Originally Posted by
Mstislav
Један сам од тих демократски орјенитасаних (без наводника, заиста себе не видим као противника демократије) форумаша, управо сам провјерио ту дебату, и само бих преписао један одговор од тад :
-- Дио литијаша је у приватном објекту, након литије, пјевао пјесму о борбама са турцима из 1878. године.
Ја често слушам и пјевам уз гусле, такође приватно, не пуштам их на разгласу, да ли ја тиме вријеђам муслимане/бошњаке?
У већини тих пјесама неки турчин или више њих је убијено, или им је нешто украдено или спаљено. Да ли ја слушањем и пјевањем тих пјесама вријеђам муслимане/бошњаке?
Да ли вријеђам аустријанце/мађаре/бошњаке/хрвате/чехе/словаке/украјинце када слушам пјесму битка на мојковцу?
Ако неко на разгласу на ауту пушта гусларске пјесме (посебно новокомпоноване!) кроз вишеград братунац и меморијални центар сребреница онда је он провокатор.
Ако неко кући слуша и пјева гусларске пјесме (а посебно оне оригиналне) онда не можеш знати је ли четник или није само на основу тога. ---
Пјесма од главе зете до града спужа је пјесма која пјева о борбама против окупатора - турака.
Контекст у ком се пјева (с обзиром на текст) је врло битан, група која ју је јуче пјевала је то радила ради провокације, јер су били у јавности окружени политичким противницима за разлику од литијаша од прије двије године.
Ни прије двије године се нисмо схватили/сложили, нећемо ни сад, јавих се чисто да се чује друга/трећа страна.
Bookmarks