Hehe. Mislio sam prvenstveno na činjenicu da je on iz Crne Gore (današnje) - dakle u geografskom smislu. Bilo bi pretenciozno pričati da je etničkim porijeklom Crnogorac, bez detaljnijih podataka i informacija.Recite vi meni ko onda nije Crnogorac? Aje baš me zanima ima li i takvih čudesa u 'rvatskoj...
Iako, iseljenike sa CG prostora čini specifičnima, na neki način, činjenica da pretežno imaju porijeklo u nekom od naših plemena, tj. bratstava. Što ne mora nužno značiti da su ti iseljenici bili i nekakvi nacionalni Crnogorci.
Ajd' recimo to tako - da su ti iseljenici s prostora CG, iz ove ili one faze istorije, dio iste etničke ili etno-kulturne (uf što volim ove učene izraze :jointmase, od koje su nastali i današnji Crnogorci.
Možda je ovaj kratak komentar nešto neutralniji i prihvatljiviji? :mrgreen:
Last edited by The Severed Garden; 08-01-07 at 14:40.
Hahahahahaha, dobro li sam se nasmijala, svaka ti čast!!!
Dalmacijo more moje
jedna duša-a nas dvoje...
Ivo Sanader u posjeti Crnoj Gori
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u Podgorici da Hrvatska neće zaboraviti napad na Dubrovnik, ali da to ne treba da opterećuje buduće odnose Crne Gore i Hrvatske.
"Mi nećemo zaboraviti prošlost, ali to ne znači da ćemo živeti u prošlosti. Mi moramo živeti u sadašnjost i graditi nove odnose", kazao je Sanader nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem i dodao da mu je drago što je kasnije od strane Crne Gore "usledilo distanciranje i izvinjenje".
Sanader je rekao da će Hrvatska podržati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji. "Smatramo da su evropske integracije najbolji odgovor na evropsku prošlost koju je karakterisao rat, genocid, dominacija jednih nad drugima. Ukoliko svi želimo izbeći takvu budućnost onda evropska integracija nema alternative", kazao je Sanader.
Nezavisnost Crne Gore je bitan preduslov stabilizacije ovog dela Evrope, smatra Sanader.
Hrvatski premijer je kazao da u potpunosti veruje crnogorskim pravosudnim organima po pitanju sudjenja za ratne zločine. "Saradnja državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske je u cilju prevazilaženja prošlosti i rešavanje problema iz devedesetih. Imama potpuno poverenje u crnogorsko pravosudje da će, ukoliko se razmene podaci, tim licima i suditi u Hrvatskoj ili Crnoj Gori", rekao je on.
Sanader je rekao i da će uskoro početi pripreme za trajni sporazum o granici izmedju Crne Gore i Hrvatske, ali nije želeo da saopšti detaljnije informacije. Na snazi je privremi sporazum o razgraničenju na moru na poluostrvu Prevalaka.
Crnogorski premijer Željko Šturanović je rekao da je poseta Sanadera veoma značajana, navodeći da odnosi dve zemlje danas, i pored brojnih iskušenja u prošlosti, mogu poslužiti kao primer. "Odnosi dve zemlje danas mogu poslužiti kao primer kako se i pored teškoća i problema koji su opterećivali našu prošlost mogu na novim evropskim vrednostima graditi novo partnerstvo i novo prijateljstvo", rekao je Šturanović.
Sanader je prvi hrvatski premijer koji je posetio Crnu Goru nakon sticanja hrvatske nezavisnosti pre više od deceniju i prvi premijer neke države koji je posetio Crnu Goru nakon sticanja crnogorske nezavisnosti.
Sanader će u Podgorici svečano otvoriti i hrvatsku ambasadu.
Ti si zadnji romantik na ovom svijetu,sto se sporo krece i ceka raj...
Bio i susret privrednika, Hrvati na nivou za razliku od nas.
Izgleda da je sada moderno da pljujemo po sebi.
'Atomik, o-o, atomik, ou tunajt'
VESNA MEDENICA NEGIRALA OPTUŽBE KNJIŽEVNIKA JEVREMA BRKOVIĆA
Nijesam bila na dubrovačkom ratištu
Podgorica - Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica rekla je juče da nikada nije bila na dubrovačkom ratištu, niti se dobrovoljno prijavljivala bilo kojoj ratnoj jedinici, čime je odgovorila na optužbe književnika Jevrema Brkovića iznijete u “Feral tribjunu”.
Ona je najavila da će tužiti Brkovića, za koga je rekla da su "neistine njegov način življenja".
- Povodom sramne izjave J.B. date splitskom “Feral tribjunu”, sa gnušanjem odbacujem njenu sadržinu i ističem, da laži nijesu dugog vijeka, pa ni ova. Nikada nijesam bila na dubrovačkom ratištu, niti sam se dobrovoljno prijavljivala bilo kojoj ratnoj jedinici - navela je Medenica u jučerašnjem reagovanju.
Brković je rekao da se "Medenica u jesen 1991. godine, sa ocem i bratom u rodnom Kolašinu dobrovoljno prijavila i mjesec dana provela na tzv. dubrovačko-hercegovačkom ratištu, u sastavu kolašinske brigade "Veljko Vlahović"."
- Dakle, tadašnja sutkinja iz Kolašina, majka dvoje djece odlazi na ratište s ocem i bratom koji nisu mobilizirani, već su i oni dobrovoljci. Danas ta ista osoba u ulozi vrhovne tužiteljice Crne Gore treba s Državnim odvjetništvom Hrvatske određivati protiv koga i hoće li se podizati optužnice iz tog doba, ima li kaznenih elemenata za strahote koje su se događale na dubrovačkom ratištu. Držim da ona na to nema pravo i da s tom svojom hipotekom nije smjela nikud izvan Kolašina- rekao je Brković.
Zbog pokušaja diskreditacije moje ličnosti i mog časnog i poštenog odnosa prema profesiji J. B. će se naći pred redovnim sudovima Crne Gore, gdje će imati priliku da dokaže neistine koje su inače, sastavni dio njegovog djelovanja i življenja - navela je Medenica.
Ona je zaključila da će biti procesuirani svi ratni zločinci, bez obzira da li će to učiniti ona ili neki drugi tužilac.
- Bitno je da se na putu utvrđivanja pune istine za ratna dešavanja iz 1991. godine, ne može i neće naći J.B.
Izuzetna saradnja državnih odvjetnika Republike Hrvatske i državnih tužilaca Crne Gore na ovom planu je već prepoznatljiva, na dobrobit obje države - zaključila je Vesna Medenica i najavila da će se “zbog pokušaja diskreditacije njene ličnosti i njenog časnog i poštenog odnosa prema profesiji J.B. naći pred redovnim sudovima Crne Gore, gdje će imati priliku da dokaže neistine koje su sastavni dio njegovog djelovanja i življenja".
Istraživač ljudskih prava Aleksandar Zeković ocijenio je juče da Medenica ne može više biti na funkciji tužioca ako su Brkovićevi navodi istiniti.
On je kazao da bi istinitost Brkovićevih navoda objasnila i razloge zašto je "toliko godina ćutala kada je u pitanju dubrovačko ratište".
KOLAŠINCI SLABO PAMTE
Juče, na licu mjesta, u Kolašinu, malo je građana, svjedoka dešavanja s početka 90-tih, bilo spremno da govori o ponašanju Vesne Medenice i njene familije u tom periodu. Reporterima “Vijesti” je više Kolašinaca, koji su željeli, kako su kazali, da u ovoj fazi ostanu anonimni, reklo da im “nije poznata činjenica” da je Medenica bila na ratištu, ali da su tamo, i to “vrlo zapaženu ulogu” navodno imala dva njena brata, a posebno otac, koji je iz te vojne izašao sa oficirskim činom.
Ona je, u to nema nikakve sumnje, bezrezervno podržavala pohod crnogorskih jedinica na Dubrovnik i nije se libila da to svoje raspoloženje javno manifestuje, ali da je bila pripadnik neke jedinice, to mi nije poznato - kazao je sagovornik “Vijesti”.
BRKOVIĆ: BILA JE DOBROVOLJKA I PRATILJA SVOJIH NAJBLIŽIH
Ne iznanađuje me uspaničena izjava gospođe Vesne Medenice, koju je dala negdje iz Italije, gdje je nalazi,vjerovatno, na uobičajenoj šoping turneji. Gospođa Medenica je poznata kao drska i u ciljevima nezaustavljiva dama. Neće biti teško dokazati, a to Kolašinci najbolje znaju, Vesnino "ratno" učešće na hercegovačkom, a ne na dubrovačkom frontu, kao dobrovoljke i pratilje svojih najbližih ukućana u tom ratnom pohodu.
Moj život je satkan od časne ljudske i književničke borbe za istinu i za Crnu Goru, a u životu gospođe Medenice ima mnogo slaloma, skijaških, političkih, profesionalnih i nacionalnih. Gospođa Medenica i kao opštinski tužilac i kao odjednom kadrovski uskrsli vrhovni državni tužilac ima mnogo promašaja, gubitničkih epizoda, koje kompromituju njenu profesiju i Crnu Goru kao državu.
Vesna Medenica je u rodnom Kolašinu ostala zapamćena kao velika narodna tribunesa iz tih, inače, sramnih dana za Crnu Goru, kada su žene Kolašina, da bi pomogle kolašinskim ratnicima u jedinicama na ratištim Konavala i Ravnog u Hercegovini, gde su ratovali njeni, izbacivala svakodnevno mobilizatorsku parolu "Žene u boj za narod svoj!".
Volio bih da me gospođa Medenica optuži, pošto me je već bezočno oklevetala. Poručujem joj, da će to biti još jedna njena lako oboriva tužba, još jedan njen tužiteljski poraz. Jeste, gospođo Medenica, bili ste na ratištu u Hercegovini, na sudu ću vam dokazati i šta ste tamo radili. Primite moju sućut za unaprijed izgubljeni proces. Ali, Vama, kao vrhovnom tužiocu Crne Gore, to neće teško pasti jer je vaš tužiteljski život sačinjen sve od samih poraza - rekao je "Vijestima" Jevrem Brković.
Nisam komentarisao konkretan dogadjaj, nego trend da Crnogorci pljuju po sebi u poslednjih par godina kada se spomenu odnosi sa Hrvatskom, kao da cemo biti veci ljudi ako se dobro ispljujemo po sebi. Kao da Crnogorci iz JNA nisu stradali po Zagrebu i to cijele generalske porodice samo zato sto su im clanovi bili u JNA i to prije pocetka napada na Vukovar. Eto o tome pricam.
Last edited by Cousteau; 13-01-07 at 17:30.
Mislim da bi stvari vezane uz kritiku samih sebe, i realan odnos prema prošlosti mnogo bolje svima sjele kad bi se za nedjela ispričavali ljudi koji su radili ta nedjela - s naglaskom na onu bandu koja je to sve uzrokovala i ljude dojila nacionalističkim glupostima i netrpeljivošću.
Ovako, sve će to ostati u domeni jada i bijede dok god u zatvoru neće trunuti Đukanovići, Marovići i slične hijene. Jadna je ta priča oko nekakve katarze (tj. kvazi-katarze), kad će se ta "katarza" dešavati kroz trpanje u zatvor i prozivanje nekih koji su zapalili neke kuće, ili guslali nad Dubrovnikom. Dok god oni koji su takvima dali baklje u ruke, ili koji su takvima dali gusle i pisali pjesme, dakle, dok god gore pomenuta kriminogena banda ne bude strpana na višegodišnju robiju, ili proćerana iz CG za sva vremena, dotle se ništa neće suštinski mijenjati. Ne mogu sada optužnice protiv dobrovoljaca ili sličnih, dizati, i na katarzu pozivati, isti oni pizdeki koji su te dobrovoljce zvali da se bore, i koji su im mozak ispirali svojim šovinističkim gadostima. No, izvjesno je da će prije Amfilohije preći na Islam, negoli će Milo Đ., Sveto M., i slične političke spodobe završiti u zatvoru. I tu zapravo cijela naša priča završava.
Da dodam: kao da ne postoji, tj. nije osmišljena "lipanjska (junska) povelja" (bez obzira što ju se nije nikad uspjelo sprovesti u djelo), kao da Crnogorci nijesu najebavali po Hrvatskoj i prije i poslije Dubrovnika (kao uostalom i većina pravoslavaca - koji su ionako prečesto tretirani kao "srbende" ili "četnici"), kao da nije postojala "Lora"... itd...Kao da Crnogorci iz JNA nisu stradali po Zagrebu i to cijele generalske porodice samo zato sto su im clanovi bili u JNA i to prije pocetka napada na Vukovar. Eto o tome pricam....
Last edited by The Severed Garden; 13-01-07 at 21:41.
Da ne bude zabune, oni zlocini u Dubrovniku se naravno ne zaboravljaju sto je i normalno, ali neka se sjeti i poneko sa druge strane da progovori o onome van Dubrovnika, osim Ferala koji se povremeno oglasi.
Što se tiče konkurencije u turizmu ne bih se složio...Daleko su oni ispred nas.
A kakvi su nam odnosi?Pođi u Dubrovnik sa NK tablicama pa ćeš viđet...Evo su i biskupa Janjića napali,a kamoli obične građane.Često idem u Dubrovnik i znam da će more još dugo udarat u zidine grada dok se kod njih smire strasti...Uopšte u cijeloj Hrvatskoj.Ipak smo mi vodili osvajački rat za mir!Mi smo bili ti koji su krali po farmama,po kućama...I sad se naši nešto ka p***e izvinjavaju...A zaboravljaju one nesretnike iz tvog grada kojima se ne zna đe su kosti.Loru ne pominje niko,ali su se Hrvati šetili Morinja...
Eeeeee,Hrvatska proslost je vjerovatno cista kao suza,cim ovako zborite...Ja bih bas volio da zivim u toj Hrvatskoj...U,Jasenovcu,recimo.Cuo sam da je tamo zemlja strasno plodna...
Ja sam samo tu da vreme brze proleti...
[quote=Wolf_;529245]Sto se tice samih Dubrovcana,zna se da nas ne mogu smisliti,a zna se zbog cega.Oni k'o da su se zaustavili u toj odvratnoj '91.
Procitajte kako je ona docekala Novu 2007. u Dubrovniku!
''Ona druga strana nase dubrovacke avanture.Ulazi bus u grad,tip pogleda registraciju pa fino pokazuje srednji prst.
Zar misliš da su svi takvi u Dubrovniku. Ako misliš varaš se, a ima tu još puno toga što ti ne razumješ. Kao prvo, bio sam u Herceg Novom tri puta. Dva puta sam doživio velike neugodnosti. Osim što su mi pljuvali po autu zbog DU tablica i pokazivali srednji prst još su me htjeli tući ali se našao tu neki Grujo s gomile i rastjerao ih sve. Drugi put mi je neki prdonja pjevao "Ubij, zakolji da Hrvat ne postoji". A zbog čega? Jesam li ja napadao Crnu Goru? Nikad. Bio sam u Hrvatskoj vojsci 11 godina i pucao pa i ubijao, ali nikad iz mržnje ili osvete nego jednostavno da se obranim.
Što se tiče oprosta, oprošteno je, ali zaboravljeno neće biti nikad. Moj prijatelj je 1992. godine sahranio dvogodišnjeg sina koji je poginuo od granate koju su ispalili Crnogorci. Što misliš hoće li on to ikada oprostiti i zaboraviti? Ja mislim da neće, ali unatoč svemu što mu se dogodilo on ne mrzi sve Crnogorce nego one koji su izdavali zapovjedi da se Dubrovnik napada.
Puno je krvi proliveno da bi se neke stvari tek tako zaboravile, a osim toga u Crnoj Gori djelomično još uvijek vlada anti Hrvatsko raspoloženje što sam i sam iskusio.
Ali opet - iako je sve bilo kako je bilo - svaki pošteni Crnogorac će, barem meni, biti rado viđen gost ako dolazi sa dobrim namjerama.
Pozdrav iz Dubrovnika.
Ne vjerujem da je Brano to bio,a jos manje da je Vuk...
No vidji prika,znas li kako su rekli mom drugu kad je kupova sladoled u starom gradu,"NEMAMO LJESNIK,A TO JE LJESNJAK"...Dal da pominjem ono legendarno PIZZU NA PARCE NEMAMO NITI CEMO IKAD IMATI
Ja se nadam da će Crna Gora izuzetno popraviti odnose sa Hrvatskom i da će uskoro ne samo država već i njeni građani početi da polako gravitiraju ka Zagrebu i Hrvatskoj umesto ka Beogradu i Srbiji.
Nadam se da će Hrvatska otvoriti svoje univerzitete,medicinske ustanove i tržište radne snage za Crnogorce,pod mnogo povoljnijim uslovima nego Srbija ili bar pod jednakim uslovima.
Nema nijednog razloga da Crnogorci toliko gravitiraju ka Beogradu i Srbiji a da u isto vreme Srbiju smatraju izvorom svih mogućih nevolja,jer vam Srbi i Srbija nisu ništa bliži od Hrvata,u pitanju je sličan jezik a Hrvatska vas nikada nije "okupirala".
Nama u Srbiji neće ništa smetati da se ubuduće Crnogorci useljavaju u Hrvatsku,mi smo već udomili četvrt miliona vaših državljana-to je više nego dovoljna kazna za "okupatorsku" Srbiju(jesmo zločinci veći i od Hitlera i Musolinija zajedno ali smo sasvim primereno kažnjeni-bolje bi bilo da su bacili 2-3 atomske bombe na Srbiju nego što su nam ovo uradili)
A ni vi niste srećni zbog iseljavanja više od četvrt vaših građana u Srbiju,sada stalno ističete da vaši Crnogorci iz Srbije i Srbija hoće da vas porobe,a mi u Srbiji smo još manje srećni zbog "bratskog" naseljavanja iz C.Gore.
A sto jesT jesT zacerivali ste ga i vi nama dje god ste stigliNemoj da ste vi fini a da smo mi divljaci... dok god ne osudite vlastite zlocine pocev od Jasenovca pa na dalje tesko da ce razgovora biti medju nama... evo se Crna Gora izvinjavala - ne cuh da se sa druge strane neko izvinio! A nemoj mi reci da nije i crnogorska i srpska majka zaplakala!!!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks