Nije pravedno ali znam da su svi tamo primali plate u hiljadama kad je polovina cg primala 300e. Ne vjerujem da ima krsenja zakona jer koliko shvatih postoji i manjinski sindikat koji je vjerovatno reprezentativan pa je sa njima dogovoren taj minimum procesa rada, i izmjene kolektivnog ugovora.
Umoran sam od svega sto znam
Ono o cemu sam pricao
Ćutanje države koštaće budžet milione eura: Pred upravnim sudom skoro 15.000 tužbi
Oni navode primjer da je u julu ove godine jedan advokat podnio preko 700 tužbi zbog “ćutanja uprave” i da bi samo njegov iznos troškova, koji bi dobio prema advokatskoj tarifi, iznosio 1,2 miliona eura.
Visina zarada u toj bransi i poredjenje sa zaradom nekoga tek koga vec nekada u CG kako ti predstavljas odredjena je nekim drugim principima koja vaze svugdje a ne samo u CG.
To su smislili neki drugi ljudi ranije koji ne zele da im avione (imovinu) i ljude koji su im znacajni jer su njihovi i odgovorni su za njih, voze neki ljudi koji bi imali zarade koje oni ne smatraju primjerenim za te poslove, za razliku od ostalih nas jel koji lagano dajemo nekim drugim ljudima da voze nasu djecu i one koje volimo jer nece vala oni imati vecu zaradu od nas
Sent from my iPhone using Tapatalk
700 tuzbi jedan advokat ovo je slucaj za specijalno tuzilastvo smrdi odje nesto... jel sve od jedne NVO ili par njih...?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
SMATSA jedina zajednička institucija SRB i CG i pod nadzorom je EUROCONTROL-a. Naplaćuje prelete kompanija preko neba i ubira prihode od toga. Budžetirana je na gotovo savršen način kada je neka državna firma u pitanju. Njen način finansiranja i budžetiranje (kroz naknade, avio-kompanije koje koriste njene usluge) u teoriji i praksi nezavisni su od uticaja politike.
Imaju jedno 50 miliona eura na račun od neraspoređene dobiti.
Uvijek su imali dobre plate, skoro iste kao kolege im, jer je djelatnost specifična.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Tko leti, vrijedi...
Kao i uvijek, blage veze o temi nemaš.
Može bit tatin sin po 100x, dok ne završi školu a plaća se iz svoga džepa 40k osim u rijetkim situacijama kad SMATSA stipendira, i dobije licence evropske i testove položi neće rutirat avione izviše Evrope.
E sad moguće da demoNkrate imaju kadrova za to, nisam iznenađen, pa taman njih uklopit sa mesarom Grčićem što je napravio da mašine plaćene 19 miliona eura moraju na ozbiljnu opravku u Kolubaru.
Ne sumnjam da bi u rekordnom roku isključili nebo SRB i CG iz saobraćaj, pa uz Iran i Somaliju da uživamo u plavom nebu. Makar nas neće zaprašivat kemtreilsi!
A kao što Gagarin napisa sav višak para koji ne potroše ide nazad Eurocontrolu. Bilo je prije par godina kad Vučić nije dozvolio da isplate sebi 13 platu i htio višak u budćet da mu se uplati ali ga ispališe dobro.
Eeee, ali tamo ima i radnih mjesta koja nisu kontrolori. Ako nema, zašto se ne bi napravila? Nije se diploma tek tako kupila, neko je morao da se potrudi da je kupi i to treba nagraditi.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Evo herkules misli da svi zaposleni rutiraju avione, bravo
Politicki nezavisni, kakva bajka
Kao glavni akteri pljačke koju sprovodi Montenegro erlajns na direktnu štetu građana Srbije, ali i Crne Gore, u stručnim krugovima spominju se Lazo Maksimović, zamjenik direktora SMATSA, inače brat od ujaka Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore i Predrag Marković, zaposlen u SMATSA, inače sin Duška Markovića, premijera Crne Gore.
Kao posebno zanimljiva je činjenica je da je Marković u SMATSA došao sa mjesta komercijalnog direktora Montenegro erlajnsa i to u momentu kada je sud u Podgorici presudio da Montenegro erlajnsa mora da plati SMATSA 5 miliona evra sa pripadajućim kamatama.
A ovo? SDT formiralo predmet, pogodi zbog cega?
ДАН - SDT izviđa prijavu protiv 13 lica iz Kontrole letjenja
– Koordinator poslova u ARO (Airspace route oparation), tako gordo zvuči za bezbjednosni sektor Crne Gore i tužilaštvo. U sistemu Kontrole letjenja tu poziciju pokriva osoblje sa završenom srednjom školom i 20 dana kursa. Zamišljeno je kao administrativna podrška Kontroli letjenja. Poređenja radi, ekvivalentna je pomoći medicinske sestre u operacionom bloku, stjuardese u avionu ili zapisničara u sudu. Ako bi stjuardesa mogla da vozi avion, medicinska sestra da vrši operacije i zapisničar u sudu da donosi presude, onda po svari logike koordinator poslova za ARO je mogao da upravlja vazdušnim prostorom Crne Gore i da alocira taj prostor!? I najvećem laiku je jasno da taj posao može da radi samo kontrolor letjenja, jedino to nije bilo jasno Agenciji civilnog vazduhoplovstva koja kontroliše bezbjednost vazdušnog saobraćaja iznad Crne Gore, jer je zažmurila na nelegalan dokument od kojeg su počele druge kriminalne radnje i bila ugrožena bezbjednost iznad Crne Gore u trajanju više od godinu dana. Bog nas je pogledao, ali bezbjedonosni sektor i tužilaštvo neće, čeka pune dvije godine – izjavio je Krkeljić.
– Tim dokumentom su stvoreni uslovi da obuku mogu pohađati lica koja ne moraju biti kontrolori letjenja, što je samo po sebi protivpravno i društveno opasno. Zbog činjenice da prvoosumnjičeni Ivica Trajković po važećim propisima nikad nije mogao ostvariti uslove iz sistematizacije za radno mjesto šef AMC Podgorica, ali da mu je to omogućeno izmjenom dokumenta ATM-TRE043, odnosno izradom i usvajanjem dokumenta ATM-TRE045 – naveo je Krkeljić u prijavi i dodao da Trajković nikada nije bio kontrolor letjenja, odnosno nikad nije posjedovao dozvolu za kontrolora letjenja sa pripadajućim ovlašćenjima, tj. odgovarajuću stručnu spremu i godine iskustva da bi mogao da radi poslove na pretaktičkom i taktičkom nivou.
A ništa vala treba im dat onda platu od 15.000 plus 13-ta da legne, da se preživi mjesec.
Nisu jedini koji rade odgovoran posao.
Ne mislim. I ne izvrći pi postove i ne stavljaj riječi koje nisam napisao.
Zaboravih da tebi moram izdetaljisat: u tornjevima, sa slusalicama nemaš sinove Duška Markovića i Milovog brata od tetke. U administraciji imaš naravno. Ista ona administracija koja je sebi digla zarade 25% a ovima sa slušalicama u tornjeve za 6%. A tamo sad nije DPS kadar, nego prelistaj i viđi ko je u ime CG u brod.
Svake godine se rade kontrole SMATSA-e nekad najavljene nekad nenajavljene. Biće da smo ih prevarili svaki put, pa su recimo prošle godine zarad 3 popeka ocijenili SMATSA kao drugu najbolju kontrolu leta u Evropi.
Last edited by hercules; 26-10-24 at 21:43.
..da se malo skrene s ekonomskih tema... e.
Ovo u CG je aerodromska kontrola, samo prilazi i polijetanja, gro zaposlenih su oni ljudi sa slusalicama u onoj zgradi kad prilazis terminalu u BG, onaj objekat sa velikom antenom, oni vode vazdusni saobracaj a ove budze koje su uprava su na trgu Nikole Pasica, onamo ususkano u centru grada.
E ovima sa slusalicama, u toj zgradi sa velikom antenom, njima su propisali minimum od 100% izvrsenja.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ne vadi se sad, pricao si o smatsa-i kao agenciji, njenom finasiranju, budzetiranju, kako su oslobodjeni od politickog uticaja
Kazes: Može bit tatin sin po 100x, dok ne završi školu a plaća se iz svoga džepa 40k osim u rijetkim situacijama kad SMATSA stipendira, i dobije licence evropske i testove položi neće rutirat avione izviše Evrope.
A u vrijeme dpsa: U sistemu Kontrole letjenja tu poziciju pokriva osoblje sa završenom srednjom školom i 20 dana kursa. Tim dokumentom su stvoreni uslovi da obuku mogu pohađati lica koja ne moraju biti kontrolori letjenja, što je samo po sebi protivpravno i društveno opasno.
Oslobodjeni politickog uticaja i nepotizma, pa kaze: Kontrolor letjenja: Funkcije u SMATSA dobijaju sinovi, žene i kumovi rukovodilaca
How about Andrija Lompar? Zavrsio brodogradnju a radio u smatsa-i?
Kao sto napisah ne rutiraju avione djeca DPS kadrova. Ne spinuj.
Sve ostalo sto pises su nebuloze, jer mjesta u odborima pokrivaju politicari, 4 iz Srbije i 1 iz CG.
I nezavisni su od budzeta i politike finansijski. Ne kostaju poreske obveznike 1 euro. Ne sipa se u njih nista.
Ne spinuj.
Sve ti je to napisano ali ti neces da citas.
@Shaneman mislio sam na toranj u BG. Ovi na aerodrome su znacajno laganiji u opterecenju narocito u CG sa 30 letova dnevno.
Spajić: Vlada je za RTNK opredijelila oko pet miliona eura, biće finansirana i izgradnja Filmskog studija
https://www.cdm.me/drustvo/spajic-vl...mskog-studija/
Neka im neko dojavi
Inače, fino je ispao Interpol, fino smo ga vaspitali
Ko je sljedeći optimista i veliki radnik odavde? Da malo (više) radimo za sebe i CG?
E nek bog pomogne policajcima sto traze onog krvnika iz BP nek ih sacuva...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks