Originally Posted by
koronas
Gradnja velikih hidro elektrana je samo prica. Nikad to nije ni bila opcija. A Darko Pajovic je bio direktor Greenhome koji je spasio Taru

Nista nije slucajno.
Naravno da trebaju da se pregrade dvije rijeke i zavrsi posao za narednih 100 godina. Ali mi nemamo resurse za to. Ono sto bi mi mogli je da napravimo malu fabriku za proizvodnju solarnih panela i da s nekim komunistickim modelom i efikasnijom potrosnjom kolektivno smanjimo izdvajanje svakog domacinstva prema EPCG, gubici, prenos i cuda za tipa 20% za jedan mandat. Efektivno to je u CG kao da si napravio 200MW hidroelektranu a koja bi se pravila 10godina. Spasimo i rijeke i narod a iskoristimo sunce.
Moj post je bio usmjeren ka tome da razne NVO i stručnjaci za sve i svašta, predlažu stvari o kojim veze nemaju. MALE hidroelektrane su tada zvučale kao neko super rješenje slušajući razne NVO, da bi te iste NVO bile sad glavni protivnici istih. Pritom najveći problem miniHE je sa stanovišta proizvodnje el.en. jer one ne doprinose energetskom sistemu, a troškovi njihovog priključenja na mrežu su veliki. Nijedan elektroinzenjer, nije smio progovorit o tome odma su mu govorili da je on dio energetskog lobija, ali su zato razni NVO sve znali i o mHE i o solarnim i svim obnovljivim izvorima.
E tako sad i ti predlažeš neke fabrike, a vjerujem da ne znaš puno o tome. Takva neka fabrika postoji na Kosovu, vjerovatno peru pare od prodaje narkotika, a i u Kini imaš raznoraznih panela, ne vidim kako bi mi mogli parirati bilo kome u tom segmentu.
Kod nas i vlast i opozicija imaju neka eksperimentalna rješenja. Za struku računaju samo one koji su uz njih.
Ne bih se smio zaklet', ali mi se isto cini da je to onako kako ja kazem
Bookmarks