View Poll Results: Moj najčešći izbor je:

Voters
135. You may not vote on this poll
  • AROMA

13 9.63%
  • HDL

41 30.37%
  • iDEA

8 5.93%
  • VOLI

73 54.07%
Page 204 of 261 FirstFirst ... 104154194200201202203204205206207208214254 ... LastLast
Results 5,076 to 5,100 of 6501

Thread: Trgovački lanci | poslovna politika i odnos prema kupcima

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    962
    Thanked in
    555 Posts

Quote Originally Posted by Fidel Castro View Post
    Dajte link da vidim koji je kreten vadio ove podatke posto veze s' mozgom nemaju.

De facto u HR se jaja mogu kupit' jeftinije nego kod nas, oko euro ipo bez problema a na akcijama i euro okruglo dok je na ovoj listi cak 3.15e.

Da ne gledam druge artikle, nema potrebe.

EDIT: Evo fotke od prosle sedmice... 1.45e za 10 jaja.

Sve zavisi gdje u Hrvatskoj.

Ukratko , ove cijene su na jugu , ali su i plate mnogo jače.
    Dok Zagreb , sjever i unutrašnjost cijene su slabije , ali su i plate na nivou CG.

Ja sam na primjer na jugu Hrvatske , evo sam danas uzeo ulje i jaja , ulje kao na tabeli 1.19 , jaja 2.95 , ali kao što rekoh i plata je mnogo jača.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk
    Last edited by Isak; 17-09-24 at 18:30.

2. The Following User Says Thank You to Isak For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

U Zg su plate na nivou CG? Ne bih rekao.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    962
    Thanked in
    555 Posts

Uslužne djelatnosti , marketi , kafići , butici i tako to , da.

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Ima jedna "mala" razlika između Crne Gore i Hrvatske da li su isti proizvodi iz EU koji dolaze u CG i HR?Mislim da nisu.Jer,CG nije u EU i drugačije šalju na naše tržište.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    74
    Thanks Thanks Received 
    962
    Thanked in
    555 Posts

Naravno da nijesu.
    Plus u Hrvatskoj možeš naći gomilu proizvoda najrazličitijeg asortimana hrvatskog porijekla , što je za nas misaona imenica.

7. The Following User Says Thank You to Isak For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,860
    Thanks Thanks Received 
    10,634
    Thanked in
    8,033 Posts

Tačno tako imaju lijepo rafove đe selektuju kako se što đe šalje u koji smo mi rang mogu samo da zamislim.

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by Nk beer View Post
    Evo ovako,da vam prenesem iz prve ruke kako to sve,u najkracem mogucem funkcionise,neko iskustvo od najveceg trgovackog lanca u Cg ( da ga ne imenijum i daleko od toga da ih branim,cak sta vise...).

Trgovacka marza je u generalnom prosjeku na prehranu oko 15%,s tim da na neprehranu ona ide daleko vise ( od25 do 40%). Konacna cjena robe se formira u zavisnosti od cjene nabavke robe
    1. Direktno od dobavljaca
    2. Dobavljac sam snabdjeva trgovinu pri cemu su njegovi troskovi logistike tzv ambulatno ili kapilarno snabdjevanje (to su vam oni trgovacki putnici sa bar cod masinima u ruci koji se vrzmaju po objektima,najcesce oko kase gdje je izlaganje robe inace najskuplje,gledaju izlozenost i popunjenost i dopunjuju,kukaju kako im se roba ne vidi itd.),i obicno se radi o sitnijim ali skupljim proizvodima koje direktno odredjuje dobavljac uvecano za trgovacku marzu.

85/90% je uglavnom br.1 kada se dobija faktura od dobavljaca.Ta faktura ide u sluzbu kalkulacija dje se kroz spec. program unosi trosak same robe,trosak prevoza,trosak spedicije ako je roba sa strane sto je najveci slucaj,trosak carine,trosak fito sanitarnog pregleda,magacina ako se nema svoj itd.(licno sam imao uvid i pratio te troskove koji su sve ali ne mali ) pa se tek na to obracuna trgovacka marza,sto ce reci da sve te troskove placa kupac na kraju kroz konacnu cjenu proizvoda.
    Stvar je u tome sto inspekcija kada dolazi u upravu ( a to je inace nevjerovatno vrlo cesto),obicno najvise kontrolise samu sluzbu kalkulacija tako da drzava uvjek zna da li trgovci ostvaruju neki ekstra profit ili ne,a ako ga ima obavezno se na kraju placa uvecan porez na kraju god. za taj profit...
    Globa drzave se tu nezaustavlja,inspekcija po samim radnjama je takva da oni i sami kazu sefovima objekata da kad vec dodju moraju nesto naplatiti,tako da su znali da pisu kazne cak i ako cjena sa rafa padne na zemlju i to kao izlozeni proizvod nema istaknutu cjenu itd i sl.i ovakve kazne se na kraju mjeseca mjere u desetinama hiljada eura ( s tim da kad politika umjesa prste,onda su ove inspekcije naravno kod pojedinih puno redje)...
    Sto se tice cjena na primorju uvjek je bio redovni tzv. "sezonski" uvecani marzovnik za te objekte,drzava to zna tako da nevidim frku oko i zbog toga kad je to legalno,licno sam mislio da to valjda svi znaju...

Poenta sve ove price da trgovine nisu jedini krivac,to je jako kontrolisan proces gdje se tacno zna u globalu,koliko treba da zaradjuju da bi pokrili svoje troskove (plate,komunalije,poreze,zakupe itd.itd.),kao i profit da ostvare na kraju god. da bi zadovoljli vlasnike i u krajnjem ostvarili neki novi god.investicioni ciklus...
    Hvala na infromacijama.

Samo bih se nadovezao na ovo bold-ovanje gdje je cinjenica da inspektori u svakom trenutku mogu da biraju sto ce da pisu jer nepravilnosti ima koliko zelis, u svakom nasem marketu.

Kontam da vlasnici vec uracunavaju te troskove i kalkulisu u finalni proizvod koji, kako ti kazes, placaju sami kupci pa ih onda i ne interesuje da odrzavaju ikakavi red.

Evo sam danas bio u VOLI recimo... to je zastidje svaki put kad odem a ne odem zato sto ja zelim nego druge vodim. Prodavnica je svinjac zivi.. evo samo jedne fotke kao ilustracija od danas a ovakav je prizor na svakom koraku...

Ako neko misli da je ovo normalno onda ja nemam daljih komentara... meni je ovo za ogromne kazne a ponavljanje ovakvog svinjca (a stalno je ovako) je bukvalno za stavljanje katanca na objekat. Pa bi se onda vlasnici, menadzeri i ostatak kompanije malo drugacije ponasali i svoj posao malo ozbiljnije shvatali.

Da ne pominjem standardni haos sa raspored artikala, cijenama kojih nema ili su skroz pogresne, na pogresnim mjestima itd. itd. Toga ima koliko oces, u svakom trenutku.

Tako da mi iz cijele te price samo to smeta jer se stice utisak kako prodavnice postuju sve a drzava i inspektori su krvopije koje pisu kazne i kad nemaju zasta. A zapravo vecina (da ne kazem sve) prodavnice zasluzuju mnogo vece i cesce kazne nego sto inspekcija i moze da postigne.

P.S. Sezonske cijene sam vec komentarisao i prosto mi je nenormalno da su razlike po 30-50% za odredjene artikle sto nijedna matematika ne moze da opravda. To je iskljucivo halapljiv 'biznis model' gdje se zloupotrebljavaju svi moguci mehanizmi kako bi se napumpale cijene na promorju i uzeli rekordni profiti na racun turista ali i lokalnog stanovnistva koje tu i zivi.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

10. The Following 3 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by Isak View Post
    Sve zavisi gdje u Hrvatskoj.

Ukratko , ove cijene su na jugu , ali su i plate mnogo jače.
    Dok Zagreb , sjever i unutrašnjost cijene su slabije , ali su i plate na nivou CG.

Ja sam na primjer na jugu Hrvatske , evo sam danas uzeo ulje i jaja , ulje kao na tabeli 1.19 , jaja 2.95 , ali kao što rekoh i plata je mnogo jača.

U pravu si da zavisi ali onda ne moze "istrazivanje" da se radi na nivou drzave jer bi onda bio neki prosjek a prosjek 10 jaja u HR sigurno nije 3.15e.

I ne bih rekao da je u HR kilo brasna 80c a kilo hljeba 56c. Dok je i u CG i u SRB kilo hljeba skuplje od kilo brasna sto jedino ima logike.

Tako da ova lista, kao i svaka druga koja je nedavno izasla, je teska glupost koja uopste ne prikazuje realno stanje nego se samo radi zbog pregleda, klikova i komentara po drustvenim mrezama i sl.
    Do Not Disturb.

12. The Following 2 Users Say Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    512
    Thanked in
    321 Posts

Samo bih se nadovezao na ovo bold-ovanje gdje je cinjenica da inspektori u svakom trenutku mogu da biraju sto ce da pisu jer nepravilnosti ima koliko zelis, u svakom nasem marketu.
    Kontam da vlasnici vec uracunavaju te troskove i kalkulisu u finalni proizvod koji, kako ti kazes, placaju sami kupci pa ih onda i ne interesuje da odrzavaju ikakavi red.
    Evo sam danas bio u VOLI recimo... to je zastidje svaki put kad odem a ne odem zato sto ja zelim nego druge vodim. Prodavnica je svinjac zivi.. evo samo jedne fotke kao ilustracija od danas a ovakav je prizor na svakom koraku...
    Ako neko misli da je ovo normalno onda ja nemam daljih komentara... meni je ovo za ogromne kazne a ponavljanje ovakvog svinjca (a stalno je ovako) je bukvalno za stavljanje katanca na objekat. Pa bi se onda vlasnici, menadzeri i ostatak kompanije malo drugacije ponasali i svoj posao malo ozbiljnije shvatali.
    Da ne pominjem standardni haos sa raspored artikala, cijenama kojih nema ili su skroz pogresne, na pogresnim mjestima itd. itd. Toga ima koliko oces, u svakom trenutku.
    Tako da mi iz cijele te price samo to smeta jer se stice utisak kako prodavnice postuju sve a drzava i inspektori su krvopije koje pisu kazne i kad nemaju zasta. A zapravo vecina (da ne kazem sve) prodavnice zasluzuju mnogo vece i cesce kazne nego sto inspekcija i moze da postigne.
    P.S. Sezonske cijene sam vec komentarisao i prosto mi je nenormalno da su razlike po 30-50% za odredjene artikle sto nijedna matematika ne moze da opravda. To je iskljucivo halapljiv 'biznis model' gdje se zloupotrebljavaju svi moguci mehanizmi kako bi se napumpale cijene na promorju i uzeli rekordni profiti na racun turista ali i lokalnog stanovnistva koje tu i zivi.[/QUOTE]

Saglasan,iako je ovo Voli koji nije najveci lanac u CG (zakljucak kako im se svasta nesto moglo i moze izvuci sam...).Odmah da kazem da se za ovakve propuste obicno po dzepu kaznjavaju radnici pogotovu oni ciji je to sektor pa onda sef objekta sto je zalosno.Radnika se gleda da je sto manje,tako da ih kroz objekte nemozes dozvati a onih malo sto ima ne mogu sve postici i prekontrolisati (kamere preuzele nadgledanje),cak se razmislja o uvodjenju samonaplatnih kasa (jer su kasiri po pravilu nesto skuplja radna snaga) a sto je po zapadu vec odavno praksa.

Ovo za sezonske cjene,na to se uvjek ozbiljno racunalo i one najvise peglaju minuse i popravljaju fin. izvjestaje za kraj godine pred gazdama/vlasnicima...
    Takodje praksa je i da se povlace radnici iz ostalih djelova CG da idu na ispomoc na primorje,a i mi u upravi smo morali ici na ispomoc u prodavnice po primorju da bi se sto vise odradilo i podmirio povecani promet...
    Last edited by Nk beer; 17-09-24 at 20:57.

14. The Following User Says Thank You to Nk beer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,291
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    566 Posts

Meni je fenomen koliko je maslac kod nas skuplji u odnosu na HR i BiH. Ako bi nam kolega mogao pojasniti.

16. The Following 2 Users Say Thank You to Apolo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    512
    Thanked in
    321 Posts

Quote Originally Posted by Apolo View Post
    Meni je fenomen koliko je maslac kod nas skuplji u odnosu na HR i BiH. Ako bi nam kolega mogao pojasniti.
    Jednostavno,Hrvatska je u EU i ima manju cjenu uvoza tj. cjena dobavljaca i logistike u osnovi odredjuje krajnju cjenu.
    I njihove marze su kao i nase,kao uostalom i vecinom u svjetu,prosjecno 15%,tj. to je osnovna trgovacka marza ispod koje je uglavnom gubitak.
    Ova oznaka K Plus,je trgovacki brend i tu su cjene uglavnom nize (radi se o dogovoru trg. lanca i same fabrike da troskove ambalaze,prevoza i marketinga preuzima trg. lanac).
    Last edited by Nk beer; 17-09-24 at 21:31.

18. The Following User Says Thank You to Nk beer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    512
    Thanked in
    321 Posts

Ps.da dodam "15% to je osnovna trgovacka marza ispod koje je uglavnom gubitak" a preko ovog procenta odredjuje konkurencija tj. trziste i eventualno monopol u nekoj oblasti/gradu (kao i inspekcija kod nas koja ja mislim neke neopravdane abnormalne zarade ne tolerise na stetu stanovnistva)

20. The Following User Says Thank You to Nk beer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,291
    Thanks Thanks Received 
    718
    Thanked in
    566 Posts

Ovo su hrvatski brendovi zbregov, dukat i zdenka nije uvoz.

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    512
    Thanked in
    321 Posts

Quote Originally Posted by Apolo View Post
    Ovo su hrvatski brendovi zbregov, dukat i zdenka nije uvoz.
    Tim prije onda u Hrvatskoj mora biti jeftinije.To ti je ona prica po medijima kako skoro nemamo sopstvenu proizvodnju,samim tim i cjene su visoke jer ih uvozimo iz Hrvatske tj. EU koja ima jedinstveno trziste a sto je i jedan od glavnih razloga njenog postojanja...

Thanks Thanks Given 
    3,599
    Thanks Thanks Received 
    6,873
    Thanked in
    3,593 Posts

Quote Originally Posted by Nk beer View Post
    Ps.da dodam "15% to je osnovna trgovacka marza ispod koje je uglavnom gubitak" a preko ovog procenta odredjuje konkurencija tj. trziste i eventualno monopol u nekoj oblasti/gradu (kao i inspekcija kod nas koja ja mislim neke neopravdane abnormalne zarade ne tolerise na stetu stanovnistva)
    Samo jedan 'plastican' primjer makar moja racunica bila 'off'...

Sad je recimo Paladinova Gauda je sad u VOLI 7.60e (ogranicene marze od strane Vlade) pa je sad tu % marze koliko? 15-20? Zna li se na koliko su se marze ogranicile ili su se zvanicno samo 'ogranicile' na odredjene artikle i to je to?

Evo neka je tih 20%... To znaci da 1kg Paladinove Gaude VOLI kosta nekioh 6.4e, ukljucujuci apsolutno sve troskove (da ih ne nabrajam/o).

Ako je do ovog 'ogranicenja marze' isti taj sir u istom tom VOLI-ju (makar u Baru) bio blizu 11e za kg onda to mojom prostom i moguce ogranicenom matematikom ispada da je 'do juce' VOLI-jeva marza na taj sir bila nekih 70%?

A ovakvih primjera ima koliko oces... i mozda je moja matematika previse prosta (i pogresna?) ali ne bih rekao da sam daleko od pravih brojeva koji su mozda malo "bolji" ali mozda i malo "gori".

Ako sam uopste blizu neke smislene matematike (ne tvrdim da jesam) onda je zanimljivo da jedan market moze da spusti cijenu proizvoda 30-ak % i da opet ima finu marzu/profit na isti.
    Last edited by Fidel Castro; 18-09-24 at 06:25.
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    6,281
    Thanks Thanks Received 
    14,094
    Thanked in
    5,358 Posts

Ali odma mi je pao Paladin trapist kad je pomenuo "15% trgovačke marže"...

25. The Following User Says Thank You to BiTrAtE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,239
    Thanks Thanks Received 
    9,491
    Thanked in
    4,602 Posts

ono je bilo najjace, sa 6 na 12€
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    9,774
    Thanks Thanks Received 
    6,079
    Thanked in
    2,321 Posts

Neka je "kombinacija" sa sirevima, jer od 3 velika lanca, svaki "gura" svog proizvođača, a cijenu onog proizvođača kog gura konkurencija podignu nerealno (što je uobičajena poslovna politika, forsiraju proizvod na koji imaju najvišu zaradu ili najbolje ugovore sa dobavljačem, a ako neko kupi onaj sa nerealnom cijenom, ponovo zarade dodatno, praktično win win situacija).
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    30
    Thanks Thanks Received 
    131
    Thanked in
    66 Posts

U Srbiji je paladin 15-20 eura kg

Thanks Thanks Given 
    6,614
    Thanks Thanks Received 
    6,213
    Thanked in
    3,624 Posts

Quote Originally Posted by chucknorris View Post
    U Srbiji je paladin 15-20 eura kg
    I to odavno...

Thanks Thanks Given 
    457
    Thanks Thanks Received 
    512
    Thanked in
    321 Posts

Zna li se na koliko su se marze ogranicile ili su se zvanicno samo 'ogranicile' na odredjene artikle i to je to?
    Jeste,marze su se ogranicile samo na na odredjene (tzv. primarne artikle po procjeni vlade) i ima tacan spisak koji su to artikli (mislim da je u Vjestima na portalu izasao taj spisak ).
    Moze biti da ta Paladinova gauda ima marzu 70%,ali ne bi je imala toliku da nema potraznje za njom tj. da ne izlazi sigurno kao luda po toj cjeni.Sa druge strane imas artikala koji uopste ne izlaze ni po marzi ispod 15% a rok trajanja im je kratak.Neki dobavljaci prihvataju povrat isteklog roka ali dobra vecina,pogotovu uvoznih i ne,tako da imas cisti gubitak plus troskove da platis da se ta roba po propisu unisti.
    Sve je to trzisna vaga,tj. ponuda i potraznja odredjuju koliko ce biti cjena (ekonomsko pravilo br.1)...
    Pored pomenutog roka proizvoda,cesto se kao parametar ubaca u igru i pravo na primarnu distribuciju,tako da Voli ako ima ugovor sa napr. proizvodjacem Paladin gaude onda se on javlja kao primarni dobavljac za CG preko kojeg ostali jedino mogu doci do tog proizvoda,tako da onda sam,Voli kao dobavljac za CG,moze da diktira cjenu i normalno da svoju drzi konkurentnom (ima tzv. veleprodajnu cjenu sa oko 6% marze za ostale trgovine,a s obzirom na kolicinu tj. kvantitet robe koju povlaci od primarnog dobavljaca/proizvodjaca dobija veci popust)...

31. The Following User Says Thank You to Nk beer For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,614
    Thanks Thanks Received 
    6,213
    Thanked in
    3,624 Posts

Cijena mesa za ovu godinu je 8,20€e po kg preko penzionera

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

34. The Following User Says Thank You to Dutch For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,614
    Thanks Thanks Received 
    6,213
    Thanked in
    3,624 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Kojeg?
    Ada jagnjece )))

Thanks Thanks Given 
    162
    Thanks Thanks Received 
    1,744
    Thanked in
    1,094 Posts

10e sam zadnji put vidio u Goranovic da je jagnjetina, ne vidim isplativost

Page 204 of 261 FirstFirst ... 104154194200201202203204205206207208214254 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)