Page 260 of 345 FirstFirst ... 160210250256257258259260261262263264270310 ... LastLast
Results 6,476 to 6,500 of 8614

Thread: [TRŽIŠTE] Cijene | ponuda | potražnja

Thanks Thanks Given 
    7,356
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Quote Originally Posted by EgZeKuToR View Post
    da je renta stana tzv. normalno dobro (po ekonomskoj teoriji), to bi bilo tačno. teško da bi podstanar, u slučaju da dođe do povećanja cijene rente rekao: sad više neću da živim kao podstanar. činjenica je da mu je alternativa vjerovatno nedostižna (stambeni kredit) ili nenormalno skupa, makar u trenutnim uslovima. nije lako preskočiti taj "prag" između podstanara i vlasnika stana. mislim da su svjesni toga i u resornim ministarstvima i da se zato ne forsira ta strana priče.
    konstatacija da su nekretnine kupljene na nestabilnom tržištu je upitna, a evo i zašto:
    istorijski gledano, cijena nekretnina je samo rasla iz godine u godinu, i to je opšte pravilo u svijetu, ne samo kod nas. sudbina tržišta jeste da povremeno ima tzv "dips" tj padove, što je i bio slučaj do korone. onda, kao posljedica eksternih šokova zbog nabavnog tržišta i tržišta radne snage, dolazi do rasta cijena. pa onda imamo interno generisan rast cijena zbog evrope sad 1 i 2, paralelno sa tim ruse i ukrajince itd itd... Posljedica svega nabrojanog je da, sve i da se sada izuzmu faktori poput tražnje od strane rusa i ukrajinaca, što se mora desiti u narednom periodu, i da pretpostavimo da turci to neće u nekoj mjeri nadomjestiti (a upravo se i dešava da oni nadoknađuju solidan dio), ostaje činjenica da je prosječna plata značajno veća u odnosu na period prije korone, da majstor keramičar više ne radi kvadrat za 6-7 nego za 20-25 eura (analogno tome i svi ostali majstori/zanatlije), da su cijene placeva skočile što direktno utiče na cijenu koštanja kvadrata nekretnine itd itd.
    u prevodu: ne vidim trenutno put koji vodi do pada cijene nekretnina u cg. ako ti vidiš, molim te da izneseš, volio bih da vidim što sam preskočio u ovoj svojoj mini-analizi.
    Ima jedan momenat. Kada poskupe rente, otići će dosta ljudi da žive negdje druge, a koji su bili solidni generatori tražnje kod nas, a to se već dešava i bez oporezovanih renti.
    Mi smo imali već jedan pad nekretnina 2008-2009. Ne znam u kojem si uzrastu tada bio, ali vidim da si odavno na forumu.
    Tada je City Kvart pao sa 1500€ iz 2007. na 1050-1100€.
    Ok, vratio se i sad je 2700 recimo realno.
    Znači neko ko je kupio prije 17 godina ima kapitalnu dobit od 80%. To dodje komfornom stopom prinos od 3,3% godišnje kapitalne dobiti, bez rente.
    Da li smo rizično tržište?
    Rejting agencije vele da jesmo.
    Procijeni kakvi smo, kad su kupci uglavnom ex SSSR o Turci.
    Ajde da neko krene da te cima i da neće da izađe iz stana i da ne plaća zakup.
    Probaj ga fizički izbaciti.
    Ili krene da se ozbiljno bavi registracijom i oporezovanjem stanova na dan kao u Hrvatskoj.
    Tamo niko ne pomišlja da izdaje ako nije registrovan.
    Ili da država ozida gomilu zgrada i useli siromašnije sugradjane. Koncept socijalnog stanovanja koji svuda postoji.
    U suštini, ne mislim da će nešto da padne posebno. Vjerovatno će tržište postati manje likvidno i manje će da se gradi, posebno u Podgorici.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,932
    Thanked in
    1,051 Posts

Sto je problem da nekog izbacis fizicki? Bez problema, pitaj me kako znam.

3. The Following 2 Users Say Thank You to GaD For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,570
    Thanked in
    779 Posts

I jos ako nemaš ugovor još lakše ga izbacit.

Thanks Thanks Given 
    1,069
    Thanks Thanks Received 
    1,437
    Thanked in
    720 Posts

Jos ako nema video nadzor u zgradi

Thanks Thanks Given 
    133
    Thanks Thanks Received 
    380
    Thanked in
    202 Posts

Quote Originally Posted by Gagarin View Post
    Ima jedan momenat. Kada poskupe rente, otići će dosta ljudi da žive negdje druge, a koji su bili solidni generatori tražnje kod nas, a to se već dešava i bez oporezovanih renti.
    Mi smo imali već jedan pad nekretnina 2008-2009. Ne znam u kojem si uzrastu tada bio, ali vidim da si odavno na forumu.
    Tada je City Kvart pao sa 1500€ iz 2007. na 1050-1100€.
    Ok, vratio se i sad je 2700 recimo realno.
    Znači neko ko je kupio prije 17 godina ima kapitalnu dobit od 80%. To dodje komfornom stopom prinos od 3,3% godišnje kapitalne dobiti, bez rente.
    Da li smo rizično tržište?
    Rejting agencije vele da jesmo.
    Procijeni kakvi smo, kad su kupci uglavnom ex SSSR o Turci.
    Ajde da neko krene da te cima i da neće da izađe iz stana i da ne plaća zakup.
    Probaj ga fizički izbaciti.
    Ili krene da se ozbiljno bavi registracijom i oporezovanjem stanova na dan kao u Hrvatskoj.
    Tamo niko ne pomišlja da izdaje ako nije registrovan.
    Ili da država ozida gomilu zgrada i useli siromašnije sugradjane. Koncept socijalnog stanovanja koji svuda postoji.
    U suštini, ne mislim da će nešto da padne posebno. Vjerovatno će tržište postati manje likvidno i manje će da se gradi, posebno u Podgorici.

Taj pad 2008-2009 godine je bio uslovljen dešavanjima na globalnom nivou, nije imalo veze sa karakteristikama lokalnog tržišta. To se ne može stavljati u isti kontekst i argumentovati da smo rizično tržište jer je tada došlo do pada cijena nekretnina svuda u svijetu. Isto se može i sada desiti ako se uruši bankarski sistem, izbije nuklearni rat, zavlada kolera ili se ostvari neko od proročanstava koja predviđa apokalipsu.
    ALI, pod pretpostavkom da se to ne desi, ceteris paribus, istorijski podaci kažu da cijene nekretnina rastu i to je fakat.

Thanks Thanks Given 
    1,905
    Thanks Thanks Received 
    1,869
    Thanked in
    770 Posts

Što ja da platim? Neka prvo druge plate, pa ću ja. Nagleda sam se takvih, od poreza, preko kafane, do troška za razred.
    Promasio si poentu totalno.
    Samo dps da se vrati i bicemo ka' Svicarska.

Sent from my SM-A528B using Tapatalk
    Quote Originally Posted by Biznismen Podgorica View Post
    Oli da se kladimo ti das 50e a ja cu 200e.
    Ako ne prodje ti imas 200e.. :wink:

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,932
    Thanked in
    1,051 Posts

Quote Originally Posted by Shaneman View Post
    Jos ako nema video nadzor u zgradi

Video nadzor ne smije da snima ulaz u stanove.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by ^izzy^ View Post

Za mene je neplacanje poreza neplacanje poreza koji god posao da se obavlja i opet kazem neka krenu od krupnih riba, zna se ko ima 20+ stanova za izdavanje, hotele, kuce itd, a ko ima jedan stan ili donji dio kuce za izdavanje.

Da ne ulazimo koliko poreza (ne)placaju majstori za kola, a svi rade full i svi deru sa cijenama, ali jes oni imaju crno ispod noktiju i vazda su od ulja, necemo njima porez.

Svi ti ce ti prvi reci "a sto bih ja kada pomorac ne placa". Nemojmo ulaziti u temu dal' treba ili ne (bilo je prepiske na ovom forumu vec, pojedini su ostali iznenadjeni) osim ostaviti na tome da jedan dio pomoraca, zakonski gledano, moraju da plate porez.

PS
    Ja ga ne bih placao dok god mogu da sam pomorac, sve i da spadam u grupu koja zakonski mora da placa.

Quote Originally Posted by GaD View Post
    Problem moze biti ogroman, imao si srece. Bukvalno si mogao biti krivicno gonjen ma koliko to smijesno zvucalo.

Oficijalno ako ti podstanar nece da izadje iz stana mozes na sud a svi znamo kako sudovi funkcionisu kod nas.

Thanks Thanks Given 
    1,069
    Thanks Thanks Received 
    1,437
    Thanked in
    720 Posts

Video nadzor ne smije da snima ulaz u stanove.
    To je tacno, samo zajednicke prostore

Thanks Thanks Given 
    18,877
    Thanks Thanks Received 
    8,795
    Thanked in
    4,265 Posts

Zar ulaz(kao dio hodnika) u stanove nije zajednička svojina?
    Ako nije,kao što kažete,zašto ga čiste čistačice u sklopu održavanja higijene zajedničkih prostorija?

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 27-02-25 at 12:27.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by joni View Post
    Zar ulaz(kao dio hodnika) u stanove nije zajednička svojina?
    Ako nije,kao što kažete,zašto ga čiste čistačice u sklopu održavanja higijene zajedničkih prostorija?

Jeste zajednicka svojina ali se ulazi u stanove, po zakonu, ne smiju snimati, kao i, izmedju ostalog, niti unutrasnjost samih liftova.

Thanks Thanks Given 
    1,080
    Thanks Thanks Received 
    3,196
    Thanked in
    2,427 Posts

Dobro je da je kod nas sve po zakonu.
    Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...

14. The Following 2 Users Say Thank You to aLaPaCha For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    18,877
    Thanks Thanks Received 
    8,795
    Thanked in
    4,265 Posts

Quote Originally Posted by beatnological View Post
    Jeste zajednicka svojina ali se ulazi u stanove, po zakonu, ne smiju snimati, kao i, izmedju ostalog, niti unutrasnjost samih liftova.
    A može li vlasnik stana da snima ulaz u svoj stan,s obzirom da ipak snima zajedničku svojinu?

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,932
    Thanked in
    1,051 Posts

Svi ti ce ti prvi reci "a sto bih ja kada pomorac ne placa". Nemojmo ulaziti u temu dal' treba ili ne (bilo je prepiske na ovom forumu vec, pojedini su ostali iznenadjeni) osim ostaviti na tome da jedan dio pomoraca, zakonski gledano, moraju da plate porez.

PS
    Ja ga ne bih placao dok god mogu da sam pomorac, sve i da spadam u grupu koja zakonski mora da placa.

Problem moze biti ogroman, imao si srece. Bukvalno si mogao biti krivicno gonjen ma koliko to smijesno zvucalo.

Oficijalno ako ti podstanar nece da izadje iz stana mozes na sud a svi znamo kako sudovi funkcionisu kod nas.
    Vidji, odgovaraju ljudi za raznorazne stvari, ovog sam sa ulice pokupio (izbacio ga prethodni stanodavac), dao mu 6 mjeseci besplatno, zaposlio ga kod mene i ladno covjek krenuo da me krade.

E ne znam kako da se covjek ponasa, ko tebe kamenom ti njega hljebom, nisam vjernik

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by aLaPaCha View Post
    Dobro je da je kod nas sve po zakonu.
    Yep. Ali upravo za ovakve gluposti ce prije obicni gradjanin da odgovara nego za razno razne malverzacije daleko veceg kalibra.

Na par mjesta u Novom je par stanara popilo tuzbe upravo radi snimanja sopstvenog ​ulaza u stan a upravnici kazne "jer su to dozvolili". A u medjuvremenu imamo situacije gdje upravnici otudje debelu lovu sa racuna i nikom nista, sudski postupci traju godinama ili se ne pokrecu godinama.

*bg, zivimo gdje zivimo.

Quote Originally Posted by joni View Post
    A može li vlasnik stana da snima ulaz u svoj stan,s obzirom da ipak snima zajedničku svojinu?

U zgradama ne.

@Gad
    Sve u potpunosti jasno.

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Evo već sada imate situaciju da su Ukrajinci gotovo svi otišli, a sada odlaze i Rusi. Razlog, postali smo skupi a ne nudimo ništa, posebno ne u Podgorici.
    Gdje to molim te? Mozda PG, primorje definitivno ne (barem ne Boka).

U PG nesto ne bih ni rekao da ih je bilo previse u poredbi sa primorjem, ali zato drzavljana Turske i Albanije koji kupuju nekretnine imate na izvoz tako da otisli jedni, dosli drugi, nikom nista.

Thanks Thanks Given 
    1,080
    Thanks Thanks Received 
    3,196
    Thanked in
    2,427 Posts

Yep. Ali upravo za ovakve gluposti ce prije obicni gradjanin da odgovara nego za razno razne malverzacije daleko veceg kalibra.

Na par mjesta u Novom je par stanara popilo tuzbe upravo radi snimanja sopstvenog ​ulaza u stan a upravnici kazne "jer su to dozvolili". A u medjuvremenu imamo situacije gdje upravnici otudje debelu lovu sa racuna i nikom nista, sudski postupci traju godinama ili se ne pokrecu godinama.

*bg, zivimo gdje zivimo.

U zgradama ne.

@Gad
    Sve u potpunosti jasno.
    Ironija životna.
    Nego, da ne palamudimo....sve je jasno.
    Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...

Thanks Thanks Given 
    1,220
    Thanks Thanks Received 
    1,660
    Thanked in
    898 Posts

Daj bože da se svi maknu, rusi, turci, ukrajinci ali ne vidim da se to dešava.

21. The Following 3 Users Say Thank You to Dzi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4,237
    Thanks Thanks Received 
    8,157
    Thanked in
    3,117 Posts

Kad udjemo u EU za 3-4 godine tek ce da krene navala.
    Kvadrat u Pg ce bit 3000+, primorje ide na 4000-5000+ za obicne stanove.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    7,356
    Thanks Thanks Received 
    4,775
    Thanked in
    2,444 Posts

Pisali smo na drugoj topicu po gospoji koja je postala drugi ešalon vlasti, ali sekretar u MUP koju vlasnik ne može izbaciti iz stana.
    Probaj na silu, bez izvršitelja bilo što, rizikuješ.

Gdje to molim te? Mozda PG, primorje definitivno ne (barem ne Boka).

U PG nesto ne bih ni rekao da ih je bilo previse u poredbi sa primorjem, ali zato drzavljana Turske i Albanije koji kupuju nekretnine imate na izvoz tako da otisli jedni, dosli drugi, nikom nista.
    Znaš onaj vic o Cigu i doktoru? Da li je bila ista cijena stana u ulazu gdje od deset stanova, četri su vlasnici Rusi ili ako su četri vlasnici Turci i Albanci. Zamisli da si kupac u tom ulazu pa reci.

Quote Originally Posted by Mojsije View Post

"Obični" stanovi u Puli i Zadru su 3000, a čini mi se da su oni u EU. Kod nas je moguće da bude skuplje već sad, jer su nam narko klanovi, hvala na pitanju živi i zdravi. I u tom biznisu je bilo sjaši Kurta da uzjaše Murta. Samo sad to niko iz vlasti ne pominje jer su to "naši" klanovi.
    Jel realno da bude skuplji stan u ovim našim unakaženim gradovima gdje je stomačni grip od kupanja u mora bez kanalizacije maltene obavezno, od normalnih gradova u Hrvatskoj? Jeste, kad se zažmuri na kupce.
    Provjeri mogućnosti Rusa i Turaka da kupe nekretninu u Hrvatskoj ili bilo gdje u EU.
    Ali ne moraš da brineš. Neće Crna Gora u EU makar još deset godina, ako EU tada bude i postojala, a vjerovatno neće u sadašnjem formatu. Izuzev, ako zaista vjeruješ ovim budalama na vlasti.
    Last edited by Gagarin; 28-02-25 at 07:23.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    1,173
    Thanks Thanks Received 
    1,932
    Thanked in
    1,051 Posts

Citam sada tekst (https://www.cdm.me/ekonomija/kvadrat...gi-pad-cijena/)

"Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila je 1.844 eura, što je skoro duplo više u odnosu na cijene iz 2020, pokazuju juče objavljeni podaci Monstata. Iz Udruženja agencija za nekretnine je za Portal RTCG saopšteno da je potražnja prošle godine bila manja u odnosu na 2022. i 2023. godinu, ali to nije dovelo do smanjenja cijena nekretnina. Ipak, kako je saopšteno, u kraćem roku može doći samo do blagog pada cijena.
    Kako je objavio Monstat prošle godine prosječna cijena kvadrata stana u Podgorici je iznosila 1.810 eura, u primorskom regionu 2.028 eura, u središnjem regionu 945 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 1.306 eura.

Statistika kaže da je 2020. prosječna cijena kvadrata na nivou Crne Gore bila 951 euro, a u Podgorici 966 eura."

Takodje ako znamo sledece "Prosječna plata u avgustu 523 eura" (avgust 2020 - https://bankar.me/prosjecna-plata-u-avgustu-523-eura/), kao i "Prosječna plata u Crnoj Gori u novembru 993 eura" - (novembar 2024 - https://investitor.me/2024/12/30/pro...mbru-993-eura/)

Prije ES sa prosjecnom zaradom si mogao da kupis 0,541407867494824 m2 a posle ES 0,5486187845303867

Znaci ES je donijela napredak ako se gledaju samo ove stavke, napredak je 0.007 m2. Ne gledamo koliko je sve ostalo poskupilo i da je pored plata do ES- primao se i kesh. Ovo je samo gruba racunica, bez neke velike analize

25. The Following User Says Thank You to GaD For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,113
    Thanks Thanks Received 
    5,765
    Thanked in
    3,328 Posts

Cuh da je sad zetagradnja prodala stanove po 3500... vjerovatno carsijska prica...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,113
    Thanks Thanks Received 
    5,765
    Thanked in
    3,328 Posts

35 kvadrata divlja lamela...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    408
    Thanks Thanks Received 
    1,289
    Thanked in
    873 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post

Upravo suprotno sa ulaskom u EU cijene padaju, naravno pod uslovom da prije ulaska ispostujemo neki minimum minimuma EU regulativa. Odgonetnuti zasto je veoma jednostavno ali evo plasticno.
    EU gradjanje nista ne sprijecava da u CG vec kupuju nekretnine a dobar dio i kupuje vec godinama (recimo Njivece u Herceg Novom, ili okolina Bara). Ali ulaskom u EU postaje drasticno teze kupiti nekretninu RU i TR drzavljanima.

No prica je totalno nebitna jer mi gledati EU necemo ko zna do kada te ko zna kakva ce ekonomija vladati u cijelom svijetu u tom trenutku.

29. The Following 5 Users Say Thank You to beatnological For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    84
    Thanks Thanks Received 
    1,570
    Thanked in
    779 Posts

Red face

Napisacu ponovo
    Last edited by pauki; 28-02-25 at 08:55.

Page 260 of 345 FirstFirst ... 160210250256257258259260261262263264270310 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)