Page 7 of 17 FirstFirst ... 34567891011 ... LastLast
Results 151 to 175 of 415

Thread: bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    184
    Thanked in
    76 Posts

Svaki čovjek bi trebao da ima svoj lični odnos prema Bogu i da ga doživljava na svoj način, a ne da se uklapa u šablone u koji nas guraju različite religije. Biti otvoren, pun ljubavi i razumijevanja za sve različitosti, biti društveno odgovaran i cijelo vrijeme radeći na sebi i ljudima oko sebe. Biti dostojanstven.
    Ako me duhovni vođa, ili knjiški Bog u svojim učenjima ćera da ja odstupam od puta ljubavi i društvene odgovornosti, onda se odričem tog vođe i tog Boga. Za to odricanje treba imati dostojanstvo, koje većina vjernika nema. Svi mi u suštini znamo šta je ispravno, ali ako tu ispravnost pogazimo bojeći se reakcije Boga, mi smo izgubili dostojanstvo, dok se smatramo vjernicima. Konkretno mislim na bilo kakav izliv mržnje prema neistomišljenicima. Ako moj duhovni vodja prokune nekog tri hiljade puta, a ja budem saglasan sa njim, uglavnom zbog bogobojažljivosti, pogazeći sve osnovne ljudske principe koje sam gore naveo, ja onda nijesam nikakav duhovnik, niti sam dostojanstven. Ja sam onda jedan obični strahom izmanipulisani vjerski fanatik. Ako je grijeh raditi na crveno slovo, a nije grijeh biti mizogin, onda sa tim učenjem i tom religijom neće mi biti nešto u redu, ako imalo imam istinskog, tako ću ga nazvati.
    Kad neko kaže "Vjerujući narod", izgovarajući to kao najveće duhovno zvanje, dođe mi da puknem, koliko to svega pogrešnog nosi u sebi i koliko nas to sputava civilizacijski.
    Bog je u tebi, i to je najveća istina koja postoji. Pronaći ćeš ga kad ti istinski treba i naći ćeš ga. Dok god ga tražiš u običajima, tradiciji i učenju bradatih osoba, i prije svega, ako te strah od njega.. Nikad ga nećeš naći.
    Ja odbijam da me bude strah od Boga, neću takvog Boga, ne volim ga. Ako treba da me bude strah od njega onda neću da ga volim niti da mu se povinujem. Oću da imam dostojanstvo, ako to ne mogu da imam u ovozemaljskom životu, onda Bog nije dobar, a ja sa lošima nijesam prijatelj. Tako da...Bogobojažljivi vjernici nijesu vjernici niti su vjerujući narod nego jedno slabašno stado, koje će svašta da napravi samo ako vjeruje da će time zaslužiti mjesto u raju ili wherever. Tako da neka bude da sam ja loš, a oni dobri. Peasants.
    Last edited by El_NiNhO; 17-06-23 at 23:48.
    Slazem se.

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Quote Originally Posted by El_NiNhO View Post
    Svaki čovjek bi trebao da ima svoj lični odnos prema Bogu i da ga doživljava na svoj način, a ne da se uklapa u šablone u koji nas guraju različite religije. Biti otvoren, pun ljubavi i razumijevanja za sve različitosti, biti društveno odgovaran i cijelo vrijeme radeći na sebi i ljudima oko sebe. Biti dostojanstven.
    Ako me duhovni vođa, ili knjiški Bog u svojim učenjima ćera da ja odstupam od puta ljubavi i društvene odgovornosti, onda se odričem tog vođe i tog Boga. Za to odricanje treba imati dostojanstvo, koje većina vjernika nema. Svi mi u suštini znamo šta je ispravno, ali ako tu ispravnost pogazimo bojeći se reakcije Boga, mi smo izgubili dostojanstvo, dok se smatramo vjernicima. Konkretno mislim na bilo kakav izliv mržnje prema neistomišljenicima. Ako moj duhovni vodja prokune nekog tri hiljade puta, a ja budem saglasan sa njim, uglavnom zbog bogobojažljivosti, pogazeći sve osnovne ljudske principe koje sam gore naveo, ja onda nijesam nikakav duhovnik, niti sam dostojanstven. Ja sam onda jedan obični strahom izmanipulisani vjerski fanatik. Ako je grijeh raditi na crveno slovo, a nije grijeh biti mizogin, onda sa tim učenjem i tom religijom neće mi biti nešto u redu, ako imalo imam istinskog, tako ću ga nazvati.
    Kad neko kaže "Vjerujući narod", izgovarajući to kao najveće duhovno zvanje, dođe mi da puknem, koliko to svega pogrešnog nosi u sebi i koliko nas to sputava civilizacijski.
    Bog je u tebi, i to je najveća istina koja postoji. Pronaći ćeš ga kad ti istinski treba i naći ćeš ga. Dok god ga tražiš u običajima, tradiciji i učenju bradatih osoba, i prije svega, ako te strah od njega.. Nikad ga nećeš naći.
    Ja odbijam da me bude strah od Boga, neću takvog Boga, ne volim ga. Ako treba da me bude strah od njega onda neću da ga volim niti da mu se povinujem. Oću da imam dostojanstvo, ako to ne mogu da imam u ovozemaljskom životu, onda Bog nije dobar, a ja sa lošima nijesam prijatelj. Tako da...Bogobojažljivi vjernici nijesu vjernici niti su vjerujući narod nego jedno slabašno stado, koje će svašta da napravi samo ako vjeruje da će time zaslužiti mjesto u raju ili wherever. Tako da neka bude da sam ja loš, a oni dobri. Peasants.
    A opet svi smo živi i svakog sunce isto grije i sija mu.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ljudi trebaju razdvojiti religiju i Boga. Čitajući istoriju religije i na kojim temeljima svaka je nastajala, kako se širila, dosta toga bude jasno. Religija je politka, dominantno. Baš sad čitam onako iz dosade neku istoriografiju cijelog Srednjeg vijeka i presmiješno mi je kako je religija iskorišćena prvo u politčke svrhe, a onda politika u religijske svrhe, i ponovo obratno.

Rimsko carstvo je trebalo kohezivni nadrimski ali ne i nerimski faktor, a to je bilo hrišćanstvo. Milanski edikt...car Teodosije 1 Veliki, 380... Sve te vođe, pa do Lava 1. Pape.

Kasnije Islam i sve to. Zoroastrizam.

Dobra stvar kod modernog doba (barem na Zapadu) je što zaista možeš vjerovati u šta god želiš a da te ne anatemišu i ekskomuniciraju ili džihadišu kao u Srednjem vijeku.

Za mene ovdje na forumu neki misle da sam možda ateista. Ja sam davno rekao da sam agnostik, ali da dodam, s tendencijom da naginjem vjerovanju da Bog postoji. Samo prirodu Boga mi prosto ne možemo ili pak možemo (ako smo nekakvi proroci) da uvidimo, jer smo ograničeni ko balkon. Pa jedan AI evo šta nam napravi. A kvantni računari računaju kako nijedan čovjek neće moći nikad. Stižu nova vremena, vrijeme je da svi budemo ljudi. Tolerancija mi je pomalo i bljutava riječ. Moji najbolji drugovi su uvijek bili druge religije, nacije. Mi smo se čak i sprdali jedno drugom o religiji i naciji. Sad kako smo prošli ovaj period korone i svega politike, ne znam koliko je išta više bitno, bukvalno se svemu smijemo.

Razumijem da ljudi ne mogu da izgrade moralni okvir bez da vuku korijene iz neke od religija. Ateizam je pomalo i krindž, jer odaje se utisak da ti nije stalo do drugih. Jung je ono rekao: Ja ne vjerujem da Bog postoji, ja znam...

Bog postoji ili ne, samo ne znam koliko ćemo stvarati politiku od njega. Jel' Bog član neke političke partije? Vjeruje li u demokratiju?

Nije bitno, da puno ne mudrujem, ja sam i nekog mišljenja da smo došli sa Marsa, da smo mi Marsovci i da teorije evolucije blage veze nemaju. Mars smo uništili u nekom ratu ili je priroda uništila tu planetu. Veliki Potop to opisuje zapravo. A onda smo došli ovdje Nojevom Arkom, tehnološkom kapsulom. Broj različitih koincidencija simbolizma me u to ubjeđuje.

Koliko to ima smisla? Pa ne znam, ali odakle smo došli na Mars? Da li smo mi Svemirski nomadi koji naseljavaju planete neko vrijeme i onda traže drugu? A onda imaš ljudi koji kažu da je Zemlja ravna ko daska. Vuku sumnje iz Zida Antarktika...

Sve ima i nema smisla.

Uostalom, da Bog ne postoji, zaista bi ga trebalo izmisliti, i Maximilian Robespierre, kad su Francuzi protjerali Papu, zaista izmislili su Boga Racionalnosti.

Ali i taj Racionalni Bog je vukao korijene iz koncepta koji je postavila "iracionalna" religija u sukladu s politikom i tajnim društvima. Deizam.

U konačnici smatram da treba vjerovati u Boga, kult, religiju, šta god, LGBT, sve do trenutka dokad počinješ da nanosiš štetu drugima i nanosiš svoje vizije kao ultimativne zakone. Onda trebaš prestati vjerovati. Stvarno. Bolje se posveti agrikulturi, gledanju u nebo, pecanju riba, čitanju nekih drugih knjiga...

Jer mnoge knjige nisu opasne, opasna je SAMO JEDNA.

4. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Svaki čovjek bi trebao da ima svoj lični odnos prema Bogu i da ga doživljava na svoj način, a ne da se uklapa u šablone u koji nas guraju različite religije.
    Ali ljudi su uglavnom ovce koje zele da im neko kaze u sta da vjeruju i sta da misle. Vecina aktivno trazi pastira.

Quote Originally Posted by Saruman View Post
    Ja sam davno rekao da sam agnostik, ali da dodam, s tendencijom da naginjem vjerovanju da Bog postoji. Samo prirodu Boga mi prosto ne možemo ili pak možemo (ako smo nekakvi proroci) da uvidimo, jer smo ograničeni ko balkon.
    Ovo je moj najveci problem sa agnosticima. Kako mozes da kazes da naginjes ka tome da bog postoji, ako ne mozes cak ni da pokusas da ga definises? Ne znas ni sta je bog, ali vjerujes da postoji. To ne moze.

Ako rijec bog moze da znaci sta god neko zeli da znaci, onda ne postoji apsolutno nijedan razlog da se ideja boga prihvati kao mogucnost. Nema ni svrhe niti smisla. Cak i kad bi dokazao da to sto ti mislis da je bog postoji, zasto bi neko drugi prihvatio da je bas to bog? Recimo, ako ja kazem da je bog u stvari Sunce ili tamna materija. Zasto bi neko prihvatio da je to bog kad znamo da nije i da je postojalo mnogo prije nego sto je neko prikacio rijec bog za te stvari?

Rijec bog ima svoje znacenje i ono je neodvojivo od religijskog konteksta. Bog je uvijek bio licnost, sa imenom i karakternim crtama. Samo sto smo danas malo zreliji pa uvidjamo sve vise koliko je to je*eno glupo kao i vjerovanje u Deda Mraza. Ali umjesto da odrastemo i oslobodimo se ovih primitivnih ideja, neki od vas insistiraju na tome da prosto promijenimo znacenje rijeci u neku apstraktnu nebulozu koja u sustini ne znaci nista. To je besmislen pristup kojim se nista ne postize.
    Last edited by VanjaTheMan; 18-06-23 at 10:33.
    Look upon my works ye mighty and this pear...

6. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    17
    Thanks Thanks Received 
    26
    Thanked in
    21 Posts

Sve ima i nema smisla.

Uostalom, da Bog ne postoji, zaista bi ga trebalo izmisliti, i Maximilian Robespierre, kad su Francuzi protjerali Papu, zaista izmislili su Boga Racionalnosti.

Ali i taj Racionalni Bog je vukao korijene iz koncepta koji je postavila "iracionalna" religija u sukladu s politikom i tajnim društvima. Deizam.

U konačnici smatram da treba vjerovati u Boga, kult, religiju, šta god, LGBT, sve do trenutka dokad počinješ da nanosiš štetu drugima i nanosiš svoje vizije kao ultimativne zakone. Onda trebaš prestati vjerovati. Stvarno. Bolje se posveti agrikulturi, gledanju u nebo, pecanju riba, čitanju nekih drugih knjiga...

Jer mnoge knjige nisu opasne, opasna je SAMO JEDNA.

Odlično rečeno, svaka čast.

Thanks Thanks Given 
    1,128
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    515 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post

Ovo je moj najveci problem sa agnosticima. Kako mozes da kazes da naginjes ka tome da bog postoji, ako ne mozes cak ni da pokusas da ga definises? Ne znas ni sta je bog, ali vjerujes da postoji. To ne moze.

Ako rijec bog moze da znaci sta god neko zeli da znaci, onda ne postoji apsolutno nijedan razlog da se ideja boga prihvati kao mogucnost.
    E moj Vanja, čovjek, pa i ti, ima ideju Boga, a to je više nego dovoljan razlog da se ne samo prihvati ideja Boga, nego i da se dokaže njegovo postojanje. A o definiciji boga ne vrijedi ni raspravljat. Obični sofizmi običnih nternet antiteista, reka bi čoek - anarhisti
    Yes, I'm in need of something
    But it's something you ain't got​

Thanks Thanks Given 
    8
    Thanks Thanks Received 
    184
    Thanked in
    76 Posts

Bog je utočište, dodatna snaga, samopouzdanje.
    Ja vjernike i termin "vjerujući narod" ne gledam baš sa nekim poštovanjem, ali mi se dešavalo da se u nekim lucidnim košmarima u zadnjem trenutku pozovem na Boga i svaki put moj strah nestane. Isto tako, kad sam imao neki strah u stvarnosti, tipa kad su mi žena i dijete bili u bolnici, isto sam se obraćao Bogu.
    Tako da ja ne znam jesam li vjernik i kako se to definiše. Religiozan sigurno nijesam.
    Slazem se.

10. The Following User Says Thank You to El_NiNhO For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Quote Originally Posted by Raulio View Post
    E moj Vanja, čovjek, pa i ti, ima ideju Boga, a to je više nego dovoljan razlog da se ne samo prihvati ideja Boga, nego i da se dokaže njegovo postojanje.
    Zasto? Kad vec iznosis ovakav stav, pretpostavljam da mozes i logicki da ga opravdas.

A o definiciji boga ne vrijedi ni raspravljat.
    Vrjedjelo bi itekako, kad bi se vjernici usudili. Ali brzo bi neki dzihad izbio jer se svi drze svojih ideja kao pijani plota. U sustini, odbijanjem da pokusaju da se upuste u takav poduhvat, priznali bi da nemaju predstavu sta je bog i da samo zele da zadrze svoje iluzije.

Obični sofizmi običnih nternet antiteista, reka bi čoek - anarhisti
    Mozda bi polupismen covjek tako nesto rekao. Obrazovan bi se uzdrzao i malo bolje razmislio.

Thanks Thanks Given 
    1,128
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    515 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Zasto? Kad vec iznosis ovakav stav, pretpostavljam da mozes i logicki da ga opravdas.

Vrjedjelo bi itekako, kad bi se vjernici usudili. Ali brzo bi neki dzihad izbio jer se svi drze svojih ideja kao pijani plota. U sustini, odbijanjem da pokusaju da se upuste u takav poduhvat, priznali bi da nemaju predstavu sta je bog i da samo zele da zadrze svoje iluzije.

Mozda bi polupismen covjek tako nesto rekao. Obrazovan bi se uzdrzao i malo bolje razmislio.
    Da moš jedan post napisat bez vrijeđanja vratio bi mi vjeru u antiteiste. A obrazovani čovjek bi prepoznao Spinozno "...Potrebno je da sada razmotrimo sofizme putem kojih oni nastoje da prikriju svoje neznanje kod saznanja Boga...itd. itd" ali neka, sebe ne smatram nešto posebno obrazovanim, pročita sam tu i tamo ponešto ali i previše apsolutno identičnih internet komentara navodnih ateista da se ne moram "uzdržavat" i "bolje razmišljat". Pa ti isti isto pišeš evo petnaest godina. Open your mind đaole tamo

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk

13. The Following 2 Users Say Thank You to Raulio For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,128
    Thanks Thanks Received 
    710
    Thanked in
    515 Posts

Bog je utočište, dodatna snaga, samopouzdanje.
    Ja vjernike i termin "vjerujući narod" ne gledam baš sa nekim poštovanjem, ali mi se dešavalo da se u nekim lucidnim košmarima u zadnjem trenutku pozovem na Boga i svaki put moj strah nestane. Isto tako, kad sam imao neki strah u stvarnosti, tipa kad su mi žena i dijete bili u bolnici, isto sam se obraćao Bogu.
    Tako da ja ne znam jesam li vjernik i kako se to definiše. Religiozan sigurno nijesam.
    Treba si prvo da sjedneš i pet, šest godina definišeš boga pa tek onda da se moliš. Zaboravi na definicije i radi kao što misliš da treba. Uostalom, vjernik, ček, DEFINICIJA
    1. onaj koji vjeruje u više biće, Boga, bogove, onaj koji je religiozan
    2. onaj koji pripada kakvoj crkvi ili vjerskoj zajednici
    Bog - Бог,[а] односно божанство,[2] јесте словенско име за биће које игра главну улогу у теистичким и деистичким религијама, као и другим системима веровања[3], и може бити јединствено (у случају монотеизма), свезнајуће и свемоћно, или их може бити више (у политеизму)....

Sent from my Redmi 6 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,924
    Thanked in
    1,452 Posts

Da moš jedan post napisat bez vrijeđanja vratio bi mi vjeru u antiteiste.
    Zasto kad nisam antiteista?

A obrazovani čovjek bi prepoznao Spinozno "...Potrebno je da sada razmotrimo sofizme putem kojih oni nastoje da prikriju svoje neznanje kod saznanja Boga...itd. itd"
    Treba li da prihvatim Spinozine rijeci samo zato sto ih je Spinoza izgovorio? U stanju sam da formiram sopstvene zakljucke, pa ne bih usvajao tudje, jos pogresne.

Pa ti isti isto pišeš evo petnaest godina.
    Vidis, zajebana stvar kod istine je sto je nepromjenljiva. Recimo, 2+2 ce uvijek biti 4.

16. The Following User Says Thank You to VanjaTheMan For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,586
    Thanked in
    3,800 Posts

Ljudi su na početku izmišljali bogove koji su mnogo sličniji njima samima, puni ljudskih osobina i emocija poput bijesa, mržnje, osvetoljubivosti i slično. Razlika je u odnosu na ljude bila to što su imali božanske moći. Pri čemu nijedan od tih bogova nije bio svemoćan. Vremenom se ideja boga sofisticirala, ako se to tako može nazvati, pa je bog po svojim svojstvima bio sve dalji od ljudi i sve apstraktniji kao pojam. U zadnjih par stotina godina opet se ide ka banalizaciji pa tako dobismo i Milerite i njihove adventističke derivate, a u najnovije doba i onu sprdnju od sajentologije. Doduše, ironično je da vjernici "tradicionalnih" religija nemaju problem da misle da sajentološke ideje djeluju presmiješno, istovremeno ne shvatajući da postoje ljudi koji imaju isto mišljenje o njihovim religijama.

Ako je neko agnostik i tvrdi da ne zna da li bog postoji, treba ga samo pitati šta misli da li postoji. Može da ne zna da li postoji, ali da misli da postoji ili da misli da ne postoji.

Ako je čovjek rođen u Indiji, velika je šansa da će biti hindus; ako je rođen u Irskoj, velika šansa je da će biti hrišćanin; a ako je rođen u Pakistanu, velika je šansa da će biti musliman. Kakva slučajnost, baš se svi ljudi rode tačno u onu religiju koja je jedina prava i tako će da izbjegnu pakao jer svi nevjernici idu u pakao, je li tako?

Razlika između duhovnosti i religije jeste u tome što je duhovnost unutrašnja stvar svakog pojedinca, a religija je politička organizacija sa ciljem uspostavljanja i održavanja moći i sticanja bogatstva.

Na svijetu postoje razne religije sa ukupno 3000 bogova, ja ne vjerujem u samo jednog više od svih religioznih ljudi. Svi oni ne vjeruju u 2999 bogova. Prilično smo slični.

Ovih zadnjih nekoliko stvari sam parafrazirao Rikija. Nemam problem da koristim tuđe riječi za svoje misli koje je neko već formulisao na dobar način. Ili na bolji nego što bih ja bio u stanju.

Nemam nikakav problem sa pojedincima koji svoju duhovnost ostvaruju kroz religiju, niti imam problema sa minornim dijelom ne procenta, nego promila religioznih ljudi koji imaju neki filozofski ili duhovni pristup svemu tome i koji pripadnike ostalih religija vide kao ljude koji potpuno istu pojavu tumače na neki svoj karakterističan način. Problem je većina ostalih kojima religija predstavlja ideologiju koju žele da nametnu drugima i u čiju odbranu bi uradili sve što im korumpirane vođe korumpiranih religijskih organizacija nalože.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Danas je 2+2 a sjutra 2+7 Nepromjenljiva istina je rezultat a promjenljiva je ona koja važi za određeno vrijeme.

19. The Following User Says Thank You to pecaros For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Default bog je jedan

Mislim da bi ljudima kada bi im se prezentovao dokaz to bilo pakleno iskustvo. Apokalipsa. Jednostavno nas mozak ima svoje limite i kao takav ne moze da izdrzi da vidi nesto sto nema limita. Ima i druga varijanta. Da li mi uopste mozemo da vidimo bilo sta sto nismo vidjeli i van je naseg poimanja svijeta? Moze “TO” da prodje pored nas a da ga i ne registrujemo?. Nisam siguran da ovo neki skroz razumiju kad traze dokaz.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    23,844
    Thanks Thanks Received 
    9,766
    Thanked in
    7,289 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Mislim da bi ljudima kada bi im se prezentovao dokaz to bilo pakleno iskustvo. Apokalipsa. Jednostavno nas mozak ima svoje limite i kao takav ne moze da izdrzi da vidi nesto sto nema limita. Ima i druga varijanta. Da li mi uopste mozemo da vidimo bilo sta sto nismo vidjeli i van je naseg poimanja svijeta? Moze “TO” da prodje pored nas a da ga i ne registrujemo?. Nisam siguran da ovo neki skroz razumiju kad traze dokaz.

Sent आत्मनः
    Ko u igri istina ili izazov.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

ChatGPT
    Naslov: Agnosticizam: Istraživanje granica znanja

Uvod:
    Agnosticizam je filozofski pravac koji se bavi pitanjima znanja, postojanja Boga i granicama ljudske spoznaje. Izvorno, pojam "agnostik" dolazi od grčke riječi "gnosis", što znači znanje, te prefiksa "a-", koji označava negaciju ili nedostatak. Agnostici prepoznaju ograničenja ljudskog uma i skeptično pristupaju tvrdnjama o postojanju ili nepostojanju Boga. U ovom esej, istražit ćemo agnosticizam kao filozofski pravac, njegove glavne argumente i implikacije.

Tijelo eseja:

Povijest i razvoj agnosticizma:
    Agnosticizam se može pratiti unatrag do sredine 19. stoljeća, kada je britanski biolog Thomas Henry Huxley prvi put upotrijebio termin "agnostik". Huxley je izrazio svoje stajalište da je ljudska spoznaja ograničena te da je nemoguće konačno odgovoriti na pitanje postoji li ili ne postoji Bog. Nakon Huxleya, mnogi drugi filozofi i intelektualci pridružili su se agnostičkom pristupu, postavljajući izazove teističkim i ateističkim uvjerenjima.

Agnosticizam i granice ljudske spoznaje:
    Glavna osnova agnosticizma leži u priznavanju granica ljudske spoznaje. Agnostici tvrde da je naša spoznaja o svijetu ograničena, da ne možemo potpuno razumjeti sve aspekte stvarnosti. Kao rezultat toga, oni se suzdržavaju donošenja konačnih sudova o pitanjima koja nadilaze granice našeg znanja. Agnostici ne negiraju mogućnost postojanja Boga, ali isto tako ne tvrde da Bog postoji. Umjesto toga, oni vjeruju da je nemoguće sa sigurnošću znati postoji li nadnaravno biće koje nadzire svijet.

Agnosticizam i religija:
    Agnostici ne prihvaćaju religijske tvrdnje kao apsolutnu istinu. Oni smatraju da ne postoje dovoljni dokazi za potvrđivanje ili negiranje postojanja Boga. Agnosticizam može biti spoj teizma i ateizma, ovisno o individualnom svjetonazoru agnostika. Neki agnostici vjeruju da je moguće postojanje Boga, ali da se to ne može potvrditi ili opovrgnuti. Drugi se suzdržavaju donošenja bilo kakvih tvrdnji o postojanju nadnaravnih bića.

Etika i agnosticizam:
    Agnosticizam ne nužno daje smjernice za moralno djelovanje. Budući da agnostici priznaju granice ljudske spoznaje, nemaju specifičan moralni kod koji proizlazi iz vjere u Boga. Međutim, mnogi agnostici se oslanjaju na ljudsku empatiju, razumijevanje i etičke principe kako bi odredili svoje postupke i odnose s drugima.

Agnosticizam i skeptički pristup:
    Agnosticizam je blisko povezan sa skeptičkim pristupom. Agnostici postavljaju pitanja, traže dokaze i izražavaju sumnju prema dogmatskim tvrdnjama. Oni promoviraju otvorenost uma, kritičko razmišljanje i traže odgovore putem znanstvene metode. Skeptički pristup omogućuje agnosticima da održe kritički stav prema bilo kojem svjetonazoru ili doktrini, bez obzira na to je li religiozna ili sekularna.

Zaključak:
    Agnosticizam je filozofski pravac koji istražuje granice ljudske spoznaje i izražava skepsu prema tvrdnjama o postojanju ili nepostojanju Boga. Agnostici priznaju ograničenja naše spoznaje i suzdržavaju se od donošenja konačnih sudova. Njihov skeptički pristup i otvorenost uma potiču kritičko razmišljanje i traženje odgovora putem znanstvene metode. Bez obzira na to je li netko agnostik ili ne, agnosticizam pruža važan doprinos u promicanju dijaloga, razumijevanja i poštivanja različitih svjetonazora.

(Profesor ChatGPT-3.5)

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,586
    Thanked in
    3,800 Posts

Sent आत्मनः
    Dokazao bih ti ja da bog postoji, ali nisi sposoban da to razumiješ. How convenient. Tim prije onda sve religijske organizcije treba pogasit jer šta ima oni da pričaju u ime boga za kojeg ni sami dokaz postojanja ne bismo bili u stanju da razumijemo. A oni razumiju i tvrde da govore u božje ime.

Nemoguće je dokazati nepostojanje nečeg. A vjera bi prestala biti vjera kad bi postojanje boga moglo da se dokaže. Opet, how convenient.

I još jedared da se dohvatimo Rikija. Kad ga pitaju a šta kad bi naučnici dokazali postojanje boga, šta bi onda rekao? Veli pa to bi bilo najveće naučno otkriće u istoriji čovječanstva.

Što se tiče agnostika, da ponovimo: može im bit da ne znaju da li ima boga, ali ne može im bit da ne znaju vjeruju li da bog postoji ili ne vjeruju.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

24. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,232
    Thanks Thanks Received 
    2,966
    Thanked in
    1,243 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Dokazao bih ti ja da bog postoji, ali nisi sposoban da to razumiješ. How convenient. Tim prije onda sve religijske organizcije treba pogasit jer šta ima oni da pričaju u ime boga za kojeg ni sami dokaz postojanja ne bismo bili u stanju da razumijemo. A oni razumiju i tvrde da govore u božje ime.

Nemoguće je dokazati nepostojanje nečeg. A vjera bi prestala biti vjera kad bi postojanje boga moglo da se dokaže. Opet, how convenient.

I još jedared da se dohvatimo Rikija. Kad ga pitaju a šta kad bi naučnici dokazali postojanje boga, šta bi onda rekao? Veli pa to bi bilo najveće naučno otkriće u istoriji čovječanstva.

Što se tiče agnostika, da ponovimo: može im bit da ne znaju da li ima boga, ali ne može im bit da ne znaju vjeruju li da bog postoji ili ne vjeruju.
    Tebi je “How convinient” kontraargument? To je sve sto imas da ponudis? I Rikija pride. Ostavicu ostalim kolegama na forumu da sami iz ovog procjene koliko je ateizam ogranicavajuci faktor za um.

Sent आत्मनः
    γνῶθι σαὐτόν

26. The Following User Says Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    23,844
    Thanks Thanks Received 
    9,766
    Thanked in
    7,289 Posts

Pa upravo religija u cijeloj istoriji svog postojanja ljudskom umu postavlja granice.

Mislim na konkretne religije ne znam te struje druge a nisu mi ni inspirativne.
    Više me inspiriše neko malo biće u okeanu nego sve religije svijeta.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Neko je rekao za nas agnostike da smo metafizičke kukavice, zapravo. Kukavica...

To je potpuna besmislica, ja samo velim da kao agnostik naginjem, ali ne u potpunosti, vjerovanju ili znanju da postoji neka SILA, ENERGIJA, VIBRACIJA, BOG, nešto metafizičko, ali da mi ZA SADA nismo u prilici da to dokučimo i dokazemo. Da li ćemo jednog dana DOKAZANO otkriti sve tajne svijeta, ja ću prvi preći iz pozicije agnostika u tog potpunog štovatelja te SILE, ENERGIJE, BOGA koji nas je stvorio ili nam omogućio bivstvovanje...do tada ne vjerujem ni ateistima, da ništa ne postoji. Jer ima ona izreka, Ništa ne dolazi iz ničeg.

Ex nihilo nihil fit.

29. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,141
    Thanks Thanks Received 
    1,262
    Thanked in
    483 Posts

Jao divna duso.
    Kao plankton,recimo?
    Juce smo u mrezu dva uhvatili ,ovaj jedan kaze Crnogorac,drugi ode put EU.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by mrgo View Post
    Jao divna duso.
    Kao plankton,recimo?
    Juce smo u mrezu dva uhvatili ,ovaj jedan kaze Crnogorac,drugi ode put EU.
    Ne nego atom i elektron.

Moji drugovi sa bauštele iz Dortmunda.

Big Bang, kakav Big Bang... ovo je Big GangBang. Ovaj zivot.

Thanks Thanks Given 
    23,844
    Thanks Thanks Received 
    9,766
    Thanked in
    7,289 Posts

Ne nego atom i elektron.

Moji drugovi sa bauštele iz Dortmunda.

Big Bang, kakav Big Bang... ovo je Big GangBang. Ovaj zivot.
    Suma sumarum Quantum.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Suma sumarum Quantum.
    Quantum ćemo tek vidjeti, počeci su oko toga još uvijek.

Da vidimo prvo te kvantne superračunare, šta mogu... pa onda dalje.

A i moguće je da je terminologija pobrkana sa popularnom naukom, pa i nekom propagandom. Nego to su neke druge teme.

Ja se slazem sa ateistima kad govore o paradoxu da na svijetu ima 3000 bogova i da svi tvrde da su 1 istina.

Ali isto tako mogu da se slozim uprkos Aristotelu, da je zapravo svih tih 3000 bogova istinito, nemam obligaciju da vjerujem isključivo 1 strani.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,586
    Thanked in
    3,800 Posts

Tebi je “How convinient” kontraargument? To je sve sto imas da ponudis? I Rikija pride. Ostavicu ostalim kolegama na forumu da sami iz ovog procjene koliko je ateizam ogranicavajuci faktor za um.

Sent आत्मनः

Da bi mi to bio kontraargument, tvrdnja da je dokaz postojanja boga nemoguće shvatiti morala bi da bude argument. A nije.

Page 7 of 17 FirstFirst ... 34567891011 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)