Boldovani dio nije tačan. Ako sud presudi u njihovu korist, imaju pravo da traže da ih rasporede na mjesto sa odgovarajućim iskustvom i stručnom spremom, ali ni u Zakonu o radu ni u kolektivnim ugovorima niđe ne stoji da moraju da ih vrate na funkciju sa koje su ih smijenili. Priča o traženju odštete svakako stoji, i to na način kako je opisano u tekstu.
Mislim da je Bratićka potpuno svjesno postupila mimo pravila jer je računala da i u slučaju presuda u korist smijenjenih direktora nijedan od njih neće imat pravo da bude vraćen na funkciju, samo može da traži mjesto u okviru struke i iskustva ili odštetu za koju je procijenjeno da je manja šteta od ostanka direktora po školama. Mnogo mi je veći problem nešto drugo što stoji u ovom tekstu, a to je činjenica da je gomila direktora radila gomilu nezakonitih stvari zbog kojih su mogli da budu smijenjeni zbog realnih razloga, i to razloga na osnovu kojih su mogli neke od njih krivično da gone. Ovako su ih smijenili zbog formalnosti, i to formalnosti za koju je ministarstvo krivo a ne direktori, i tekst fino kaže da je većina tih direktora koji su kršili razne zakone amnestirano time što su ih smijenili zbog nepostojeće gluposti i još zadržali kao profesore i nastavnike u školama. Time je ministarstvo "potvrdilo" da niko nije radio ništa nezakonito.
Zasebna je priča što glavni razlog smjene direktora nije bila želja za oslobađanjem škola od političkog uticaja nego želja da se politički uticaj prebaci u ruke partija iz nove većine. Raspoređivanje po unaprijed dogovorenom spisku između partija dokazuje tu namjeru.
Last edited by NHM; 19-12-21 at 13:40. Reason: đ
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Penzija, sa čela stranke, ili makar najava...ako već pitaš...
Svako prestrojavanje je dobro, sa moje tačke gledišta, nebitno šta ja očekujem.
A milo mi viđet ovaj demokratski kapacitet, "stvari se prosto dese, mi to ne podržavamo, ali isto nek paze šta rade". Nek se dese, brate mili, a ja od ekipe na forumu očekujem da budu konstantni u navijanju za policiju i snagu države, u bilo kom takvom scenariju.. Uostalom, ta priča nije za mene, pa nije ni za Veljovića, Mila... ova priča se ne tiče DPS, komita. Posao DPS, kao opozicije, je da radi protiv vlasti, tu nema ljutiš. A vi svi slobodno po ulicama kukajte za Spajićem i Zdravkom, tražite izdajnike tipa Joković, Dritan, ko god, da ih linčujete...zapalite rajhstag i američku ambasadu... Ja ništa protiv nemam, vaša skupštinska većina se zakrvila, vaša milicija - rešavajte, ja ću da kupim kokice i da se zavalim.
Kako tebi izgleda ovo moje kao hrabrenje, tako meni ovo vaše izgleda kao klasični "denial". Srećom ništa lakše nego provjeriti ko je bio u pravu, samo treba malo strpljenja, jer ćete valjda i vi priznati da se nekekav rasplet bliži. Vlada ili će da zglajza ili neće, nema ništa između.
[
Kad ti imaš saznanja da je neko radio nešto nezakonito, podnosiš krivičnu prijavu tužilaštvu, koje potom radi izvidjaj i utvrđuje da li u datom slučaju postoje elementi krivice.
Pa ako ima, onda sve to ide na sud. I čeka se presuda suda.
Da su išli tim putem smjenjivati kadrove, ne bi ih smjenili do narednih izbora.
Ovako im je bilo brže i lakše, pa nek ovi traže pravdu na sudu. Očigledno su procjenili da im je veća korist od eventualne štete po budžet ministarstva.
Pa e, to sam i rekao. I rekao sam zbog čega je to loše. I zbog čega je to politički profitabilno.
Pa anonimno je za javnost.
Ne znam šta nije jasno.
Posao novinara je da obavestava javnost o onome što zna.
Nema razloga da krije imena, sem ako izvor želi da ostane anoniman za javnost.
A ovde je čak i sam novinar anoniman.
Jel trebao da ti napiše to, da bi mu priznao anonimnost?
Nikom koliko znam u skolstvu nije dat otkaz nego su smijenjeni sa mjesta direktora a druga je stvar sto su razni clanovi glavnih odbora DPSa i SDa tipa one Bojanic Lalovic ili zena Mica Vlahovica,snaha ministra Boskovica itd odabrale da ako nisu direktori nece ni da žive😀
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
Kao i u deset situacija dosad, od formiranja koje nije bilo sigurno do zadnjeg dana, preko Leposavića, zakona o vjeroispovijesti itd itd.
Moramo se navikavati da skupština i vlada više nisu "Gazda je tako rekao" i svi se uredno postroje i izglasaju.
A moramo se navići i na to da ljudu mogu da izađu na ulice ako partije koje su izbore dobile obećanjem "nikad sa DPS" posle godinu dana to obećanje prekrše. I takvi protesti su demokratija.
Iskreno jeste bolje i to skoro odmah.
Prvo u kakvim uslovima je radila ova Vlada(dps podkopavao sa svake strane, vecina ih przila dje je mogla) ova Vlada je odlicna. Evo cu navesti samo neke od dobrih stvari.
-Prije svega sloboda, mozes da pricas sta god zelis i iznosis svoje misljenje a da te za to ne hapsi i ne dolaze ti na vrata.
-Djeca su dobila besplatne knjige sto za 30g dpsa nikad nije bilo.
-sezona je planirana i na kraju bila uspjesnija od planova a svi su se smijali planovima
-prica se o povecanjima plata, mozda ih i bude, sto za vrijeme dpsa nije bilo no se samo gledalo kako da se uvede krizni porez, da se poveca pdv, da se dignu akcize na gorivo, da se uzme od naroda i da njima.
Malo li je?
Послато са SM-F926B помоћу Тапатока
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Mene bas i nije puno briga, ali radi dusebriznika moram progovoriti. Volja biraca je prekrsena od starta, frontovi glasaci su se nadali bukvalno osveti prema gradjanskoj opciji, nadali se svojim ljudima u vladi, popusili su. Biraci ure su glasali da bratici, leposavici i ostala cetnicka kopilad urnisu drzavu, da se ne moze usvojiti zakon o zabrani fasistickih simbola, ko je za to glasao, zna li se ? Crnogorska sirotinja je glasala da profesor radulovic obara sve rekorde nepotizma i partiskog zaposljavanja.
Politika je umijece *****nja i kompromisa, novi izbori su jedino posteno resenje i svi samostalno da izadju, pa neka medo rusi vladu u dnevnoj sobi, dok gleda poslanike koji imaju glasace iza sebe, a ne koaliciju.
Izbori.
Da li na izborima moraju da ucestvuju partije?
Sta je sa onim konceptom glasanja direktno za poslanike ili otvorene liste? Zasto se o tome ne prica u skupstini?
Bjese li da je samo to prema nasem ustavu, a ne ovo nakaradno da zare i pale "harizmaticne vodje"?
Kako bi izgledala kampanja u tom slucaju - isle bi mjesec dana biografije kandidata i ljudi bi zaokruzili 81 osobu sa spiska ponudjenih koliko 100-300? Nesam skolovala. Ima li takvih sistema glasanja u Evropi?
Last edited by Kliker17; 19-12-21 at 15:48.
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
https://m.cdm.me/politika/demokrate-...eno-priznajte/
Ljaljo je opasno ljut
Sent from my Poco X3 Pro using Tapatalk
"Nakon što je potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio da ukoliko u parlamentu padne budžet, pala je i vlast, reagovale su Demokrate i pozvale Abazovića da ako se dogovorio sa DPS-om pošteno prizna, jer kako tvrde “i DPS će isto glasati protiv budžeta."
Kakve veze ima jedno sa drugim? Valjda demokratama i df-u nije isti cilj kao dps-u i valjda je veći problem ako oni ne glasaju za budžet nego ako dps ne glasa. Od dps-a se to ne očekuje. Ko im piše ove besmislice od izjava?
Edit: Preskočih ovaj dio:
"Naš parlament hvaljen je od strane svih unutra i van Crne Gore. I to je nepodijeljeno misljenje."
Posebno je u Americi hvaljen, a i kod nas su svi oduševljeni što nije usvojen nijedan od zakona koji su potrebni za suštinske promjene i za izgradnju institucija.
Last edited by NHM; 19-12-21 at 16:46.
Glasanje za partije i biranje poslanika koje partije delegiraju je najveća prevara.
Ustav kaže da građanin bira neposredno.
A mi glasamo za listu ljudi čiji su redosled na listi odredili partijski lideri.
Partije su ove godine samo na državnom nivou dobile skoro 8 miliona eura za funkcionisanje, to je ne računajući poslaničke plate, funkcinerske i ostala namještenja nego za rente, račune i ostale zajebancije.
Ja bih volio da mogu na toj listi partijskoj da zaokružim ime i prezime svog zastupnika, i siguran sam da bi situacija bila mnogo drugačija.
Ali najbolje bi bilo da se partije slože da nemaju kontrolu ko će biti poslanik i da nad tim poslanikom nemaju apsolutnu kontrolu - not going to happen štobiseono reklo makar ne još 3-4-10 godina
One Ring to Rule them all...
Bogdanović ovo piše
Sent from my M2101K9AG using Tapatalk
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Vijesti
Sravnjena varoš dočekala slobodu
Prema dokumentima iz knjige “Revolucionarni pokret u podgoričkom (titogradskom) srezu (1919-1945) profesora Milana M. Ivanovića, Prva bokeljska narodnooslobodilačka udarna brigada, poslije oslobođenja Spuža i okoline, preduzela je energično čišćenje na prostoru Velje brdo - Malo brdo, 16. i 17. decembra.
”Njemački okupator je sa utvrđenja Šanac-Čigenj-Malo brdo pružao jak otpor da bi omogućio evakuaciju svoga garnizona iz Podgorice.
U vešednevnim borbama na prilazima gradu jedinice Prve bokeljske i Devete crnogorske brigade oslobodile su Podgoricu.
U ovim borbama učestvovao je i Prvi bataljon Lovćenskog NOP odreda. Prvi bataljon Devete brigade slomio je neprijateljski otpor na Bojčinu, Đuti i Gomioštaku, te prodro u grad preko Doljana i Maslina.
Jedan bataljon Prve bokeljske brigade preko Dajbaba i Ljubovića ušao je u Staru varoš u toku noći 17/18. decembra.
Iz Stare varoši ova jedinica je prešla Ribnicu i napala neprijatelja u Električnoj centrali.
Poslije duže borbe neprijatelj je bio prinuđen da se povuče u pravcu zgrade Gimnazije.
U trenutku kada su jedinice Prve bokeljske brigade tjerale neprijatelja iz Gimnazije i kada su se uputile u pravcu Vezirovog mosta, okupator je taj most digao u vazduh i povukao se prema Bioču.
Te iste jedinice su poslije 19. oslobodile i Bioče, 22. decembra”, piše u knjizi Ivanovića.
Prema tim podacima, jedan bataljon Prve bokeljske “gonio je i dalje neprijatelja pravcem Pelev brijeg-Vjeternik-Lijeva Rijeka-Mateševo, a 24. decembra je protjeran i posljednji okupatorski vojnik sa teritorije podgoričkog sreza”.
”Oko 6 000 aktivnih učesnika u Narodnooslobodilačkom pokretu, od čega oko polovina u redovima boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.
Na bojištima, strelištima, zatvorima i logorima dalo je živote oko 1.400 boraca, dok je nekoliko hiljada stradalo kao žrtve fašističkog terora.
Grad je dao 476 nosilaca Partizanske spomenice 1941.
Najveće odlikovanje kojim je domovina odlikovala svoje najodvažnije i najhrabrije sinove Orden narodnog heroja dobilo je iz našeg sreza 55 boraca,
a među njima i istaknute vojno-političke rukovodioce Ivana Milutinovića, člana Vrhovnog štaba i Politbiroa CK KPJ,
Blaža Jovanovića, prvog predsjednika Vlade Narodne Republike Crne Gore i sekretara pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i mnoge druge heroje i generale,
od kojih je njih 34 poginulo u NOB-u.
Samo Piperi, jedno malo ali ponosno mjesto nadomak Podgorice, dalo je 18 generala i toliko narodnih heroja”, dodaje Radojević.
Antena M
Oslobođenje Podgorice
Pov. Br. 46
18. I 1945. god. R E L A C I J A
O borbama koje je vodila I Bokeljska N.O.U. Brigada u vremenu od 1. decembra do 31. decembra 1944. godine.
Prema naređenju Štaba Primorske Operativne Grupe od 2. decembra 1944. godine Brigada je dobila zadatak, da se sa svija 3 bataljona postavi na prostoriji Zagarač-Pješivca,
sa ciljem dejstva prema neprijatelju koji se nalazi u Danilovgradu, Kosovom Lugu i Novom Selu.
Prikupljanje bataljona na pomenutim prostorijama izvršeno je na dan 15. decembra 1944. godine.
Sa polaznih položaja Koravac- Ladov Dub -Mali Garač- Obadov Brijeg-Frutak, bataljoni vrše počev od 16. decembra stalni pritisak na neprijatelja prema Novom Selu-Kosovom Lugu-Danilovgradu-Zagredi i Kurilu,
no neprijatelj je svoje položaje branio po cijenu najvećih žrtava i uspijevao da svoje izgubljene položaje povrati.
Za efikasniju odbranu svojih položaja neprijatelj je koristio razne fortifikacione objekte, a time u veliko umanjivao napadačku moć naših bataljona.
Ovako stanje trajalo je do 8. decembra, kada su naše jedinice zadale odlučan udarac neprijatelju, probile njegove odbrambene položaje i oslobodile Danilovgrad, nastavljajući gonjenje neprijatelja prema Spužu.
Neprijatelj je pri povlačenju porušio sve mostove na rijeci Zeti i Sušici, tako da su se naše jedinice zadržale na rijeci Sušici,
vršeći na prostoriji Kosovi Lug-Plana-Bileća-Suk-Mugošina Livada koncentraciju za odlučan napad na neprijatelja koji se nalazio na prostoriji Spuž-Klikovača-Novo Selo-Daljam.
Već 9. decembra bataljoni preduzimaju opšti napad na neprijatelja na svojim napadnim pravcima.
Neprijatelj je bio jako utvrđen i dao je jak otpor. Ovakvi napadi produženi su sve do 16. decembra kad su naši bataljoni uspjeli da razbiju neprijatelja i da ovladaju njegovim položajima:
Spuž-Klikovača-Novo Selo-Daljam- preduzimajući energično gonjenje neprijatelja prema Veljem Brdu i Podgorici.
Po likvidaciji Spuža i okoline u toku 16. i 17. decembra naši bataljoni su preduzeli energično čišćenje neprijatelja na prostoriji Velje Brdo-Malo Brdo.
Sa položaja Šanac -Cigalj- Malo Brdo neprijatelj je iz postojećih utvrđenja davao vrlo jak otpor, noseći se zamišlju da davanjem otpora omogući izvlačenje svojih snaga iz Podgorice.
Ali energičnim napadom naših jedinica zamisao neprijatelja nije ostvaren, jer su naše jedinice ubrzale povlačenje neprijatelja sa Veljeg Brda,
te neprijatelju nije data mogućnost da omogući izvlačenje svojih jedinica iz Podgorice na način kako je to ranije zamišljao.
Da bi poremetio namjere neprijatelja jedan bataljon ove brigade je prekrivao u toku noći 17. i 18. decembra i ovladao dijelom Podgorice zvanom Stari grad,
da bi odatle mogao preduzeti efikasni napad na Novu Varoš u Podgorici, gdje se neprijatelj još nalazio.
Iz Staroga grada naše jedinice prelaze rijeku Ribnicu i napadaju neprijatelja koji se nalazio u električnoj centrali.
Poslije duže borbe neprijatelj je bio prinuđen da se povuče u pravcu gimnazije.
Naše su jedinice izvršile detaljno čišćenje varoši, orjentišući jedan dio svojih snaga prema gimnaziji u cilju likvidacije iste, i spasavanja Vezirovog Mosta, kojeg je neprijatelj imao da digne u zrak.
Naše su jedinice uspjele da ovladaju gimnazijom, ali je neprijatelj baš, kada su se naše jedinice približavale Vezirovom mostu, isti digao u zrak i povukao se prema Bioču.
Jedan bataljon ove brigade omah je preuzeo gonjenje neprijatelja prema Bioču, dok su se dva bataljona zadržala na prostoriji Momišići-Velje Brdo-Grbe.
22. decembra naše su jedinice oslobodile Bioče.
Prema naređenju ovog štaba, dva bataljona ove brigade dobili su zadatak da se sa sadašnje prostorije prebace na liniju Lipovo-Crkvine, za dejstvo prema Kolašinu,
dok je jedan bataljon dobio zadatak da goni neprijatelja pravcem Pelev Brijeg-Vjeternik-Lijeva Rijeka- Mateševo.
Određeni dva bataljona stigli su na mjesto opredeljenja 24. decembra dok je jedan bataljon vodeći svako-dnevno sa neprijateljem borbu, iste gonio stopu po stopu.
Po dolasku na prostoriju Gradina-Drijenak-Bablja greda-Jabukova glava-Lom Oćiba.
Neprijatelj je davao vrlo jak otpor, ali su naše jedinice i pored ovoga na juriš zauzele Lom, nanoseći neprijatelju velike gubitke.
Time su naše jedinice izbile na rijeku Taru, što je imalo velikog uticaja na brzinu neprijateljskog povlačenja iz oblasti Mateševo-Kolašin.
Neprijateljski gubici u ovim borbama iznose 221 mrtvi i 152 ranjena. Naši gubici iznose 42 mrtva i 82 ranjena druga.
Zarobljeno je 87 neprijateljskih vojnika.
Od neprijatelja je zapljenjeno: 5 topova, 7 motorcikala, 14 automobila, 3 šarca, 4 puško-mitraljeza i radio stanicu, 3 bacača, ogromna količina municije, pušaka i drugog ratnog materijala i vojničke spreme.
Smrt fašizmu-sloboda narodu!
Last edited by ASC; 19-12-21 at 17:21.
Evo ih demokrate opetpo dritanu
Kukavce kako su prsli, da se usvoji ovaj evropa sad pa na izbore da se izmjeri kako su demokrate radile za narod
Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk
Ima više sistema, otvorene ili poluotvorene liste (kao u Hrvatskoj npr.) i ta tzv. poluotvorena lista je prvi korak. Negdje sam detaljno objasnio razne sisteme, ali ovaj (Hrvatski) otprilike glasi da ipak moraš odabrati neku listu, i onda sa te liste ime (negdje dozvoljavaju do tri imena), ukoliko neko ime više od 15% glasova koje je dobila ta lista onda ono ulazi u obzir. Poluotvorene liste su jer se takođe poslaničko/odborničko mjesto dobija po redosljedu na listi, ali se taj redosljed ,,poremeti" ukoliko glasači neko ime zaokruže u dovoljnom procentu. Otvorene liste u svom programu ima URA, ostali se deklarativno zalažu za te otvorene liste (Demokrate i SDP). Da bi se mijenjao izborni zakon nije dovoljna prosta većina, tako da ...
Sent from my moto e5 using Tapatalk
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks