AROMA
HDL
iDEA
VOLI
Sve zavisi gdje u Hrvatskoj.
Ukratko , ove cijene su na jugu , ali su i plate mnogo jače.
Dok Zagreb , sjever i unutrašnjost cijene su slabije , ali su i plate na nivou CG.
Ja sam na primjer na jugu Hrvatske , evo sam danas uzeo ulje i jaja , ulje kao na tabeli 1.19 , jaja 2.95 , ali kao što rekoh i plata je mnogo jača.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Last edited by Isak; 17-09-24 at 18:30.
U Zg su plate na nivou CG? Ne bih rekao.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Uslužne djelatnosti , marketi , kafići , butici i tako to , da.
Ima jedna "mala" razlika između Crne Gore i Hrvatske da li su isti proizvodi iz EU koji dolaze u CG i HR?Mislim da nisu.Jer,CG nije u EU i drugačije šalju na naše tržište.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Naravno da nijesu.
Plus u Hrvatskoj možeš naći gomilu proizvoda najrazličitijeg asortimana hrvatskog porijekla , što je za nas misaona imenica.
Tačno tako imaju lijepo rafove đe selektuju kako se što đe šalje u koji smo mi rang mogu samo da zamislim.![]()
Hvala na infromacijama.
Samo bih se nadovezao na ovo bold-ovanje gdje je cinjenica da inspektori u svakom trenutku mogu da biraju sto ce da pisu jer nepravilnosti ima koliko zelis, u svakom nasem marketu.
Kontam da vlasnici vec uracunavaju te troskove i kalkulisu u finalni proizvod koji, kako ti kazes, placaju sami kupci pa ih onda i ne interesuje da odrzavaju ikakavi red.
Evo sam danas bio u VOLI recimo... to je zastidje svaki put kad odem a ne odem zato sto ja zelim nego druge vodim. Prodavnica je svinjac zivi.. evo samo jedne fotke kao ilustracija od danas a ovakav je prizor na svakom koraku...
Ako neko misli da je ovo normalno onda ja nemam daljih komentara... meni je ovo za ogromne kazne a ponavljanje ovakvog svinjca (a stalno je ovako) je bukvalno za stavljanje katanca na objekat. Pa bi se onda vlasnici, menadzeri i ostatak kompanije malo drugacije ponasali i svoj posao malo ozbiljnije shvatali.
Da ne pominjem standardni haos sa raspored artikala, cijenama kojih nema ili su skroz pogresne, na pogresnim mjestima itd. itd. Toga ima koliko oces, u svakom trenutku.
Tako da mi iz cijele te price samo to smeta jer se stice utisak kako prodavnice postuju sve a drzava i inspektori su krvopije koje pisu kazne i kad nemaju zasta. A zapravo vecina (da ne kazem sve) prodavnice zasluzuju mnogo vece i cesce kazne nego sto inspekcija i moze da postigne.
P.S. Sezonske cijene sam vec komentarisao i prosto mi je nenormalno da su razlike po 30-50% za odredjene artikle sto nijedna matematika ne moze da opravda. To je iskljucivo halapljiv 'biznis model' gdje se zloupotrebljavaju svi moguci mehanizmi kako bi se napumpale cijene na promorju i uzeli rekordni profiti na racun turista ali i lokalnog stanovnistva koje tu i zivi.
--------------------------
Do Not Disturb.
U pravu si da zavisi ali onda ne moze "istrazivanje" da se radi na nivou drzave jer bi onda bio neki prosjek a prosjek 10 jaja u HR sigurno nije 3.15e.
I ne bih rekao da je u HR kilo brasna 80c a kilo hljeba 56c. Dok je i u CG i u SRB kilo hljeba skuplje od kilo brasna sto jedino ima logike.
Tako da ova lista, kao i svaka druga koja je nedavno izasla, je teska glupost koja uopste ne prikazuje realno stanje nego se samo radi zbog pregleda, klikova i komentara po drustvenim mrezama i sl.
Do Not Disturb.
Samo bih se nadovezao na ovo bold-ovanje gdje je cinjenica da inspektori u svakom trenutku mogu da biraju sto ce da pisu jer nepravilnosti ima koliko zelis, u svakom nasem marketu.
Kontam da vlasnici vec uracunavaju te troskove i kalkulisu u finalni proizvod koji, kako ti kazes, placaju sami kupci pa ih onda i ne interesuje da odrzavaju ikakavi red.
Evo sam danas bio u VOLI recimo... to je zastidje svaki put kad odem a ne odem zato sto ja zelim nego druge vodim. Prodavnica je svinjac zivi.. evo samo jedne fotke kao ilustracija od danas a ovakav je prizor na svakom koraku...
Ako neko misli da je ovo normalno onda ja nemam daljih komentara... meni je ovo za ogromne kazne a ponavljanje ovakvog svinjca (a stalno je ovako) je bukvalno za stavljanje katanca na objekat. Pa bi se onda vlasnici, menadzeri i ostatak kompanije malo drugacije ponasali i svoj posao malo ozbiljnije shvatali.
Da ne pominjem standardni haos sa raspored artikala, cijenama kojih nema ili su skroz pogresne, na pogresnim mjestima itd. itd. Toga ima koliko oces, u svakom trenutku.
Tako da mi iz cijele te price samo to smeta jer se stice utisak kako prodavnice postuju sve a drzava i inspektori su krvopije koje pisu kazne i kad nemaju zasta. A zapravo vecina (da ne kazem sve) prodavnice zasluzuju mnogo vece i cesce kazne nego sto inspekcija i moze da postigne.
P.S. Sezonske cijene sam vec komentarisao i prosto mi je nenormalno da su razlike po 30-50% za odredjene artikle sto nijedna matematika ne moze da opravda. To je iskljucivo halapljiv 'biznis model' gdje se zloupotrebljavaju svi moguci mehanizmi kako bi se napumpale cijene na promorju i uzeli rekordni profiti na racun turista ali i lokalnog stanovnistva koje tu i zivi.[/QUOTE]
Saglasan,iako je ovo Voli koji nije najveci lanac u CG (zakljucak kako im se svasta nesto moglo i moze izvuci sam...).Odmah da kazem da se za ovakve propuste obicno po dzepu kaznjavaju radnici pogotovu oni ciji je to sektor pa onda sef objekta sto je zalosno.Radnika se gleda da je sto manje,tako da ih kroz objekte nemozes dozvati a onih malo sto ima ne mogu sve postici i prekontrolisati (kamere preuzele nadgledanje),cak se razmislja o uvodjenju samonaplatnih kasa (jer su kasiri po pravilu nesto skuplja radna snaga) a sto je po zapadu vec odavno praksa.
Ovo za sezonske cjene,na to se uvjek ozbiljno racunalo i one najvise peglaju minuse i popravljaju fin. izvjestaje za kraj godine pred gazdama/vlasnicima...
Takodje praksa je i da se povlace radnici iz ostalih djelova CG da idu na ispomoc na primorje,a i mi u upravi smo morali ici na ispomoc u prodavnice po primorju da bi se sto vise odradilo i podmirio povecani promet...
Last edited by Nk beer; 17-09-24 at 20:57.
Meni je fenomen koliko je maslac kod nas skuplji u odnosu na HR i BiH. Ako bi nam kolega mogao pojasniti.
![]()
Jednostavno,Hrvatska je u EU i ima manju cjenu uvoza tj. cjena dobavljaca i logistike u osnovi odredjuje krajnju cjenu.
I njihove marze su kao i nase,kao uostalom i vecinom u svjetu,prosjecno 15%,tj. to je osnovna trgovacka marza ispod koje je uglavnom gubitak.
Ova oznaka K Plus,je trgovacki brend i tu su cjene uglavnom nize (radi se o dogovoru trg. lanca i same fabrike da troskove ambalaze,prevoza i marketinga preuzima trg. lanac).
Last edited by Nk beer; 17-09-24 at 21:31.
Ps.da dodam "15% to je osnovna trgovacka marza ispod koje je uglavnom gubitak" a preko ovog procenta odredjuje konkurencija tj. trziste i eventualno monopol u nekoj oblasti/gradu (kao i inspekcija kod nas koja ja mislim neke neopravdane abnormalne zarade ne tolerise na stetu stanovnistva)
Ovo su hrvatski brendovi zbregov, dukat i zdenka nije uvoz.
Samo jedan 'plastican' primjer makar moja racunica bila 'off'...
Sad je recimo Paladinova Gauda je sad u VOLI 7.60e (ogranicene marze od strane Vlade) pa je sad tu % marze koliko? 15-20? Zna li se na koliko su se marze ogranicile ili su se zvanicno samo 'ogranicile' na odredjene artikle i to je to?
Evo neka je tih 20%... To znaci da 1kg Paladinove Gaude VOLI kosta nekioh 6.4e, ukljucujuci apsolutno sve troskove (da ih ne nabrajam/o).
Ako je do ovog 'ogranicenja marze' isti taj sir u istom tom VOLI-ju (makar u Baru) bio blizu 11e za kg onda to mojom prostom i moguce ogranicenom matematikom ispada da je 'do juce' VOLI-jeva marza na taj sir bila nekih 70%?
A ovakvih primjera ima koliko oces... i mozda je moja matematika previse prosta (i pogresna?) ali ne bih rekao da sam daleko od pravih brojeva koji su mozda malo "bolji" ali mozda i malo "gori".
Ako sam uopste blizu neke smislene matematike (ne tvrdim da jesam) onda je zanimljivo da jedan market moze da spusti cijenu proizvoda 30-ak % i da opet ima finu marzu/profit na isti.
Last edited by Fidel Castro; 18-09-24 at 06:25.
Do Not Disturb.
Ali odma mi je pao Paladin trapist kad je pomenuo "15% trgovačke marže"...![]()
ono je bilo najjace, sa 6 na 12€
nothing comes from violence and nothing ever could
Neka je "kombinacija" sa sirevima, jer od 3 velika lanca, svaki "gura" svog proizvođača, a cijenu onog proizvođača kog gura konkurencija podignu nerealno (što je uobičajena poslovna politika, forsiraju proizvod na koji imaju najvišu zaradu ili najbolje ugovore sa dobavljačem, a ako neko kupi onaj sa nerealnom cijenom, ponovo zarade dodatno, praktično win win situacija).
#fakenews
U Srbiji je paladin 15-20 eura kg
Zna li se na koliko su se marze ogranicile ili su se zvanicno samo 'ogranicile' na odredjene artikle i to je to?
Jeste,marze su se ogranicile samo na na odredjene (tzv. primarne artikle po procjeni vlade) i ima tacan spisak koji su to artikli (mislim da je u Vjestima na portalu izasao taj spisak ).
Moze biti da ta Paladinova gauda ima marzu 70%,ali ne bi je imala toliku da nema potraznje za njom tj. da ne izlazi sigurno kao luda po toj cjeni.Sa druge strane imas artikala koji uopste ne izlaze ni po marzi ispod 15% a rok trajanja im je kratak.Neki dobavljaci prihvataju povrat isteklog roka ali dobra vecina,pogotovu uvoznih i ne,tako da imas cisti gubitak plus troskove da platis da se ta roba po propisu unisti.
Sve je to trzisna vaga,tj. ponuda i potraznja odredjuju koliko ce biti cjena (ekonomsko pravilo br.1)...
Pored pomenutog roka proizvoda,cesto se kao parametar ubaca u igru i pravo na primarnu distribuciju,tako da Voli ako ima ugovor sa napr. proizvodjacem Paladin gaude onda se on javlja kao primarni dobavljac za CG preko kojeg ostali jedino mogu doci do tog proizvoda,tako da onda sam,Voli kao dobavljac za CG,moze da diktira cjenu i normalno da svoju drzi konkurentnom (ima tzv. veleprodajnu cjenu sa oko 6% marze za ostale trgovine,a s obzirom na kolicinu tj. kvantitet robe koju povlaci od primarnog dobavljaca/proizvodjaca dobija veci popust)...
Cijena mesa za ovu godinu je 8,20€e po kg preko penzionera
10e sam zadnji put vidio u Goranovic da je jagnjetina, ne vidim isplativost![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks