Imam cak i racun od prvog vlasnika kada je kuplje set u Cabrio, negdje 2015 godine. Nisam obratio paznju kada sam kupio auto prije 4 god. a kad sam tada radio veliki servis, majstor nije htio da ga mijenja jer niie mu je izgledao u redu. Nije vidio datum. Elem, opet podjem do majstora prosle godine i opet kaze "vozi, moze to jos".
Slucajno naleceh na racun i pade mi na pamet da provjerim datum...Ne stedim vala kad je auto u pitanju ali eto, tako se zadesilo
Kupih novi set da se ne igram jer ipak ulazi u 10 godinu
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Tako je 10g prosek 8 so 10hiljada eto ti ga rok za zamjenu
skucao se čičar u mene,zvali policiju,priznao čovjek grešku,murjaša mrzjelo da radi uviđaj,1300e štete,lovćen isplatio 470 i odbili prigovor iako sam imao uredno sve procjene i račune i sve im dostavio instant.sad se razmišljam dal' imam živaca da se bakćem sa tužbom i vucam po sudovima...
Pisi im prigovor za isplatue sa advokat potezi sve zakonski goni to i podijelite![]()
Znam slucaj za 3,000 stete preko evropskog da je naplacena uz 10% ucesce ovoga sto je imao stetu.
Tada su rekli da je 3,000 limit za evropski.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
To je 6 puta vise od onoga sto pise na samom izvjestaju.
Prema tome, šta da ti kažem?
Pisao sam nedje ali ajde da ponovim, moja komunikacija 2015 sa Nacionalni Biro Osiguravaca Crne Gore
1. Sta ako sam mislio da je steta manja od 500 EUR a na kraju ispane mnogo veca ? U Sporazum o proceduri rjesavanja odstetnih zahtjeva po osnovu osnovu osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornig vozila (AO) u clanu 3 stoji "Moze se priznati, zahtijev za naknadu materijalne stete na vozilu i do 2000 EUR..."
Bitna rijec sa kojom pocinje recenica "MOZE" znaci moze a ne mora ? Da li se tada osiguravajuca kuca poziva na Clan 5 istog dokumenta? Da li ovo opet znaci da mi kao vozaci moramo da znamo napamet koliko kostaju djelovi za nas automobil ?
2. Sta ako drugi ucesnik nece da popuni upitnik? Vi kazete da se zove policija, ko posle placa troskove izlaska policije? Ja koji sam zvao ili onaj ko je kriv za nezgodu?
3. Sta ako drugi ucesnik podje sa lice mjesta, ili pobjegne?
4. Ako je procjenimo da je steta vec od 500 EUR i zovnemo policiju ko placa izlazak? Zajedno, niko ili krivac udesa?
5. Sta se desava ako se upitnik ne popuni kako treba? Npr fali neka informacija? Ili npr neko lice prihvati odgovornost (bilo je pod stresom, strahom) ali strucno lice npr u osiguravajucoj kuci zakljuci da ta osoba nije odgovorna za udes?
6. Kako se popunjava obrazac ako je ucesvovalo vise od 2 vozila ? Pise da se popunjava sa jednim vozilom jedan obrasaz a drugim drugi obrazac ...Sta ako pri sebi nemam dva obrasca?
7. Vi kazete "obavezno dođu sa vozilima i dokumentacijom u osiguravajuće društvo kod koga je osigurano vozilo koje je počinilo štetu radi davanja izjava, sačinjavanja foto-dokumentacije i prijavljivanja štete."
Sta ako ne mozemo da dodjemo vozilima ili nekim od vozila?
Da li odmah treba da se dodje kod osiguravajuce kuce? Sta ako je neradni dan, ako je kasno vece?
Sta ako je nekom potrebna slepa? Da li se troskovi slepa nadoknadjuju ?
8. Kako ide nadnokada stete, da li ja moram da cekam da mi se uplate pare od osiguravajuce kuce ili jednostavno podjem u ovlasceni servis i sve popravim i na kraju donesem fiskalne racune/ fakture? Da li mogu da popravljam auto van ovlascenog servisa?
Odgovori
Evropski izvještaj popunjava se kada se radi o maloj materijalnoj šteti, tj. Kada viozači nesmetano po svoju ili tuđu bezbjednost mogu nastaviti kretanje na sopstveni pogon, kada nema povrijeđenih lica ili kada se oba učesnika saglase o krivici zanastalu saobraćajnu nezgodu.
1. Ako je šteta iznad 500 eur a ispunjen je neki od navedenih uslova šteta se priznaje bez obzira na iznos. Taj iznos može biti I preko 2.000 eur (recimo kada se radi o bi ksenon faru na vozilu Audi A8 I sl.),
Orjentacioni iznosi su navedeni za 90% šteta koje se dešavaju sa ovakvim posljedicama, a ostalih 10% slučajeva koji se mogu desiti rješavaju se individualno. Svako osiguravajuće Društvo kje drži do svog renomea, uradiće sve da pravilno cijeni stvarnu štetu I adekvatno obešteti oštećenog, bez obzira na navedene formulacije.
2. Ako drugi učesnik neće da popuni izvještaj poziva se policija. Troškove sastavljanja zapisnika plaća stranka koja je zainteresovana za naknadu štete, a uplatnicu prilaže uz zapisnik osiguravajućem društvu, koji taj iznos refundira uz štetu.
3. Ako drugi učesnik napusti lice mjesta potrebno je zapamtiti podatke o tom vozilu I pozvati policiju, koja u okviru svojih zakonskih ovlašćenja preduzima sve radnje da pronađe drugo vozilo I sačini zapisnik o uviđaju,
4. Svaki izlazak policije plaća ono lice koje je zainteresovano za naknadu štete, a refundira ga kod osiguravajućeg društva koje je odgovorno za isplatu štete,
5. Ako se Ei ne popuni kako treba, osiguravajuće društvo poziva oba učesnika na dopunske izjave, kako bi razjasnili saobraćajnu nezgodu, a oštećenog adekvatno obeštetili,
6. Ako ima više učesnika popunjava se broj EI za jedan manji osd broja učesnika SN, npr. Ako je 4 učesnika popunjavaju se tri EI. Ne očekuje se da jedan učesnika ima veći broj izvještaja, već da svi učesnici imaju po jedan primjerak u vozilu. On je besplatan I dobija se od osiguravajućeg društva koje je izdalo polisu obaveznog osiguranja za to vozilo. Ukoliko iz nekog razloga nemaju svi obrazac EI u vozilu u momentu SN, potrebno je uzeti podtke od svih učesnika I poći u osiguravajuće društvo ili pozvati policiju da sačini zapisnik o uviđaju.
7. Potrebno je doći sa vozilima ili nekim od vozila, a ako to nije moguće osiguravajuće društvo će pozvati učesnike Iili odlučiti o šteti će na osnovu raspoloživih podataka,
Nije neophodno da se dođe u osiguranje odmah, ali je neophodno da se vozilo ne opravlja dok osiguravajuće društvo sačini zapisnik o oštećenju.
Ukoliko je neradni da ili kasno uveče, potrebno je doći prvi radni dan.
U svakom slučaju je potrebno I poželjno slikati lice mjesta I vozila dok su u kontaktu ili neposredno nakon njega, kako bi se stvorila prava slika o krivici I obimu oštećenja sa lica mjesta
Troškovi prevoza oštećenog vozila se refundiraju kroz štetu nakon prilaganja računa o šlepanju
8. Poravka vozila može biti na sva tri od navedena načina I to:
Po pogodbi,
Po računu,
Opravka u servisu po nalogu oštećenog.
Utvrđivanje visine štete po pogodbi vrši se na osnovu pismenog zahtjeva vlasnika - oštećenog.Kalkulacija visine štete vrši se prema predračunu, koji je izdat od strane ovlašćenog servisa iz kojeg se može vidjeti pojedinačna vrijednost djelova, vrijednost farbarskog i sitnog potrošnog materijala, odnosno broj norma časova potrebnih za opravku i njihova jedinična vrijednost.
U slučajevima kada ne postoji predračun popravke, a vlasnik-oštećeni pismenim putem traži nadoknadu štete, predračun popravke sačinjava se na osnovu cijena djelova, zapisnikom predvinenih za zamjenu, koje se utvrnuju prema cijenama iz trgovina auto-djelova, odnosno iz domaćih ili stranih kataloga ili licenciranih programskih alata Audatex I Eurotax.
Utvrđivanje visine štete po računu vrši se na osnovu dostavljenog računa o opravci vozila. Račun mora da sadrži djelove koji su obuhvaćeni zapisnikom o oštećenju vozila koje je sačinio ovlašćeni predstavnik osiguravajućeg društva, norma sate odnosno vrijeme opravke koje propisuje proizvođač, cijenu radnog sata I vrijednost farbarskog I potrošnog materijala. Račun se umanjuje za vrijednost pdv-a ukoliko oštećeno vozilo služi kao osnovno sredstvo. Račun će takođe biti umanjen za vrijednost tehničke amortizacije oštećenih djelova (osim plastičnih djelova I stakla) zavisno od godina starosti oštećenog vozila.
Opravka vozila u servisu po nalogu oštećenog vrši se na osnovu pismene saglasnosti oštećenika da opravku vozila povjeri osiguravajućem društvu, koje ima potpisane Ugovore o poslovno tehničkoj saradnji sa ovlašćenim i renomiranim servisima.
Audi A6 C7,C7.5 2012-2017 modeli
Koji 3.0 motor se pokazao najbolji jer ima vise modela,nesto mislim da je najjaci BiTurbo competition model i isti iz allroad najbolji ali da vidim da li nekl ima iskustva sa tim 3.0 motorima koji izbjegavat?
Sent from my SM-A556B using Tapatalk
Neko da mi kaze ocu li poginut ako kupim ovo? Cijena je za par??
Za kucnu radinost
![]()
Rizikuj boli te briga
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
eo vidim da je centrometal prodavac....poci cu sjutra da bacim pogled
imaju i neke do 3 tone, za 50e par...i to je opet dzabe ako lici na nesto
Pitah druga koji ima slične. Odlično je to kaže. Još ima bolceve. On je njegove platio po 20e do 3t
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Ja obozavam 3.0.
Ozbiljan sam. Znas li koje su to pare…
Dok jednom ne mrkne drugom ne svane...
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
There are currently 5 users browsing this thread. (0 members and 5 guests)
Bookmarks