Results 1 to 25 of 13693

Thread: Iz raznih medija [Edicija 2025]

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    4,864
    Thanks Thanks Received 
    5,697
    Thanked in
    2,810 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Sve se slazem medjutim ne svidja mi se sto uz lako provjerljive podatke dodajes ovo dolje quotovano. Pored toliko zlocina CG cetnika koji se lako dokazu ne vidim svrhu da im se lijepe stvari koje se 100% nisu desile ili najvjerovatnije se nisu desile jer nema adekvatnih dokaza. Time se nista dobro ne postize.

Za Pavlov gvozdeni krst sam pisao ja i kao sto rekoh, osim nekog clanka iz novina i slike na wikipediji ne postoji nikakav dokaz. I sam znas da su sto se tice dokumentacije Njemci bili itekako pedantni tako da ukoliko je takav dokument zaista postojao onda bi definitivno ranije bio poznat svima. Posto "clanak" iz novina necu komentarisati jer i ako je validan mozda je dio propagande, al sto se tice slike dokumenta sa wikipedije izvor je ovo -> N.A microscopy T-501, roll 256, frames 509, 867; Records of German Field Commands: Rear Areas, Occupied Territories and Others. Microfilm Publication T-501. 363 rolls. (GG 38, 57 and T176/roll 25). Taj mikrofilm je digitalizovan i eno ga stoji u SAD Arhivu i na njemu ne postoji ovaj dokument makar da sam ja vidio (svako moze uci i traziti). Osim sto ne postoji, na mikrofilmu se nalaze totalno drugaciji tipovi dokumenata (kretnje, formacije, planovi itd). Tako da ovu tezu mozemo skroz odbaciti ili u drugu ruku reci da je "najvjerovatnije netacna".

Ja nedje dadoh slicnu procjenu al se @ASC tada nije bas slagao sa tim.

Pa cetnicima (tj kralju) su komunisti smetali punih 20 god ranije. Pricas kao da nisu pravili havariju po drzavi i da se nista nije desavalo prije rata. Odje se ne slazemo jer se ****** nisu bas ni brinule o pitanju komunista toliko, etnicko ciscenje je bilo na prvom mjestu. A partizanske jedinice po Hrvatskoj i Bosni su cinili ogromnom vecinom Srbi tokom skoro citavog rata.

Lijepo je kad mladog čoeka to istinski interesuje, a još je ljepše kad se ne osvrće na priče, i okrene se dokumentima i dokazima. To je baš prvi korak u pravom pravcu A suština je, svega ovđe, da taj pravac, da bi bio pravi, ne može bit ni 'partizanski', ni 'četnički', ni marsovski. No mora bit tvoj. Pa ćeš sve dalje za sebe, i kako treba

Zato ti neću konkretno dogovorit, sam ćeš dotle, a od mene samo par hintova:

*Broj i raspored frejmova na mikrofilmove, 'tvrd' materijal koji je rađen neđe 1955-1965, i broj i raspored strana u digitalizovane pdf verzije istih, rađene ne tako davno unazad, nije jednak, i neće ti se poklopit. Pojedini frejmovi sadrže i po par dokumenata, za razliku od pdf-a, pojedini su otišli prazni, itd. Zato u digitalizovanu verziju po navedenom broju frejma ne traži Hint, ako zbilja zapreš u to, na brojeve koje navodiš će ti još bit 1942., da bi uopšte ušo u 1944. moraš otić još par stotina pdf strana dalje

*Da si zbilja uspio nać taj mikrofilm, iako je do skoro baš taj konkretno koštao oko 2.4k dolara, i iščitat svih 1300 i kusur strana onog zdrpanog njemačkog, sa sve onih dvjestotinak pisanih rukom, i to najgrđim gotskim rukopisom koji sam u život gledao (tačno ruku da okineš onome ko je ono pisao), možda bi ipak našao ono što te interesovalo Ali, imaš i mnogo lakši način tu, pomenuo sam ga tamo na Istoriju: Ae da preskočimo Joza Tomaševića (iako je o ratu kod nas napisao bukvalno istoriografsko Sveto Pismo) koji ti direktno navodi taj dokument, ae i da preskočimo sve naše autore (šestorica ih je ravno, od toga trojica savremenih i daleko od svake komunističke dogme) pod pretpostavkom da nisu objektivni, i da pregledamo samo neke savremene i stranjske. Npr, ako možeš, gledaj Philip J. Cohen, 'Serbia's Secret War: Propaganda and the Deceit of History', 1996., i obrati pažnju na stranu 45 Ili, još jače face, Funke Hajo, Rhotert Alexander, 'Unter unseren Augen: Ethnische Reinheit: die Politik des Regime Milosevic und die Rolle des Westens', 1999., posebno strana 52
    Pa ćeš možda tu najlakše nać ono što te interesovalo, bez da premučaš među onih iljadu i nekolko stotina strana.
    Namjerno navodim baš ove, iako imaš zilion adresa koji ono što te zanima pominju. Jer su oboje naučni radovi, i da bi bili objavljeni izvori su morali bit verifikovani
    Inače, pomen tog gvozdenog krsta ćeš, osim one 'naše' šestorice, nać još kod nekih tridesetak stranih autora.

*Ako ti nije muka, pogledaj i može li se slučajno đe nać kakav spisak nosilaca Željeznog krsta II reda, za 1944., po mogućnosti na njemačkom, a tek po mogućnosti da potiče sa zvaničnih adresa. Ako slučajno nađeš, molim te da me obavijestiš jesi li se iznenadio koga se može nać tamo

*Ako si slučajno primjetio da se riječi koje navodiš ''...na mikrofilmu se nalaze totalno drugaciji tipovi dokumenata (kretnje, formacije, planovi itd...'' do poslednjeg slova poklapaju sa sažetim opisom te čuvene rolne 256, tačno onako kako je ispisan na sajtu N.A. kad su je opisivali, i ako si slučajno te riječi prenio od koga drugo, samo te molim da i njega preispitaš, tačno onako kako ćeš preispitat mene

Pa ćemo poslije toga zaključivat možemo li odbacivat tu tezu, ili zaključivat da je ''najvjerovatnije netačna''

Izvinjenje svima za smaranje danas, počinuću
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

2. The Following User Says Thank You to Buva+gacce For This Useful Post:

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)