Results 1 to 25 of 12835

Thread: BMW Club!

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Laz View Post
    Koliko dugo si vlasnik, i jesi li siguran da nije lanac radjen ranije?(znaju ili da riknu na 180-200k ili da guraju 300-400k)

U f seriju ide n47t motor, odnosno technical update, nije isti kao u e seriju...Kod njih crkavaju lanci, ali obicno prije pucanja lanca pocne da zveci ujutro na hladan motor nekih 5-10s ili cak nekad na vruc motor (vrelo ulje je zitko), tad se obicno cuje od uljne pumpe.
    Sto se tice testiranja lanca, zna da se desi da motor preskoci koji zub kad se natezac skine i kad se montira alat za provjeru lanca...Taj natezac ima neki nepovratni ventil u sebi, i trebalo bi da drzi odredjenu kolicinu ulja u sebi kada je auto ugaseno, da ne dozvoli lancu da se potpuno olabavi...Zbog toga ako se lanac bas dosta istegao, kad se natezac skine da bi se montirao alat, zna da preskoci zub i cao
    Moje je nešto više od više od godinu dana.Iz Belgije je uvezen

Upravo,čuje se taj zvuk nekih 5-6 sekundi na hladnom startu.
    Po mom sluhu se isto čuje na samo vrlo malo gasa,(da kažem na 3-5% gasa) u mirovanju. ima taj drukčiji zvuk.
    Uz to imam osjećaj da auto ima dosta loš odziv na tu do ~ 1000 obrtaja. Van toga,na leru i tokom vožnje je sve ok.

Imam taj zatezač najnoviji,mada nisam se usudio samo njega(bez lanca) da zamjenim, upravo zbog horor priča ljudi koji su samo zamjenili natezač.Kad se samo on promjeni nema tog zvuka lanca na startu,ali posle par desetina hiljada havarija,uglavnom..

99% sam siguran da lanac nije mjenjan.Imam neku istoriju sa neta,navodno prikazuje sve servise što su rađeni u Beliji pa sve do prije godinu i po. Prodavac je isto rekao nije mjenjan lanac tj nema informacije o lancu od tog Belgijanaca.

Quote Originally Posted by Laz View Post

Ako ces mene ludog da poslusas, i ako planiras da vozis to auto jos neko vrijeme, a planirao si da odrijesis pare za lanac, na tu kilometrazu bi valjalo odradit i pogledat sledece, da te ne saceka posle par hiljada kilometara:

ja bih isao na varijantu sa vadjenjem motora napolje, da bi se sve detaljno opralo i ocistilo i ispitalo
    komplet set lanaca sa lancanicima klizacima, ukljucujuci i lanac uljne pumpe
    provjeriti stanje i pritisak uljne pumpe prije zamjene lanca, ako je sve ok mozda je ne dirati
    pogledati remenicu radilice, zamijeniti ako je guma ispucala
    zamijenit svaki moguci dihtung i podloske dizni(dihtung dekla, dihtung kucista filtera ulja)
    zamijenit pcv membranu i oprugu
    zamijenit cepove i o ring gumice balansnih osovina motora
    skinut usis i ocistit kompletnu usisnu granu od garezi, zamijenit njene dightunge
    provjeriti luft turbine
    oprat interkuler
    ukoliko jos uvijek imas dpf i egr, obavezno skinut i oprat i hladnjak egr-a...
    semering radilice

Sve ovo kosta mozda koju stotinu vise, ali na tu cifru ne igra neku ulogu
    Auh malo mi je puno je to sad sve da se radi .
    Rekao bih za auto da ga je ovaj belgijanac poprilično pazio . Za sad bi mu taj set lanaca promjenio i te osnovne stvari što tada idu.
    Sačuvaću ovu listu isto,nešto će mi zatrebat sa nje. Hvala ti

Quote Originally Posted by TAKUMI View Post
    Lanac iskljucivo Febi ili Iwis. Iwis je OEM. Zamjena izmedju 300-400, zavisi od modela i auta. Preporucuje se i zamjena ulja i filtera. Lanac izmejdu 350-400 (sa popustom). Imas i SKF lanac, bas je jeftin ali nemam iskustva, ne znam kakvi su.
    Ako ti treba dio, posalji mi broj sasije. Ako ti treba majstor, nacicemo i njega. Garancije 5 godina ili 100000 km.
    Nemam kod sebe ništa bez ovaj zatezač,natezač,kako li se već zove.Treba set lanaca a treba i majstor. Poslao sam ti poruku.

injection,Laz,Takumi,guvarana i ostali Hvala vam Puno ljudi!
    Last edited by 1v4n; 04-11-25 at 22:43.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)