Ne znam što se nađe uvrijeđen. Dio grada kod Delte je potpuno dehumanziovan. Recimo da su blokovi puno humaniji, pričali smo o tome.
Ovakva naselja, poput ovoga kod Delte stvaraju u perspektivi ne samo saobraćajne probleme, nego i druge vrste socijalnih problema. Kvart sa sumanutim brojem kafana i kockarnica, reklo bi se idealan za djecu... Restorani i fast foodovi nakačeni na ventilaciju od ulaza (nakačila se pekara đe mi je posao pa sve na bureke smrdi). Nagurano je desetine hiljada ljudi u kvartove bez škole, bez vrtića (pričaju napraviće još kad je Čelebićev City kvart useljavan)... Slabo zelenila, nema igrališta (za ove dvije stvari nema ni prostora).
Al jbg. Da napraviš novogradnju gdje bi imao prostor za sve potrebne sadržaje i da je spakuješ da valja koštao bi metar makar 2000 EUR + troškovi ozbiljnog održavanja, malo više od 0,2 EUR po M2.
A što se gužvi tiče, svaki grad ih ima u špiceva. Posebno kada nema gradskog prevoza, a i da ima autobus svakih 10 minuta, vozili bi se Podgoričani sami u kola. Komformisti, ili što im nije nivo. Naravno, to donese problem sa parkingom. U centar Londona kolima se voze bogataši jer mogu priuštiti i barmeni, jer uveče nema saobraćaja, a oni su jedini trijezni posle ponoći

. U Njujorku ne pomažu pare za parking kartu, čekaš da neko umre. Evo bliže Tirana dva-tri sata se ulazi u grad.
P.S. Zgrada mi je okružena "unutrašnjim saobraćajnicama", tako da je za sada dosta mirno. I slabo ima kafana.
Bookmarks