Sto je problem da nekog izbacis fizicki? Bez problema, pitaj me kako znam.
Ima jedan momenat. Kada poskupe rente, otići će dosta ljudi da žive negdje druge, a koji su bili solidni generatori tražnje kod nas, a to se već dešava i bez oporezovanih renti.
Mi smo imali već jedan pad nekretnina 2008-2009. Ne znam u kojem si uzrastu tada bio, ali vidim da si odavno na forumu.
Tada je City Kvart pao sa 1500€ iz 2007. na 1050-1100€.
Ok, vratio se i sad je 2700 recimo realno.
Znači neko ko je kupio prije 17 godina ima kapitalnu dobit od 80%. To dodje komfornom stopom prinos od 3,3% godišnje kapitalne dobiti, bez rente.
Da li smo rizično tržište?
Rejting agencije vele da jesmo.
Procijeni kakvi smo, kad su kupci uglavnom ex SSSR o Turci.
Ajde da neko krene da te cima i da neće da izađe iz stana i da ne plaća zakup.
Probaj ga fizički izbaciti.
Ili krene da se ozbiljno bavi registracijom i oporezovanjem stanova na dan kao u Hrvatskoj.
Tamo niko ne pomišlja da izdaje ako nije registrovan.
Ili da država ozida gomilu zgrada i useli siromašnije sugradjane. Koncept socijalnog stanovanja koji svuda postoji.
U suštini, ne mislim da će nešto da padne posebno. Vjerovatno će tržište postati manje likvidno i manje će da se gradi, posebno u Podgorici.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Sto je problem da nekog izbacis fizicki? Bez problema, pitaj me kako znam.
I jos ako nemaš ugovor još lakše ga izbacit.
Jos ako nema video nadzor u zgradi
Sent from my iPhone using Tapatalk
Taj pad 2008-2009 godine je bio uslovljen dešavanjima na globalnom nivou, nije imalo veze sa karakteristikama lokalnog tržišta. To se ne može stavljati u isti kontekst i argumentovati da smo rizično tržište jer je tada došlo do pada cijena nekretnina svuda u svijetu. Isto se može i sada desiti ako se uruši bankarski sistem, izbije nuklearni rat, zavlada kolera ili se ostvari neko od proročanstava koja predviđa apokalipsu.
ALI, pod pretpostavkom da se to ne desi, ceteris paribus, istorijski podaci kažu da cijene nekretnina rastu i to je fakat.
Svi ti ce ti prvi reci "a sto bih ja kada pomorac ne placa". Nemojmo ulaziti u temu dal' treba ili ne (bilo je prepiske na ovom forumu vec, pojedini su ostali iznenadjeni) osim ostaviti na tome da jedan dio pomoraca, zakonski gledano, moraju da plate porez.
PS
Ja ga ne bih placao dok god mogu da sam pomorac, sve i da spadam u grupu koja zakonski mora da placa.
Problem moze biti ogroman, imao si srece. Bukvalno si mogao biti krivicno gonjen ma koliko to smijesno zvucalo.
Oficijalno ako ti podstanar nece da izadje iz stana mozes na sud a svi znamo kako sudovi funkcionisu kod nas.
Zar ulaz(kao dio hodnika) u stanove nije zajednička svojina?
Ako nije,kao što kažete,zašto ga čiste čistačice u sklopu održavanja higijene zajedničkih prostorija?
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Last edited by joni; 27-02-25 at 12:27.
Dobro je da je kod nas sve po zakonu.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Vidji, odgovaraju ljudi za raznorazne stvari, ovog sam sa ulice pokupio (izbacio ga prethodni stanodavac), dao mu 6 mjeseci besplatno, zaposlio ga kod mene i ladno covjek krenuo da me krade.
E ne znam kako da se covjek ponasa, ko tebe kamenom ti njega hljebom, nisam vjernik![]()
Yep. Ali upravo za ovakve gluposti ce prije obicni gradjanin da odgovara nego za razno razne malverzacije daleko veceg kalibra.
Na par mjesta u Novom je par stanara popilo tuzbe upravo radi snimanja sopstvenog ulaza u stan a upravnici kazne "jer su to dozvolili". A u medjuvremenu imamo situacije gdje upravnici otudje debelu lovu sa racuna i nikom nista, sudski postupci traju godinama ili se ne pokrecu godinama.
*bg, zivimo gdje zivimo.
U zgradama ne.
@Gad
Sve u potpunosti jasno.
Daj bože da se svi maknu, rusi, turci, ukrajinci ali ne vidim da se to dešava.
Kad udjemo u EU za 3-4 godine tek ce da krene navala.
Kvadrat u Pg ce bit 3000+, primorje ide na 4000-5000+ za obicne stanove.
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Pisali smo na drugoj topicu po gospoji koja je postala drugi ešalon vlasti, ali sekretar u MUP koju vlasnik ne može izbaciti iz stana.
Probaj na silu, bez izvršitelja bilo što, rizikuješ.
Znaš onaj vic o Cigu i doktoru? Da li je bila ista cijena stana u ulazu gdje od deset stanova, četri su vlasnici Rusi ili ako su četri vlasnici Turci i Albanci. Zamisli da si kupac u tom ulazu pa reci.
"Obični" stanovi u Puli i Zadru su 3000, a čini mi se da su oni u EU. Kod nas je moguće da bude skuplje već sad, jer su nam narko klanovi, hvala na pitanju živi i zdravi. I u tom biznisu je bilo sjaši Kurta da uzjaše Murta. Samo sad to niko iz vlasti ne pominje jer su to "naši" klanovi.
Jel realno da bude skuplji stan u ovim našim unakaženim gradovima gdje je stomačni grip od kupanja u mora bez kanalizacije maltene obavezno, od normalnih gradova u Hrvatskoj? Jeste, kad se zažmuri na kupce.
Provjeri mogućnosti Rusa i Turaka da kupe nekretninu u Hrvatskoj ili bilo gdje u EU.
Ali ne moraš da brineš. Neće Crna Gora u EU makar još deset godina, ako EU tada bude i postojala, a vjerovatno neće u sadašnjem formatu. Izuzev, ako zaista vjeruješ ovim budalama na vlasti.
Last edited by Gagarin; 28-02-25 at 07:23.
Tko leti, vrijedi...
Citam sada tekst (https://www.cdm.me/ekonomija/kvadrat...gi-pad-cijena/)
"Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila je 1.844 eura, što je skoro duplo više u odnosu na cijene iz 2020, pokazuju juče objavljeni podaci Monstata. Iz Udruženja agencija za nekretnine je za Portal RTCG saopšteno da je potražnja prošle godine bila manja u odnosu na 2022. i 2023. godinu, ali to nije dovelo do smanjenja cijena nekretnina. Ipak, kako je saopšteno, u kraćem roku može doći samo do blagog pada cijena.
Kako je objavio Monstat prošle godine prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici je iznosila 1.810 eura, u primorskom regionu 2.028 eura, u središnjem regionu 945 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.306 eura.
Statistika kaže da je 2020. prosječna cijena kvadrata na nivou Crne Gore bila 951 euro, a u Podgorici 966 eura."
Takodje ako znamo sledece "Prosječna plata u avgustu 523 eura" (avgust 2020 - https://bankar.me/prosjecna-plata-u-avgustu-523-eura/), kao i "Prosječna plata u Crnoj Gori u novembru 993 eura" - (novembar 2024 - https://investitor.me/2024/12/30/pro...mbru-993-eura/)
Prije ES sa prosjecnom zaradom si mogao da kupis 0,541407867494824 m2 a posle ES 0,5486187845303867
Znaci ES je donijela napredak ako se gledaju samo ove stavke, napredak je 0.007 m2. Ne gledamo koliko je sve ostalo poskupilo i da je pored plata do ES- primao se i kesh. Ovo je samo gruba racunica, bez neke velike analize![]()
Cuh da je sad zetagradnja prodala stanove po 3500... vjerovatno carsijska prica...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
35 kvadrata divlja lamela...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Upravo suprotno sa ulaskom u EU cijene padaju, naravno pod uslovom da prije ulaska ispostujemo neki minimum minimuma EU regulativa. Odgonetnuti zasto je veoma jednostavno ali evo plasticno.
EU gradjanje nista ne sprijecava da u CG vec kupuju nekretnine a dobar dio i kupuje vec godinama (recimo Njivece u Herceg Novom, ili okolina Bara). Ali ulaskom u EU postaje drasticno teze kupiti nekretninu RU i TR drzavljanima.
No prica je totalno nebitna jer mi gledati EU necemo ko zna do kada te ko zna kakva ce ekonomija vladati u cijelom svijetu u tom trenutku.
Napisacu ponovo
Last edited by pauki; 28-02-25 at 08:55.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks