Page 13 of 14 FirstFirst ... 391011121314 LastLast
Results 301 to 325 of 335

Thread: Istorija Crne Gore

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Moze se od Bozica dosta nauciti al bgm zna malo da ga izromantizuje i izmisli, nemam ja problem sa ovim citatom jer je fin al logicno ne postoji nijedan dokaz da je istinit. Najvjerovatnije ga je on izmislio jer ga niko od nasih istoricara ranije nije pomenuo, a sam sultan nikad nije imao direktnu komunikaciju sa Ivanom Crnojevicem ili ga pomenuo.

4. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Evo i chaptpt progovori

Osmanlijski izvori o Ivanu

Nazivali ga “neposlušnim knezom” – u osmanskim defterima i hronikama pominje se kao lokalni gospodar Zete koji ne priznaje Portu.

Tvrdoglav protivnik – predstavljan je kao neko ko pruža otpor Osmanlijama i koji se oslanja na pomoć Mletaka.

Stalna meta pohoda – Mehmed je slao pohode na Zetu da ga slomi, naročito nakon što je osvojio Skadar 1479.

Bez velikog priznanja – u Osmanskim spisima Ivan nije veličan, već prikazivan samo kao prepreka koja smeta uspostavljanju osmanske vlasti.

---

Mletački izvori o Ivanu

Cijenjen saveznik – Mlečani ga opisuju kao hrabrog kneza i branitelja Zete, koji je bio oslonac njihove politike na Balkanu.

Mehmed ga mrzio – bilježi se da je Mehmed tražio od Mletaka da mu predaju Ivana kao neprijatelja Carstva, što oni nijesu učinili.

Lukav i uporan – izvještaji govore da je Ivan vješto koristio planinski teren i gerilski način borbe, zbog čega su Osmanlije više puta bezuspješno pokušavale da ga slome.

Divljenje neprijatelju – iako saveznik, u mletačkim zapisima vidi se i divljenje prema tome što ga se “čak i sultan bojao u planini”.

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

A vidi tog Mehmeda je neko pratio i zapisivao sta je sve radio i pricao, Mehmed je licno vodio opsadu Skadra 1478. al apsolutno nema nikakvog adekvatnog dokaza (da ja znam, a mozda i postoji) da je ovo rekao. Takodje, ovo "zakljinjao se pred poslanicima Hercega Vlatka". Ova dvojica se nisu susretali nikad, sva komunikacija je preko izaslanika. Nisu izaslanici Vlatkovi pricali sa Mehmedom direktno nego njegovim izaslanicima, a najvjerovatnije ustvari sa rodjenim mladjim bratom Stjepanom - Ahmed Pasom.

Tako da manje chatgpta a vise citanja i razumijevanja

7. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    A vidi tog Mehmeda je neko pratio i zapisivao sta je sve radio i pricao, Mehmed je licno vodio opsadu Skadra 1478. al apsolutno nema nikakvog adekvatnog dokaza (da ja znam, a mozda i postoji) da je ovo rekao. Takodje, ovo "zakljinjao se pred poslanicima Hercega Vlatka". Ova dvojica se nisu susretali nikad, sva komunikacija je preko izaslanika. Nisu izaslanici Vlatkovi pricali sa Mehmedom direktno nego njegovim izaslanicima, a najvjerovatnije ustvari sa rodjenim mladjim bratom Stjepanom - Ahmed Pasom.

Tako da manje chatgpta a vise citanja i razumijevanja
    Nije bas sve zapisivao, ada ispade da su Turci bili romanticari i samo su zeljeli mir u svijetu....
    Cinjenica je da je Ivan Crnojevic uz pomoc EU tj Mlecana bio veoma tvrd protivnik Mehmedu i njegovim ratnicima. A mozda ti je zao sto je u vrieme Ivanovo Srbija bila Osmanska pokrajina ko Kosovo nekad...
    Pa da kazemo dok su drugi setali opanke imalo je psihopata koji nisu dali da budu sluge... a samo psihopata ide jedan na hiljadu

Thanks Thanks Given 
    1,563
    Thanks Thanks Received 
    2,174
    Thanked in
    1,040 Posts

Vala su mi se više na penis popeli velikoalbanski mitomani sa njihovim glupostima.
    Dje god se obrnem citam neka njihova sranja. Pokenjam im se na onaj njihov autoHtonus.

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

A što bilo ko od nas ima sa Ivanom Crnojevićem.

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    A što bilo ko od nas ima sa Ivanom Crnojevićem.

Krvnu vezu ce prije imati neki od Crnojevica sto je izbjegao za veneciju i asimilovao se nego iko iz CG, kulturno svakako imamo svi.

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Nije bas sve zapisivao, ada ispade da su Turci bili romanticari i samo su zeljeli mir u svijetu....
    Cinjenica je da je Ivan Crnojevic uz pomoc EU tj Mlecana bio veoma tvrd protivnik Mehmedu i njegovim ratnicima. A mozda ti je zao sto je u vrieme Ivanovo Srbija bila Osmanska pokrajina ko Kosovo nekad...
    Pa da kazemo dok su drugi setali opanke imalo je psihopata koji nisu dali da budu sluge... a samo psihopata ide jedan na hiljadu

Cus nije, pa Mehmed II je opisan sa vise strana, kako zapadnih tako i turskih i vizantijskih. Ne znam kako tebi to ispada da su Turci bili romanticari i zeljeli mir u svijetu, to si ti napisao a ne ja. Al svakako je cinjenica da su dostinu dogadjaja kako onih velikih tako onih svakodnevnih detaljno opisivali.

Cinjenica je da je Ivan Crnojevic uz pomoc EU tj Mlecana bio veoma tvrd protivnik Mehmedu i njegovim ratnicima.
    Ovo cinjenica bas i nije, Ivan nije bio tvrd protivnik ali jeste "naporan", najmanje u vojnom smislu, najvise u tome sto se koristio svime i svacim, njega ni Marinus Barletius nije volio a on je jedan od glavnih izvora za taj period 1470-1480. Igrao je na kartu i Mlecana i Turaka al isto tako Zabljak Crnojevica ostavio na izvolte (na kraju jeste povratio al nista znacajno nije radio nakon toga).

Kad vec pomenu Srbiju, nemoj da moram da objavljujem sta je Djuradj Crnojevic napisao 1499. u testamentu

Inace, zanimljivo mi je kako ostale prozivas za mitomaniju itd a bas cesto se isti koristis takvim stvarima. Epika je lijepa samo treba znat granicu )))

12. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Inace, zanimljivo mi je kako ostale prozivas za mitomaniju itd a bas cesto se isti koristis takvim stvarima. Epika je lijepa samo treba znat granicu )))
    Dobro si ovo primjetio.

EDIT:

Ono istorija je kul samo kad je na bandu mojih predaka.
    Last edited by Bluemoon; 04-10-25 at 12:22.

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Pa moze se slobodno reci u to vrijeme da je balans sila bio kao Nato protiv Srbije... e sad da nije nama ove Epike i mitomanije sto bi rekli ne bi Crnogorac ni postojao.
    Ne bi ni zivjeli ko malisori u brda no fino u ravnicu ko bosnjaci i srbi.

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Ne nzma ko su ti bosnjaci u 15. i 16. vijeku? Srbi su pored ravnica svakako zivjeli i u brdskim podrucijima, pogledaj Sumadiju i Rasku kao i komplet Hercegovinu.

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Jel vas dvojica znate kad je nastao pojam nacije?

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Nacija i narod nisu isti pojmovi

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Nacija i narod nisu isti pojmovi
    Pa evo jel Srbin po definiciji narodnost ili nacija?Šta je onda u tom smislu Srbije nacija?Isto važi i za Crnu Goru.

Ja te ozbiljno pitam priznajem ne snalazim se tu meni je sve to apstraktno.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Krvnu vezu ce prije imati neki od Crnojevica sto je izbjegao za veneciju i asimilovao se nego iko iz CG, kulturno svakako imamo svi.

Cus nije, pa Mehmed II je opisan sa vise strana, kako zapadnih tako i turskih i vizantijskih. Ne znam kako tebi to ispada da su Turci bili romanticari i zeljeli mir u svijetu, to si ti napisao a ne ja. Al svakako je cinjenica da su dostinu dogadjaja kako onih velikih tako onih svakodnevnih detaljno opisivali.

Ovo cinjenica bas i nije, Ivan nije bio tvrd protivnik ali jeste "naporan", najmanje u vojnom smislu, najvise u tome sto se koristio svime i svacim, njega ni Marinus Barletius nije volio a on je jedan od glavnih izvora za taj period 1470-1480. Igrao je na kartu i Mlecana i Turaka al isto tako Zabljak Crnojevica ostavio na izvolte (na kraju jeste povratio al nista znacajno nije radio nakon toga).

Kad vec pomenu Srbiju, nemoj da moram da objavljujem sta je Djuradj Crnojevic napisao 1499. u testamentu

Pa asimilovao se i Njegoš kroz carsku Rusiju big dil,nego opet sad jedno pitanje koje je on (Ivan Crnojević) to meni ostavio kulturno nasljeđe nešto mi nije pravo da ti rečem ni zanimljiv.Šta je to kulturno nasljeđe?Koje oblasti kulture obuhvata?I nemoj misliti da meni nije manje no tebi kad network postavi ovako nešto ista reakcija čak možda i gora jer me iskreno iritiraju ti poduhvati kao istorija mi služi da se ponosim svojim precima.Plus pride da pljujem po drugima.

Thanks Thanks Given 
    503
    Thanks Thanks Received 
    2,036
    Thanked in
    1,157 Posts

Pa asimilovao se i Njegoš kroz carsku Rusiju big dil,nego opet sad jedno pitanje koje je on (Ivan Crnojević) to meni ostavio kulturno nasljeđe nešto mi nije pravo da ti rečem ni zanimljiv.Šta je to kulturno nasljeđe?Koje oblasti kulture obuhvata?I nemoj misliti da meni nije manje no tebi kad network postavi ovako nešto ista reakcija čak možda i gora jer me iskreno iritiraju ti poduhvati kao istorija mi služi da se ponosim svojim precima.Plus pride da pljujem po drugima.
    Ostavio nam je prestonicu

Pa evo jel Srbin po definiciji narodnost ili nacija?Šta je onda u tom smislu Srbije nacija?Isto važi i za Crnu Goru.

Ja te ozbiljno pitam priznajem ne snalazim se tu meni je sve to apstraktno.

Poslano sa mog M2101K7AG koristeći Tapatalk
    Pisem kasnije, nemam vremena trenutno al dacu ti konkretne primjere.

21. The Following User Says Thank You to JigSaw For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Cetinje...cetinjski manastir... borbu protiv osmanlija...
    Da je vjecna ima jos primjera

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Teško da bi on mogao ostaviti išta da nije imao podršku tadašnjeg stanovništva tu i tamo no se o njima malo zbori.

Okey piši jer čini mi se da se to nekako previše sve zloupotrebljava.

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Sve bi danas bilo drugacije da smo usli u Kraljevinu Srba,Hrvata,Crnogoraca i Slovena... pa vjerovatno drugaciji bi istoricari bili

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Sve bi danas bilo drugacije da smo usli u Kraljevinu Srba,Hrvata,Crnogoraca i Slovena... pa vjerovatno drugaciji bi istoricari bili

A Nikšićka Duga Krvava ništa samo Ivan Crnojević,je li? Ispade da ne bi Ivana Crnojevića ne bi bilo ni Crne Gore.

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

A Nikšićka Duga Krvava ništa samo Ivan Crnojević,je li? Ispade da ne bi Ivana Crnojevića ne bi bilo ni Crne Gore.
    Haha a to su bitke kao stvorene za film koji nikad nece biti snimljen jer imamo previse istorije koja je tabu tema jer narusava multietnicki sklad pa i medjunarodne odnose...

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Ja bi radija da se napravi film kako su tadašnji vladari živjeli u fulu,i šetkali se po dvorovima a kako je crnogorska sirotinja po kršima i na parčetu ljeba branila se od svakog mogućeg osvajača.Da prag svoje kuće zaštiti i to malo što su imali.

A za ove mi je banja.

To da se zna,jer nikad se ne zna istorija se ponavlja.
    Last edited by Bluemoon; 04-10-25 at 16:54.

Thanks Thanks Given 
    24,188
    Thanks Thanks Received 
    10,019
    Thanked in
    7,509 Posts

Kad smo kod istorije.

Samo bi tu o uskocima,junacima i hajducima što se istorije tiče ne bili se pokomatali ali da vas istorija vodi tome da vidite što od nje da naučite mrka kapa.Nešto mi se čini da iz ugla običnog čovjeka te koje vi veličate su tijema istima bili u prezir jer su oni svoj život i sve dali za prag svoje kuće i tu zemlju a ne ovi u salonerije.Po nekakvija dvorova.
    Last edited by Bluemoon; 04-10-25 at 17:22.

29. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,242
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    3,394 Posts

Једна од прича из легендарног Марковог дјела :

Сердар Шкрњо Кусовац има је сина Ника и кћер Јаницу, млађу од Ника. А и Нико је млад, није још у бојеве одио, па је сестра сујмала о братову јунаштву. Код пошледњега рата крену љуботински баталијон на војску ка и други, свака је мајка молила бога за сина а сестра за брата. Сваки бога моле да јој здраво дође, а особито кад је јединац. Може се вјероват да је и Јаница жељела да јој јединац брат здраво дође, али се не чу другога благослова од ње, но при кретању донесе му воде да се умије говорећи:
    »Немо' ти, брато, бит страшљив, да ти се љуђи не ругају!«
    Нико је гледа Јаницу и рече јој:
    »Ја сам мислио е си у бригу како ћеш без мене ако погинем, а нијесам знава е се бојиш е не ваљам!«
    Она му рече:
    »Бидни ти добар,брато,па за погибују како бог дадне!«
    Кад се чуло да се Нико ранио (да је рањен) у бој под Рогаме,Јаница је сретна и весела била говорећи:
    »Сад имам брата јунака!«
    Мајка ју је плачући гледала,она рече мајци:
    »Зашто плачеш, а знала си е је зато и отиша да и бије и да га бију!?«

Page 13 of 14 FirstFirst ... 391011121314 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks