Page 4 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast
Results 76 to 100 of 167

Thread: Crna Gora i Hrvatska

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by intruder View Post
    Hehe, kako bistar mladic
    Ako oni ne priznaju njihove zlocine onda cemo i mi da cutimo? Blago tebi
    Inat - srpski zanat

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Za Jasenovac teško da će iko bit osuđen jednostavno zato što je to bilo relativno davno i većina tih likova je već odrapila. Uostalom Jasenovac je greška neke druge države koja je, zna se, bila marionetska, nacistička i kvazi-država u svakom pogledu. Srebrenica je bila nama puno bliže, Vukovar također...
    Za slučaj Lora ne znam da li se itko ispričao ili nije, ali suđenje je bilo. I bilo je farsa, to se zna, i to je sramota. Poštenom čovjeku je ubijanje i mučenje civila uvijek sramota, samo se budale hvale s tim ( Nož,žica, Srebrenica). U ovom su ratu obje strane okrvavile ruke, ali jedina možebitna olakšica s naše strane je ta što su nas Srbi napali prvi. Daleko da to opravdava ratne zločine,ali na kraju se uvijek dođe na onu : a ko je počeo rat? Zamisli što bi bilo u CG da su je svibnju 2006. okupirali Srbi jer se htjela osamostalit? Ne možeš ni zamislit jer ste vi svoju državu dobili mukte...
    Dalmacijo more moje
    jedna duša-a nas dvoje...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by E-1 View Post
    Dakako,al znas li koliko mi imamo "Srba" sa crnogorskim prezimenom..Jer zasto bi Crnogorcu smetao ijedan Hrvat ?

To i mene zanima, jer nije tako davno da smo smetali Crnogorcima i da su krenuli na nas zbog toga što smo htjeli samostalnost, da bi istu takvu samostalnost i Crnogorci nedavno dobili nakon referenduma, ali bez ijedne prolivene kapi krvi.
    Za ovoga Mićunovića sam saznao od toga Gruja s Gomile (ne znam jeli Gruju to nadimak ili ime i da li je Gomila dio Herceg Novog, ali znam da je čovjek stao između mene i desetak majmuna) i on mi je rekao da je taj bio u prvim redovima kad se išlo na Dubrovnik te da je među prvima zbrisao sa ratišta. I Grujo je bio u ratu kao mitraljezac ali mi se ispričavao dobrih sat vremena i častio me još barem tri sata
    Dakle, zašto ijedan Hrvat može smetat Crnogorcu, a očito je da može?

p.s. Za vrijeme rata moj susjed pok. Vasko Jovičević (Crnogorac) nekoliko puta je plakao zbog onoga što Crnogorci rade, a njemu osobno u Dubrovniku nikad dlaka s glave nije pala. Djelio je s nama i dobro i zlo, a kad su mu naši htjeli mobilizirat auto (mobilizirali smo u to vrijeme automobile svima a najviše Hrvatima) ja to nisam dozvolio jer sam kao borac imao dovoljno autoriteta u Hrvatskoj vojsci. Dakle nikakvog razloga nitko nema da me napadne osim što sam Hrvat koji je došao u Herceg Novi, a to je i bio razlog

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Quote Originally Posted by dusanp View Post
    Ja se nadam da će Crna Gora izuzetno popraviti odnose sa Hrvatskom i da će uskoro ne samo država već i njeni građani početi da polako gravitiraju ka Zagrebu i Hrvatskoj umesto ka Beogradu i Srbiji.
    Nadam se da će Hrvatska otvoriti svoje univerzitete,medicinske ustanove i tržište radne snage za Crnogorce,pod mnogo povoljnijim uslovima nego Srbija ili bar pod jednakim uslovima.
    Nema nijednog razloga da Crnogorci toliko gravitiraju ka Beogradu i Srbiji a da u isto vreme Srbiju smatraju izvorom svih mogućih nevolja,jer vam Srbi i Srbija nisu ništa bliži od Hrvata,u pitanju je sličan jezik a Hrvatska vas nikada nije "okupirala".
    Nama u Srbiji neće ništa smetati da se ubuduće Crnogorci useljavaju u Hrvatsku,mi smo već udomili četvrt miliona vaših državljana-to je više nego dovoljna kazna za "okupatorsku" Srbiju(jesmo zločinci veći i od Hitlera i Musolinija zajedno ali smo sasvim primereno kažnjeni-bolje bi bilo da su bacili 2-3 atomske bombe na Srbiju nego što su nam ovo uradili)
    A ni vi niste srećni zbog iseljavanja više od četvrt vaših građana u Srbiju,sada stalno ističete da vaši Crnogorci iz Srbije i Srbija hoće da vas porobe,a mi u Srbiji smo još manje srećni zbog "bratskog" naseljavanja iz C.Gore.
    Mi planiramo da predjemo i u katolicanstvo samo da nam hrvati budu blizi no srbi...
    Prijatelju vidim da si pun ironije,ali ono sto zbori vlast ne misli narod...Dokaz ti je Zlatibor za Novu godinu,ne pamtim da je ikad vise bilo ljudi iz CG nego ove godine....
    “Que te vayas con el viento, como siempre!”
    http://www.travelmontenegro.me

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Gile_sampion View Post
    A sto jesT jesT zacerivali ste ga i vi nama dje god ste stigli Nemoj da ste vi fini a da smo mi divljaci... dok god ne osudite vlastite zlocine pocev od Jasenovca pa na dalje tesko da ce razgovora biti medju nama... evo se Crna Gora izvinjavala - ne cuh da se sa druge strane neko izvinio! A nemoj mi reci da nije i crnogorska i srpska majka zaplakala!!!
    Zločini u Hrvatskoj su osuđivani i još se osuđuju. Hrvatska je tu daleko najviše napravila od svih zaraćenih strana u prošlom ratu. Jasenovac je javno osuđivan i po nekoliko desetaka puta, iako je Jasenovac davna prošlost. Ali ako ćemo se vraćat tako daleko (što je smiješno) onda se sjeti da Crnogorci nisu samo jednom poharali Dubrovnik i okolicu. Događalo se to već davno prije kad su Crnogorci popalili i popljačkali sve što im je došlo pod ruku.
    A ako tražiš naše izvinjenje za prošli rat onda ga tražiš na krivoj adresi. Obrati se Miloševiću i Momiru Bulatoviću jer je taj dvojac najviše kriv što je i Crnogorska majka zakukala. Izbroji mi poginule Crnogorce koji su poginuli u bilo kojem Crnogorskom gradu od metka ili granate nekog Hrvatskog vojnika pa ću ja prvi kleknut pred tebe i tražit oprost.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Iskreno,imam dosta prijatelja po Hrvatskoj...Ali kad mi i oni isti kazu da nije vrijeme za dolazenje onda mi je sve jasno...
    Evo podjite u Dubrovnik sa CG tablicama...Prozborite po naski...

"A ako tražiš naše izvinjenje za prošli rat onda ga tražiš na krivoj adresi. Obrati se Miloševiću i Momiru Bulatoviću jer je taj dvojac najviše kriv što je i Crnogorska majka zakukala. Izbroji mi poginule Crnogorce koji su poginuli u bilo kojem Crnogorskom gradu od metka ili granate nekog Hrvatskog vojnika pa ću ja prvi kleknut pred tebe i tražit oprost." - izvini Milo nije tu tada bio jel?I Sveto?Tada smo htjeli uzet sve do Splita,da vratimo Dusanovo carstvo.Pa kad je Milo vidio da od toga nema nista,dobro je meni i u CG.Sto bi se mi sad kome izvinjavali?Zasto???Sto smo ratovali?Mi se svima nesto skuzavamo,a nama niko...Ja opet ponavljam KAKVA SU ZVJERSTVA CINJELE ZENGE NASIM DOBROVOLJCIMA KOJI SU BILI ZAROBLJENI U LORI????
    A sto se tice ******,samo podatak da je tadasnji general koji je imao od strane Njemacke da drzi Dalmaciju pisao Berlinu da ne zna sto da radi sa Pavelicevom vojskom i sa zvjerstvima koja cina kako srbima tako i nelojalnim hrvatima...A jos cu ti rec da su isto to i Talijani iz Hercegovine pisali Duceu,pa su djelili oruzje narodu da se brani od ******.
    Last edited by rain_wind_storm; 19-01-07 at 12:08.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by rain_wind_storm View Post
    " - izvini Milo nije tu tada bio jel?I Sveto?Tada smo htjeli uzet sve do Splita,da vratimo Dusanovo carstvo.Pa kad je Milo vidio da od toga nema nista,dobro je meni i u CG.Sto bi se mi sad kome izvinjavali?Zasto???Sto smo ratovali?Mi se svima nesto skuzavamo,a nama niko...Ja opet ponavljam KAKVA SU ZVJERSTVA CINJELE ZENGE NASIM DOBROVOLJCIMA KOJI SU BILI ZAROBLJENI U LORI????
    A sto se tice ******,samo podatak da je tadasnji general koji je imao od strane Njemacke da drzi Dalmaciju pisao Berlinu da ne zna sto da radi sa Pavelicevom vojskom i sa zvjerstvima koja cina kako srbima tako i nelojalnim hrvatima...A jos cu ti rec da su isto to i Talijani iz Hercegovine pisali Duceu,pa su djelili oruzje narodu da se brani od ******.
    Ja sam spomenuo one koji su tad predjedavali Srbijom i Crnom Gorom, a kad bi išao spominjat imenom i prezimenom sve koji su krivi (pa i sa naše strane) trebalo bi mi par stranica teksta.
    Za zločine u Lori se sudilo i budi siguran da će se opet sudit sve dok pravda ne bude zadovoljena, međutim nisam čuo da se nekome sudilo za zvjerstva u Morinju iako se zna tko ih je počinio (ako griješim ispravi me). Na ovo zadnje ti ne znam dat odgovor jer ne razumijem ove zvjezdice, Što je to ******? Ako misliš na ustaše, onda se sadašnji politički vrh Hrvatske ispričao na desetke puta dosad za sve ono što se tamo događalo prije 60-tak godina. A ako tražiš da im se sudi onda ti moram reći da si promašio jer mislim da nema više živih koji su tamo činili zločine.
    I još nešto...ja sam se dotakao zadnjeg rata, a nisam se vraćao u daleku prošlost, ali ako ćemo se vraćat tako daleko onda bi Bogami svi trebali dobro oprat ruke i obraze. Mog djeda su četnici zaklali na pravdi Boga dok je čuvao ovce kod Čapljine. Najstarijeg njegovog sina, mog pokojnog strica, su živog oderali i ko psa pored ceste pustili da umire. A vidiš, nikad mi nije palo na pamet zbog toga od tebe ili bilo koga drugog danas tražit oprost, jer je to bilo prije 60-tak godina. I nikad mi nije palo na pamet krivit sve Srbe ili Crnogorce zbog toga što su napravili mom djedu i stricu.

Unatoč svemu ovome ipak mislim da Crna Gora i Hrvatska imaju odlične odnose koji će biti sve bolji i bolji. Mržnje na obje strane će biti ali sve manje i manje jer je manjina uvijek bila podložna većini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Eto koliko malo treba da nestane predivne idilicne slike o skladnim odnosima CG i HR, koji su bili malcice pomuceni. Kad se i odnosi postave na neiskrenim osnovama - onda svaki minut mozemo ocekivati i raspad te predivne iluzije

Glede crnogorsko-hrvatskih odnosa glupavo je ocekivati da se zaborave stvari koje su se desavale tokom prve polovine 90-ih.

Jos iskreniji da budem - takva amnezija steti Hrvatskoj, ali jos vise i Crnoj Gori, jer ona se nikad nece iskreno suociti sa svojom prosloscu ako se bude ignorisala cinjenica da je, nazalost, vecinska CG tih godina upala u vrtlog nacionalizma i krvavog pirovanja.

Djelovanje grupe okupljene oko Liberalnog saveza, koja je u trenutku crnogorskog bescasca po Konavlima i Dubrovniku, otposlala onaj cetinjski huk "Sa Lovcena vila klice, oprosti nam Dubrovnice" danas predstavlja moralni alibi kompletnog crnogorskom gradjanstvu. Tj. onom koji ga zeli iskoristiti.

Taj huk nije bio nista drugo negoli otpor one gradjanske supstance crnogorskog drustva ucestvovanju u tom folklornom cirkusu, a za koji su odgovorni.... da im sad ne pominjem imena.
    I taj huk je toliko bitan za Crnu Goru i svakog njenog gradjanina koji se gadi onog sto se desavalo 1991 - jer mu taj huk govori da je postojala i ona druga Crna Gora...

Iako, na zalost, to nije bio huk vecine naroda - ali ni danas Crna Gora nije ona Crna Gora koja je oslobadjala Konavle. Naravno, ni ta cinjenica, ni ogromna cijena koja je placena toj transformaciji ne moze biti nikakav alibi ni za ono sto se desavalo ni za pokusaje relativizacije kroz malenu amneziju.

Danas mi se malo gade sva ova kvazi-izvinjavanja, naknadna pamet i instant ljubav medju nama. Klanja, cetnici, ustasse i ostali akteri u ovom amaterskom flimu, su voljom elita i poslusnoscu obicnog puka izasli iz celuloidnog svijeta i dosli u posjetu nasem malom mistu. Ispade da se sve to ruzno nekako...dogodilo i da sad trebamo samo sto prije otposlati nekoliko high lable idiota u Hag i rjesismo nase probleme. Sad se odjednom volimo, isto ka sto smo 1990 odjednom poceli nase suptilne emocije izrazavati tenkovskim granatama.

To nas nece vratiti na staze- ako nista drugo, a ono minimum prihvatanja cinjenice da jedni od drugih ne mozemo uteci. A da bi do toga dosli, istina mora biti izrecena, pravda zadovoljena, oprostaj ponudjen... i prihvacen.

Tek tada mogu pokuljati zivotni sokovi s obje strane granice i tek tada interesi obicnih ljudi, relaksirani velikih apstraktnih nacionalnih prica, mogu biti zadovoljeni.
    I tek tada mozemo reci da smo ispravili gresku tvoraca zajednickih juznoslovenskih drzava - stavljanja kljucnih problema pod tepih, ispod kojeg ti problemi kad tad moraju izaci.

Sto se mene tice- jedva cekam.
    Last edited by Bonja the Zmaj; 19-01-07 at 14:36.
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mi planiramo da predjemo i u katolicanstvo samo da nam hrvati budu blizi no srbi...
    Prijatelju vidim da si pun ironije,ali ono sto zbori vlast ne misli narod...Dokaz ti je Zlatibor za Novu godinu,ne pamtim da je ikad vise bilo ljudi iz CG nego ove godine....
    Tvoj post je pun sarkazma,a nema nikakvog razloga za to.
    Srbi i Hrvati su vam po jeziku vrlo slični,možete i jedne i druge smatrati bliskim.
    Jedino je čudno,da smatrate da su vam Srbija i Srbi toliko zla naneli još od perioda pre dolaska Slovena pa do modernih vremena,a da ogroman broj vaših ljudi hrli da ide u Srbiju,da ovde studira itd.
    Ne postoji nijedan objektivni razlog da toliko vaših studenata bude u Beogradu,da 250 000 vaših državljana emigrira u Srbiju,a da je veoma mali broj crnogorskih državljana odlučio da se nastani ili studira u Hrvatskoj.
    Što se tiče jezika,hrvatski vam je mnogo bliži zbog ijekavice i vaši građani bi se bolje integrisali u hrvatskom društvu nego u Srbiji.
    Kada budete napravili svoj crnogorski jezik,koji će sigurno biti isključivo ijekavski,veliki deo vaših emigranata u Srbiji je dobrim delom već prešao na ekavicu,pa će ispasti da ih mi ovde asimilujemo,jer više ne govore istim jezikom kao u C.Gori.U hrvatskoj bi vaši imigranti ostali u ijekavskom okruženju i te razlike ne bi bilo.
    Pored toga vaša dijaspora ne bi bila asimilovana od Hrvata zbog razlike u veri.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Nama u Srbiji neće ništa smetati da se ubuduće Crnogorci useljavaju u Hrvatsku,mi smo već udomili četvrt miliona vaših državljana-to je više nego dovoljna kazna za "okupatorsku" Srbiju(jesmo zločinci veći i od Hitlera i Musolinija zajedno ali smo sasvim primereno kažnjeni-bolje bi bilo da su bacili 2-3 atomske bombe na Srbiju nego što su nam ovo uradili)
    A ni vi niste srećni zbog iseljavanja više od četvrt vaših građana u Srbiju,sada stalno ističete da vaši Crnogorci iz Srbije i Srbija hoće da vas porobe,a mi u Srbiji smo još manje srećni zbog "bratskog" naseljavanja iz C.Gore.
    Dusane, ako te vec mori toliki broj crnogorskih parazita po Srbiji - zamolio bih te da sagledas i drugu stranu price. Jer ako budes gledao samo one koji su u BG dolazili da ga iskoriscavaju, podvrgavaju svom seoskom mentalitetu - a zapostavis generacije crnogorskih profesora, novinara, naucnika, filozofa, umjetnika, sportista, politicara, biznismena... koji su svoje djelovanjem doprinijeli stvaranju onog kosmpolitskog duha Beograda i napretka Srbije koji je dozivljavala do pojave ....da mu ne spominjem ime - onda ces dobiti prilicno jednostranu sliku o Crnogorcima u Srbiji. A to nije lijepo...

Dokaz ti je Zlatibor za Novu godinu,ne pamtim da je ikad vise bilo ljudi iz CG nego ove godine....
    Kakva ti je ovo prica? Dopustas da ti siplje ovakve gluposti O TEBI u oci a ti mu odgovaras - nije, nije, ne misli narod tako - vidis koliko nas je bilo na Zlatibor za Novu? I sto to dokazuje? Da se mi u stvari volimo, no nas par politicara posvadja? Shvatas li da nas pravis i vecim idiotima no sto jesmo?

Meni je strasno tuzno slusat sve ove price. I zalopojke iz Beograda o otudjenoj braci, i otuzna opravdanja zbunjenihi Crnogoraca - a da ne pominjem novokomponovane Crnogorce koji prosto prosirenu recenicu ne mogu svezat, a da ne opsuju nesto srpsko. Sve to ima zajednicku crtu - frustracije i komplekse.

Akt osamostaljenja, Dusane - nije bio usmjeren protiv Srbije, nego u korist Crne Gore. Ja stvarno ne mogu pomoci ljudima koji misle da se sve okrece oko njih. Upravo zbog takvih dozivljaja Crne Gore - je i doslo do 21. maja 2006.
    Ne kazem da nema ostrascenih idiota - ima ih, ali su oni pravilno rasporedjeni po svakoj strani. Interes Crne Gore je da uspostavi i odrzava iskrene dobrosusjedske odnose - i batali s pricama "ko je kome sad miliji"- jer su glupave. Ovdje se radi o interesima. Svih nas zajedno. A ljubav drzi na nivoa pojedinaca - inace ce ti se obit o glavu.
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by dubrovčanka View Post
    Za Jasenovac teško da će iko bit osuđen jednostavno zato što je to bilo relativno davno i većina tih likova je već odrapila. Uostalom Jasenovac je greška neke druge države koja je, zna se, bila marionetska, nacistička i kvazi-država u svakom pogledu. Srebrenica je bila nama puno bliže, Vukovar također...
    Za slučaj Lora ne znam da li se itko ispričao ili nije, ali suđenje je bilo. I bilo je farsa, to se zna, i to je sramota. Poštenom čovjeku je ubijanje i mučenje civila uvijek sramota, samo se budale hvale s tim ( Nož,žica, Srebrenica). U ovom su ratu obje strane okrvavile ruke, ali jedina možebitna olakšica s naše strane je ta što su nas Srbi napali prvi. Daleko da to opravdava ratne zločine,ali na kraju se uvijek dođe na onu : a ko je počeo rat? Zamisli što bi bilo u CG da su je svibnju 2006. okupirali Srbi jer se htjela osamostalit? Ne možeš ni zamislit jer ste vi svoju državu dobili mukte...
    Ratni zločini ne zastarevaju,nije bitno da li su bili pre 50,20 ili 10 godina.Ljudi koji su bili poglavari NDH su uglavnom mrtvi,ali je ta ista ideologija javno promovisana od hrvatskog državnog vrha 90-tih.Sam Predsednik Hrvatske je nedavno javno rekao povodom snimaka njegovih proustaških govora, da je deo hrvatskog državnog vrha 90-tih godina javno promovisao ustašku ideologiju.Nije li sam Tuđman rekao da NDH nije bila fašistička tvorevina već izraz oslobodilačkih težnji hrvatskog naroda?Ova ideologija NDH je sprovedena sa reči u delo 1995 "konačnim rešenjem srpskog pitanja".
    Za masovni progon Srba 1995 ne može biti nikakav izgovor "ko je prvi počeo". Ratna dejstva u Hrvatskoj su prestala krajem 1991 godine,Krajina je bila demilitarizovana,srpske snage razoružane i ova teritorija stavljena pod upravu OUN.Nakon 3-4 godine,Hrvatska je napala demilitarizovanu teritoriju pod zaštitom OUN,svo njeno stanovništvo proterala a imovinu Srba masovno,planski i ogranizovano spalila.
    Onaj ko napadne demilitarizovanu teritoriju pod nadzorom OUN,taj je započeo rat,a ne oni koji su sa te teritorije proterani.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Odličan post Bonja The Zmaj. Pravda će biti zadovoljena kad svako prema svojoj zasluzi dobije što je zaslužio, ako to bude moguće. Mislim da su gospoda Bulatović, Đukanović i Marović zreli da ih se priupita na sudu za njihovu ulogu u raspirivanju verske i etničke mržnje, ako ništa drugo. Ja nikad neću zaboraviti da je Đukanović bio više za napad na Hrvate i od samog Miloševića. Ipak, to su radili najviše u srpsko ime i ja prihvatam kao Srbin tu veliku sramotu i zainteresovan sam da Srbija plati za sve što je kriva, mada verovatno to nije moguće fizički uraditi za 3 dana zbog ogromne štete.

U vezi Hrvatske. Užasna je sramota što mnogi Hrvati smanjenje procenata Srba u Hrvatskoj vide kao neki uspeh. Odlazak tolikog broja ljudi istog jezika sa velikim kapacitetom integracije - velika je šteta za samu Hrvatsku. Mnogi moji prijatelji, pa i kum, su iz Hrvatske. Oni su vredni, pametni i čestiti ljudi. Drago mi je što ih poznajem i što su tu sa mnom, žao mi je što tu nisu došli svojom voljom. Ali za par godina biće i oni pravi Beograđani i pomagaće svojim znanjem Srbiji ako ne odu dalje u inostranstvo.

U vezi Jasenovca. Suprotno mišljenjima iz Srbije, Hrvatska i Hrvati su dosta plaćali i plaćaju za četvorogodišnje endehazijsko orgijanje. Krajem rata mnogo je ustaša, domobrana pa i hrvatskih civila pobijeno u žaru osvete. Hrvati su živeli i žive pod hipotekom zločinaca već 60 godina, isto kao srbi zadnjih 15 godina, svi i oni dobri ljudi kao i oni koji su direktni krivci bili. Tih 60 godina patnji i nelagode, emigracije itd. zasigurno nije bilo lako.

Ali to nam pokazuje šta se dešava bez jasnog suočavanja i priznanja krivnje, - sporo koprcanje u kaljuzi sramote i jad. Onda dolazi i do sramnog licitiranja žrtvama, preuveličavanja njihovog broja od čega je sramnije samo svesno umanjivanje broja žrtava. Odvratno. I to je vidljivo kod svih bez izuzetaka.

Zato i vama Crnogorcima treba da bude prioritet da se ovi vaši kokošari identifikuju i da se gore pomenuta gospoda na neki način kazne. Ipak se ne radi o zločinima koji su ravni Srebrenici, nije to tako traumatično.

Samo za ilustraciju i paralelu: Adolf Hitler je bio Austrijanac. Slobodan Milošević je bio Crnogorac.

Posle 2.sv. rata, austrijski političari su uradili sledeće - rekli su - ne, nas su okupirali, Hitler nas je na silu uveo u treći rajh. Mi smo Austrijanci. Zaboravilo se koliko su sami Austrijanci učestvovali u Projektu. Upravo zato je bilo moguće da austrijski Šešelj - Hajder - dođe u situaciju da dobije najviše glasova u Austriji pre par godina

Jer Austrijanci su tretirani kao žrtve iz političkih i drugih razloga. A svoja zlodela su gurnuli pod tepih i nisu se nikad otreznili do kraja. I ja sam siguran - da danas nema tako jakih institucija integracije i bezbednosti - EU, OEBS itd. - Austrija bi bila naci zemlja !!

Zato dragi Hrvati, Srbi, Crnogorci - nemojte gurati svoja ***** pod tepih, jer će se kad tad ponovo pojaviti. U obliku čokolade, naravno, ali ***** je ***** i uskoro ćete plivati u njima. Nego hrabro ***** na gomilu pa na bunjište, van svoje kuće.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Bonja the Zmaj View Post
    Dusane, ako te vec mori toliki broj crnogorskih parazita po Srbiji - zamolio bih te da sagledas i drugu stranu price. Jer ako budes gledao samo one koji su u BG dolazili da ga iskoriscavaju, podvrgavaju svom seoskom mentalitetu - a zapostavis generacije crnogorskih profesora, novinara, naucnika, filozofa, umjetnika, sportista, politicara, biznismena... koji su svoje djelovanjem doprinijeli stvaranju onog kosmpolitskog duha Beograda i napretka Srbije koji je dozivljavala do pojave ....da mu ne spominjem ime - onda ces dobiti prilicno jednostranu sliku o Crnogorcima u Srbiji. A to nije lijepo...

Kakva ti je ovo prica? Dopustas da ti siplje ovakve gluposti O TEBI u oci a ti mu odgovaras - nije, nije, ne misli narod tako - vidis koliko nas je bilo na Zlatibor za Novu? I sto to dokazuje? Da se mi u stvari volimo, no nas par politicara posvadja? Shvatas li da nas pravis i vecim idiotima no sto jesmo?

Meni je strasno tuzno slusat sve ove price. I zalopojke iz Beograda o otudjenoj braci, i otuzna opravdanja zbunjenihi Crnogoraca - a da ne pominjem novokomponovane Crnogorce koji prosto prosirenu recenicu ne mogu svezat, a da ne opsuju nesto srpsko. Sve to ima zajednicku crtu - frustracije i komplekse.

Akt osamostaljenja, Dusane - nije bio usmjeren protiv Srbije, nego u korist Crne Gore. Ja stvarno ne mogu pomoci ljudima koji misle da se sve okrece oko njih. Upravo zbog takvih dozivljaja Crne Gore - je i doslo do 21. maja 2006.
    Ne kazem da nema ostrascenih idiota - ima ih, ali su oni pravilno rasporedjeni po svakoj strani. Interes Crne Gore je da uspostavi i odrzava iskrene dobrosusjedske odnose - i batali s pricama "ko je kome sad miliji"- jer su glupave. Ovdje se radi o interesima. Svih nas zajedno. A ljubav drzi na nivoa pojedinaca - inace ce ti se obit o glavu.
    Smatram da mojoj državi nije u interesu da daje privilegije strancima,bili oni iz Kine ili C.Gore.Oni mogu doći u Srbiju samo u onolikom broju koji ne ugrožava interese domicilnog stanovništva,mogu se zaposliti samo na ona radna mesta za koje je deficitarna radna snaga u Srbiji.Stranci ne mogu biti direktori,javni funkcioneri,policijski službenici.Međutim,u Srbiji je moguće da crnogorski državljanin bude sudija Okružnog ili Vrhovnog suda,a da mu na pamet ne padne da uopšte traži državljanstvo države u čije ime sudi.
    Aktuelna vlast u Srbiji misli da će privilegovanjem Crnogoraca u Srbiji stvoriti neko prijateljstvo i saradnju,ali grdno greši.Zbog sličnosti jezika i vere,da bi istakli svoju posebnost,Crnogorci u C.gori će sve više potencirati razlike u odnosu na Srbe,i svaki akt Srbije će biti doživljen kao anticrnogorski i asimilatorski.Ako Srbija bude i dalje privilegovala Crnogorce u Srbiji u C.gori će to biti shvaćeno kao asimilacija i posrbljavanje kroz razne beneficije.Ako Srbija primeni svoj ustav i zakone i tretira Crnogorce u Srbiji kao strance i to će biti doživljeno neprijateljski.
    Nama treba jedan relativno duži period nešto manje bliskih odnosa,pošto ste vi uspešno desrbizovali C.Goru,mi treba temeljno da decrnogorizujemo Srbiju, i tek onda za 10,20 ili više godina moći će neko realno da pristupimo izgradnji nekakvih odnosa,ali kao stranci a ne kao neka kvazibraća i to u onolikoj meri koliko to odgovara interesima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Smatram da mojoj državi nije u interesu da daje privilegije strancima,bili oni iz Kine ili C.Gore.Oni mogu doći u Srbiju samo u onolikom broju koji ne ugrožava interese domicilnog stanovništva,mogu se zaposliti samo na ona radna mesta za koje je deficitarna radna snaga u Srbiji.Stranci ne mogu biti direktori,javni funkcioneri,policijski službenici.Međutim,u Srbiji je moguće da crnogorski državljanin bude sudija Okružnog ili Vrhovnog suda,a da mu na pamet ne padne da uopšte traži državljanstvo države u čije ime sudi.
    Aktuelna vlast u Srbiji misli da će privilegovanjem Crnogoraca u Srbiji stvoriti neko prijateljstvo i saradnju,ali grdno greši.Zbog sličnosti jezika i vere,da bi istakli svoju posebnost,Crnogorci u C.gori će sve više potencirati razlike u odnosu na Srbe,i svaki akt Srbije će biti doživljen kao anticrnogorski i asimilatorski.Ako Srbija bude i dalje privilegovala Crnogorce u Srbiji u C.gori će to biti shvaćeno kao asimilacija i posrbljavanje kroz razne beneficije.Ako Srbija primeni svoj ustav i zakone i tretira Crnogorce u Srbiji kao strance i to će biti doživljeno neprijateljski.
    Nama treba jedan relativno duži period nešto manje bliskih odnosa,pošto ste vi uspešno desrbizovali C.Goru,mi treba temeljno da decrnogorizujemo Srbiju, i tek onda za 10,20 ili više godina moći će neko realno da pristupimo izgradnji nekakvih odnosa,ali kao stranci a ne kao neka kvazibraća i to u onolikoj meri koliko to odgovara interesima.
    Dusane, em sto si promasio sustinu, em sto pokusavas da nekim kvazi argumentim maskiras nezdrave emocije. Ne ide.
    Citajuci kolicinu gluposti koju si napisao - cisto mi dodje da te priupitam da nisi kojim slucajem porijeklom iz Crne Gore? (retoricko je pitanje, tako da ne moras odgovarati).

Ako ti mislis da je rjesenje problema srpskog drustva - put koji si pokusao oslikati - blago ti ga u pamet. No srecom, sve vas je manje. Ili vam se na kraju seksualni zivot poboljsa.
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Tvoj post je pun sarkazma,a nema nikakvog razloga za to.
    Srbi i Hrvati su vam po jeziku vrlo slični,možete i jedne i druge smatrati bliskim.
    Jedino je čudno,da smatrate da su vam Srbija i Srbi toliko zla naneli još od perioda pre dolaska Slovena pa do modernih vremena,a da ogroman broj vaših ljudi hrli da ide u Srbiju,da ovde studira itd.
    Ne postoji nijedan objektivni razlog da toliko vaših studenata bude u Beogradu,da 250 000 vaših državljana emigrira u Srbiju,a da je veoma mali broj crnogorskih državljana odlučio da se nastani ili studira u Hrvatskoj.
    Što se tiče jezika,hrvatski vam je mnogo bliži zbog ijekavice i vaši građani bi se bolje integrisali u hrvatskom društvu nego u Srbiji.
    Kada budete napravili svoj crnogorski jezik,koji će sigurno biti isključivo ijekavski,veliki deo vaših emigranata u Srbiji je dobrim delom već prešao na ekavicu,pa će ispasti da ih mi ovde asimilujemo,jer više ne govore istim jezikom kao u C.Gori.U hrvatskoj bi vaši imigranti ostali u ijekavskom okruženju i te razlike ne bi bilo.
    Pored toga vaša dijaspora ne bi bila asimilovana od Hrvata zbog razlike u veri.
    Neki Crnogorac ti je srušio Sneška kad si bio mali? Koji je tvoj motiv, Crna Gora nikad niti je mogla niti htela da naudi Srbiji, u obrnuto ne bih smeo da se zakunem. Bez Crnogoraca Srbija bi bila drugačija, siromašnija pre svega kulturno. Nemoj sve na prvu loptu da shvataš. Onaj ko je manji i oseća se ugroženo iskeziće ti zube duplo jače nego onaj koji se oseća sigurno. Treba mi prvi da pomognemo Crnoj Gori, a ne mi od svih zemalja da im zagorčavamo život. Pozdrav

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Braco,vidim da su ti mediji pomutili razum.
    Kao prvo taj zlogasni logor Morinj je Diznilend za Loru.
    Vidis znam da su postojala mucenja,tj BATINJANA zarobljenika,ali su svi zivi dosli kuci...Znam ljude koji su bili u tom logoru strazari,i znam njohove price...Nikakvih tu zvjerstava nije bilo.A medijima ne vjeruj,jer je Igalo cijelo bilo oplakalo Baju mesara iz Agruma,jer je nasa stampa napisala kako su mu glavu ****** okinule...Da bi tog istog covjeka vidjeli poslije rata...
    Mucenja koja su se desavala u Lori su nesto drugo.
    Sto se tice posta od dusanp mislim da nemam rijeci o njemu,jer se radi o nekome ko ne poznaje istoriju svog naroda i prica neke price...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    23
    Thanked in
    2 Posts

Braco,vidim da su ti mediji pomutili razum.
    Kao prvo taj zlogasni logor Morinj je Diznilend za Loru.
    Vidis znam da su postojala mucenja,tj BATINJANA zarobljenika,ali su svi zivi dosli kuci...Znam ljude koji su bili u tom logoru strazari,i znam njohove price...Nikakvih tu zvjerstava nije bilo.A medijima ne vjeruj,jer je Igalo cijelo bilo oplakalo Baju mesara iz Agruma,jer je nasa stampa napisala kako su mu glavu ****** okinule...Da bi tog istog covjeka vidjeli poslije rata...
    Mucenja koja su se desavala u Lori su nesto drugo.
    Sto se tice posta od dusanp mislim da nemam rijeci o njemu,jer se radi o nekome ko ne poznaje istoriju svog naroda i prica neke price...
    Možda se Lora i Morinj ne mogu mjerit ako tako razmišljaš. Neću ovdje nikoga imenovat da ga ne bi dovodio u neugodnu situaciju, ali postoje svjedoci Morinja sa kojima sam dobar prijatelj i koji su svoju priču prešutali najviše zbog sramote, ali i ponižavanja i batinanja koju su preživjeli u Morinju. Tek rijetki znaju što im se događalo.
    Sve ovo o čemu mi pričamo je prošlost. Neko je oprostio, neko nije, neko je zaboravio, neko nije, a dok god bude ovakvih ko dušanp, koji mi se gadi zbog nekih izjava (po njemu rat završio krajem 91. a moj prijatelj sahrani dvogodišnjeg sina krajem ljeta 92. ili momak i njegova cura kojima sam trebao biti vjenčani kum poginu 95. na plaži u Zatonu od granate ispaljene iz dubrovačkog zaleđa...) i njegovih stavova bit će i prepucavanja.
    Pozdravljam sve poštene i časne Crnogorce sa kojima sam razgovarao zadnjih godina, a koji su pognuli glave i priznali jednu i jedinu istinu: Crnogorci nisu smjeli napadat Dubrovnik, pljačkat, ubijat i palit. Imam doma snimke RTCG iz toga vremena, a to je najjače svjedočanstvo kako su (ne svi) Crnogorci razmišljali u to vrijeme.
    I opet, unatoč svemu, mislim da će Hrvatska i Crna Gora u obostranom interesu biti dvije prijateljske zemlje. Ne zaboravi da je Hrvatska na dobrom putu da uđe u EU i da će prva dati podršku CG na tom istom putu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ratni zločini ne zastarevaju,nije bitno da li su bili pre 50,20 ili 10 godina.Ljudi koji su bili poglavari NDH su uglavnom mrtvi,ali je ta ista ideologija javno promovisana od hrvatskog državnog vrha 90-tih.Sam Predsednik Hrvatske je nedavno javno rekao povodom snimaka njegovih proustaških govora, da je deo hrvatskog državnog vrha 90-tih godina javno promovisao ustašku ideologiju.Nije li sam Tuđman rekao da NDH nije bila fašistička tvorevina već izraz oslobodilačkih težnji hrvatskog naroda?Ova ideologija NDH je sprovedena sa reči u delo 1995 "konačnim rešenjem srpskog pitanja".
    Za masovni progon Srba 1995 ne može biti nikakav izgovor "ko je prvi počeo". Ratna dejstva u Hrvatskoj su prestala krajem 1991 godine,Krajina je bila demilitarizovana,srpske snage razoružane i ova teritorija stavljena pod upravu OUN.Nakon 3-4 godine,Hrvatska je napala demilitarizovanu teritoriju pod zaštitom OUN,svo njeno stanovništvo proterala a imovinu Srba masovno,planski i ogranizovano spalila.
    Onaj ko napadne demilitarizovanu teritoriju pod nadzorom OUN,taj je započeo rat,a ne oni koji su sa te teritorije proterani.
    Kao prvo, u našim udžbenicima iz povijesti crno na bijelo piša šta je bila NDH,fašistička tvorevina i jedna velika greška proizašla iz naše velike želje za vlastitom državom. Isto kao što Nijemce ne sudimo po Hitleru, nemojmo onda ni Hrvate po Paveliću i Luburiću. Promicanja te iste NDH je bilo, ali kao što vidiš nije uspjelo, Hrvatska stranka prava i slične ultra desničarske stranke su na margini političkog života u Hrvatskoj. Što ja za Šešeljeve radikale ne mogu reći.
    Konačno rješenje srpskog pitanja? Reci ti meni što je trebalo Srbima u Krajini da se bune protiv države u kojoj su dotad mirno živjeli? Čemu balvan revolucija? Ako ih je prala tolika nostalgija za Srbijom zašto nisu otišli u Srbiju nego su radili nama ono što Albanci sada na Kosovu rade njima? Knin znači nama Hrvatima isto što i vama Kosovo, pa možeš pretpostavit kakav je to osjećaj...
    Hrvatska je napala demillitariziran teritorij...a Dubrovnik i Vukovar su bili vojna središta RH? Sve sama kasarna do kasarne. Stari grad 1991., vijori se Unescova zastava na Sv.Ivanom a padaju granate i po Ivanu i po nama.
    I da, rat nije počeo 1995. Toliko kronologije valjda znaš.
    Daleko od toga da mrzim Srbe ili Crnogorce, imam prijatelja i jednih i drugih, i slažem sa sa ssinom, treba to riješit jednom zavazda i to onako temeljito i nastavit sa životom, pa kad uđemo u EU da ovi na Zapadu samo zinu kad nas vide.
    Dalmacijo more moje
    jedna duša-a nas dvoje...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    a dok god bude ovakvih ko dušanp, koji mi se gadi zbog nekih izjava (po njemu rat završio krajem 91. a moj prijatelj sahrani dvogodišnjeg sina krajem ljeta 92. ili momak i njegova cura kojima sam trebao biti vjenčani kum poginu 95. na plaži u Zatonu od granate ispaljene iz dubrovačkog zaleđa...) i njegovih stavova bit će i prepucavanja.
    Ratne operacije u Hrvatskoj su prestale krajem 1991 ili početkom 1992 godine,došle su snage OUN a vojne snage Srba razoružane.Nije više bilo rata ni ratnih dejstava na području Like,Banije,Kninske Krajine ali je ta demilitarizovana zona napadnuta od strane Hrvatske,a 90% njenog stanovništva brutalno proterano.
    Događaji iz dubrovačkog zaleđa nemaju nikakve veze sa Kninom i Olujom,već je reč o sukobu Hrvatske sa Bosanskim Srbima,jer su hrvatske regularne trupe(ne snage Bosankih Hrvata već Vojska Hrvatske) bile zauzele 40% Trebinjske opštine,znači dejstvovale su u jednoj stranoj državi.
    Iz Knina,Benkovca,Obrovca i drugih mesta gde su živeli Srbi u Hrvatskoj nije se moglo fizički gađati na Dubrovnik ili njegovo zaleđe,prvo zato što Srbi nemaju takvo dalekometno oružje,a drugo jer je krajem 1992 godine kada se ova tragedija dogodila,svo oružje Krajinskih Srba bilo lagerovano u skladišta snaga OUN a vojska Krajinskih Srba razoružana.

Quote Originally Posted by bracodubrovnik View Post
    Crnogorci nisu smjeli napadat Dubrovnik, pljačkat, ubijat i palit. Imam doma snimke RTCG iz toga vremena, a to je najjače svjedočanstvo kako su (ne svi) Crnogorci razmišljali u to vrijeme.
    Toliko se potencira samo Dubrovnik iako tu nije bilo nikakvog masovnog ubijanja ili proterivanja.Jedna država kao što je Hrvatska,koja je 15 % svoje teritorije bukvalno spalila i svo njeno stanovništvo isterala,traži nekakva silna izvinjenja zbog napada na jedan jedini grad.
    Što bi se C.Gora izvinjavala Hrvatskoj zbog jednog grada čije stanovništvo nije ni pobijeno ni proterano kada se Hrvatska mnogo gore ponela prema 1/7 svoje teritorije spalivši do temelja desetak gradova i stotine sela u Lici,Baniji,Kordunu,Kninskoj Krajini, i Zapadnoj Slavoniji?
    Što bi trupe jedne strane države trebale da budu bolje prema teritoriji Hrvatske od same Hrvatske Vojske?
    Što jedna država koja protera 7-8% svojeg stanovništva za par dana i 15% svoje teritorije pretvori u spaljenu zemlju,traži tolika izvinjenja za jedan grad koji i nije toliko stradao kao Knin ili Benkovac?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kao prvo, u našim udžbenicima iz povijesti crno na bijelo piša šta je bila NDH,fašistička tvorevina i jedna velika greška proizašla iz naše velike želje za vlastitom državom.
    Promicanja te iste NDH je bilo, ali kao što vidiš nije uspjelo, Hrvatska stranka prava i slične ultra desničarske stranke su na margini političkog života u Hrvatskoj. Što ja za Šešeljeve radikale ne mogu reći.
    Tuđman i Mesić nisu bili iz Hrvatske stranke prava,već iz vladajuće stranke.A postoje snimci i bezbroj govora vašeg oca nacije Tuđmana koji ili veliča NDH ili relativizuje njene zločine iako statistika jasno govori da je Srba 1941 na teritoriji NDH bilo 1.8 miliona a 1945 jedva oko 1.1 milion.A vaš poglavnik je jasno i nedvosmisleno rekao,i to ne jednom,da NDH nije bila fašistička tvorevina već izraz oslobodilačkih težnji Hrvata.
    Konačno rješenje srpskog pitanja? Reci ti meni što je trebalo Srbima u Krajini da se bune protiv države u kojoj su dotad mirno živjeli? Čemu balvan revolucija?
    Možda su imale uticaja Tuđmanove,Mesićeve,Šeksove proustaške izjave u kombinaciji sa ukidanjem Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj koji su imali od 1945.Možda je trebalo i taj narod konsultovati,jer je ipak bio konstitutivni i trebao je bar za nešto da se pita bar o svom statusu.
    Do tada jedina nezavisna hrvatska država u novijoj istoriji je bila NDH,u kojoj Srbi nisu baš prosperirali,a 1990 je došlo do uspostavljanje nove hrvatske nezavisne države sa HDZ-om i Tuđmanom koji su svuda postavljali ustašku ikonografiju,i čiji je otac nacije smatrao NDH istorijskim dostignućem hrvatskog naroda.
    Ustaška ikonografija,ukidanje statusa Srba kao naroda u Hrvatskoj bez saglasnosti njegovih predstavnika,skidanje ćiriličnih natpisa,minimiziranje zločina NDH-sve su to bili razlozi za uznemirenost Srba.

Ako ih je prala tolika nostalgija za Srbijom zašto nisu otišli u Srbiju
    Pa otišli su.Jedino ako misliš da su zakasnili 1995 već da su trebali ranije.Ali efekat je isti,što je Pavelić započeo 1941 dovršeno je Olujom 1995.Jedino razlika je što je Pavelić malo više ubijao a 1995 je ipak pretežno bilo proterivanje.
    I vaš poglavnik je 1995 godine bio velikodušan pa je ostavio koridore za srpske izbeglice,a što vaš poglavnik iz 1941 nije praktikovao.
    Hrvatska je napala demillitariziran teritorij...a Dubrovnik i Vukovar su bili vojna središta RH? Sve sama kasarna do kasarne. Stari grad 1991., vijori se Unescova zastava na Sv.Ivanom a padaju granate i po Ivanu i po nama.
    I da, rat nije počeo 1995. Toliko kronologije valjda znaš.
    Rat je počeo 1991 ali je završen početkom 1992 dolaskom mirovnih snaga OUN.Ratna dejstva u Vukovaru i Dubrovniku su bila 1991.Posle 1992 bio je na snazi mirovni sporazum koji je Hrvatska prekršila i obnovila ratna dejstva.
    Onaj ko prekrši mirovni sporazum i napadne demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga,smatra se prekršiocem mira i inicijatorom novog rata.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

evo vam po niksicu plocica iz dubrovnika i sporeta kilo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Gile_sampion View Post
    A sto jesT jesT zacerivali ste ga i vi nama dje god ste stigli Nemoj da ste vi fini a da smo mi divljaci... dok god ne osudite vlastite zlocine pocev od Jasenovca pa na dalje tesko da ce razgovora biti medju nama... evo se Crna Gora izvinjavala - ne cuh da se sa druge strane neko izvinio! A nemoj mi reci da nije i crnogorska i srpska majka zaplakala!!!
    Gile,

zasta oni Crnoj Gori da se izvinjavaju? Zato sto nas nijesu pustili da bez problema prodremo do Dubrovnika ili zato sto se nijesu sami postrojili i zamolili nas da ih redom strijeljamo ili zato sto nijesu sami zapalili svoje domove no smo mi morali da se mucimo?

Ne sprdaj se, taj dio istorije je najsramniji za Crnogorce i Crnu Goru i treba da smo manji od makovog zrna a ne mi njima da trazimo izvinjenje. Nijesu nam oni krivi sto vecina u tom periodu nije imala mozga u glavi i sto su pustili da ih ponese srpski nacional-sovinizam i da se sa njima diriguje iz Beograda. No dobro je da su se i sad osvjestili, bolje ikad no nikad.

I jos nesto, ako si Srbin nemoj da govoris u ime Crnogoraca.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Ratne operacije u Hrvatskoj su prestale krajem 1991 ili početkom 1992 godine,došle su snage OUN a vojne snage Srba razoružane.Nije više bilo rata ni ratnih dejstava na području Like,Banije,Kninske Krajine ali je ta demilitarizovana zona napadnuta od strane Hrvatske,a 90% njenog stanovništva brutalno proterano.
    Događaji iz dubrovačkog zaleđa nemaju nikakve veze sa Kninom i Olujom,već je reč o sukobu Hrvatske sa Bosanskim Srbima,jer su hrvatske regularne trupe(ne snage Bosankih Hrvata već Vojska Hrvatske) bile zauzele 40% Trebinjske opštine,znači dejstvovale su u jednoj stranoj državi.
    Iz Knina,Benkovca,Obrovca i drugih mesta gde su živeli Srbi u Hrvatskoj nije se moglo fizički gađati na Dubrovnik ili njegovo zaleđe,prvo zato što Srbi nemaju takvo dalekometno oružje,a drugo jer je krajem 1992 godine kada se ova tragedija dogodila,svo oružje Krajinskih Srba bilo lagerovano u skladišta snaga OUN a vojska Krajinskih Srba razoružana.

Toliko se potencira samo Dubrovnik iako tu nije bilo nikakvog masovnog ubijanja ili proterivanja.Jedna država kao što je Hrvatska,koja je 15 % svoje teritorije bukvalno spalila i svo njeno stanovništvo isterala,traži nekakva silna izvinjenja zbog napada na jedan jedini grad.
    Što bi se C.Gora izvinjavala Hrvatskoj zbog jednog grada čije stanovništvo nije ni pobijeno ni proterano kada se Hrvatska mnogo gore ponela prema 1/7 svoje teritorije spalivši do temelja desetak gradova i stotine sela u Lici,Baniji,Kordunu,Kninskoj Krajini, i Zapadnoj Slavoniji?
    Što bi trupe jedne strane države trebale da budu bolje prema teritoriji Hrvatske od same Hrvatske Vojske?
    Što jedna država koja protera 7-8% svojeg stanovništva za par dana i 15% svoje teritorije pretvori u spaljenu zemlju,traži tolika izvinjenja za jedan grad koji i nije toliko stradao kao Knin ili Benkovac?
    E, tako se to radi. Uprostiš, pojednostaviš, zamagliš, namerno ispustiš stvari kao što je granatiranje Zagreba iz Knina, proterivanje Hrvata iz Krajine i sl. (samo primer) i onda je sve spremno za novi rat, kao da gledam RTS 90tih.

Meni kod Hrvata nije sporno što su hteli da povrate pobunjene teritorije. Sporno mi je to što je više nego vidljivo iz izjava političara, a još više običnih ljudi, da je smanjenje broja Srba bio i cilj a ne samo efekat. Sramno i ružno. Podseća me na snove naših nacionalista o Kosovu ali bez Albanaca. Sve se plaća i vraća, pa će se to vratiti i Hrvatskoj u ovom ili onom obliku. U suštini već se vraća, na mnogo načina.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Braco,ja ti velim samo da se mi sad ka k**** izvinjavamo svima,a dobrovoljnjo se islo na Dubrovnik.I sad ih je sve neko cera da idu.A da je vlast u CG bila za to da se ide JES i nema tu sad sto da se krije.Isti ti koji su trcali sad da se klanjaju su isli i lozili narod da se ide u RAT ZA MIR...Sjetimo se izjave ex prermijera " zbog sahovnice i sah mrzim ".Shvatas,o cemu se radi?I meni su poginuli dobri prijatelji i na jednoj i na drugoj strani...Rat je taj bio glupost...Kakvi ce biti odnosi izmedju MNE i CRO zavisi od naroda a ne od politicara.Vidis da kako prolaze naasi koji idu po Dalmaciji,a vidis da Hrvate niko ne dira po CG...A sto se tice kradja po Du ratistu samo jedna slika iz mog zivota.Kad je bio popis stanovnistva radili smo jedan reon u HN,i ulazimo u stan kod coeka,kad brate radni sto ruzino drvo ono masivno,i na prednju stranu mali grb Libertas,u dnevnu isto komoda sa istim grbom.I pitam ga okle mu to.Veli uspomena iz Dubrovnika.

Sto se Bonje tice...Vidji brate,meni ovaj dusanp izgleda ka da je iz SNS.Da nije ovo oni Dedeic?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    E, tako se to radi. Uprostiš, pojednostaviš, zamagliš, namerno ispustiš stvari kao što je granatiranje Zagreba iz Knina, proterivanje Hrvata iz Krajine i sl. (samo primer) i onda je sve spremno za novi rat, kao da gledam RTS 90tih.
    Granatiranje Zagreba je bilo već po obnovi ratnih dejstava kada je Hrvatska 1995 kompletno etnički očistila Zapadnu Slavoniju.Za to je već suđeno srpskim optuženicima i svaka granata je plaćena debelom robijom.
    Ali to što je Hrvatska 1995 prekršila mirovni sporazum,zauzela demilitarizovanu zonu i proterala celokupno stanovništvo,to nije uopšte nigde suđeno niti procesuirano.
    Quote Originally Posted by ssin View Post
    Meni kod Hrvata nije sporno što su hteli da povrate pobunjene teritorije. Sporno mi je to što je više nego vidljivo iz izjava političara, a još više običnih ljudi, da je smanjenje broja Srba bio i cilj a ne samo efekat. Sramno i ružno. Podseća me na snove naših nacionalista o Kosovu ali bez Albanaca. Sve se plaća i vraća, pa će se to vratiti i Hrvatskoj u ovom ili onom obliku. U suštini već se vraća, na mnogo načina.
    Hrvati nisu hteli da ppovrate teritorije već da isteraju Srbe,taj proces je započeo Pavelić 1941 godine a Tuđman ga je završio 1995 godine.
    Ako hoćeš da povratiš jednu teritoriju ti je onda ne devastiraš i ne spaljuješ do temelja kao što je Hrvatska uradila sa 15 % teritorije.Da su samo hteli da vrate teritoriju ne bi pospaljivali 50 000 stambenih objekata,jer time jedan deo države pretvaraš u spaljenu zemlju i onemogućavaš da se na tom prostoru odvija normalan život.
    Ali Hrvatska je planski,organizovano i namerno preko svojih vojnih snaga isterala sve Srbe,a zatim da bi onemogućila povratak uništila njihovu imovinu da nemaju na šta da se vrate.
    Hrvatska je prekršila mir 1995 i zatim počinila genocid i to tako tipičan ostvaren u svim elementima ovog krivičnog dela.

Page 4 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)