O onima koji su prihatili gorenavedenu ideologiju. Ako su dovoljno stari, lično su je pokupili još krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Ako nisu dovoljno mladi, vjerovatno su je pokupili iz kuće. Samo kažem da na to njihovo prihvatanje ideologije nikakav uticaj nije imalo da li je neko obilježavao ovaj zločin ili ne. Naravno da su Srbi svi koji su prihvatili četničkosvetosavskosrpskosvetašku ideologuju, ali naravno da nisu svi Srbi četničkosvetosavskosrpskosvetaši. Pričam samo o našim domaćim Srbima.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
https://www.cdm.me/hronika/radulovic...vila-plovidbe/
Tragedija
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
По твом се онда са њима (нашим србима) не треба радити (па ни обиљежавати њихова страдања) јер су одабрали страну тојест заглибили?
Чанак је у НС био у коалицији са СНС мислим да је тада градоначелник Новог Сада био садашњи премијер Србије.
Он је изгубио право да критикује друге за сарадњу са великосрбима од тада.
И да није, изгубио би га сад цитирајући Драгана Бурсаћа.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Nisam rekao ne sa našim Srbima, nego ne sa našim četničkosvetosavskosvetaškosrpskosvetašima.
Vidim da sam gore pogrešno napisao "ako su dovoljno stari" i "ako nisu dovoljno mladi". Ovo drugo je trebalo da bude "ako nisu dovoljno stari".
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Četnici i nisu vršili ubijanja u Velici, već dijelovi SS Princ Eugen i Skenderbeg. Nasuprot široko rasprostranjenom vjerovanju, većinu ubijanja su izvršili Vojvođanski Švabe.
A četnici su im bili vodiči i izviđači, za šta postoje dokazi. Od izjava preživjelih, do pisanih naređenja njemačke operativne komande i fotografija zvaničnog fotografa wermachta.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Управо тако, четници нису убијали у Велици.
А нису изгледа (само) ни швабе јер Њемци пишу следеће :
Borbena grupa »E« vrši čišćenje terena u rejonu s. Velike a samu Veliku, po dobivenom naređenju, ruši do temelja, jer je dokazano da je stanovništvo Velike održavalo vezu sa banditima i u toku operacije »Draufgenger« vršilo kurirsku i špijunsku službu u korist neprijatelja. (страна 488)
Borbena grupa »E«, posle dovođenja novih regrutnih četa i potčinjavanja II/l. alb. lovačkog puka (bez 1 čete), 1 mitraljeskog voda i 1 minobacačke grupe 14. SS [puka]
Borbena grupa »E«, novoformirana od dovedenih regrutnih četa SS-brd. divizije »Skenderbeg« (500 vojnika) (страна 477)
Od 17. 7. ujutro izviđanje preneto na meštane; utvrđeno je protezanje nepr. položaja i na zemljištu utvrđen plan borbenih dejstava. (страна 474)
Izveštaj 21. SS-brdske divizije »Skenderbeg« od 1. avgusta 1944. Komandi 21. brdskog armijskog… | Biblioteka Znaci
Last edited by Mstislav; 28-07-24 at 17:48.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Izgleda da nemas iste hartije i izvore kao drugi forumas
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Lijepo da si napokon počeo da koristiš Zbornik NOR-a, fantastična zbirka. Toliko fantastična da je čak ni Vučićevih 100 godina vlasti nije moglo zakopati. I drago mi je da sam napokon uticao na nekog da pogleda dokumenta koja ovuda ostavljam.
Što se tiče njemačke Andrijevičke operacije, tokom čijeg završetka je došlo do zločina u selu Velika, koliko se sjećam sve sam detalje ostavio na onoj drugoj temi, pa i kompletan izvještaj njemačke operativne komande koji si postavio.
Ali sam ti tamo i postavio izjave preživjelih. O tome ko je, kako, kada, i na koji način, izvršio masakr.
Sjećaš se onogo dijela, ukratko: U prethodnom selu ( Ržanica ) nikog nisu ubili, jer je narod uteko u šumu, ali su im kuće popalili.
Zato su u Veliku prvo ušle četničke izvidnice, sa pričom da dolazi njemačka godspodska vojska koja ne kolje, ne ubija, i ne pali, i da ostanu po kućama, jer im ništa neće biti.
Onda su naišle vojvođanske Švabe, i na čistom ekavskom krenule da psuju mater, i ubijaju sve što vide.
Evo, da ti opet ostavim i taj podsjetnik:
https://www.pobjeda.me/clanak/sjecan...bio-sam-u-kosu
Zaključak?
Da, kao što rekoh i prvi put, pa mi ostaje nejasno što za mnom ponavljaš pretvarajući se da odgovaraš, zločin su izvršili dijelovi SS Princ Eugen i Skenderbeg.
Takođe, da si taj izvještaj koji si postavio čitao do kraja i detalja, vidio bi da je 21 SS Skenderbeg potpuno razbijena i praktično prestala da postoji nekoliko dana ranije.
Konačno, da si ono na onoj drugoj temi onda iščitao do kraja, vidio bi da su dijelovi Skenderbeg divizije i te kako vršili zločine tih dana, ali većinu dalje prema Čakoru.
I većinu ih je slikao onaj fotograf wermahta. Koji im je inače bio pridružen. Čuven jedan lik, biće prilike i o njemu.
Suština?
Da, četnici nisu izvršili ubijanja. Izvršili su ih SS-ovci, pomenuti. A četnici su učestvovali u ubijanju. Kao prethodnica.
Zato, kada četnički vojvoda lamentira nad nevinim žrtvama, koje je neprijatelj, uz četničku pomoć, masakrirao jer je selo bilo partizansko, to je odvratno. Van granica.
I da, kada tu priču pokušaš da pretvoriš u leksikologije tipa da li su četnici ''ubijali'' ili ''samo učestvovali'', i da temu okreneš na to da li su ubijali ''samo Švabe'' ili ''Švabe i Albanci'', to je degutantno.
Last edited by Buva+gacce; 28-07-24 at 19:10.
Može jedno pitanje za forumake osvježivače.
Opjevali ste i oplakali Vericinu platu od 7000€ u Plantaze.
Istu platu od 7000€ ima Čađo u CEDIS, no osvježivači nešto to ne pominju.
Jesu li te 7000€ Čađove osveštane i bogougodne?
To je skroz drugačije no kad je bio DPS.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
знаш ти све то но ајд сад, ал ајд. твоји и његови
Sent from my iPhone using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Protiv revizije istorije u političke svrhe, naročito ove kod nas sveprisutne, u kojoj se crno obrće u bijelo bez zadrške i obzira, nek se bore istoričari. Naš forum tome nije dorastao, jer je i suviše zatrpan pristrasnošću, agendama i namjerama.
Ali ovaj konkretan događaj, Velika, te onaj koji mu je prethodio, Doli Pivske, kao i onaj koji mu je slijedio, pogibija četnika na Krnovu tokom Durmitorske operacije, su posebna stvar. Od koje mi se izvrće želudac već godinama, u nevjerici što i kako ljudi sebi dopuštaju, i koliko daleko su spremni da idu.
Tako imamo Doli Pivske ( SS Handžar i Prinz Eugen ), pa Veliku ( SS Prinz Eugen i Skenderbeg, uz četničku pomoć ), i jedno i drugo uz učešće 181 puka Brandeburg, pa na kraju Krnovo, i pogibiju Pavlovih gvozdenih četnika.
Odnosno, na Krnovu imamo Pavlove četnike, koji na partizane tokom njemačke Durmitorske operacije, jurišaju zajedno sa SS Prinz Eugen, Handžar, 181 Brandeburg, i regrupisane ostatke SS Skenderbeg. Ni mjesec dana poslije Velike.
A danas imamo Andriju Mandića, i SPC, i Matiju Bećkovića, i raznorazne četnike oslobodioce, koji prvo drže pomene žrtvama iz Velike, koje su pobijene uz pomoć tih istih četnika jer su im porodice bile partizanske, i pobili su ih neprijatelji na čijoj su strani ratovali ideološki preci svih navedenih.
A onda ti isti idu i drže pomene ''cvijetu crnogorske mladosti'' koji je izginuo na Krnovu. Đe je jurišao skupa sa BUKVALNO onim istima koji pobiše taj narod u Dolima Pivskim i Velici.
I to je zbilja preko mjere, svake. Zato na ovo konkretno reagujem, inače se klonim takvih bljutavština savremene politike.
Ja tebe razumijem ali razumi i ti mene kao nekog ko gleda sve to sa strane đe tebi nivo daleko iznad takve diskusije sa nekima i da je teren više za onaj ljepši i arhivski bitan dio foruma - podforum istorije ođe će se ovakvi postovi izgubiti u glibež dnevnepolitike.
Izvinjavam se na off.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks