Sto se tice samih Dubrovcana,zna se da nas ne mogu smisliti,a zna se zbog cega.Oni k'o da su se zaustavili u toj odvratnoj '91.
Procitajte kako je ona docekala Novu 2007. u Dubrovniku!
''Ona druga strana nase dubrovacke avanture.Ulazi bus u grad,tip pogleda registraciju pa fino pokazuje srednji prst.A ima cetiri busa sa hn registracijom. Fino vidjeh,muka me malo uhvati.Pomislih,nece biti toga mozda toliko.Dosli smo pred stari grad,samo osjecam poglede dok izlazimo,niko nas ne dira a bi nas rastrgli.Nista ne govorimo jedna drugoj,blesave se pravimo.A frka,ne znate koja. Setamo Stradunom.Prvo,nekako mi je narod cudan.Jes da ja nijesam ni osjecala neko ngd raspolozenje ni prije ali ovdje ga nidje nema. Totalno drugacija atmosfera,koncert vec poceo Matt Bianco grupa pjeva,niko nista,setaju se,ozbiljni,zagledaju nas...A mi jos pod utiskom doceka sa prstom,mucno...Skinite sesire,nijesu mashkare,govore nam,ne samo jednom...Svasta.Ne znam je li u Kotoru i Budvi na trgovima ikad ikome branjeno da se obuce i obuje kako hoce.Prosto osjecam neuklapanje.Ne daj boze da provale odakle smo.Kako da vam objasnim taj osjecaj,kao Jevreji u Berlinu.U picku materinu mi krivo.Nekakav cudni snobizam i hladnoca,to nidje osjetila nijesam.
Nikad nijesam bila politicka odje.Sad moram malo. Dakle,uvijek protiv rata i ja i cijela moja porodica.Kad smo ovdje pricali o tome,skoro da sam bila na stubu srama.Uvijek sam branila Hrvatsku i Hrvate shvatajuci kako je to kad te neko napadne,osudjujuci te budalastine koje su cinili neki od mojih sugradjana. Znam odavno za `Sa Lovcena vila klice, oprosti nam Dubrovnice`...Proslo je petnaest godina.Da,krivi sto smo napadali,kao nacija,kao narod.Ali do kad, vise,majku mu.Ocigledno meni ne vrijedi sto sam bila protiv.Nijesu nas odobravali odje,evo sad ni tamo.Samo jebena generalizacija.I do kad ce to da traje,nije mi jasno...Ono,znaju da ne smiju da nas diraju a bi nas polomili. Moras da pazis sta ces reci,kako ces se ponasati,da udjemo u kafic,daleko bilo.Nevjerovatan osjecaj kakav u zivotu nijesam iskusila.I tako mi zao i krivo. Moram li da nosim tu neciju krivicu do kraja zivota? Pucalo se i po Sarajevu i dje sve ne,bijah i tamo,pa ovo osjetila nijesam.Mrznja nevjerovatna.
Govori mi Samba, pa nije to tako, cini se tebi, i mi ovdje govorimo dje i nosimo sesire...Ona je divna i sve to,ali ja znam sta sam osjetila,kad smo cekajuci nas bus ispred starog grada,dok je prvi vec dosao,cule kako neki tipovi psuju i govore- sve bih ih pobili,da mi je sad pistolj da pucam na *****.I policija opkolila buseve a mi ulazimo,da,kao Jevreji u Berlinu.Tako mi jebeno zao.Do kad,ej,do kad...
Pricam ocu,i on kaze,pa jes,****** smo im napravili,nemoj da se cudis.E pa cudim se...Znam da se ovdje svaki Hrvat moze osjecati veoma bezbjedno i neugrozeno.A meni tamo nije tako bilo.U Kotoru pjeva Doris Dragovic,niko je ne dira,u Budvi Colonia,prosle godine u Bijelom Polju.Evo Sandija Cenova u kotorskoj diskoteci.Dlaka sa glave mu ne fali.
Poznajem mnogo drugacijih i zato me je ovo jako iznenadilo.Nijesam mogla vjerovati da pazim sta cu reci i kako cu progovoriti...Veli jedan momak tokom koncerta- vidi vam se da nijeste odavde...Po tome kako igramo,kako se zezamo,kako smo opustene – to tokom Gibovog koncerta...Prosto drugaciji mentalitet nekako,ne znam kako da objasnim...Kaze Zorica,ok,iz susjedstva smo,iz Kotora.I to tako prodje.A da smo pomenule bas nas grad,ko zna...Da, zloglasan je.A meni zao.Jer znam sta sam mislila o svom tom sranju od kad sam postala svjesna svijeta i zbivanja tadasnjih...Sta i danas mislim.Ali, zaludu je.Zorica kaze,ja vise necu tamo.Ja hocu.Nadam se boljem i vjerujem u to...Iako je ostao gorak okus,vrlo.Gibo pozdravi sve gradove,osim Beograda i Podgorice.Ratovali su i sa Bosancima,pa nista...Tesko, tesko...
Hladno. Krivo.
I odzavanja ona Gibova:
Vec je vrime da se pomirim sa svitom
i tiho (k’o da zaronim na dah),
u svemu sad mogu naci nesto lipo
i reci: “Zivote dobar ti dan!”
www.momentomentalna.mojblog.co.yu

... no dobro, ima i finih mjesta
To da se na nekome vidi da je iz Crne Gore...to ne vjerujem. Bila sam na Stradunu ove godine i svi mi ljudi izgledaju...pa ko ljudi. Šta ja znam ko je Negrogorac kad vidim par tisuća ljudi! Registracije su već druga priča, svako ljeto neko auto ofabrika zbog registracija, a jbg...još je sve to freško ljudima. Preko nekih se stvari ne može prijeć, a što jest jest dobro ste nam ga zaćerali...mene samo zanima tko to ima srca pucat na nešto kao Stari grad, rat je generalno ******, gine se ko na filmu i tako je u svakom ratu, ali ej, granatirat Stari grad...

Bookmarks