Ostatak od autenticnog recepta za madjarski gulas, pikantan koliko volis, mora da se gasi sa tjesteninom kako to ugarska tradicija zahtijeva, u konkretnom slucaju ljuta i slatka paprika dominantne kako i treba ali se testiraju i druge kombinacije jer smo nabavili neke stranake africke zacine pa eksperimentisemo, dio teglica samo iz prvog reda.
Ovaj ostatak lezi tri dana da dobro sveze i sjutra ide da se finisira.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Moram da ti kazem da sam za vikend bio na granicu sa madjarskom kod madjara na gulas i svasta nesto
U sustini madjarski gulas je vise supa ovo sto mi zovemo gulas je njima perkelt
Sent from my SM-F766B using Tapatalk
Ima vise varijanti, u Budompeati je gusci i veci komadi mesa, i obavezno ide sa onom njihovom zapecenom tjesteninom ala strukli sa svapskim sirom. Perkelt moze od junetine ali i od bilo kojeg mesa, ribe ili gljiva, gulas samo junetina, ovo je sto bi oni rekli neki sekelji gulas.
A sad rokamo kombinacije paprike u raznim varijantama, eksperimentisemo
Na ovu posvećenost ne mogu da se ne oduševimpa predlog jedan, da probaš, ako već voliš
Ako nekad nađeš leskovačku papriku sušenu u vijenac (ili još bolje iz Bojničkog kraja, tamo je apsolutno šampionska, a prolazi se tik uz njega ko na Prištinu i Merdare za jug Srbije krene), ali ne ona čuda velika, lijepa za punjenje i za gledat, no ono sitno, neugledno, kvrgavo, što miriše na kilometar, uzmi par komada i stavi koji minut u zagrijanu rernu na 90C, da osuši i promiriše, pa onda tučkom umelji što sitnije. Kad je koristiš, uzmeš koliko ti treba, umotaš u al. foliju i staviš svega desetak sekundi na upaljenu ringlu.
Dimljenijeg je ukusa i punije arome bar za tri svjetlosne godine, od svega na što sam nailazio, čak i od ove španske što viđeh tamoA opet, ako ćeš paelju, naročito iz mora, onda isključivo ona paše kako treba uz šafran, ova bi ga južnoprugaška prevladala
![]()
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
A dje, nabavljala se crvena mljevena domaca ala aleva samo sto kopalja bolja, ova matokanska isto ima drugaciji ukus, ovu harisu mijesam sa maslinovim uljem, kardamon ide u peciva.
Nego kad pominjes paprike iz juga Srbije, proba li ti punjene suve paprike sto ljudi tamo prave?
Ahahahahahaha, pola odrastanja sam potrošio tamozato i umijem napravit razliku između one iz Leskovca, ili one najljepše ikad iz Brestovca, recimo
Odatle mi i, kad sarme pravim, da obavezno idu u zemljano na cjelonoćno krčkanje, a uz njih u grne jednaka količina punjene suve paprike.
Ja pored prasetine kupih i jagnjetine.
Reče ovaj da je kao dobra, evo viđećemo. Znam da je teško da su sa zanovijeti Buva, ali to ne znači da ne možeš bačiti I koju riječ za spremanje ovakve jagnjetine. Reći ću ti opet da si divan
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Kontam da si još pod utiskom ove paradeali reči mi još jednom da sam divan i banovaću te kod Teta Zore za sva vremena
Što si uzeo od jagnjetine? Mada je naopako da čoek koji ima sač i umije s njim pita nekoga što da čini s jagnjetinom, osim ako je but, plećka, vrat, onda može bolje.
Ehhh, sač nije u opticaju, već rerna. A iako bi trebalo da je isto ili skoro pa slično, nije. But je u pitanju.
Ja ga najviše volim u komade pomiješan sa junećim vratom pa u gulaš
Ali je mnogo lijep u rernu ispacan-
pomorandža iscijeđena, malo samo meda nekog mirisnog, kašičica senfa, soja sos ne mnogo, worchester ne mnog (može i aćeto balzamiko pa moš Blu u goste zvat, po' decilitra crnog piva
, vegeta dosta, aleva kašičica, malo bibera, koji čen češnjaka zdrobljen samo, kašika-dvije običnog ulja
noćas izvadiš iz frižidera, postaviš meso na al.foliju, dobro ga utrljaš time i to ponoviš još koji put, na kraj dobrooooo umotaš u foliju (da bude ko u vakum i da ne pušta kad se bude peklo), ostaviš noćas da ostoji van frižidera, ujutro u zagrijanu rernu na 140C, pečeš tako 4-5h (kolko već strpljenja s njim imaš, što duže bude peklo na tiho biće softanije), onda samo otvoriš foliju s vrha nožem, oprskaš pivom, prevučeš nož po njemu pa lizneš- obično je neslano i može se malo dosolit krupnom s vrha, i vratiš ga tako u rernu na 190C, dok ne uvati boju koja ti najbolje paše
ovo se obično topi u usta i nikad mu ne bi reko da je od buta
ako voliš i obraćaš pažnju na prilog, uzmeš neke lijepe krtole s Grahovau ne prevelike komade, opržiš na malo svinjske masti da lijepo zarumeni, dodaš jednu pileću kocku, soli ako treba, malo aleve, čašu vode, i bez miješanja (samo ptrotreseš ponekad) pustiš na srednje tiho dok ne ispari voda, poslije ga preliješ sa onim sokom što je meso puštilo i malo vratiš na srednje jaču vatru, poznaćeš po mirisu kad je to to
ovoga se kod mene pojede više no mesa
Naravno, isključivo Teta Zorin sir na oval pride![]()
Ima jedan moj drug jednu pošalicu kad mu se učini nešto po merakuljubim te, veli, u urac
Eto, nisi divan
Ahahahahahahahahahahahaha ti si neđe opet na neke šljive u tečnom stanju naletio, svega miahahahahaha što me presmija, davno nisam
![]()
Često ja tako naletimne bih ja, nego naletim. Ono ja sam dobar nego me društvo iskvari
Samo se bojim jonijevog komentara na ovo
Omače mi se u sitne sate.
Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
Hahahahaha
Ulećela si kao što samo ti znašA kad su tvoji tanjiri u pitanju mogu da se smije samo količinama.
Majka mi poslala bUraniju, supu, krEmenadle, sarme, slane palacinke...
jos biram.
nothing comes from violence and nothing ever could
Najgora kletva - tačno ne znam što bi danas za ručak.
A majka je majka.![]()
https://ibb.co/XxyBF9GZ
https://ibb.co/dwLG2d6T
https://ibb.co/DHBN9J8y
Teleća koljenica, pečena tri i po' ure sa stotinu čuda u foliju, pa u rernu na dinstanu krtolu i džem od crnog luka aromatični, sa malo majčine dušice za ispomoć.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks