'ajmo tako...
Prosječna bruto plata u Crnoj Gori je u julu 2020-e bila 778 eura, a u julu 2024-e je na 1067 eura. Radi se o nacionalnom prosjeku, ali ako bismo gledali samo javni sektor, znamo da bi razlika bila još veća, pa hajde da budemo konzervativni.
Elem, to je skok od 37% za 4 godine. Dosta sličan procenat tom do kojeg ti dođe, ali možda je slučajnost. Jesu li bruto plate dirane samim programom ili njegovim efektima i pritiscima tržišta je vjerovatno za drugu analizu, ali neće biti da se bruto plate nisu mrdnule za 4 godine.
Ali hajde da pretpostavimo da sam ja potpuno lud i da bruto plata nije mrdnula - 50 000 + 36% je 68 000. Kamo se denu 12 000 sad? Svi su u EPCG?
Što se Šubare tiče, prema podacima sa Vladinog sajta, u Nikšiću u junu je u organima lokalne uprave i javnim ustanovama i organizacijama bilo 676 zaposlenih. Neka je tamo tri EPCG-a, u pitanju je šizofrena izjava i dalje.
U svakom slučaju, dva puta si ponovio da se ubacilo 30 000 uhljeba, te da je taj broj skočio sa 50 000 na 80 000. Zaista sam mislio da se radi o lako provjerljivim podacima, ali eto mi malo u maniru ostatka diskusije ipak...

Bookmarks