Page 209 of 381 FirstFirst ... 109159199205206207208209210211212213219259309 ... LastLast
Results 5,201 to 5,225 of 9521

Thread: Saobracajna infrastruktura - Problemi i rjesenja

Thanks Thanks Given 
    27,512
    Thanks Thanks Received 
    8,714
    Thanked in
    4,312 Posts

Quote Originally Posted by Shaneman View Post
    Mislim da nema to mnogo veze sa organizacijom gradskog prevoza iako naravno treba poboljsati gradski prevoz, odnosno da je znacajno veci broj stanovnika koji se svakako nece voziti gradskim prevozom. Neki primjer bio bi kada je prije nekoliko godina Alivodic uveo bus liniju od i ka aerodromu sa stajalistima, bukvalno se na prste jedne ruke mogao prebrojati broj putnika uz neki izuzetak stranaca u toku ljeta koji su uobicajeno navikli na takav vid prevoza. Kod nas ljudi jednostavno vole da imaju auto pod guzom vise nego leba da jedu tako da bih ja uveo porez svakako a poboljsao povezanost gradskim jer ce jedino dzep motovisati na promjenu razmisljanja i orijentaciju ka alternativama, suprotno tesko

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Evo smo imali ozbiljno poskupljenje goriva (i sad je cijena velika) i da li se odrazilo na gužve u saobraćaju? Naravno da nije. I to upravo iz tih razloga koje navodiš oko auta pod guzom. Tako da mislim da ni to ne bi pomoglo. A ima i druga stvar, mislim da ovom narodu treba prvo omogućiti neko normalno funkcionisanje i život, a ne krenuti još većim nametima. Posebno u dijelu smanjenja gužvi u saobraćaju. Ima toliko stvari koje se mogu uraditi prije poreza kako bi se stvari riješile.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Quote Originally Posted by Moracki zet View Post
    Sto se tice gradskog prevoza, evo su najavili nove autobuse i reorganizaciju linija pa da vidimo na sta ce to da lici, a nas narod ka narod, da mu napravis 100 linija ispred kuce do posla, grada, zabave, bilo dje dje mu treba, pitanje je da li bi koristili autobus. Mozda grijesim, nadam se da grijesim, ali...
    A sto se tice, neko pomenu liniju busa sto je ista za aerodrom, jedini smo aerodrom u okruzenju, mislim samo da Nis ima, prugu pored samog aerodorma, mislim da je steta ne iskoristiti taj potencijal i uz malu korekciju ne dovesti prugu bukvalno na sam terminal.. a onda po jedan vozic kad sleti avion i Bog da nas vidi.

Послато са SM-G975F помоћу Тапатока
    Ko veli da se ne koristi javni prevoz do aerodroma? Strani turisti redovno idu do aerodroma vozom. Evo šta ih sačeka

Šalu na stranu, apsolutno sam saglasan da se prilikom rekonstrukcije/širenja aerodroma mora napraviti željeznička konekcija iz pravca Podgorice i Bara. Nažalost, aktuelni političari (bilo da su u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti) nemaju dovoljno znanja i ideja da odrede prioritete za moderno doba.
    Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

3. The Following User Says Thank You to Viscount For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by Moracki zet View Post
    A sto se tice, neko pomenu liniju busa sto je ista za aerodrom, jedini smo aerodrom u okruzenju, mislim samo da Nis ima, prugu pored samog aerodorma, mislim da je steta ne iskoristiti taj potencijal i uz malu korekciju ne dovesti prugu bukvalno na sam terminal.. a onda po jedan vozic kad sleti avion i Bog da nas vidi.
    već ima stanica onamo ispod podvožnjaka ima možda 7-8 min pješke od terminala, mada vjerovatno ne bi bila velika investicija dovesti prugu pred terminal e sad kako bi to funkcionisalo to je pitanje, kao i da li je ona zemlja onamo vlasništvo aerodroma ili privatno

P.S. eto preteče me viscount
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    51
    Thanks Thanks Received 
    19
    Thanked in
    18 Posts

Znam, znam da ima stanica, ali bi bilo ozbiljnije da ima na samom aerodromu, kad vec moze. Gradovi po zapadu prave kilometre i kilometre pruge a mi sve imamo i ne znamo iskoristiti.
    Ako mislimo da povecamo kapacitet aerodroma, da nam turisti dolaze, i da napravimo ozbiljnu pricu od toga, mozemo sa neznatnim ulaganjima.
    Odje kod nas, ocigledno ili ne zele da vide ili ne znaju, ali cijela nam je drzava povezana sa aerodromom tom prugom. Volja te za glavni grad, za primorije, za sjever, za Niksic..
    Samo se malo polazak vozova uklopi sa slijetanjima i poletanjem aviona, pa da vidis sto je zivot bajo moj.
    Eh da je ovo nekome, napravio bi zvek od te mogucnosti, a nama propada..
    No skrenusmo sa teme...

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,928 Posts

Evo što sam na tu temu na ovom istom mjestu napisao 2014 god.:

Petlja kod aerodroma bi zauzela veliki prostor, ako bi se radilo trebao bi krak ka Podgorici i krak ka Baru (crvenom bojom sam označio nove trase pruge). To je, ovako ugrubo sa ,,google maps-a'' oko 1,5 km nove pruge ako bude samo jedan peron, no, kada se radi bilo bi logično dva perona (dolazak i odlazak) te jedan za teret. Na to treba dodati i eksproprijaciju zemljišta. Ovo što sam nacrtao bila bi i najeftinija varijanta, ali ne i najpraktičnija jer stanica aerodrom ne bi bila prolazna stanica. Da bi se napravila prolazna stanica treba mnogo više novca jer bi se pravio dio paralelne pruge, most preko Cjevne, nadvožnjak, više skretnica i veća dužina pruge ... Da bilo bi lijepo, ali ... nerealno je

7. The Following User Says Thank You to wulfy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Evo smo imali ozbiljno poskupljenje goriva (i sad je cijena velika) i da li se odrazilo na gužve u saobraćaju? Naravno da nije. I to upravo iz tih razloga koje navodiš oko auta pod guzom. Tako da mislim da ni to ne bi pomoglo. A ima i druga stvar, mislim da ovom narodu treba prvo omogućiti neko normalno funkcionisanje i život, a ne krenuti još većim nametima. Posebno u dijelu smanjenja gužvi u saobraćaju. Ima toliko stvari koje se mogu uraditi prije poreza kako bi se stvari riješile.

Poskupljenje goriva je kratkotrajno i svakako nije od uticaja da se izgubi komoditet cetiri zmigavca. Treba uvesti znacajno visoke namete da korist od cetiri zmigavca bude zanemarljiva u odnosu kada ga klepis porezom i te novce preusmjeris u izgradnju pristupacne infrastrukture.
    Pominjao sam mislim ranije kako u Minhenu nema svako auto iako ga razumno moze priustiti jer ako nema svoje parking mjesto mjesecna naknada u garazama koje su cesto daleko nije svima prihvatljiva pa se radije oducuju da ne uzimaju auto ali su im zato ulice kad ih gledas iz pticije perspektive kao covjece ne ljuti se, svako u svojoj kockici. Sigurno je da bi oni, da nemaju takve namete i sistem, isto parkirali ko dje stigne, po zelenim povrsinama i saobracajnim trakama. Drasticni porez i prihod pa da se ne gube novci nego da se ulazu dje treba i vremenom ce se nesto postici.
    Slozicemo se da ima toliko precih stvari od poreza i rjesavanja problema u saobracaju ali to je samo izgovor da se nista ne rjesava, koji ce sasvim sigurno svaka vlast koristiti jer ce u suprotnom izgubiti naredne izbore ako ne povladjuje stanovnicima i ne omogucava im da lebde na mentalitetskom konceptu da je sve dozvoljeno ukoliko nije upereno protiv njegovih interesa.

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post

Petlja kod aerodroma bi zauzela veliki prostor, ako bi se radilo trebao bi krak ka Podgorici i krak ka Baru (crvenom bojom sam označio nove trase pruge). To je, ovako ugrubo sa ,,google maps-a'' oko 1,5 km nove pruge ako bude samo jedan peron, no, kada se radi bilo bi logično dva perona (dolazak i odlazak) te jedan za teret. Na to treba dodati i eksproprijaciju zemljišta. Ovo što sam nacrtao bila bi i najeftinija varijanta, ali ne i najpraktičnija jer stanica aerodrom ne bi bila prolazna stanica. Da bi se napravila prolazna stanica treba mnogo više novca jer bi se pravio dio paralelne pruge, most preko Cjevne, nadvožnjak, više skretnica i veća dužina pruge ... Da bilo bi lijepo, ali ... nerealno je

Ne treba petlja jer je bilo ranije planirano da se na tom potezu formira slobodna zona sa ekonomskim benefitima blizine cvorista drumskog, vazdusnog i pomorskog saobracaja (strancima je udaljenost Luke Bar smijesno zanemarljiva u odnosu na benefite povezanosti) ali se i od toga odustalo jer je vjerovatno suvise kompleksan poduhvat

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post

To svakako nije adekvatno rješenje. Ali mislim da niko nije ni imao u vidu tu varijatu koju si ti nacrtao, već na liniju Podgorica - Bar via Aerodrom.

Evo na šta sam ja mislio. Ako je ovo nerealno, ne znam šta je drugo u Crnoj Gori realno?

Don't mind anything anyone tells you about anyone else. Judge everyone and everything for yourself.

Thanks Thanks Given 
    2,049
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,928 Posts

Quote Originally Posted by Viscount View Post
    To svakako nije adekvatno rješenje. Ali mislim da niko nije ni imao u vidu tu varijatu koju si ti nacrtao, već na liniju Podgorica - Bar via Aerodrom.

Evo na šta sam ja mislio. Ako je ovo nerealno, ne znam šta je drugo u Crnoj Gori realno?

Upravo je to bolje (i skuplje) rješenje koje bi, po meni, bilo i bolje, ja sam nacrtao jeftinije rješenje.

Thanks Thanks Given 
    51
    Thanks Thanks Received 
    19
    Thanked in
    18 Posts

Ne znam zasto ne bi bilo adekvatno ovo sto je @wulfy predlozio, ako sam dobro shvatio to bi bio vid petlje koja bi se "nadovezala" na postojecu infrstrukturu?
    Mada ni tvoje resenje @Viscount ne bi bilo ni malo lose, samo sto bi bilo potrebno malo vece ulaganje, nesto cisto sumnajm da se sad oko toga bakcali. Plus sto ima most da se pravi, pa mislim da bi to sad bilo neizvodljivo, a bilo bi odlicno.
    Sto se tice sadasnjeg kapaciteta aerodroma, zaista nam nije potreban ni bus a pogotovo voz. E, kad bi se aerodorom prosirio, pa da imamo duplo ili troduplo letova vise, to bi se obavezno moralo uzeti u razmatranje.

Thanks Thanks Given 
    666
    Thanks Thanks Received 
    693
    Thanked in
    341 Posts

Da, sadašnji promet ne opravdava ništa osim shuttle busa, čiji bi se polasci određivali u zavisnosti od letova.

14. The Following User Says Thank You to Viscount For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    88
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    824 Posts

Quote Originally Posted by extravaganca View Post
    Ima gužve u Podgorici ali u 3 sata kad je najveća gužva se stiže za pola sata sa kraja na kraj grada. E ako je to previše onda da se selimo u Šavnik.

Volio bi da vidim tog vozača koji će u 15h krenut sa Zabjela preko Starog do Maslina i koji će stić u 15:30h
    Ako stigne prije 16:20h da ga nominujemo za dobitnika 13 Julske nagrade...

16. The Following 2 Users Say Thank You to pauki For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    27,512
    Thanks Thanks Received 
    8,714
    Thanked in
    4,312 Posts

Relacija koju si napisao može i za manje od pol sata. Jer imaš obilaznicu i da se trenutno ne radi kružni prema Tuzima stižeš lagano.

Thanks Thanks Given 
    27,512
    Thanks Thanks Received 
    8,714
    Thanked in
    4,312 Posts

Poskupljenje goriva je kratkotrajno i svakako nije od uticaja da se izgubi komoditet cetiri zmigavca. Treba uvesti znacajno visoke namete da korist od cetiri zmigavca bude zanemarljiva u odnosu kada ga klepis porezom i te novce preusmjeris u izgradnju pristupacne infrastrukture.
    Pominjao sam mislim ranije kako u Minhenu nema svako auto iako ga razumno moze priustiti jer ako nema svoje parking mjesto mjesecna naknada u garazama koje su cesto daleko nije svima prihvatljiva pa se radije oducuju da ne uzimaju auto ali su im zato ulice kad ih gledas iz pticije perspektive kao covjece ne ljuti se, svako u svojoj kockici. Sigurno je da bi oni, da nemaju takve namete i sistem, isto parkirali ko dje stigne, po zelenim povrsinama i saobracajnim trakama. Drasticni porez i prihod pa da se ne gube novci nego da se ulazu dje treba i vremenom ce se nesto postici.
    Slozicemo se da ima toliko precih stvari od poreza i rjesavanja problema u saobracaju ali to je samo izgovor da se nista ne rjesava, koji ce sasvim sigurno svaka vlast koristiti jer ce u suprotnom izgubiti naredne izbore ako ne povladjuje stanovnicima i ne omogucava im da lebde na mentalitetskom konceptu da je sve dozvoljeno ukoliko nije upereno protiv njegovih interesa.

Nisam protiv tvoje ideje o dodatnom porezu, samo kažem da ima stvari koje treba promijeniti prije toga. Pa onda ići na poreze i uvođenje plemena u funkcionalan sistem.

Thanks Thanks Given 
    679
    Thanks Thanks Received 
    1,319
    Thanked in
    963 Posts

......
    Last edited by zubizaretta; 26-02-23 at 00:47.

20. The Following 2 Users Say Thank You to zubizaretta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,056
    Thanks Thanks Received 
    1,414
    Thanked in
    848 Posts

Mislim da nema to mnogo veze sa organizacijom gradskog prevoza iako naravno treba poboljsati gradski prevoz, odnosno da je znacajno veci broj stanovnika koji se svakako nece voziti gradskim prevozom. Neki primjer bio bi kada je prije nekoliko godina Alivodic uveo bus liniju od i ka aerodromu sa stajalistima, bukvalno se na prste jedne ruke mogao prebrojati broj putnika uz neki izuzetak stranaca u toku ljeta koji su uobicajeno navikli na takav vid prevoza. Kod nas ljudi jednostavno vole da imaju auto pod guzom vise nego leba da jedu tako da bih ja uveo porez svakako a poboljsao povezanost gradskim jer ce jedino dzep motovisati na promjenu razmisljanja i orijentaciju ka alternativama, suprotno tesko

Kako su mogli imati ka aerodromu kad im red voznje bio nigdje veze s vezom... Spic guzva npr u 3ipo milion putnika njihovi polasci u 3h i 4ipo... Vozio je mislim bulatovic

Sent from my Mate 40 pro using Tapatalk
    Satelitski resiveri/oprema

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Quote Originally Posted by darko cfc View Post
    Kako su mogli imati ka aerodromu kad im red voznje bio nigdje veze s vezom... Spic guzva npr u 3ipo milion putnika njihovi polasci u 3h i 4ipo... Vozio je mislim bulatovic

Sent from my Mate 40 pro using Tapatalk
    Prevoznik Alivodic, polasci na svakih sat vremena, bus na par koraka od terminala, milion putnika a u busu po jedan ili dva stranca i to ljeti, zimi su se prazni vrtjeli. Karta bila nesto ispod 3 eur. Pamtim to jer smo se kladili onomad, neko da je odlicna ideja a neko da je ideja javnog prevoza do aerodroma, iako sasvim razumna i konkurentna, potpuni promasaj sa aspekta mentaliteta budiceg prosjecnog korisnika. Zamisli da prosjecnog stanovnika Crne Gore neko vidi da je busom isao na aerodrom ili da izlazi iz njega a da nije uzeo taksi ili ga neko od drustva nije prebacio, da se vozi zajedno sa nepoznatima najjeftinijom opcijom, za sprdnju da ostane. Srecom, ove nove mladje generacije sto ranije propute po svijetu vide svijet drugim ocima

23. The Following User Says Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,608
    Thanks Thanks Received 
    6,207
    Thanked in
    3,619 Posts

jes sve proputis svijetom i progledas hahahab
    Dokle god je veca ekonomska isplativost ici sa svojim vozilom nikad nece gradski saobracaj zazivjeti a tek medjugradski ... grad sa svojim malignim stanicama dje putnik moze izaci....

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Evo, korigujem se radi istinitosti, na svakih pola sata po cijeni od dva eura. Ali taksi isto dzabalesku u odnosu na razvijene zemlje jer je preuzeo ulogu javnog prevoza i onda uz broj auta u domacinstvu koliko i svakog punoljetnog clana domacinstva treba da se diskutuje o smanjenju vozila na ulicama i podsticajima za alternativne prevoze koji nisu automobili a bez primjene mjera za smanjenje broja vozila. Cjelishodnije je raspravljati o tastini praznine i uticaju vlage na kinesku knjizevnost.

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    jes sve proputis svijetom i progledas hahahab
    Dokle god je veca ekonomska isplativost ici sa svojim vozilom nikad nece gradski saobracaj zazivjeti a tek medjugradski ... grad sa svojim malignim stanicama dje putnik moze izaci....

U pravu si, na zapadu sopstveno vozilo nije luksuz radi cijene goriva nego radi drugih davanja, parkinga, prolaska kroz grad i slicno, kod nas je to najjeftinija opcija i socijalna kategorija, kola i cigarete.

27. The Following 2 Users Say Thank You to Shaneman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

prije 6 god taksi do grada je bio 5e, za 3e razlike prvo moraš da čekaš bus u prosjeku pola sata i još ti ne staje ispred kuće kao taksi nego u 90% slučajeva moraš ić pješke još bar 10-15 minuta sa sve torbama da ne pričam o prženju u busu ako je ljeto

tako da to jedino za nekoga ko je baš dokon

Thanks Thanks Given 
    1,105
    Thanks Thanks Received 
    1,472
    Thanked in
    739 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    prije 6 god taksi do grada je bio 5e, za 3e razlike prvo moraš da čekaš bus u prosjeku pola sata i još ti ne staje ispred kuće kao taksi nego u 90% slučajeva moraš ić pješke još bar 10-15 minuta sa sve torbama da ne pričam o prženju u busu ako je ljeto

tako da to jedino za nekoga ko je baš dokon
    Eto tako, zato nam i ne treba javni prevoz vec samo da podrzi da se kupuje sto vise kola i da taxi bude jeftiniji. Zato je i glupost ova zuta traka na bulevaru i neka narod ne jede hljeba ako nema para nego neka kupuje kolace

Thanks Thanks Given 
    6,608
    Thanks Thanks Received 
    6,207
    Thanked in
    3,619 Posts

Aj da zamislimo experimentisanje sa Taxi vozilima, da postoji mjesecna karta sa 50 voznji u Podgorici lokal koja bi kostala 70 eura
    da li bi ste pristali da usluge Taxi prevoza koristite ? ili bi ste isli na Bus ?
    Da li bi vise gradjanima odgovaralo da koriste taxi ili autobus?
    Opstina bi učestvovala u trosku naravno a i taxi bi bili oslobodjeni akciza. Da li bi to funkcionisalo ....

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

pa neće te taksi nijedan vozit za 1.40e od zlatice do donje gorice

32. The Following User Says Thank You to NSX For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,636
    Thanked in
    2,736 Posts

Pa ne idu svi na toj relaciji, neko vozi kraće neko duže....
    Bitan je prosjek vožnje.

Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Page 209 of 381 FirstFirst ... 109159199205206207208209210211212213219259309 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)