Page 11 of 13 FirstFirst ... 78910111213 LastLast
Results 251 to 275 of 317

Thread: Plate u Crnoj Gori nikada neće porasti, zbog jednostavnog, nepremostivog razloga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ovo ti je vrlo prazna priča koja nema veze sa temom.
    O mentalitetu nije mi namjera da raspravljam, namjera mi je u okviru teme da diskutujem samo što je država u stanju da napravi, kakve zakone, to jest sve što ja želim je da država u vezi tržišta rada ima zakone kao USA, Češka, Španija, Slovenija, Hrvatska, Njemačka, Danska ... sve normalne države.
    Ja bih samo volio da imao zakone kao oni u pogledu tržišta rada, ne tražim puno, zar ne?
    Nije to stvar nikakvog mentaliteta,već uopštena podela na celom svetu na sposobne i nesposobne bez obzira na naciju,veru ili državu.Uvek će postojati jedni koji će se takmičiti za radno mesto sa nekim strancima koji imaju 4 razreda osnovne škole i čak biti manje konkurentni od njih i oni drugi koji imaju obrazovanje i kvalifikacije i koje ne tangiraju neki fizikalci i berači kajsija.
    Država treba takve koji stalno nešto kukaju i čekaju da plata bude 3 puta veća da počnu da rade da izbriše sa evidencije nezaposlenih i da im uskrati bilo kakvu pomoć i besplatnu zdravstvenu zaštitu.E onda ima da se konobariše i beru kajsije za 200 evra samo tako i neće vam trebati strana radna snaga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    17
    Thanked in
    11 Posts

nije mi jasno samo kako on misli da mi budemo "normalni" kao svako drugi kad nemamo nikakvog preduslova sad za to...ne mozesh imati velike plate kad je standard mali...ako si ti siguran da se gazde lokala ubijaju od para placajuci radnike po 200e...to ti je 100%tna investicija...znachi mozesh da se zaduzish i siguran si da cesh vratiti pare koje si pozajmio po tvojoj prichi...samo je realnost malo drugacija....ponashash se kao da niko ne bi sem tebe zelio da nam plate porastu....

drugo...pitash me glupe stvari...dok su se drugi razvijali mi smo bili pod turcima...imash li ideju shta znachi pola vijeka pod njima....normalno je da kaskamo za svijetom.odakle ti hrabrosti da nas poredish sa amerikom francuskom njemachkom etc...shvati da ne mozesh na osnovu izbacivanja stranih radnika koji su sezonci da dignesh standard nikako........to nisu ljudi koji su tu preko cijele godine nego svega 3-4 mjeseca...sem fizikalaca koji su malo duze.moj otac evo 2 godine dovodi rumune da mu rade oko imanja,znash li kako rade?ni da je njihovo ne bi ga tako radili..e a daj ti i 700e platu za fizichki rad i ti mi nadji nekog crnogorca kojem ne radi ponos i koji ce da ga proguta za te pare....

da ti dam jedan primjer....otac mog druga je davao dnevnicu od 20e za 8satni rad...a znash shto je posao bio....da sjedish i da skidas zashtitnu gumu sa zica....vjerovao ili ne na jedvite jade je nashao radnike...govvorili su mu ljudi da je to dosadan posao i da nece da ga rade...za dnevnicu od 20eura!!!!e ovome ti ja pricham...razmisli malo....ne samo o tome nego i o mogucim posljedicama...mi nismo razvijena zemlja nego zemlja u razvitku...za kakvu bi posljedicu imalo to da zabranish stranim ljudima da dolaze i da rade
    "There is a difference between constructive criticism and acting like u have a di*k up your ass"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

... ne mogu da vjerujem ... poslije qka moderatorima ... alo, naveo sam ti ime države , koji strani državljani rade , koje poslove i za koje pare ... ti ne vjeruješ ... slična je stvar u većini zap. evropskih država kad je riječ o određenoj vrsti poslova ... nije potpuno legalno, ali se organizovano gleda kroz prste ... JER DOMICILNI NEĆE DA RADE TE POSLOVE... bez obzira na nadnicu ... putuj malo, ne pretpostavljaj sve $edeći doma...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

draga moja gospodo
    s obzirom da zivim na primorju vec 10 god a inace sam iz sarajeva i ovdje sam na crno potpuno i zalazem se za prava svih radnika da imaju normalne plate u nenormalnim uslovima (pot.korpa u kotoru 800 e a prosjecna plata 250) nevidim cemu vodi ova prica...???
    niti ce zicana ograda sprijeciti meksikance da ulaze u ameriku a ni neki zakon sprijeciti ljude iz okruzenja da rade na crno u cg ono sto mi je nejasno to je misljenje vecine da svi rade legalno
    to je apsurd
    90 % gradjevinaca radi na crno
    50% konobara radi na crno
    jedini zaposleni kod privatnika legalno su oni sami i njihovi clanovi familije radnici se prijavljuju da primaju min l.d radi manjeg doprinosa drzavi

OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA I JACANJE STRATESKIH RESURSA PRIVREDE JE RJESENJE takodje uvodjenje zakona o zastiti radnika onda ovodjenje zakona o extra profitu itd. i to ne samo kao pisani dokument nego kao nesto sto ce se primjenjivati ali avaj ovoje balkan takvo nesto je nemoguce
    i jos jedan primjer prosjecna plata u hotelu mimoza u tivtu je 150 e
    ove godine nisu zaposlili nikoga sa strane
    prosjecna plata u hotelu plavi horizont u tivtu je 230 e i zaposljavaju sezonce samo sa drzavljnstvom
    itd

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ni na nebu ni na zemlji View Post

OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA I JACANJE STRATESKIH RESURSA PRIVREDE JE RJESENJE
    itd
    slazem se sa tobom..ali koliko se investira..slabo se odrazava na zaposljavanje...
    nego evo najavljeni su neki novi i veci investicioni projekti pa cemo da vidimo...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

da ali ne zaboravi ovo je balkan

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by ni na nebu ni na zemlji View Post
    draga moja gospodo
    s obzirom da zivim na primorju vec 10 god a inace sam iz sarajeva i ovdje sam na crno potpuno i zalazem se za prava svih radnika da imaju normalne plate u nenormalnim uslovima (pot.korpa u kotoru 800 e a prosjecna plata 250) nevidim cemu vodi ova prica...???
    niti ce zicana ograda sprijeciti meksikance da ulaze u ameriku a ni neki zakon sprijeciti ljude iz okruzenja da rade na crno u cg ono sto mi je nejasno to je misljenje vecine da svi rade legalno
    to je apsurd
    90 % gradjevinaca radi na crno
    50% konobara radi na crno
    jedini zaposleni kod privatnika legalno su oni sami i njihovi clanovi familije radnici se prijavljuju da primaju min l.d radi manjeg doprinosa drzavi

OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA I JACANJE STRATESKIH RESURSA PRIVREDE JE RJESENJE takodje uvodjenje zakona o zastiti radnika onda ovodjenje zakona o extra profitu itd. i to ne samo kao pisani dokument nego kao nesto sto ce se primjenjivati ali avaj ovoje balkan takvo nesto je nemoguce
    i jos jedan primjer prosjecna plata u hotelu mimoza u tivtu je 150 e
    ove godine nisu zaposlili nikoga sa strane
    prosjecna plata u hotelu plavi horizont u tivtu je 230 e i zaposljavaju sezonce samo sa drzavljnstvom
    itd
    Prijatelju, ja sam za to da se donese zakon da stranci ne mogu da rade u Crnoj Gori.
    Takvi zakoni postoje u svakoj normalnoj državi svijeta, svakoj normalnoj razumiješ?
    Kad bi Crna Gora donijela takav zakon ti ne bi imao pravo rada u CG i onda više ne bi viako: "ovo je Balkan", već bi vikao: "Crna Gora je Evropa", a sada pošto ti Crna Gora omogućava da radiš u njoj, ti se žališ da je suvše balkanska ?!!
    Prema tome, ja ću se truditi, koliko je u mojoj moći, da probudim ineresovanje za ovaj kolosalni problem, a ako Crna Gora na kraju izglasa zakon kao svaka normalna zemlja, da stranci ne mogu raditi u njoj, osim ako nije prijeka potreba, tada fino ćeš se ti spakovati, pa ćeš poći nazad u Bosnu, da razvijaš svoju državu, da svoju energiju i trud ulažeš u razvitak Bosne.

Vjeruj mi prijatelju da sada USA otvori širom granice i dopusti slobodno zapošljavanje za par godina bi se u nju sjatilo 200 000 000 ljudi, ali za 15 godina oni bi imali situ situaciju koju su imali krajem dvadesetih godina prošlog vijeka, kada je Država Amerika prehranjivala svoj narod putem narodnih kuhinja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ok,aj da zamislimo da je cg donijela taj zakon..u cg imaju pravo rada samo njeni drzavljani..
    stranci bi morali da se povuku..ostali bi mi..nadaju ci se vecim platama..
    vjerovatno bi u skorije..vrijeme i srbija i bosna donijeli takav zakon..
    u srbiji ima dosta nasih drzavljana koji rade..i oni bi morali da se vrate u cg..tako da bi bili na istom..opet imamo istu ponudu radne snage..cjena ostaje ista..
    mislim ipak da to pitanje ce se rjesiti novim investicijama i radnim mjestima...a ne zatvaranjem trzista za strance,i takodje smanjivanja rada na crno...
    sta mislis?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ja nijesam kriv sto vam niko nije rekao za ovaj problem!

Quote Originally Posted by popesku View Post
    ok,aj da zamislimo da je cg donijela taj zakon..u cg imaju pravo rada samo njeni drzavljani..
    stranci bi morali da se povuku..ostali bi mi..nadaju ci se vecim platama..
    vjerovatno bi u skorije..vrijeme i srbija i bosna donijeli takav zakon..
    u srbiji ima dosta nasih drzavljana koji rade..i oni bi morali da se vrate u cg..tako da bi bili na istom..opet imamo istu ponudu radne snage..cjena ostaje ista..
    mislim ipak da to pitanje ce se rjesiti novim investicijama i radnim mjestima...a ne zatvaranjem trzista za strance,i takodje smanjivanja rada na crno...
    sta mislis?
    Ako hoće da se vrate naši državljani, to im niko ne može na svijetu zabraniti.

U Švajcarskoj najobičnija plata je 2000 eura, a susjednoj Italiji je 1000.
    Ali Talijani nemaju pravo rada u Švajcarskoj jer Švajcarska nije članica EU. Zato su u Švajcarskoj duplo veće plate nego u Italiji i ostaloj EU, jer ima svoju zasebnu ekonomiju i svoje zasebno trziste rada.

Takođe u Norveškoj su veće plate nego u Švedskoj, ali Norveška nije u EU, i nema nikakvu obavezu da prima bilo koga iz EU na rad.

Ljudi, ako niko nikada vama nije reako za ovaj problem, nijesam vam ja to kriv, već su vam krivi ti što su sakrili taj problem od vas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

drago mi je da ti trosi energiju na razvijanje tvoje ali i moje drzave pa makar ja bio nepriznat od strane iste

navest cu ti primjer jednog druga iz niksica
    ovog ljeta se je prijavio na biro u vezi zaposljavanja kao sezonac na cg primorju posto su i zavoda obavjestli o deficitarnim radnim mjestima
    po struci kuvar nema posla na pitanje sta ima rekli su mozda kao konobar ali mora na kurs za konobara po zavrsenom kursu slijedi klasicni balkan imas li koga na primorje
    a on se za.eba pa rece imam brata i dobije klasican odgovor nek te on zaposli
    znaci tvoj zakon barem u skorije vrijeme nece doc na red

a i nisam siguran da takav zakon nepostoji jer zavod svake godine daje obavjest o deficitarnim radnim mjestina bilo sezonskog ili stalnog karaktera
    ali to sto u crnoj gori svi hoce da budu pravnici ekonomisti i sl... to je druga stvar vratimo se malo na zemlju pa ce sve biti drugacije
    nakraju nije sve u novcu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

So... all we need is love?

Odli? Jesi li to ti? hshshshs

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

samo proizvoditi i proizvoditi i proizvoditi pa malo izvoziti i izvoziti i kupovati domace pa makar to bili sir i prsut itd
    nisu hrvati ludi sa reklamom kupuj domace odma ih je stopirala eu
    ali nama netreba reklama kad nas ovoliko koliko je. manje uvoza vise izvoza i kupujmo domace pa ces vidjeti promjene
    jer dogle kupujemo strano ne jacamo sebe nego njih pa cak nejacamo ni onoga koji je robu uvezao

a i treba jedan generalni strajk svih radnih ljudi u crnoj gori bez obzira dali su u privatnom ili drustvenom sektoru pa da vide da zavise od radnika *(bilo odavde ili sa strane)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

proizvoditi proizvoditi proizvoditi strajkovati strajkovati strajkovati

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

rekoh jedan strajk svih znaci sve stalo kao kad je tito umro nista neradi samo se za glave hvataju to bi bilo pravo i tad bi se znalo sta je radnik i tad evo poceraj me u sarajevo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dje sam ja reka da bi te cera idje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vise figurativno nemislim da bi me cera
    ali razmislite svi

Thanks Thanks Given 
    3,612
    Thanks Thanks Received 
    6,053
    Thanked in
    2,925 Posts

Quote Originally Posted by DeViLiSh|Je$$uS View Post
    nije mi jasno samo kako on misli da mi budemo "normalni" kao svako drugi kad nemamo nikakvog preduslova sad za to...ne mozesh imati velike plate kad je standard mali...ako si ti siguran da se gazde lokala ubijaju od para placajuci radnike po 200e...to ti je 100%tna investicija...znachi mozesh da se zaduzish i siguran si da cesh vratiti pare koje si pozajmio po tvojoj prichi...samo je realnost malo drugacija....ponashash se kao da niko ne bi sem tebe zelio da nam plate porastu....

drugo...pitash me glupe stvari...dok su se drugi razvijali mi smo bili pod turcima...imash li ideju shta znachi pola vijeka pod njima....normalno je da kaskamo za svijetom.odakle ti hrabrosti da nas poredish sa amerikom francuskom njemachkom etc...shvati da ne mozesh na osnovu izbacivanja stranih radnika koji su sezonci da dignesh standard nikako........to nisu ljudi koji su tu preko cijele godine nego svega 3-4 mjeseca...sem fizikalaca koji su malo duze.moj otac evo 2 godine dovodi rumune da mu rade oko imanja,znash li kako rade?ni da je njihovo ne bi ga tako radili..e a daj ti i 700e platu za fizichki rad i ti mi nadji nekog crnogorca kojem ne radi ponos i koji ce da ga proguta za te pare....

da ti dam jedan primjer....otac mog druga je davao dnevnicu od 20e za 8satni rad...a znash shto je posao bio....da sjedish i da skidas zashtitnu gumu sa zica....vjerovao ili ne na jedvite jade je nashao radnike...govvorili su mu ljudi da je to dosadan posao i da nece da ga rade...za dnevnicu od 20eura!!!!e ovome ti ja pricham...razmisli malo....ne samo o tome nego i o mogucim posljedicama...mi nismo razvijena zemlja nego zemlja u razvitku...za kakvu bi posljedicu imalo to da zabranish stranim ljudima da dolaze i da rade
    E moj Aco, dzabe ti to pricas njemu, on ili nece ili ne moze da skapira smisao ovoga
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    E moj Aco, dzabe ti to pricas njemu, on ili nece ili ne moze da skapira smisao ovoga
    Necemo o mentalitetskim problemima, to je prazna prica, drzava je tu da sve uredi zakonima.

Thanks Thanks Given 
    3,612
    Thanks Thanks Received 
    6,053
    Thanked in
    2,925 Posts

Necemo o mentalitetskim problemima, to je prazna prica, drzava je tu da sve uredi zakonima.
    Kako ce to drzava da rijesi mentalitetske probleme?
    Bas me zanima kakvim to zakonima?
    Da ove sto nece da rade salje na Goli Otok?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Kako ce to drzava da rijesi mentalitetske probleme?
    Bas me zanima kakvim to zakonima?
    Da ove sto nece da rade salje na Goli Otok?
    Meni se prije cini da biste ti i Veso otvorili jedan Goli Otok za neposlusne radnike, koji se bune, koji traze vece plate!

Drzava da donese zakone o kojima sam pricao, pa ko nece da radi, neka nece.

Navedi neku normalnu drzavu koja dozvoljava svim strancima da rade u njoj?
    Navedi, dakle, ili ces reci da je Crna Gora najbolja, najrazvijenija i najbogatija od svijh.
    Navedi drzavu.
    Last edited by Ćipur; 03-10-06 at 22:55.

Thanks Thanks Given 
    3,612
    Thanks Thanks Received 
    6,053
    Thanked in
    2,925 Posts

Aj navedi ti meni normalnu drzavu?
    I sto udruzujes mene i Vesa?
    Nije mi ni rodjak ni kum.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Aj navedi ti meni normalnu drzavu?
    KOja ima zakone koje ja zelim, zakone po kojima STRANCI nemaju pravo rada, hoces da ti navedem takve drzave?

I sto udruzujes mene i Vesa?
    Nije mi ni rodjak ni kum.
    Pa ti si njegov obazavatelj, obozavaoc.

Thanks Thanks Given 
    3,612
    Thanks Thanks Received 
    6,053
    Thanked in
    2,925 Posts

KOja ima zakone koje ja zelim, zakone po kojima STRANCI nemaju pravo rada, hoces da ti navedem takve drzave?

Pa ti si njegov obazavatelj, obozavaoc.
    E koja to ima zakone koje ti zelis?
    Samo prije nego dobro razmislis, sjeti se Cercilove recenice "Demokratija je najgora alternativa".

Dje ja to izjavih da sam Vesov obozavalac?
    Ne malti gluposti da te zamolim. Ozbiljnije se ponasaj. Nije ti 10 godina.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

E koja to ima zakone koje ti zelis?
    Zakone po kojima stranci nemaju pravo rada u njihovoj zemlji, imaju:
    Norveška, Finska, Danska, Švedska, Belgija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Španija, Portugalija, Italija, Švajcarska, Engleska, Irska, Estonija, Litvanija, Hrvatska, Slovenija, Francuska, Kanada, Japan, Usa, Australija ...

U svim tim državama strancima je dozvoljen rad samo sa specijalnim dozvolama. S P E C I J A L N I M.
    U tim državama JA ne mogu doći, i uzeti posao konobara, sobara, šankera, konduktera, radnika u kladionici, prodavnici.
    NE, TE DRŽAVE KAD TAKVE UHVATE PROĆERAJU IH, JER UZIMAJU POSAO NJIHOVIM GRAĐANIMA.
    Da to može, Srbi, Albanci, Kosovari, Bosanci ... ne bi dolazili kod nas i uzimali naše crkavice, već bi pošli u države koje sam naveo, zar ne?

Te države štite svoje radnike, ne tiranišu ih kao milioner Veso Vukotić.

p.s.
    Francuska je prije par dana proćerala stotinak Rumuna, čuo sam na TV.

Thanks Thanks Given 
    3,612
    Thanks Thanks Received 
    6,053
    Thanked in
    2,925 Posts

Navede ti jedan poprilicni broj zemalja EU cccc :-)
    I znaci u ovim drzavama ne moze na crno da se radi kao u CG?
    Nema sive ekonomije?
    Ne zivi u iluzijama. U Italiji ima masu imigranata koji rade na crno. Stalno su u problemima zbog toga, jer im konstantno dolaze imigranti iz Albanije najvise.
    Sad sto je u CG dozvoljen ulaz gradjanima Srbije recimo na licnu kartu bez pasosa, viza i cuda i sto ti zakon o radu omogucava da uzmes radnike na probni rad, tj. ima malo rupa pa poslodavci to pametno iskorisacavaju to je druga stvar.
    Ne znam koliko si imao iz logike u srednjoj, ali za sad po ovome sto vidim imas jedinicu za kraj.

P.S.
    I dalje mi nije jasno, kako je recimo to Danska u koju zivi Milovan, normalna zemlja, ako se zna cinjenica da je porez 39%.
    Fina neka normalna drzava.
    shrek mi negdje skoro rece, da u Francuskoj ako imas primanja preko milion godisnje drzava uzme skoro pola.
    Tako mi te normalnosti i normalnih drzava.

Page 11 of 13 FirstFirst ... 78910111213 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)