Page 92 of 125 FirstFirst ... 4282888990919293949596102 ... LastLast
Results 2,276 to 2,300 of 3114

Thread: Ekonomske posljedice koronavirusa u CG i svijetu

Thanks Thanks Given 
    4,315
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Ovo mora ođe da ostane zbog istorije

Uradili smo sve što smo mogli

Ne možemo sami ahhahahahaha

Kad se krčmi i namijestaju tenderi braći i kumovima, kad se zapošljava i kad se troše pare svih gradjana - može se

Ali kad treba da se radi - ne može
    Vidjeh danas ovaj tvit i jos razmisljam kako ga procesuirati...

1. Ne znam odakle ovoj bandi koju sebe nazivaju Vlada, pomisao da tvituje o bitnim drzavnim stvarima i daje izjave na ovaj nacin. Vidjeli od Trampa?
    2. U najmanju ruku mi zvuci kao da je ovo napisao neki tatin sin, kojem je danas dosadno bilo, a iz sluzbe niko na vrijeme nije reagovao da ovo zastidje obrise.
    3. Koristiti znakove uzvicnika na kraju... ovo je klasican bezobrazluk i provokacija.
    4. Tvit je sramota za bandu koja sebe zove Vlada. Katastrofa u svakom smislu, ne znam sto bi drugo imao reci.

2. The Following User Says Thank You to Mojsije For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,887
    Thanked in
    2,829 Posts

Svakako.
    Evo ti primjer jedan što se tiče predloga.

Prošle su nas godine ovi što drže za sada 13 MHE a planiraju ih 70-80 koštali 4 miliona eura. Godinama NVO i gradjani predlažu da se ukinu subvencije za OIE i da se nadje kompromis pa da se ukinu za MHE a da se ostave za vjetar i solar.

Javna rasprava o novom zakonu o energetici održana je u sred lockdowna ali nam je ostavljena mogućnost da mailom damo predloge.
    Nvo, gradjani i jedna poltiicka partija uputili su preko 120 predloga na novi zakon o energetici niti jedan vezan za subvencije ili ista značajno nije usvojen, nisu čak ni razmatrani.
    Na zakon se traži 1 rješenje mi smo poslali 120.

A recimo ove godine će MHE da nas koštaju 5 i više miliona da ne pričam o direktnoj i indirektnih šteti (postoje relevantne studije).
    Ja mislim da to 5 miliona koje ces dati kroz račun za struju i iz budžeta niko ne bi imao problem da se usmjere za izgradnju škola / bolnica ili šta god drugo da završe u budžetu a ne u džepovima tajkuna.

Znači nijesu se udostojili da rješenja usklađena sa legislativom EU uopšte razmatraju.
    Da ne pričamo za ostala rješenja i predloge.
    Skupština je kao krnja radila, tamo sjedi ko sjedi i neko bojkotuje. Čak i kao takva - poslanici SDP-a, poslanik Damjanović i nezavisni poslanici kao i amandmana DF-a čak na razne zakone, bili su realni i ostvarivi i za benefit građana.
    Niti jedan jedini amandman od opozicije na bilo koji zakon nije usvojen za 4 godine...
    I to su čisto poltiicke odluke.

To ti je ono kad imaš problem i oni ti kažu obratite se institucijama sistema - a institucije sistema rade za njih a ne za građane ...

Međutim evo danas Marković kaže da ne mogu sami i da im treba pomoć. A pomoć prihvataju samo od onih koji hoće da kaže ono što Vlada želi da kažu.

Danas sam slušao raspravu iz Cetinjskog parlamenta. Neka ulica u centru koja je po planu trebala da bude završena 20 septembra prošle godine još nije završena.
    Opravdanje im je Korona

Tako će za sve biti opravdanja sad - za sve što će da nam se dešava - mi smo uradili što je do nas ali... Korona...
    Očekivao sam više od tebe, a ne 5miliona od mHE. Do 820 koje fale je mnogo.
    Prije par mjeseci sam napisao moje prijedloge koji osim ne socijalnih subvencija (a mislio sam na mHE i slično) uključuju:
    Neke od mjera koje bi trebali da odrade, ili će odraditi, su:
    - stopiranje svih manje značajnih kapitalni projekata (rekonstrukcije ulica, rasvjeta, izrada dokumentacija itd itd ne mislim na auto put)
    - stopiranje svih neesencijalnih javnih nabavki - vojna oprema, nova vozila za upravu i slicno
    - Zabrana upotrebe sluzbenih vozila za sve ne krucijalne djelove drzavnog aparata (zdravstvo, vojska, policija i ovi koji sad rade bi morali biti izuzeti)
    - Državne firme koje imaju depozite i viška para da preusmjere sredstva u budžet (EPCG i ostali)
    - ukinuti sve ne socijalne subvencije
    - Inicirati korišćenje IPA fondova i pomoći EU u što je moguće većem obimu.
    - Odlaganja plaćanja izgubljenih sudskih presuda iz Budžeta za narednu godinu
    - Omogućiti PDV kreditiranje - uzimati robe i usluge od pravnih lica i kompenzovati PDV plaćanja sa istima radi pomoći najugroženijim.
    Koliko vidim, bilansi MNE Airlinesa su i dalje onako užasni kao prije, pa bih rekao da još uvijek nije ubrizgana državna pomoć koja u par godina treba da pojede 155 miliona iliti 1/4 ovoga što im fali ove godine - razmisliti još jednom treba li stvarno toliko ulagati. Kolege forumaši su prije napisali limitiranje plata u državnim službama sa zabranom stimulansa itd, odlaganje obaveza kod kreditora.
    To je ono što Vlada može sama da uradi.

A ove priče koje čujemo od poslanika i opozicionara - dođe mi da zaplačem. Ajde što vlast nema (ne želi da ima) ideja, nego ni opozicija, čast izuzecima, nema predstavu kako bi trebalo voditi ekonomsku politiku. Jer bitnije je čije su crkve, koliko ko krvnh zrnaca ima i slično. Opozicija će dobiti iz buđžeta to što ih sleduje za finansiranje kao i svih ovih godina. Baš su lijep i skladan tim evo 30 godina svi.

Jedina sreća u cijeloj priči je što nemamo svoju valutu, jer bi je do sad štampali do iznemoglosti a poučeni iskustvom 90tih.

Kad reče banke... Na onu crkvavicu od 222 eur 'pomoci' su uzimali po 4eur da isplate
    Nisu sve.
    Last edited by hercules; 09-06-20 at 08:40.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Očekivao sam više od tebe, a ne 5miliona od mHE. Do 820 koje fale je mnogo.
    Prije par mjeseci sam napisao moje prijedloge koji osim ne socijalnih subvencija (a mislio sam na mHE i slično) uključuju:

Koliko vidim, bilansi MNE Airlinesa su i dalje onako užasni kao prije, pa bih rekao da još uvijek nije ubrizgana državna pomoć koja u par godina treba da pojede 155 miliona iliti 1/4 ovoga što im fali ove godine - razmisliti još jednom treba li stvarno toliko ulagati. Kolege forumaši su prije napisali limitiranje plata u državnim službama sa zabranom stimulansa itd, odlaganje obaveza kod kreditora.
    To je ono što Vlada može sama da uradi.

A ove priče koje čujemo od poslanika i opozicionara - dođe mi da zaplačem. Ajde što vlast nema (ne želi da ima) ideja, nego ni opozicija, čast izuzecima, nema predstavu kako bi trebalo voditi ekonomsku politiku. Jer bitnije je čije su crkve, koliko ko krvnh zrnaca ima i slično. Opozicija će dobiti iz buđžeta to što ih sleduje za finansiranje kao i svih ovih godina. Baš su lijep i skladan tim evo 30 godina svi.

Jedina sreća u cijeloj priči je što nemamo svoju valutu, jer bi je do sad štampali do iznemoglosti a poučeni iskustvom 90tih.

Nisu sve.
    Ovo sam ti naveo kao jedan primjer kako nece da pomognu gradjanima iako postoji pritisak i javnosti i zalaganje i kako se nude rješenja.
    Mislim da se raspiše referendum da bi 90% gradjana bilo protiv da im se ubijaju rijeke i da novac daju investitorima.

A predloge sam pisao i ovdje i pokušavao da doturim tamo dje treba. Ne ja samo kao individua nego stotine gradjana. Ozbiljni privrednici iz Unije poslodavaca poslali su predloge mjera koje su bile realne i ostvarive nedeljama prije nego je usvojen prvi paket pomoći i mjesecima prije drugog paketa. Nista bitno nije usvojeno a nijesu tražili mnogo i nerealno.

MNE airlines se mora pusitit niz vodu jer je većina od tih 155 miliona bila planirana od davanja aerodroma pod koncesiju a to se nece desiti ove godine.
    Čak i da se desi sledeće - ne treba ulaziti u aranžman jer nece niko dati, kad su svi aerodromi svijeta kiksali i sve su prilike da ce tako nastaviti, novac koji tražimo.

Upravo sam ja pisao ovdje oko smanjenja plata u javnom sektoru čini mi se još prije 2 mjeseca i to progresivno smanjenje - što imaš manju platu manje ti se smanjuje i obrnuto. Ali oni to neće uraditi već su rekli da ce se za plate i penzije pare naći a za ostalo ćemo se snaći, jer je izborna godina i mašinerija glasača iz javne uprave ne bi voljela da oni trpe - jer zašto bi ? Iz njihove perspektive oni su ispravni i zaslužuju to što primaju.
    Limitiranje službenih vozila, tj potpuno ukidanje osim za esencijalne službe inspekcije, vatrogasce, policiju, bolnice itd... Ostalo sve rashodovati i prodati. Ukidanje službenog goriva. Zašto ja da plaćam nekome da tjera kupus u auto ili da ide na more za vikend. Dokle da plaćamo zamjene guma 2 puta godišnje i vozače ?

Limitiranje potrošnje za službene telefone za sve javne ustanove.

Smanjenje broja radnika - znači da se ne smije produžiti ugovor na neodređeno ili potpisati niti jedan nesencijalni ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

Alo oni su dali AVANSE bemaxu i ekipi da rade 'kapitalne' projekte - zajebavamo li se mi ? Što njima nijesu rekli dajte pomozite.

Bolja transparetntnost u isplati socijale pa da se koristi tamo gdje treba a ne za kupovinu glasova.

Najmekši mogući kolateral od IRF i ubrzane procedure za firme koje već postoje a ne za pomoć sinovima funkcionera koji otvaraju firmu juče da bi dobili kredit danas....

I još mnogoooooo toga moze da se uradi.

I to su sve realne stvari i ne treba ti neko posebno znanje ili iskustvo da bi skontao da to MORA.
    Ali oni neće, ne odgovara im da gube benefite njihovi glasači - za njih može socijalizam a za građane brutalni kapitalizam...

Što se tiče opozicije a I o tome sam pisao pa neću trošiti riječi previše

Predlozi su im uglavnom bili infantilni ne daleko nerealni poput onoga da se porodicama do 2 člana isplati 222 eur mjesecno a 3+ člana 520 hahahahahhahahahahahhaha

Ali što je džabe i što imaju realnih predloga i rješenja kad DPS to nikad nece usvojiti zbog političkih igara.?.
    Last edited by Gandalf_White; 09-06-20 at 08:58.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

ako neka firma pravi gubitke kao npr MA..
    Pomogne joj se, ona opet pravi gubitke..
    Opet joj se pomaže..

Zasto se pomaže firmi koja nista ne mijenja da bi prestala da pravi gubitke?

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by kupus View Post
    Opet joj se pomaže..

MNE airlines ti je CG u malom.

Imao si direktora koji je bio bog i batina u toj firmi, iznosilo se i šakom i kapom i nemilice se trošilo.
    Imali smo najjača predstavništva u Parizu Rimu Beogradu itd itd i pustili su ih da rade.
    Dodje novi direktor kaže evo pokušaću da je dignem na noge ali treba to i to i to - i to je jedini izlaz. Ili to ili gašenje.
    Vlast se odluči da uspe još. Novi dikrektor kad je vidio kakva je situacija oko Korone fino da ostavku pa neka drugi dobijaju čireve i moždane udare.

Tako ti je i odje... milo sa ekipom je krčmio 30 godina, svojim tajkunima omogućio da se obogate a kad god je kriza narod plaća.

Thanks Thanks Given 
    8,776
    Thanks Thanks Received 
    3,898
    Thanked in
    2,330 Posts

Na'mpade mi onaj medjed zenski shto je brala jedno 3 breskvice na Plantaže prije par godina...pa eto prilike za Vericu da se pokaze sad,prijavljujem se da volontiram,da ih fotografishem pod sombrerom jer hlada nema tu a smeta mi sunce pa eto...kontam da je bitno da se okrenemo proizvodnji,pa dajem moj mali doprinos temi!
    ...

Thanks Thanks Given 
    4,315
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Cuveni crni fondovi, o kojima MANS prica 20 godina. Ove godine ce crni fondovi bit vazniji nego ikad, s obzirom na krizu i izbore, mora odnekkle doc finansijska inekcija.

Vjerujem da cemo za 5,10,15 godina vidjet razmjere ove hobotnice kad dodje vrijeme da se klupko odmotava.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    8,776
    Thanks Thanks Received 
    3,898
    Thanked in
    2,330 Posts

Quote Originally Posted by kupus View Post
    Opet joj se pomaže..

Zashto je Verici plata samo 8,000€?
    Da ne pati radi gubitaka firme,logichno.
    ...

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Meanwhile za ove ima
    Oni ne traže rješenja samo uzimaju

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

da ne zamre tema.

sa FB Fidelitija
    mozemo i mi oko ovoga. 50% mikro preduzeca a ima ih preko 24 000 je prestalo da radi. u ovim firmama ukupno je zaposljenih oko 52 000. vlada ce dati 120 miliona u 3. paketu, a "ocekuje" da komercijalne banke daju jos 100(ne znaci ni da hoce, niti da ce dati toliko)
    hoce li ljeto biti toplije ekonomski ili temperaturno ostaje da se vidi

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Bavi li se jos ko ovim temama osim tog Fidelitija?

Thanks Thanks Given 
    1,238
    Thanks Thanks Received 
    1,668
    Thanked in
    905 Posts

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Ali oni neće, ne odgovara im da gube benefite njihovi glasači - za njih može socijalizam a za građane brutalni kapitalizam...

To je suština čitave ekonomske politike Vlade eo 30god, a složiću se sa obojicom, i opozicije. Oni bi htjeli jaku privredu kao na zapadu, ali trt. Oni nemaju iskustva iz kapitalizma. Oni ne znaju za realan rad i zaradu po završenom poslu.
    Čitam danas kolko smo uvezli samo hrane. Nama i znanje ne pomaže kad je u pitanju praktičan rad.
    Iako se mi busamo da smo nacija ipo, kako smo nezavisni i kako možemo sami, nama bi najbolje bilo da nas mrzni Njemci uzmu pod svoje jedno 20god i nauče nas kako treba.

Thanks Thanks Given 
    3,591
    Thanks Thanks Received 
    6,844
    Thanked in
    3,581 Posts

Meanwhile za ove ima
    Oni ne traže rješenja samo uzimaju

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrik...tum=2020-06-09
    Last edited by Fidel Castro; 10-06-20 at 11:17.
    --------------------------
    Do Not Disturb.
    --------------------------

Thanks Thanks Given 
    2,018
    Thanks Thanks Received 
    6,237
    Thanked in
    2,905 Posts

Statistički ekonomski podaci za april i maj pokazuju značajno veliki obim krize izazvane epidemijom virusa korona i ogromnu štetu za privredu i državne finansije, koju će većina građana značajnije osjetiti po džepu u narednim mjesecima.

Prosječna zarada u aprilu je pala za svega tri eura ili 0,6 odsto na 521 euro, a tek se očekuje njen pad kada isteknu državne subvencije. Podaci za maj još nisu poznati.

Vlada je prilikom izrade predloga rebalansa ovogodišnjeg budžeta koristila procjenu da će pad prihoda od turizma iznositi 40 odsto, odnosno sa 1,1 milijardu na ukupno 650 miliona eura, dok će pad BDP-a iznositi 6,8 odsto. Susjedna Hrvatska je takođe pripremala rebalans budžeta, ali uz očekivani pad prihoda od turizma za 70 odsto.

Mnogi ekonomisti i predstavnici turističke privrede prognoziraju da će biti značajniji pad prihoda od turizma i da će na jesen trebati novi rebalans budžeta. U septembru se očekuju redovni parlamentarni izbori.

Zvanični podaci Uprave za statistiku Monstat, Zavoda za zapošljavanje i Centralne banke za april i maj najvljuju početak teškog perioda.

Pad prihoda od turizma u aprilu i maju iznosio je oko 90 miliona eura. U ova dva mjeseca prošle godine u privatnom i kolektivnom smještaju bilo je skoro 1,2 miliona noćenja. Pošto se zvanično kao turistički prihod računa da turisti dnevno prosječno potroše 77 eura, ukupan prihod za oba mjeseca je oko 90 miliona eura. Ove godine je ta cifra potpuno zanemarljiva jer je u aprilu registrovano svega 130 turista, a za maj taj podatak još nije poznat ali ne može biti znatno veći jer turistički smještaj nije radio.

DA LI ĆE TURISTI TROŠITI 77 EURA DNEVNO?

U junu prošle godine bilo je oko milion i po noćenja u svim oblicima smještaja, pa je prihod iznosio skoro 120 miliona eura. Turistička privreda je lani u julu imala oko 3,6 miliona noćenja sa 280 miliona eura prihoda, a u avgustu skoro 4,2 miliona noćenja ili 320 miliona eura prihoda.

Pitanje je da li se ove godine može računati da će prosječna potrošnja turiste iznositi 77 eura dnevno, jer će u ukupnom broju veći procenat imati domaći turisti koji većinom troše manje novca, a značajan broj hotela najavio je niže cijene za 10 do 40 odsto.

[https://vijestime-api]

foto: Vijesti

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je juče u Skupštini da je nakon djelimičnog otvaranja granica 1. juna “turistički promet počeo polako da se dešava”, ali je priznao da je to neuporedivo sa istim periodom prošle godine.

"Očekujemo da će i promet oživjeti možda i brže nego što smo mislili prije par sedmica“, kazao je Davidović, odgovarajući na pitanja poslanika DF-a Strahinje Bulajića kako Vlada misli da spasi turističku sezonu uz negativnu kampanju protiv Srbije i Rusije odakle stiže trećina ukupnog broja turista

„Javno smo saopštili da će se granice otvarati prema državama u kojima je broj aktivnih slučajeva 25 na 100 hiljada ili manje. Svjedočimo da je situacija sve bolja u nekim državama koje su nama važni partneri, a tržišta koja ste naveli su po kvantitativnim pokazateljima najvažnija za naš turizam. Naš turistički interes je da se epidemiološki izazovi riješe što prije na svim ovim, kao i ostalim tržištima, kako bi se stanje vratilo što prije u normalno funkcionisanje“, rekao je Davidović.

BROJ NEZAPOSLENIH VEĆI ZA 6,7 HILJADA

Broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju maja bio je 42 hiljade i za 6,7 hiljada ili 20 odsto je veći u odnosu na kraj marta. U aprilskom biltenu Zavoda piše da su u tom mjesecu imali 4,9 hiljada novo prijavljenih na evidenciji, od kojih je svega 974 navelo da su u tom periodu izgubili posao.

Međutim, 3.343 je navelo da im nije prvi put da se prijavljuju na Zavod i da su prethodno imali zaposlenje.

Ranije je bilo sumnji da se Zavodu prijavio značajan broj građana koji su radili “na crno” kako bi dobili najavljenu naknadu za nezaposlene. Ovakav bilten još nije objavljen za maj.

Stvarni broj nezaposlenih, kao i iznos prosječne zarade, biće poznati tek za dva mjeseca kada isteknu državne subvencije za zarade, a statistika obuhvati plate koje će biti bez njihovog iznosa u aprilu i maju.

Nije isključeno da će se poslodavci u većem broju okrenuti smanjenju broja radnika i njihovih zarada. Vlada još nema treći paket mjera koji treba da pomogne posebno turizmu, koji čini oko 25 odsto BDP-a.

U PODGORICI RADNIKA MANJE ZA 7.200

Na kraju aprila, prema podacima Uprave za statistiku Monstat, bilo je 186,4 hiljade zaposlenih što je za 15.988 manje u odnosu na april 2019. Broj zaposlenih počeo je da pada još krajem prošle godine, da bi ga od marta epidemija korone još ubrzala. U odnosu na uporedni period broj zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu je smanjen za 2,7 hiljada, u trgovini za 2,4 hiljade, u građevinarstvu za 2,2 hiljade, prerađivačkoj industriji za 1,4 hiljade... Formalno, najveći pad bio je u sektoru “administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti”, gdje se nalaze agencije za posredovanje u zapošljavanju i gdje je broj zaposlenih smanjen za 3,7 hiljada. U Podgorici je u ovom periodu broj zaposenih smanjen za 7,2 hiljade na 85,3 hiljade. Ovo smanjenje nije nastalo otcjepljenjem Tuzi od Glavnog grada, jer ih Monstat u obradi ovih podataka i dalje računa zajedno.

U Nikšiću je broj radnika smanjen za skoro hiljadu i po, u Herceg Novom i Kotoru za po hiljadu, Budvi za 800, Baru i Tivtu za 700, Pljevljima za 600, Bijelom Polju za 400... Rast broja zaposlenih imao je samo Plav sa 1.373 na 1.449.

PROMET U TRGOVINAMA PAO ZA 27 ODSTO

Ukupan promet u maloprodaji u aprilu pao je za 27 odsto u odnosu na mart. Pad prometa goriva iznosio je 32 odsto, hrane za 26 odsto, farmaceutskih proizvoda za 28 odsto, a neprehrambrenih za 26 odsto. U odnosu na april prošle godine promet je ukupno bio manji za 26 odsto, a pad prometa hranom za 11 odsto, goriva za 51 odsto, farmaceutskih proizvoda za 1,5 odsto, a neprehrambenih proizoda za 41 odsto. Još nijesu objavljeni podaci o prometu u maloprodaji za maj.

U APRILU PAD PRIHODA 80 MILIONA, A TROŠKOVA ZA 17 MILIONA

Prihodi državnog budžeta u aprilu, prema podacima Centralne banke, iznosili su 124 miliona eura umjesto planiranih 204 miliona eura, odnosno bili su manji za 80 miliona eura. Istovremeno ukupni konsolidovani rashodi budžeta smanjeni su za svega 17 milion eura, sa planiranih 188 miliona na ostvarenih 171 milion. Tekući izdaci budžeta za april bili su 84,5 miliona umjesto planiranih 87,8 miliona.

U aprilu je naplata doprinosa iznosila svega 34 miliona eura umjesto planiranih 71,5 miliona, dok je naplata poreza pala sa 113 na 83 miliona eura. Kod ostalih prihoda ostvaren je pad od 16 miliona.

Kod rashoda najviše je ušteđeno na usplatama javnim ustanovama i preduzećima, pojedincima i NVO sektoru - pet miliona eura, na uslugama 3,8 miliona, kapitalnom budžetu tri miliona,...

Prema predloženom rebalansu budžeta za cijelu godinu, Vlada očekuje pad prihoda za oko 285 miliona eura, a ukupno smanjenje troškova će iznositi 110 miliona. Za ukupno zaduženje se ostavlja prostor do 500 miliona, umjesto predviđenih 100 miliona, a za cijelu godinu nedostajuća sredstva iznose 878 miliona eura.

izvor: www.vijesti.me

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

https://m.cdm.me/ekonomija/prijedlog...znad-524-eura/

i polako pocinje. vracanje kriznog poreza na plate od 15%.
    bio ukinut prosle godine kao mjera koja je uvedena zbog krize 2008/9(toliko o tome da smo i proslu pregrmjeli brzo), i sada se ponovo vraca.
    postavlja se pitanje kada ce ponovo na alkohol da se vrati, jer je privremeno ukinut zbog cijena u apotekama, koje su uspjesno eskivirali narativom da se apoteke bogate u toku epifemije. ostaje da vidimo i akcize na duvan i gorivo kada ce se povecati

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,887
    Thanked in
    2,829 Posts

Prijedlog nezavisnog poslanika ni manje ni više. Lijepo odigrano pred izbore. Mada ovo je bilo za očekivat da sami vrate, kao što će i PDV ići gore.
    Hell Raiser alkohol je samo medicinski oslobođen, pića recimo nisu... Iznad nekog procenta.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Prijedlog nezavisnog poslanika ni manje ni više. Lijepo odigrano pred izbore. Mada ovo je bilo za očekivat da sami vrate, kao što će i PDV ići gore.
    Hell Raiser alkohol je samo medicinski oslobođen, pića recimo nisu... Iznad nekog procenta.
    Meni je ova mjera na mjestu, ALI moralo se ići i na povećanje poreza na dobit za pravna lica koja ostvaruju dobit preko npr. pola miliona eura, na ukidanje povraćaja viška uplaćenih doprinosa preko određenog iznosa, na ukidanje službenih vozila, telefona, putovanja, ukidanje bonusa, pojačanu kontrolu trošenja u javnim predićuzećima..... na istraživanje porijekla imovine veće vrijednosti od 200k€.... itd. itd.

Mjera koja bi imala brutalan efekat, u pozitivnom smislu boosta za ekonomiju a u isto vrijeme i udarac za korupciju, bi bilo ukidanje keša ili smanjenje limita za gotovinsko plaćanja na npr. 20€.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
    Last edited by kimmi; 12-06-20 at 08:06.

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,887
    Thanked in
    2,829 Posts

Pa tako nekako. Već smo pisali što bi Vlada mogla sama da uradi, ali se to neće desiti. Izbori su blizu a te mjere su daleko od popularnih, da ne kažem da nisu populističke. Izvodljive svakako jesu.
    Mislim u sred krize oni nastavljaju sa manje potrebnim infrastrukturnim objektima i daju avanse gradjevinarima.
    Udio građevinara u poreskom dugu je najveći godinama unazad.

Ovo za gotovinu ne možemo na žalost sprovest u skorijoj budućnosti, jer smo informatički nepismena nacija ali potpuno. Više pametnih telefona po glavi stanovnika nigdje u svijet, a ljudi mail ne umiju poslat.
    A ovi koji šalju, redovno u subject otkucaju tekst.
    Odgovorno tvrdim da je većina milenialsa u CG informatički nepismena!

Tek je ova kriza naćerala narod od straha da počne da koristi kartice umjesto keša i to ne u nešto prećerano većem obimu. Dovoljno je pogledat poštu kad su penzije i plate koliko naroda i dalje plaća račune preko njih.
    Evo za PG skoro svi imaju online plaćanje računa bez provizije. Ima i nekoliko aplikacija koje to nude. Skoro svaka banka e/m banking ali zalud.

Thanks Thanks Given 
    9
    Thanks Thanks Received 
    210
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    To je suština čitave ekonomske politike Vlade eo 30god, a složiću se sa obojicom, i opozicije. Oni bi htjeli jaku privredu kao na zapadu, ali trt. Oni nemaju iskustva iz kapitalizma. Oni ne znaju za realan rad i zaradu po završenom poslu.
    Čitam danas kolko smo uvezli samo hrane. Nama i znanje ne pomaže kad je u pitanju praktičan rad.
    Iako se mi busamo da smo nacija ipo, kako smo nezavisni i kako možemo sami, nama bi najbolje bilo da nas mrzni Njemci uzmu pod svoje jedno 20god i nauče nas kako treba.
    Možda se mrzni Njemci i ne samo oni trude da po ostatku svijeta upravo drže "nadarene" kadrovike na vlasti. Jer sve loše po nas - dobro je za njih. Pri tome, ovakve zemlje im i valjaju da u njima rade sve što ne smiju u sopstvenoj kući.

Thanks Thanks Given 
    4,315
    Thanks Thanks Received 
    8,331
    Thanked in
    3,174 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    https://m.cdm.me/ekonomija/prijedlog...znad-524-eura/

i polako pocinje. vracanje kriznog poreza na plate od 15%.
    bio ukinut prosle godine kao mjera koja je uvedena zbog krize 2008/9(toliko o tome da smo i proslu pregrmjeli brzo), i sada se ponovo vraca.
    postavlja se pitanje kada ce ponovo na alkohol da se vrati, jer je privremeno ukinut zbog cijena u apotekama, koje su uspjesno eskivirali narativom da se apoteke bogate u toku epifemije. ostaje da vidimo i akcize na duvan i gorivo kada ce se povecati

Ajde da se prica o platama 1000+, ali oporezovat mrcene plate od 500e je zalosno... Cudi me ovo od Damjanovica, djeluje mi ozbiljnije od ovoga sto je predlozio...

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by kljift View Post
    Možda se mrzni Njemci i ne samo oni trude da po ostatku svijeta upravo drže "nadarene" kadrovike na vlasti. Jer sve loše po nas - dobro je za njih. Pri tome, ovakve zemlje im i valjaju da u njima rade sve što ne smiju u sopstvenoj kući.
    Možda si bogme u pravu. No su to te đaolje teorije zavjere.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Ajde da se prica o platama 1000+, ali oporezovat mrcene plate od 500e je zalosno... Cudi me ovo od Damjanovica, djeluje mi ozbiljnije od ovoga sto je predlozio...

A koje jadan, možda jes pošten i to ali socijalista do bola. I milu se on neđe dopada. On i ona Jonica.
    Nama treba jedan Tramp.

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Toliko je on nezavisni..
    Maknite se više i opozicionari i pozicionari.
    Sto ne kaže smanjite plate poslanicima za 1/2 a državnim službenicima za 1/3?

Thanks Thanks Given 
    3,567
    Thanks Thanks Received 
    5,887
    Thanked in
    2,829 Posts

A jedino su bili saglasni kad su sebi povecavali plate. Cus da smanje sebi.
    Ne mogu lap topove koristit no im se i dalje stampa i prinosi.

Page 92 of 125 FirstFirst ... 4282888990919293949596102 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)