A kada andjeli rekoše: "
O Marija, Bog ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesija, Isus, sin Marijin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;
on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"-
ona reče: "
Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Bog stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."
I poučiće ga pismu i mudrosti, i Tori i Jevandjeljima,
i poslati kao poslanika sinovima Israilovim: "Donosim vam dokaz od Gospodara vašeg: napraviću vam od ilovače nešto poput ptice i puhnuću u nju, i biće, voljom Bozijom, prava ptica. I iscijeliću slijepa od rođenja, i gubava, i oživljavaću mrtve, voljom Allahovom, i kazivaću vam šta jedete i šta u domovima svojim gomilate; to će, uistinu, biti dokaz za vas, ako pravi vjernici budete;
i da potvrdim istinitost Tore, objavljenoj prije mene, i da vam dopustim nešto što vam je bilo zabranjeno. I donosim vam dokaz od Gospodara vašeg - zato se Boga bojte i mene slušajte -
Bog je doista i moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte; to je Pravi put!"
A kada se Isus uvjerio da oni neće da vjeruju, uzviknuo je: "Koji će biti pomagači moji na Bozijem putu?" - "Mi" - rekoše učenici - "mi ćemo biti pomagači Bozije vjere, mi u Boga vjerujemo, a ti budi svjedok da smo mi poslušni Njemu.
Gospodaru naš, mi u ono što Ti objavljuješ vjerujemo i mi poslanika slijedimo, zato nas upiši među vjernike!"
I nevjernici počeše smišljati spletke, ali ih je Bog otklonio, jer On to umije najbolje.
I kada Bog reče: "O Isuse, dušu će ti uzeti i k Sebi te uzdignuti i spasiću te od nevjernika i učiniću da tvoji sljedbenici budu iznad nevjernika sve do Smaka svijeta. Meni ćete se, poslije, svi povratiti i Ja ću vam o onome u čemu se niste slagali presuditi:
one koji ne budu vjerovali na strašne muke ću staviti i na ovome i na onome svijetu i niko im neće moći pomoći."...
A onima koji budu vjerovali i dobra djela činili, On će njima punu nagradu dati. - Bog ne voli nasilnike.
Ovo što ti kazujemo jesu ajeti i Kur’an mudri.
Isusov slučaj je u Boga isti kao i slučaj Adamov: od zemlje ga je stvorio, a zatim rekao: "Budi!" - i on bi.
Istina je od Gospodara tvoga, zato ne sumnjaj!
Bookmarks