Page 4 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 76 to 100 of 113

Thread: Drzava i/ili nacija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

... lijepo li je ovakve stvari čitati ... bravo ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post

Nacionalno pripadanje Crnogorac tesko da se moze definisati...lako je onima kojima je i otac i majka iz *4 nahije*, pa nemaju dilema...ali oni sa sjevera, Brda,
    Kako su Svetosavci, SANU, SPC, velikosrpska elita unakazili, masakrirali svijest mnogih Crnogoraca najbolje možete viđeti iz ove rečenice.

Tužno i jadno da jedna produhovljena osoba ovo piše, drman teškom krizom identiteta, iz jednostavnog razloga jer ne zna ništa, baš ništa o sebi, svom narodu, svojoj kulturi, istoriji ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Ne Drzava ili Nacije, DRZAVA I NACIJA

Mozda sam malo paranoidan, no sve mi se cini da je i ovaj topik dio "B plana" Srpske propagande. Izgubili su bitku za drzavu, ali bitka za naciju jos traje...

Ko to kaze da razvoj nacije gusi razvoj drzave? Duh!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by frnjok View Post
    Mozda sam malo paranoidan, no sve mi se cini da je i ovaj topik dio "B plana" Srpske propagande. Izgubili su bitku za drzavu, ali bitka za naciju jos traje...
    Ma nisi uopste "paraniodan". Samo ti se cini...

Quote Originally Posted by frnjok View Post
    Ko to kaze da razvoj nacije gusi razvoj drzave? Duh!
    Hm, pretpostavljam da to u Montani to nije an issue, ali odje jeste malko. A?
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Kako su Svetosavci, SANU, SPC, velikosrpska elita unakazili, masakrirali svijest mnogih Crnogoraca najbolje možete viđeti iz ove rečenice.

Tužno i jadno da jedna produhovljena osoba ovo piše, drman teškom krizom identiteta, iz jednostavnog razloga jer ne zna ništa, baš ništa o sebi, svom narodu, svojoj kulturi, istoriji ...

Pretjerujes malo...zaista.

Ja smatram da ta dilema postoji, da je postojala i da CE POSTOJATI JOS NAJMANJE DO ULASKA U EU, A I DUZE! Pa bilo to dobro ili ne, iz neznanja ili znanja...TA DILEMA JE REALNOST I IMA SVOJE KORIJENE I RAZLOGE! I tu nema nista mnogo lose....svi mi smo izmedju istoka i zapada, pomalo i pod uticajem orijenalnih kultura (pa cetvrtina CG je Muslimanske vjere, koji jednostavno jednim dobrim dijelom pripadaju istoku, a mi se sa njima druzimo i zajedno zivimo).

To je jednostavno tako!!!

Pozdrav,
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Pretjerujes malo...zaista.

Ja smatram da ta dilema postoji, da je postojala i da CE POSTOJATI JOS NAJMANJE DO ULASKA U EU, A I DUZE! Pa bilo to dobro ili ne, iz neznanja ili znanja...TA DILEMA JE REALNOST I IMA SVOJE KORIJENE I RAZLOGE! I tu nema nista mnogo lose....svi mi smo izmedju istoka i zapada, pomalo i pod uticajem orijenalnih kultura (pa cetvrtina CG je Muslimanske vjere, koji jednostavno jednim dobrim dijelom pripadaju istoku, a mi se sa njima druzimo i zajedno zivimo).

To je jednostavno tako!!!

Pozdrav,
    Znas li ti sto je nacija?
    Kako bi definisao naciju, ima nekoliko definicija, koja je tebi najbliza? Mada, sve te definicije su slicne.
    Mozes pogledati Vujakliju, procitati po internetu...
    Daj molim te, pricas o naciji, da vidim kako je definises?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

meni Crnogorac- vjernik SPC,
    Sto reci za Srpsku Pravoslavnu Crkvu osim da je to politicka organizacija sa cetnickom ideologijom. Pogledajte samo Amfilohija, koji qurac on ima da se mijesa u politiku, u nacionalnosti.... ?! Koji je on faktor da negira CPC?
    Ne bi mi smetalo to sto se zove Srpska da idem u nju ali zbog ponasanja onih koje je vode i onih 4S zastava koje su postavili na njih nikad ga usao tamo ne bih!

Podrzavam sve sto je JUSTICE rekao a ostalima bih porucio da Demokratije nece biti dok ovakve organizacije budu na ovakav nacin djelovale.

Sto se Amfilohija tice poslao bih ga u HAG, a kad mu istekne zatvorska kazna koju mu odrede za potstrekivanje mrznje dozivotno bih mu zabranio ulazak u Crnu Goru.

Ee, i sto se tice Srpskih Pravoslavnih Crkvi, ako vec oce da im se viori cetnicka 4S morali bi mi stavit i CRNOGORSKU zastavu kao odraz postovanja drzavi u kojoj zive i djeluju.

Toliko od mene. Sto se drzave i nacije tice vec sam rekao da je najbitnije stvaranje jake drzave a osjecaj CRNOGORSTVA ce doci sam od sebe.

EVIVA!
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Djukanovic jeste veliki kandidat za "oca nacije"....

Pozdrav,
    Zasto je Djukanovic kandidat za oca nacije? Zato sto je Srbovao s' pocetka 90tih? Sto je doprinio zajedno sa ostalima da nam se drzava opustosi i osiromasi? Za sve one godine promasene politike? Je li nacija formirana onog momenta kad je Djukanovic imao vise interesa od Crnogorstva nego od Srpstva pa da njega imenujemo za oca nacije ili je nacija postojala odvazda?
    On se promjenom kursa '97me i ovim referendumom eto da kazemo iskupio za sve lose sto je uradio i sad je na nekoj nultoj tacki - nit pozitivnoj nit negativnoj.
    Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Svaki OTAC nam hebe MAJKU,
    zato ako moze ove rede, da zivimo samostalno bez roditelja,
    valjda smo punoljetni.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by shrek View Post
    Ee, i sto se tice Srpskih Pravoslavnih Crkvi, ako vec oce da im se viori cetnicka 4S morali bi mi stavit i CRNOGORSKU zastavu kao odraz postovanja drzavi u kojoj zive i djeluju. .
    EVIVA!
    Srpska trobojka i grb nisu četnički,već nacionalni simboli svih Srba nastali mnogo pre četnika i 2 sv.rata.Na srpskoj zastavi ne postoje nikakva 4 S.Ono što ti iz neznanja nazivaš 4S se nalazilo i na grbu SR Srbije u vreme SFRJ,ne bi valjda Broz i komunisti dozvolili da se četnički simboli stavljaju na grb republike.
    Čudno mi je da imaš percepciju srpskih nacionalnih simbola kao četničkih,znači li to da su i grb i zastava Hrvatske ustaški simboli?
    Ja sam viđao ovde u Srbiji i katoličke crkve i džamije i na nijednoj se ne vijori srpska zastava,što bi na crkvama SPC u C.Gori onda morala da bude vaša državna zastava?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by dusanp View Post
    Srpska trobojka i grb nisu četnički,već nacionalni simboli svih Srba nastali mnogo pre četnika i 2 sv.rata.Ono što ti iz neznanja nazivaš 4S se nalazilo i na grbu SR Srbije u vreme SFRJ,ne bi valjda Broz i komunisti dozvolili da se četnički simboli stavljaju na grb republike.
    Istina, ali i ono sto ti ne zelis da znas je da je to 4S postalo simbol cetnika i 'hrabrih' koljaca za vrijeme rata u Bosni i Hrvatskoj...

Na srpskoj zastavi ne postoje nikakva 4S
    Cini li se meni ili je u Kotor na SPC istaknuta ogromna Srpska zastava sa 4S ?

Ja sam viđao ovde u Srbiji i katoličke crkve i džamije i na nijednoj se ne vijori srpska zastava,što bi na crkvama SPC u C.Gori onda morala da bude vaša državna zastava?
    A reci mi, jesi li vidjao na te katolicke crkve i dzamije zastave nekih drugih drzava?
    Last edited by shrek; 22-10-06 at 23:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Istina, ali i ono sto ti ne zelis da znas je da je to 4S postalo simbol cetnika i 'hrabrih' koljaca za vrijeme rata u Bosni i Hrvatskoj...
    Ustaše su imale šahovnicu kao simbol u 2 sv. ratu pa je to sada simbol Hrvatske.Mađarski nacisti su do 1944 godine koristili iste simbole kao i sadašnja Mađarska.Bugarski,Slovački i Rumunski pronacistički ražimi su do 1944 godine koristili iste simbole koji su sada državni simboli tih država.
    Nisu samo pod srpskim simbolima činjeni zločini,bilo je koljača i pod drugim nesrpskim znamenjima pa i u poslednjem ratu.
    Srbi nemaju drugih simbola sem ovih koje uvredljivo i pogrdno nazivate 4S,jedino da Srbi vrate petokraku da bi vama bilo sve potaman.A i pod njom su činjeni svakakvi zločini.
    Do skora je i zastava C.Gore bila "četnička" trobojka(ista kao srpska),a i "četnička" 4S su bila i u okviru grba SRJ i SCG,pod tim znamenjima je predstavljana i C.Gora,što niste podigli svoj glas u zajedničkim institucijama protiv četničkih simbola,nego ste dozvolili da vaši sportisti nastupaju pod "koljačkim" znamenjima.
    Cini li se meni ili je u Kotor na SPC istaknuta ogromna Srpska zastava sa 4S ?
    Izgleda da je veliki problem da i Srbi u C.Gori ističu svoje simbole,ne smetaju vam ni bošnjačke, hrvatske zastave ni albanske zastave samo vam je srpska trn u oku.Vi ste pukim preglasavanjem izglasali simbole samo jedne nacije(crnogorske) za državne i nametnuli ih i Srbima.Šta je problem ako "beznačajna" nacionalna manjina od 32 % ističe svoje simbole,crkva nije državna ustanova i niko te ne tera da ideš u baš tu crkvu ako ti smetaju srpski simboli?
    SPC ističe iste simbole i u Americi,Australiji,Hrvatskoj i BiH,izgleda da jedino u C.Gori posebno srpska zastava bode oči.
    A reci mi, jesi li vidjao na te katolicke crkve i dzamije zastave nekih drugih drzava?
    Na ponekoj katoličkoj crkvi se stavlja mađarska ili hrvatska zastava,to je u Vojvodini uobičajena pojava.Takođe i Slovačka Anglikanska Crkva ističe slovačke simbole.I nijedna od ovih crkava ne ističe državnu zastavu Srbije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pa dobro, nek istiche ko sta hoce... i onaj kosharkash je istakao svoju tetovazu draze, pa mu je chitava srbija klicala, a sad kliche ali prozivajuci mu moral zene i kcerke...
    sve se nesto prebrzo okrece ...chudo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Do skora je i zastava C.Gore bila "četnička" trobojka(ista kao srpska),a i "četnička" 4S su bila i u okviru grba SRJ i SCG,pod tim znamenjima je predstavljana i C.Gora,što niste podigli svoj glas u zajedničkim institucijama protiv četničkih simbola,nego ste dozvolili da vaši sportisti nastupaju pod "koljačkim" znamenjima.
    Hahaha pa vidis li jadan ne bio da smo jedva cekali da promijenimo tj vratimo staru zastavu i stare simbole?!

Izgleda da je veliki problem da i Srbi u C.Gori ističu svoje simbole,ne smetaju vam ni bošnjačke, hrvatske zastave ni albanske zastave samo vam je srpska trn u oku.
    Nesto ne vidim Bosnjake, Hrvate i Albance da negiraju Crnogorsku naciju i da u hordama sa 4S zastavama u rukama urlicu "Nije ovo MOntenegro vec Junacko Srpsko lego" i "Ovo je Srbija"...
    Dok se tako budete ponasali vazda cete biti trn u oku i nemoj mi zrtvu izigravati.

Vi ste pukim preglasavanjem izglasali simbole samo jedne nacije(crnogorske) za državne i nametnuli ih i Srbima.Šta je problem ako "beznačajna" nacionalna manjina od 32 % ističe svoje simbole,crkva nije državna ustanova i niko te ne tera da ideš u baš tu crkvu ako ti smetaju srpski simboli?
    Kakvim god preglasavanjem mi smo to izglasali i na Srbima je da to postuju. Nista nije nametnuno nego je to odluka vecine.
    Za mene jeste problem ako se crkva mijesa u politiku i ako koristi tu istu Crkvu i vjeru da izmanipulise narod i stvori mrznju. Zaj3bi to. Dok je sa Crkvom nek se bavi Bogom a zastave i politiku nek ostavi politicarima i ostalom narodu.

SPC ističe iste simbole i u Americi,Australiji,Hrvatskoj i BiH,izgleda da jedino u C.Gori posebno srpska zastava bode oči.
    U Francuskoj sam bio jednom u SPC i nikakve zastave nije bilo. I cisto sumnjam da idje drugo postavljaju zastave od 10 metara cisto da isprovociraju ostali dio stanovnistva.

Na ponekoj katoličkoj crkvi se stavlja mađarska ili hrvatska zastava,to je u Vojvodini uobičajena pojava.Takođe i Slovačka Anglikanska Crkva ističe slovačke simbole.I nijedna od ovih crkava ne ističe državnu zastavu Srbije.
    Ok. Prihvaticu to ali pod uslovom da stavljaju neke zastave normalnih velicina a ne sto vece da bi sto vise isprovocirali narod.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Problem je u tome sto su crkve na koje Srbi isticu njihove nacionalne zastave (u CG) pripadale, i dalje pripadaju, autokefalnoj crnogorskoj Crkvi koja je nelegalno i nasilno izgubila svoj subjektivitet 1920-e godine, par godina poslije nestanka i same crnogorske drzave. Sam cin postavljanja srpskih zastava na nase crkve je cin provociranja na otimacinu i podsjecanje da moramo da ispravimo tu nepravdu.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Djukanovic jeste veliki kandidat za "oca nacije"....

Pozdrav,
    Jedini kandidat za "oca nacije" je Ivan Crnojevic.
    "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

E vidis, to i nije tako prosto pitanje....

Da li je za Plav, Gusinje i ostale krajeve koji su na sjeveru dati pocetkom 20. vijeka Crna Gora postojala kao pojam koji se voli, iil kao drzava NJIHOVIH NEPRIJATELJA KROZ VIJEKOVE?

Da li je za Pljevlja (Taslidzu bivsu) postojala Crna Gora?

Koliko dugo je Crna Gora drzava kojoj dusom pripadaju Kotorani, koji su pripadali Austrougarskoj monarhiji kroz stoljeca, pa su tek u 20. vijeku pripali Kraljevini Srba,Hrvata i Slovenaca, koja je presla u Kraljvinu Jugoslaviju, u kojoj nje ni postojala Crna Gora, nego je formirana Zetska banovina, u kojoj se nasao i Kotor i Dubrovnik (te su i Dubrvcani isli na Cetinje po potvrde).
    Pa su u DFI i konacno u FNRJ komunisti izvrsili razgranicenje granica republika u kojoj je KAO REPUBLICKA GRANICA (dakle NE DRZAVNA nego OBLASNA) ocrtana CG ovakva kolika je danas....pa je onda u poznatim nam dogadjajima u posljednjih 10 godina konacno formirana crnogorska svijest koja svojom smatra ovu i ovakvu Crnu Goru, koja je mnogo sesna, i dovoljno velika za samoodrzivost, sto je, posle titanske borbe priznao svijet i forrmirana je nezavisna Republika CG, koja je konacno definisan i u svijetu priznata.

Mi mozemo pricat o Ivanu Crnojevicu kao o tvorcu pojma (jer se za njegovo vrijeme prvi put pominje), ALI CRNA GORA KAO SAVREMENI GOGRAFSKI I POLITICKI POJAM JE MNOGO SIRA OD NJEGOVE CRNE GORE I ON ZAISTA NEMOZE BIT PRAVI OTAC!
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Petar Mrvaljevic View Post
    Jedini kandidat za "oca nacije" je Ivan Crnojevic.
    E vidis, to i nije tako prosto pitanje....

Da li je za Plav, Gusinje i ostale krajeve koji su na sjeveru dati pocetkom 20. vijeka Crna Gora postojala kao pojam koji se voli, iil kao drzava NJIHOVIH NEPRIJATELJA KROZ VIJEKOVE?

Da li je za Pljevlja (Taslidzu bivsu) postojala Crna Gora?

Koliko dugo je Crna Gora drzava kojoj dusom pripadaju Kotorani, koji su pripadali Austrougarskoj monarhiji kroz stoljeca, pa su tek u 20. vijeku pripali Kraljevini Srba,Hrvata i Slovenaca, koja je presla u Kraljvinu Jugoslaviju, u kojoj nje ni postojala Crna Gora, nego je formirana Zetska banovina, u kojoj se nasao i Kotor i Dubrovnik (te su i Dubrvcani isli na Cetinje po potvrde).
    Pa su u DFI i konacno u FNRJ komunisti izvrsili razgranicenje granica republika u kojoj je KAO REPUBLICKA GRANICA (dakle NE DRZAVNA nego OBLASNA) ocrtana CG ovakva kolika je danas....pa je onda u poznatim nam dogadjajima u posljednjih 10 godina konacno formirana crnogorska svijest koja svojom smatra ovu i ovakvu Crnu Goru, koja je mnogo sesna, i dovoljno velika za samoodrzivost, sto je, posle titanske borbe priznao svijet i forrmirana je nezavisna Republika CG, koja je konacno definisan i u svijetu priznata.

Mi mozemo pricat o Ivanu Crnojevicu kao o tvorcu pojma (jer se za njegovo vrijeme prvi put pominje), ALI CRNA GORA KAO SAVREMENI GOGRAFSKI I POLITICKI POJAM JE MNOGO SIRA OD NJEGOVE CRNE GORE I ON ZAISTA NEMOZE BIT PRAVI OTAC!

Ako to nije Djukanovic -onda je Kralj Nikola I, ako sto sa Kotorom i Ulcinjom...i jos po nekim mjestom?
    ZIVJELI SMO U VREMENA STVARANJA JEDNOG NOVE EVROPSKE DRZAVE, KOJA JE STVORENA UPRKOS MNOGOM NEPRIJATELJIMA I KOJA JE POSTIGLA MAKSIMUM!

Neka ispadne na dobro!
    Pozdrav,

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Old Bone, vrlo tesko možeš govoriti o naciji, ako ne znaš što je nacija.
    Ja sam te pitao da daš definiciju nacije, ti si prećutao, znači ne znaš.
    Neobično je zaista da govoriš o naciji, a ne možeš da je definišeš, barem da daš neku svoju definiciju.
    Ja bih volio da te upitam ponešto, ali ne mogu, jer nemam pojma što za tebe predstavlja pojam - nacija.
    Last edited by Ćipur; 24-10-06 at 00:45.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Old Bone, vrlo tesko možeš govoriti o naciji, ako ne znaš što je nacija.
    Ja sam te pitao da daš definiciju nacije, ti si prećutao, znači ne znaš.
    Neobično je zaista da govoriš o naciji, a ne možeš da je definišeš, barem da daš neku svoju definiciju.
    Ja bih volio da te upitam ponešto, ali ne mogu, jer nemam pojma što za tebe predstavlja pojam - nacija.
    Dragi Cipur
    A nisam ti ja neki sociolog, koji sve to ima pravo da definise,pa zato svjesno IZBJEGAVAM da se pravim strucnjam opste prakse i cekam da to neko drugi uradi.Ali da probam:

Nacija je po nekim definicijama prije svega stara kategorija, iz vremena stvaranja drzava i postoji trougao narod-teritorija- nacija, pa bi bilo:kada narod (ili narod) uspije da na jednoj teritoriji formira drzavu koju mu drugi priznaju on onda on (oni) postaje nacija te drzave....Americka nacija ima mnogo naroda, koji potpisuju neku vrstu neppisanog ugovora o tome kako moraju svi da se ponasaju, da se prihvata kult zastave, kult novca, kult rada, kult tolerancije rasa i vjera, kult ocheva nacije (prvih deset predsjednika)...pa ako to sve dobro ispostujes u nekom kontrkolnom periodu od 5-10 godina postajes Amer, sto je nacija!

Tako nekako!

To mi moramo ovdje iskopirat...

Pozdrav i provjeri ovo sto sam pisao , ako imas gdje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default ..................!

Dragi Cipur
    A nisam ti ja neki sociolog, koji sve to ima pravo da definise,pa zato svjesno IZBJEGAVAM da se pravim strucnjam opste prakse i cekam da to neko drugi uradi.Ali da probam:

Nacija je po nekim definicijama prije svega stara kategorija, iz vremena stvaranja drzava i postoji trougao narod-teritorija- nacija, pa bi bilo:kada narod (ili narod) uspije da na jednoj teritoriji formira drzavu koju mu drugi priznaju on onda on (oni) postaje nacija te drzave....Americka nacija ima mnogo naroda, koji potpisuju neku vrstu neppisanog ugovora o tome kako moraju svi da se ponasaju, da se prihvata kult zastave, kult novca, kult rada, kult tolerancije rasa i vjera, kult ocheva nacije (prvih deset predsjednika)...pa ako to sve dobro ispostujes u nekom kontrkolnom periodu od 5-10 godina postajes Amer, sto je nacija!

Tako nekako!

Vala Odl Bone, nemo` me razocaravat ovim pecanjem na sitne udice....

Mislim da im je bar 5-6 puta Bonja objasnio pojam (i razlike u pojmu) nacije i naroda kod nas i u civilizacijama Zapada. Socioloske, drustvene i istorijske analize nastanka nacije i povezanosti/zavisnosti sa drzavom nijesu nesto sto nacionalisticke usi zele da cuju. Njima je, nazalost, mnogo znacajnije da u nekoj tvojoj definiciji nadju (makar prividnu) manjkavost kako bi istu predstavili napadom na crnogorski identitet i integritet, a sebe zastitnicima istog.

Dakle, posto Cipur & co. ove (a i druge) pojmove sagledavaju iz prizme devetnaestog (i brojem: 19.) vijeka (ako nijesam precijenio njihove mogucnosti....), jako je tesko njima bilo sto objasnit, a da ostanes u domenu pristojnog, vaspitanog i korektnog forumasa, kakvog znamo.

Uzdravlje i ne zamjeri na ovom savjetu/intervenciji/opaski....definisi kako oces. Pozdrav.
    Caesar`s wife must be above suspicion

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Odradih nesto, pa da dodam nereceno:

OD SVIH TEMA U CRNOJ GORI NAJVISE ZASLUZUJU PAZNJU DVIJE:
    1.BORBA PROTIV KORUPCIJE (u svim oblicima, sa reformom sudstva, policije, zatvora, tuzilastva, svijesti ljudi, uticaja crkve, TV,dakle..SVE U VEZI SA TIM)

2.STVARANJE CRNOGORSKE NACIJE, ILI BAR APSOLUTNO LOJALNIH GRADJANA CRNE GORE (takodje u svim oblicima, TV, stampa, knjige, skole, debate, cyber forumi, sport, medjukonfesionalni susreti /kao iznosenje Vladimirovog krsta/.. itd.)
    3.PREUMLJENJE CROGORACA PO PITANJU PRISTUPA RADU (I RAZVOJ SJEVERA)

Ovo tvrdim zato sto ce, ako Bog da, politika krenuti utabanim stazama usvajanja i primjene jos jedno 50.000 akata (zakona i podzakonskih), dvojac Sturanovic-Djurovic radice svoje, kontrolisan od EU,
    -kad udjemo (krajem godine) u Partnerstvo za mir-bezbjednst vise nije u pitanju, niti moze biti,
    -kad se privatizuje Tivat i okolina sa 6-10.000 radnih mjesta, i izgrade As u P.dolu, Avala, i jos par...primorje nebi imalo problema, sa trznim centrom koji treba da zaposljava 500-1000 ljudi koji ce izgraditi na Cetinjskom putu Miskovic, skoro da bi i u Podgorici bilo onoliko nezaposlenih koliko je i na zapadu 13-20%...( u Njemackoj 13, a u Rumuniji 20%),ostaje sjever, pri cemu mislim na sjever pocinje kod Danilovgrada...

ALI MI MORAMO NAPUSTIT KAFICE KAO OPCIJU OD 9-16H, JER TOO NEMA NA SVIJET TAKVOGA ZIVOTA (sem za kriminalce)..DIGNES SE OKO 10,PODJES U KAFIC, UZMES KVOTE I AVETAS SA EKSPRESOM *NA CRTU* DOK TE NEKO NE CASTI RAKIJOM...PA TAKO DO RUCKA, A ONDA PODJES DA TE OTAC I MAJKA PENZIONERI NAHRANE... KAO DEBILA OD 30-40 GODINA..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dragi Cipur

Tako nekako!

Old Bone,

Po toj definiciji u Crnu Goru ne postoji nijedna druga nacija osim crnogorske. Slozices se sa mnom da vecina gradjana Crne Gore ne dijeli ovo poimanje termina 'nacija'.

Danas je ova definicija termina 'nacija' opsteprihvacena na Zapad. No, citajuci istoriju, vidjecemo da je termin 'nacija' nekad oznacava posebnu etnicku skupinu, bez obzira je li ta skupina imala drzavu ili nije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Kako cu ja ubachit ovu moju djecu u tu vashu definiciju,
    treba li uvjerenje o broju krvnih zrnaca,
    zar nije dovoljno da vole Crnu Goru, a ocu nacije da ne pricham shto bi napravili, zbog greshaka za vrijeme DZEMPERASHKE VLADAVINE i POHODA NA DUBROVNIK;
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    Kako cu ja ubachit ovu moju djecu u tu vashu definiciju,
    treba li uvjerenje o broju krvnih zrnaca,
    Po toj definiciji ne treba uvjerenje o broju krvnih zrnaca vec uvjerenje o drzavljanstvu.

Page 4 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)