američkih YouTube testova je ovdje malo van konteksta jer njihova AKI skala i naš RON standard nisu ista stvar, pa je njihov premium fuel (91-93) zapravo nivo naše 95-ice ili 98-ice, što tu računicu o bacanju para čini neprimjenjivom.
I ta strategija jedne bočice godišnje je više šok terapija nego održavanje, jer kod GDI motora čađ na ventilima ne čeka tvoj godišnji termin. Zamisli da pereš zube jednom godišnje najskupljom pastom
E da, porediti današnju preciznu mehaniku sa pričama o Golfu 2 i aviodizelu nema dodirnih tačaka sa realnim radom moderne mašine.
Stay salty.
A nek pada, zamisliću želju...
![]()
Dobro si dao poredjenje: to ti je kao da kupujesh pastu za zube od 20€ i mislis da ces imat mnogo zdravije zube od onoha sto koristi pastu od 2€, a odlasci kos zubara su manje bitni 😁
Elem, posto ti testovi americkih jutjubera nisu relevantni, a pokazuju da obicni motor s premijum gorivo ne ostvaruje ni 1hp vise, sem ako je dizajniran da koristi 98, ti mi daj te evropske jutjubere i njihive testove zasto je gorivo od 100 oktana maltene obavezno kod savremenih motora?
(nečitko)
Sve vrste naftnih derivata od srijede će biti jeftiniji pet do šest centi po litru, kazali su “Danu” iz Udruženja naftnih kompanija Crne Gore (UNKCG).
https://radioskala.me/gorivo-ce-poje...enti-po-litru/
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa i ovaj što sipa u 1.33 motor ne vozi neku aždahu![]()
Sent from my SM-S937B using Tapatalk
Nebitno, on poklapa kolegu radi toga, ja njega. Poenta je da bespotrebno pametuje, a nije u pravu. Svako neka radi sa svojim dinarom što ga je volja.
Stay salty.
Petrol 100 oktana 1.84€
But if you never try, you'll never know..
100 oktana ne daje vise snage nego daje punu snagu, sa 95 moderni turbo motori isporucuju manje nego sto je deklarisano da bi sacuvali motor
na motorima bez turbine 95 na eko
Iz Ministarstva energetike i rudarstva saopšteno je da od danas važe jeftinije cijene goriva.
Dizel će biti jeftiniji sedam centi po litru i koštaće 1,71 eura, a lož ulje osam centi i cijena litra biće 1,87 eura.
Litar BMB 98 koštaće 1,58 eura što je pojeftinjenje za pet centi, dok će litar BMB 95 pojeftiniti četiri centa i koštaće 1,55 eura.
“Saglasno odredbama Uredbe o načinu obračuna maksimalnih maloprodajnih cijena određenih vrsta naftnih derivata koja je stupila na snagu 24.marta 2026.godine naredni obračun će se obaviti 20.aprila 2026. godine, a eventualno izmjenjene cijene naftnih derivata važiće od 21. aprila 2026.godine”, najavljuju iz Ministarstva.
Prenosi cdm.....
Sent from my XRN 12 Pro 5G using Tapatalk
Pozdrav iz Germeringa
![]()
Žaom'vasje
Stay salty.
E mucenika na 5000 plate
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Od Srijede su nove cijene. Zbog praznika pomrjeriše 1 dan.
Greska u pisanju
motor isporučuje DEKLARISANU snagu s DEKLARISANIM gorivom
Nađi mi iđe đe za tvoj ili bilo koji auto piše da je obavezno sipat gorivo od 100 oktana, "bajo"?![]()
Što se tiče mene, vozim svašta, al ako ti je 1,6 turbaš sa 175 konja (čipovan na 201) "low power manuelac", okeeeeejjj
jes, al kad sipa 100 oktana, skube ka da je 2.0 turbo!
A važiiii. Po toj logici, trebalo bi da pijemo samo Evian vodu, samo angus govedina da se jede i ljetovanje samo na Bahamima, jer ništa drugo da ne valja... Besvija, da sad neka pumpa izbaci gorivo od 101 oktana, mnogi bi ođe rekli da je to jedino OK gorivo i da će sa svim ostalim motor samo da se raspadne $utri dan![]()
ako ga je fabrika deklarisala na 95, testirala na 95, znači da isporučuje deklarisanu snagu sa super 95. Uostalom, šta ti piše u saobraćajnoj? Ili ajmo ovako, šta kaže Monstat:
https://monstat.org/uploads/files/Sa...%20VERSION.pdf
594 vozila u CG po fabričkoj specifikaciji traži 98 oktana, a NULA vozila traži 100 oktana
(nečitko)
Nije ga fabrika testirala nakon 16 godina i 220000km na 45 stepeni u hladu uz one strane iznad Budve nego ja.
Yes — the Toyota 1.33 VVT-i engine (1NR-FE) does have a knock sensor.
- For example, parts listings for cars like the Toyota Yaris 1.33 VVT-i (1NR-FE) clearly include a knock sensor as a standard engine component .
- In general, all modern Toyota VVT-i petrol engines use at least one knock sensor to protect the engine from detonation .
What it does (quickly)
The knock sensor:
- Detects engine knocking (pre-ignition/detonation)
- Sends a signal to the ECU
- ECU adjusts ignition timing to prevent damage
Where it is
On 4-cylinder Toyota engines like the 1.33:
- Usually mounted on the engine block, often under the intake manifold
Laku noć
Stay salty.
Pojeftinjenje od utorka. Pustite se tih priča. Ovo je bitnije....
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks