Originally Posted by
El_NiNhO
Svaki čovjek bi trebao da ima svoj lični odnos prema Bogu i da ga doživljava na svoj način, a ne da se uklapa u šablone u koji nas guraju različite religije. Biti otvoren, pun ljubavi i razumijevanja za sve različitosti, biti društveno odgovaran i cijelo vrijeme radeći na sebi i ljudima oko sebe. Biti dostojanstven.
Ako me duhovni vođa, ili knjiški Bog u svojim učenjima ćera da ja odstupam od puta ljubavi i društvene odgovornosti, onda se odričem tog vođe i tog Boga. Za to odricanje treba imati dostojanstvo, koje većina vjernika nema. Svi mi u suštini znamo šta je ispravno, ali ako tu ispravnost pogazimo bojeći se reakcije Boga, mi smo izgubili dostojanstvo, dok se smatramo vjernicima. Konkretno mislim na bilo kakav izliv mržnje prema neistomišljenicima. Ako moj duhovni vodja prokune nekog tri hiljade puta, a ja budem saglasan sa njim, uglavnom zbog bogobojažljivosti, pogazeći sve osnovne ljudske principe koje sam gore naveo, ja onda nijesam nikakav duhovnik, niti sam dostojanstven. Ja sam onda jedan obični strahom izmanipulisani vjerski fanatik. Ako je grijeh raditi na crveno slovo, a nije grijeh biti mizogin, onda sa tim učenjem i tom religijom neće mi biti nešto u redu, ako imalo imam istinskog, tako ću ga nazvati.
Kad neko kaže "Vjerujući narod", izgovarajući to kao najveće duhovno zvanje, dođe mi da puknem, koliko to svega pogrešnog nosi u sebi i koliko nas to sputava civilizacijski.
Bog je u tebi, i to je najveća istina koja postoji. Pronaći ćeš ga kad ti istinski treba i naći ćeš ga. Dok god ga tražiš u običajima, tradiciji i učenju bradatih osoba, i prije svega, ako te strah od njega.. Nikad ga nećeš naći.
Ja odbijam da me bude strah od Boga, neću takvog Boga, ne volim ga. Ako treba da me bude strah od njega onda neću da ga volim niti da mu se povinujem. Oću da imam dostojanstvo, ako to ne mogu da imam u ovozemaljskom životu, onda Bog nije dobar, a ja sa lošima nijesam prijatelj. Tako da...Bogobojažljivi vjernici nijesu vjernici niti su vjerujući narod nego jedno slabašno stado, koje će svašta da napravi samo ako vjeruje da će time zaslužiti mjesto u raju ili wherever. Tako da neka bude da sam ja loš, a oni dobri. Peasants.
Bookmarks