Uglavnom, Holandija se tad nije domogla Mundijala pa tako ide u isti koš sa neuspješnim početkom 80-ih. Inače, kad neko pomenu, holandska reprezentacija je imala mnogo manju krizu 80-ih nego što se misli. To je bilo tek nekih 2 ili maksimum 3 godine tj. 1980-1982. Nakon toga se njihov fudbal vinuo visoko jer je stigla mlada generacija i oni su nevjerovatnim spletom okolnosti izvisili za Francusku '84. i Meksiko '86. Naime, u posljednjem kolu kvalifikacija za EP '86 je Španija (!) pobijedila Maltu sa nevjerovatnih 12:1 u krajnje kontroverznom meču i tako uspjela da se izjednači sa Holandijom u gol-razlici i samo zbog toga što je postigla 2 gola više uzela prvo mjesto i vizu za EP (samo je prvi išao). A u baražu za Meksiko '86. nova žurka - Belgija prvu dobija 1:0 a Holanđani u drugom vode 2:0 do 84-og minuta kada primaju gol. Na prvenstvu Belgija završi kao četvrta. Ne znači da bi Holandija nešto više napravila ali već su tad oni ponovo bili opasni. Period 2014 do 2018 jeste kriza i o tome kasnije.
Da se vratim na tvoju konstataciju da je ovo jedan od lošijih sastava Holandije na EP-u i SP-u. Ne bih se složio. Recimo na EP-u 1996 se probalo iskoristiti nalet mladog Ajaxa ali još to nije bilo to. Na SP-u 1994 bez Gullita nakon fantastične sezone u Sampdoriji i nesporazuma sa Advocaatom takođe je bio slabiji od trenutnog. Od van Gaalovog 2014. je jači ajde da ne kažem duplo, ali makar za trećinu i to sam prilično darežljiv. Obrati pažnju na tadašnji sastav i ono što se dogodilo nakon SP-a. Tu si imao tri vrhunska igrača tj. Robbena, Sneijdera i van Persiea. Oni su vukli ostatak ekipe koji je bio da kažemo solidan uz gomilu igrača od 22-24 godine u kom nije bilo ekstratalenata a van Gaal je tada napravio čudo, pa čak se moglo i prvenstvo osvojit što bi bila senzacija. Čak 7 igrača Feyenoorda, poneko iz Ajaxa i PSV-a, dosta iz prosječnih klubova lige petice i svaki je igrao, van Gaal je rotirao često. Ova tri igrača ekstra - klase su imali po 30 godina a dodajmo i Nigela de Jonga kao igrača iz većeg kluba. Ovi mlađi 22-24 godine su bili talenti ali niko ekstratalenat. Nijesu to bili ni Martis-Indi, ni Janmaat, ni Blind, ni Veltman, ni Classie a bogami ni de Vrij i Wijnaldum. Jedino djelimično Depay ali je još bio zelen. Jedna napomena da je holandska liga sad neuporedivo jača nego tad. Pošto je van Gaal zbog karakteristika pametno postavio isti sistem 5-3-2 koji je i sada, možemo jasno uporediti.
Dakle, tvrdim da Holanđani nikad uz svojoj istoriji nijesu imali ovako dobru odbranu (uz ograđivanje od '70-ih koje ne pamtim). Teško da možemo upoređivati '80-e i '90-e zbog ograničenja stranaca u klubovima do '96, ali u ovom vijeku sigurno možemo. Uporedi sadašnjeg Blinda sa onim iz 2014. Ili de Vrija. Veltman je sigurno bolji nego tada a nije bio u kombinacijama za ovo SP. Kad smo kod igrača koji su izvisili, u kom univezumu bi otpao Botman koji iza sebe ima titulu prvaka Francuske a trenutno igra u timu iz vrha najjače lige, no on može biti samo rezerva van Dijku u ovom sistemu. Koliko reprezentacija bi voljelo da ima štoperski par de Vrij - de Ligt a oni su na klupi. Igrači poput Struijka iz Leedsa ili van de Veena iz Wolfsburga bi se savršeno uklopili u odbranu sa 3 štopera ali kako ćeš preko Akea, kukala ti čapra

. Svi bi oni bili u timu 2014. da ih je van Gaal imao. Sneijdera nikad ne bih pogledao pri Frenkieu de Jongu. Gapko još nije Robben ali akcenat je na "još", dok je van Persie takođe ispred Depaya iako je Depay isto odličan kad igra za reprezentaciju što potvrđuje nesrazmjeran procenat datih golova za istu u odnosu na klubove u kojima je igrao. Ostasmo na 3 imena ali ostalo se poredit ne može. Kakav je ostatak reprezentacije bio dokazuju i rezultati naredne 4 godine kada su tridesetogodišnjaci bili u silaznoj putanji a ova generacija '90-'94 nije bila dovoljno dobra da ih odmijeni. Nije pomoglo ni loše vođenje Hiddinka ali je makar pozvao Ziyecha u reprezentaciju. Njega su često ignorisali u U21 reprezentaciji u kojoj nije skupio ni 80 minuta u 3 utakmice i uspio postići 2 gola, a on ga je pozvao za A reprezentaciju za dvomeč protiv SAD-a i Letonije. Ne znam je li poznato, ali on je bio toliko oduševljen pozivom da je došao iako je vukao neku manju povredu koju je pogoršao na treningu reprezentacije i ništa od debija nije bilo. Zađavola je Hiddink nakon toga dobio otkaz i fudbalski savez Holandije je doveo neznalicu Danyja Blinda koji je Ziyecha ignorisao za dva meča iako je on bio godinama najbolji asistent Eredivisie i jedina kreativna desetka kakvu godinama nijesu imali, pa je iz revolta odlučio da igra za Maroko sa 22 godine. Šteta koja je tim napravljena je ogromna jer bi se možda sa njim u timu ispjelo do Mundijala u Rusiji. Iako Ziyech do vogo Mundijala nije napravio neki uspjeh jer nije došao ni do polufinala Afričkog kupa nacija, postao je idol holandske đece marokanskog porijekla, a u kombinaciji sa lošim rezultatima holandske reprezentacije je izgubljen svaki respekt kod mladih fudbalera dvojnog državljanstva pa su se nagomilali slučajevi da odaberu drugu reeprezentaciju (Mazraoui, Dest, Kokcu...) i jedino se Ihattaren odlučio za holandsku ali je u međuvremenu pošao po đavolu, bojim se bespovratno. Bilo kako bilo, dolazak Koemana se poklapa sa sazrijevanjem velikog dijela igrača koje je van Gaal odabrao 2014. a pogotovo de Vrija, Wijnalduma, Blinda, Depay je postao ključni igrač a iz iste generacije je i van Dijk sa mladim snagama predvođenim de Jongom koji je konačno donio kreativnost u sredini. No Koeman je sve to odlično posložio i to mu niko ne može oduzeti.
To što je Holandija sad jača od one i 2014. ne znači da će ona ponoviti ili nadmašiti njen uspjeh. Razlog leži u Argentini koja igra fenomenalno. Pamtim onu one man show Maradoninu '86, a sve nakon Maradone je bilo skup odličnih igrača koji djeluju kao grupa građana. Malo karikiram ali gotovo uvijek su imali vrhunsku reprezentaciju po imenima, ali nikad igru koja je to do kraja valorizovala. Iako Messi nije onaj iz recimo 2014. kad su bili vicešampioni, on je sada konačno istinski lider koji vuče ekipu. Na ovom prvenstvu on igra bolje nego prije 8 godina iako paradoksalno zvuči. Čitava ekipa igra fenomenalno i ne sjećam se da sam ikad vidio ovakvu Argentinu. Ovo nije nikakav jinx (nijesmo đeca) već moje viđenje. Gledam one stručnjake iz studija kako vele da nijesu nešto prikazali. Ne znam o čemu pričaju jer osim opuštanja protiv Saudi Arabije sve ostalo je bilo za 10. Naravno da su bili malo rezervisani protiv Meksika u prvom, protiv Australije su imali milion zicera i onda primili gol nesrećno pa je normalno da se malo uvuče nervoza, ali generalno ja sam oduševljen kako momci igraju. Moj drug koji navija za Argentinu kaže da su šanse protiv Holandije 60% - 40% u korist Argentine i saglasan sam, no 40% je dosta a to je fudbal. Viđećemo.
Bookmarks