Neobično kako si na liniji sa nekim crkvenim velikodostojnicima, koji ovih dana, po prvi put u istoriji, otvoreno, jasno, glasno, i vrlo jako, izjavljuju da se crkva i te kako mora miješat u svetovna pitanja, i imat suvu i tvrdu(najtvrđu zapravo) političku moć.
Ne znam jedino koliko vam se ovo slaže sa onim principom sekularizacije, koji nam je, kao i ogromnoj većini ostalog savremenog svijeta, ugrađen u Ustav.
Jer je srednji vijek ipak davno prošo. Valjda.
Btw, nije vam nešto neobično da se taj isti srednji vijek, i to baš onaj kad su crkve moć ponajviše držale, danas standardno naziva ‘
’Mračno doba’’?
Zanimljivo.
Oh. Pavle Đurišić nije bio ‘
’nezasluženi simbol fašizma’’, kako kažeš. Davno žešće krivljenje istine nisam vidio.
Pavle Đurišić je bio sva suština, i totalno oličenje, i fašizma, i nacizma.
Fašizma, jer je platu od Italijana primao do septembra 1943., i po njihovoj komandi djelovao.
Fašizma, jer je sa Italijanima, odnosno okupatorom svoje zemlje kojoj je (ZAKONOM)
obavezujuću zakletvu položio, direktno sarađivao i sa njima dejstvovao.
Btw, po Ustavu te iste zemlje (Kraljevina Jugoslavija), to što je uradio se nazivalo veleizdaja, i za nju mu je sledovala isključivo smrt vješanjem. Jer, po ondašnjem pravu, metak nije bio za izdajnika, no je bio za čoeka.
Tek btw, ovo isto su mu javno, formalno, i pravovaljano, rekli i Kraljevska Vlada i Petar II Karađorđević, jun-septembar 1944., da ne bude da sam ja jedini.
Nacizma jer je po toj zemlji klao, ubijao, i palio, u ime ‘’životnog prostora i istorijskog prava za Srbe i Srpstvo’’. Totalno identično kao Hitler za ‘’lebensraum’’ Njemačkog naroda.
Nacizma, jer je u junu 1944. obrnuo ćurak, otkazao se Draži, i pošo kod Nedića, Ljotića, i njihovih gazda- poznatih kao Treći Rajh, i formacijski se pridružio njihovim dobrovoljačkim korpusima u Srbiji. Ovo je uradio u Beograd, eno pun internet slika. I za ovo ga je i taj isti Draža oglasio za izdajnika, identično kao i ona Kraljevska Vlada i onaj Petar II Karađorđević.
Da ne bude opet da sam ja jedini.
I za ovo su mu vješala bila isključiva predviđena kazna. I to jednako kao i prije, bez da se onih komunista uopšte dotičemo.
Nacizma, jer je na kraj svega toga, dobio jedno od najvećih postojećih nacističkih odlikovanja.
Nacizma, jer je, na poslednji kraj od krajeva, glavu sebi pokušao da sačuva sa Ustašama. I nisu mu ništa smetali. Iako su bili sve što postoji suprotno onome što mu danas zbore da je Pavle bio.
Tačnije, što mu danas zbore da je bio SPC, zvanična R.Srbija, zvanična R.Srpska, i jedan dobar komad zvanične Države Crne Gore.
Pri čemu činjenicom da je Pavle Đurišić, po sopstvenom iskazu, u ime tih ‘’opštih ciljeva’’, poklao više od desetak hiljada žena i đece, čak nisam ni htio da se bavim.
Praštaj, znam da ovime tebe ne treba da opterećujem, jer znam da ga znaš. Samo mi je bilo neobično da se neko takvog nivoa kulture, obrazovanja, i inteligencije, u toliko crno.bijelu priču, na naopaku stranu nađe. Koliko god je peglao sa tim ‘’…
jes bio loš…’’, ono ‘’…
ali…’’ ti tu care ne treba.
Mnogo lakše se sve to čak i na Dražu pegla, no na Pavla. Njega nisu osuđivali samo komunisti, no i Kralj, i Njegova Vlada, pa čak i Njemci i Italijani kad su ostavljali one zapise o zvjerstvima koje je činio, i kad su mu to čak i pod prijetnjom oružja pokušavali u nekoliko dokumentovanih navrata branit.
To i jeste ono što mi je ovđe najinteresantnije. Đe baš njega nađoše ovi današnji stručnjaci.
A i ti se ne shjekiraj, ni Temeljni ne moraš peglat dosadom, sam će on to

Bookmarks