Page 2 of 10 FirstFirst 123456 ... LastLast
Results 26 to 50 of 243

Thread: Poreska Uprava

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

imam telekom sertifikate (4 razlicita) - dva za fiskalizaciju (potpis + pecat) i dva za etrust (potpis + pecat)

ovaj koji sluzi za elektronsko potpisavanje dokumenata (na etrust) bi trebalo da radi, on je security certificate - preuzeo sam ga i imam ga kao fajl

ali me sajt uopste ne pita koji cu i hocu li - crps me je pitao i ocitavao je koje imam instalirane pa izaberem

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Default Poreska Uprava

LK je besplatno i RADI. Ima dva - za potpis i za authentication.

Kapiram da podrzavaju sve kvalifikovane sertifikate.

Ne moze SIGN sertifikati koji sluze za potpisivanje dokumenata.

Mora se imati citac za LK koji je 10-15 eur ili neki laptopovi imaju ugradjen.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Last edited by Sale; 14-01-26 at 22:56.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Onda mi ne treba ovaj sajt, citac licnih nikad nisam imao.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    LK je besplatno i RADI. Ima dva - za potpis i za authentication.

Kapiram da podrzavaju sve kvalifikovane sertifikate.

Ne moze SIGN sertifikati koji sluze za potpisivanje dokumenata.

Mora se imati citac za LK koji je 10-15 eur ili neki laptopovi imaju ugradjen.

Biti ce interesantno kada mi ne bude radilo sa sertifikatom koji je tacno namijenjen za ovo (narucen jucer) a ovo sa licnom ne mogu izvesti jer nemam CG licnu.

Thanks Thanks Given 
    415
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    91 Posts

Digitalni poreski sistem startovao s problemima: IRMS izazvao nezadovoljstvo obveznika
    https://investitor.me/2026/01/14/dig...tvo-obveznika/

Thanks Thanks Given 
    938
    Thanks Thanks Received 
    1,313
    Thanked in
    624 Posts

A malo je i nas narod cudan , da kazem nezainteresovan… danas su me zvale dvije osobe koje su racunovodje da im sajt ne radi , ja se nakaci na anydesk oni i dalje pokusavaju da se loguju i posalju prijavu na stari portal taxis.gov.me a evo ovoh dana i ptice znaju da je poreska promijenila portal

Organizovani su i webinari u saradnji sa ISRCG , ja sam juce odgledao jucerasnji a bice valjda svake srijede po jedan i besplatni su

" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

7. The Following User Says Thank You to Stivi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

A gospoda su mogli da naprave redirekcije sa starih taxis i crps

9. The Following 3 Users Say Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    415
    Thanks Thanks Received 
    125
    Thanked in
    91 Posts

A gospoda su mogli da naprave redirekcije sa starih taxis i crps

Gle sad kad raspišu tender za to, ne bi me čudilo

11. The Following 3 Users Say Thank You to aleksandar069 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Stivi View Post
    A malo je i nas narod cudan , da kazem nezainteresovan… danas su me zvale dvije osobe koje su racunovodje da im sajt ne radi , ja se nakaci na anydesk oni i dalje pokusavaju da se loguju i posalju prijavu na stari portal taxis.gov.me a evo ovoh dana i ptice znaju da je poreska promijenila portal
    I jeste i nije. Sta reci vise od toga da u dosta poreskih sluzbi nisu znali da kazu dal' ce uopste morati online da idu prijave ili ce i dalje mocu i direktno kod njih, vec samo kao "Vjerovatno ce morati sve online ali jos ne znamo!". Ovo sam provjeravao u Novom tik pred Novu godinu kao i odmah poslije praznika.
    Evo meni i dalje nije jasno koja je procedura za fizicka lica i hoce li moci "papirna" prijava godisnjih poreza ili ne. Po svemu bih rekao da je online jedina mogucnost al' ajd.

Ako neko ko moze da se uloguje ima volje da baci pogled sta u sistemu ima za fizicka lica, tipa GPPFL ekvivalent bio bih zahvalan.

Thanks Thanks Given 
    66
    Thanks Thanks Received 
    47
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    I jeste i nije. Sta reci vise od toga da u dosta poreskih sluzbi nisu znali da kazu dal' ce uopste morati online da idu prijave ili ce i dalje mocu i direktno kod njih, vec samo kao "Vjerovatno ce morati sve online ali jos ne znamo!". Ovo sam provjeravao u Novom tik pred Novu godinu kao i odmah poslije praznika.
    Evo meni i dalje nije jasno koja je procedura za fizicka lica i hoce li moci "papirna" prijava godisnjih poreza ili ne. Po svemu bih rekao da je online jedina mogucnost al' ajd.

Ako neko ko moze da se uloguje ima volje da baci pogled sta u sistemu ima za fizicka lica, tipa GPPFL ekvivalent bio bih zahvalan.
    Odgovor iz druge ruke (nisam se logovao), može elektronska prijava GPPFL, ali će moći i papirna verzija da se predaje kao i do sada. Ja ću preći na elektronsku prijavu, pošto papirne prijave poreza, makar moje, niko ne gleda u Podgorici, odnosno ti predaš prijavu do 31. aprila, a na jesen ti stiže rješenje "...pošto nijeste predali prijavu...", i tako tri godine ista situacija se ponavlja.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by dobrocanin View Post
    Ja ću preći na elektronsku prijavu, pošto papirne prijave poreza, makar moje, niko ne gleda u Podgorici, odnosno ti predaš prijavu do 31. aprila, a na jesen ti stiže rješenje "...pošto nijeste predali prijavu...", i tako tri godine ista situacija se ponavlja.
    Realno sta te boli briga ako si je predao? Bukvalno te zabolje (ako si uredno platio sve poreze), ne mogu ti nista.

Nisam siguran da kapiram kakvo ti rjesenje stize, jer generalno ono sto moze da ti stigne jeste rjesenje o kazni za neplacenje poreze i to je to, zar ne?

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Na osnovu poreske prijave dobijas rjesenje - obracun. I na osnovu rjesenja izvrsis placanje.

Papir ide u proslost, ali pri predaji bilo cega u papirnoj formi uvijek das dva primjerka - jedan njima i drugi tebi uz ovjeru da si predao. Ili ti na papiricu ovjere i napisu pod istim djelovodnim brojem.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Na osnovu poreske prijave dobijas rjesenje - obracun. I na osnovu rjesenja izvrsis placanje.

Papir ide u proslost, ali pri predaji bilo cega u papirnoj formi uvijek das dva primjerka - jedan njima i drugi tebi uz ovjeru da si predao. Ili ti na papiricu ovjere i napisu pod istim djelovodnim brojem.

Cek, cek. To su totalni noviteti za mene, moram se jos detaljnije konsultovati sa knjigovodjom(odnosno dvojicom ).

Nisam ranije popunjavao GGPFL (ali jesam jedno vrijeme kao budala na totalno pogresan nacin placao ovaj porez...), samim tim su mi sve noviteti ali sudeci po zakonu (vjerovatno lose tumacim) zar ne bi trebalo da se placa zajedno sa poreskom prijavom? Clan 42, stav 5 i 6 ispod.

(5) Porez na dohodak plaća se istovremeno sa podnošenjem poreske prijave.
    (6) Ako je poreski obveznik tokom godine, u obliku akontacije, platio više poreza nego što je dužan po poreskoj prijavi,
    više plaćeni porez vraća mu se na njegov zahtjev ili se uračunava u akontaciju za naredni poreski period.
    Isto tako i clan 53v stav 1

Novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:
    1) nadležnom poreskom organu, do kraja aprila tekuće godine za prethodnu godinu, ne podnese poresku prijavu za
    porez na dohodak, netačno obračuna ili ne uplati porez istovremeno sa podnošenjem poreske prijave (član 42 i član 43 st. 1, 2 i 2a);
    Last edited by beatnological; 16-01-26 at 19:56.

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Ma jednostavno, na zalost, nemaju pojma i to je sve. Sta vise reci od toga da nisu znali da je krajem 2024. nastupio novi zakon te postoji posebna kategorija za online zaradu (koja se primjenjuje od 01.01.2025.).
    Na kraju cu definitivno da platim samo ono do 15% u CG, jedino sto razmisljam jeste oko ovih prireza jer tu ne mogu da dobijem nikakav konkretni info a da je usaglasen sa knjigovodjama.

Realno nisam trebao uopste da se cimam sa 10% + 5%, trebao sam platiti u Srbiji 15% i ako mi nekada dodje neka glupost u CG za poreze jednostavno priloziti da je tamo placeno i svejedno sam cist pred zakonom. Al' eto, budala kao budala, htjedoh da bude sve black&white i 100% cisto i samo sam sebih napravih koplikacije.
    Evo ti rješenje dileme oko prireza

Zakon o finansiranju lokalne samouprave

Prirez porezu na dohodak fizičkih lica
    Član 8
    Opština može pravnim i fizičkim licima koja obavljaju djelatnost na njenoj teritoriji propisati obavezu plaćanja prireza porezu na dohodak fizičkih lica po stopi do 13% poreske obaveze.
    Izuzetno od stava 1 ovog člana, stopa prireza porezu na dohodak fizičkih lica za Glavni grad i Prijestonicu može iznositi do 15% poreske obaveze.
    Prirez porezu na dohodak fizičkih lica plaća se na porez na prihode od ličnih primanja, porez na dohodak od samostalne djelatnosti, porez na prihode od imovine i imovinskih prava i porez na prihode od kapitala.

Član 9
    Prirez porezu na dohodak fizičkih lica plaća se po stopi koju utvrdi opština svojim propisom.

Herceg Novi kao i sve opštine u CG nije se odrekao prireza, tako da nije može nego mora
    Dividenda je po zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica prihod od kapitala bez obzira dje je ostvarena i dje je plaćen porez.Tako da prirez mora da se plati
    Last edited by Markys; 16-01-26 at 20:07.
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    695
    Thanked in
    457 Posts

Ne, kod poreza na dohodak kada je izvor prihoda kapital obveznik podnosi GPPFL za godinu u kojoj je ostvario prihod najkasnije do 30.04. ( prihod ostvaren u 2025.g, prijava najkasnije do 30.04.2026.).Rješenje se donosi jedino u situaciji kada postoji rad kod dva ili više poslodavaca(redovni rad, dopunski rad, naknade po osnovu članstva u upravne odbore...) zbog progresivnog oprezivanja.
    Last edited by Markys; 16-01-26 at 20:29.
    "Što bi, ne bi" - Felix Brych, 05.03.2019.

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Hvala na dopuni.

I ja placam pri podnosenju prijave.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Hvala obojici! Mnogo je jasnije.

Fascinantno mi je da prakticno niko ne placa prirez kada je isplata dividende ostvarene u CG u pitanju (porez se placa pri isplati automatski). Barem ne niko od mojih poznanika.

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Default Poreska Uprava

Evo ja budala placam.

Tri naloga - mojim Beranama, mojoj Crnoj Gori, pa sto ostane prebacim sebi.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Tako to pretezno i bude Sale. Zato u Novom imamo "poznatog ugostitelja" koji je za nesto vise od 250k € neplacenog poreza dobio "nanogicu" i neku minimalnu kaznu i to je sve.

23. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Default Poreska Uprava

Svaki grad ima lokalnu upravu prihoda i mora da se preda (sada elektronski) poreska prijava, a samim tim i uplata.

Ne placam ja ovo sto mi je dosadno, nego kapiram da to mora po nekom zakonu.

Vidim da svaka opstina ima tu “odluku o prirezu porezu na dohodak fizickih lica” na sajtu. PG je 15%, a drugi gradovi valjda svi imaju 13%.

Samo ne znam po kojem zakonu im je to omoguceno i kakve su kaznene odredbe. Izgleda da je to zakon o finansiranju lokalne samouprave:

https://www.gov.me/dokumenta/074c247...b-ca1dd77fc25c

Last edited by Sale; 17-01-26 at 08:41.

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Ma najgluplji zakon koji postoji, fuc*ing lokalni porez na drzavni porez. Ne da nema veze sa vezom vec je smijesno.

Al' sta da se radi, nema druge nego da se plati i to i covjek je miran.

26. The Following User Says Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    113
    Thanks Thanks Received 
    4,471
    Thanked in
    2,628 Posts

Zar ne bi trebalo da neko obračuna taj porez i prirez?

Living on the EDGE side
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Knjigovodja… ili sam

Bruto dobit preduzeca npr. 10.000 na to ide 9% za porez na dobit = 900 eur. Mora da se plati do 31.03. za prethnodnu godinu.

Ostaje 9100 kao neto dobit preduzeca,

Ako zelis da podignes/prebacis na svoj racun - na to ide 15% poreza na podizanje dobiti:

9100-15% = 1.365 poreza na podizanje

Ostaje 7.735 za podizanje.

ALI na 1365 ide prirez:

1365 - 13% => 177,45 prirez
    ILI
    1365 - 15% => 204,75 prirez ako je firma u PG

Ostaje za prenos na licni racun neto dobit nakon oporezivanja i “oprirezivanja”:

7735 - 177,45 = 7.557,55

Da je vjecna!

29. The Following User Says Thank You to Sale For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    1,310
    Thanked in
    887 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Zar ne bi trebalo da neko obračuna taj porez i prirez?

Living on the EDGE side
    ............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    Kao sto rece Sale, sve se obracunava solo (il' trazis knjigovodju *bg). Pricam za fizicka lica, za preduzeca nisam u toku kako i sta ide u CG.

Samo bih dodao da se prirez za fizicko lice placa na osnovu izvrsene uplate sa GPPFL obrasca. To je upravo ono sto me bunilo jer sam imao vise informacija (kako se za dividendu ne placa prirez) te bi u tom slucaju bilo nevalidno, odnosno platio bih vise prireza nego sto treba.

---

Da bude sve jos zanimljivije... Kao fizicko lice mozes biti kaznjen novcanom kaznom ako ne obracunas sve adekvatno. Ne znam nikoga ko je bio kaznjen tho, al' eto da dolijem malo ulja na vratu u cijeloj ovoj raspravi.

---

Ko zna, mozda ove godine pocnu da kaznjavaju, naplacuju i chekiraju sve. Ipak se mora napuniti budzet na neki nacin, nece se magicno stvoriti lova koju drzava ne dobija radi manjih poreza na plate (pogotovo ne za zdravstvo). No hocel' udariti po pomorcima koji isto zakonski (dok god su u CG duze od pola godine) moraju da placaju porez na dohodak? To sumnjam da ce se ikada desiti al' ajd.
    Last edited by beatnological; 18-01-26 at 12:48.

Thanks Thanks Given 
    1,694
    Thanks Thanks Received 
    590
    Thanked in
    442 Posts

Default Poreska Uprava

Za fizicka lica ima neka umanjenja. Treba covjek sve sam da provjeri. Ima knjigovodja koji ne znaju da obracunaju ovo gore. Nego kazu da se isplati bruto dobit. Sto nije tacno… da znam

Page 2 of 10 FirstFirst 123456 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (1 members and 1 guests)

1. iMMERSION~