Page 305 of 719 FirstFirst ... 205255295301302303304305306307308309315355405 ... LastLast
Results 7,601 to 7,625 of 17955

Thread: Turizam - što se to dešava!?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Prebacujete na licne osnove sto nije bas ok, ali ajde. Ja posredno zivim od turizma, jer zivim od ljudi kao Gandalf. Pa mogu odmah reci da daleko od toga da ponuda odgovara cijeni, ali to je druga prica. Ovi sto organizuju ture i izlete su tek posebna prica.
    Ali da se vratimo na korijen svih problema u CG sto se tice turizma.
    Prevelika izgradjenost je najveca boljka CG turizma. Moze i svajcarac da vam dodje, ali ako mu date "apartman" koji je najcesce garsonjera ili jednosoban stan u stambenoj zgradi, sa potpuno opremljenom kuhinjom, sta mislite koliko ce taj gost da potrosi vanpansionski.
    Dokle god se budu gradile zgrade, pa narod izdavao stanove, imacemo ovakve goste.
    Da ne bude da lupetam, bio sam napolje, za moj pojam jos uvijek malo, ali gdje god sam uzeo privatan smjestaj u gradovima kao budva od kuhinje sam imao sudoperu, plocu sa aparatom za kafu i sokove i frizider. Mozes da doruckujes sendvic neki, ali nema spremanja hrane. Izadji napolje pa kupi nesto, makar te drzave "burek" koji pominjete
    E ovo je jako lepo receno !
    - slazem se ponuda nula a cene ko na Azurnoj obali …
    - ovi sto organizuju ture i izlete , neko pomenu Nevidio … naplacuje se 100 eura , a ne daju lokalnoj opstini ni evro od toga kamoli da plate porez …
    - jedino resenje za preveliku izgradenost je buldozer ali taj film u CG necemo skoro gledat ….

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Bar jedno 100 puta je rečeno, da se ne misli na lux i elitni turizam u smislu milionera... Već da postanemo destinacija za goste srednje platežne moći sa Zapada, naravno sa dodatkom ekskluzivnih lokacija i vašara... Znači turista koji će platiti smještaj, platiti transfer, otići bar na jednu turu u toku boravka u CG, jesti jedan ili dva obroka van smještaja i sl... Što je ogromna razlika u odnosu na turistu koji plati samo smještaj, a sve ostalo donese sa sobom...
    Vasara ????
    Imao sam prilike da vidim svojim ocima , turista Englez iz dela Londona blizu mene , dosao biciklom sa Sedla u Poscenje , prati ga veliki sarplaninac , umiljat , pusten da se sam snalazi , Englez mi daje pare da kupim neku hranu za kera ….
    Citaj – citava Crna Gora mora da bude destinacija , a ne samo smestaj

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Citao sam negde da u Bijelom polju ili Pljevlima ubijaju kerove lutalice puskom , onako na sred ulice ....

da , i to je moja Crna Gora , turisticka destinacija ....

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Simo vidis ti ne mrzis muslimane ali ne bi volio da ides u muslimanske zemlje, tako ja ne mrzim srpske paradajz turiste ali bih volio da oni ne dolaze ovamo.
    Ti mislis da postoji destinacija boljih ja mislim da su Srbi najgori gosti. Ne znam sta je problem. Postovali smo slike, davali primjere. Paradajz turizam je kancer, treba ga odstraniti. Ove godine je to pocelo.

Nemam kad da se ponavljam po 20 puta. Sto se tice zona to se lagano regulise cijenama. Zapapris cijenu i to uredis kako treba, nema prasica na raznju, nema leskovacke pljeskavice i banjaluckog cevapa i sve rijeseno a tako ce i biti kroz deceniju ili nesto tako

Samo cu jos jednom dodati sliku sto je avet postovao. Cigani su gospoda spram ovoga

Sent from my Lenovo P70-A using Cafe Del Montenegro mobile app
    Last edited by Gandalf_White; 11-08-16 at 17:49.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mrzi me da toliko kucam , nemam toliko vremena , ali

Zabljak je tek prica za sebe

Toliko vise se iskreno divim Gandalfu , on zna sta hoce i tera , verujem uspesno svoju pricu

Ne zeli Srbe , da ne kazem da jih mrzi , to je njegova stvar . Jes da svi to vec znamo a on ponavlja li ponavlja ... ali , covek u to veruje , ko sam ja da mu branim

Prvi put su me doneli u Crnu Goru , nisam napunio ni godinu dana , davno pre nego sto se je nas Gandalf rodio . Dolazio sam redovno , ali nikad do pre nekoliko godina nisam bio na Zabljaku

Znacete vi bolje , bilo je to zadnje leto starog puta Savnik - Zabljak . Koji je to put bio ....

Obisao sam sveta , malo , pa necu da kazem da je Durmitor najljepsi na svet i sire , ali iskreno sam se odusevio

Toliko sam bio odusevljen krajem da od tad gledam i pratim cene nekretnina u okolini , za stare dane , da uzivam

Namerno kazem okolini jer sam Zabljak je toliko ruzan gradic da ja nemam reci

Lepota na sve strane , a ono mali milion zelenih i crvenih limenih krovova ....

Meni ce Durmitor zauvek biti lep , ali od Zabljaka da se napravi propisna turisticka destinacija treba godinama radit

Dok se Zabljak posmatra kao prenociste u pauzama planinarenja , splavarenja itd , onda je OK ,

ali Zabljak je rupa , ne lazem , rupetina u predivnoj prirodi , pod predivnom planinom , u blizini jednog od najlepsih kanjona na svetu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Simo vidis ti ne mrzis muslimane ali ne bi volio da ides u muslimanske zemlje, tako ja ne mrzim srpske paradajz turiste ali bih volio da oni ne dolaze ovamo.
    Ti mislis da postoji destinacija boljih ja mislim da su Srbi najgori gosti. Ne znam sta je problem. Postovali smo slike, davali primjere. Paradajz turizam je kancer, treba ga odstraniti. Ove godine je to pocelo.

Nemam kad da se ponavljam po 20 puta. Sto se tice zona to se lagano regulise cijenama. Zapapris cijenu i to uredis kako treba, nema prasica na raznju, nema leskovacke pljeskavice i banjaluckog cevapa i sve rijeseno a tako ce i biti kroz deceniju ili nesto tako
    Sta sam hteo da kazem da Tunis , Egipat itd NISU primer na koje treba da se CG ogleda

Sem ako bacis na deo obale atomsku bombu pa pocnes sve na novo

Slozit ces se da su npr. u Egiptu turisticki kompleksi odvojeni zbog BEZBEDNOSTI turista a ne glibavih lokalaca

To regulisanje cenama i slicno ...
    ne slazem se , lepo je kolega rekao pre neku stranu primer Spanije i lezaljka kod njih

a i kolega koji je prvi postirao gornju sliku , vidim da ima pored nika USA , ziveo sam na Floridi nekoliko godina , pitaj ga dali imaju na plazama u americi barbecue area ?

dobro nemaju prasetine , ali svakome svoje

Nema sanse da , ako to neko zeli , nemoze doci na plazu , ovim ljudima niko nije zabranio da tu postave lezaljke

Mozda to ima u Egiptu , Maroku , Tunisu itd gde automatskim puskama cuvaju turiste , ali nema sanse da to postignes u Evropi

A Crna Gora je Evropa , zar ne

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gandalfe , paradajz turizam ce sam da zamre , nista ne brini

Nastao je u SFRJ , radnicki turizam i tako tome , kada umre moja generacija i to ce da se zaboravi

Nadam se necu jos uskoro ....

Uredis smestaj po CG , da svi placaju porez i da ne mogu da izdaju lezaj u bescenje

ko sto je neko vec pomenuo , kuvalo za caj i kafu i to je to , hladnjak malen , najmanji sto ima

ukratko , mora prvo da se sredi destinacija i tamosnji ugostitelji , pa ce da se menjaju i gosti

A to ce ici malo teze , zar ne ?

Ko ce kome u CG nesto da zabrani ....:courage:

Mada , u sustini se slazem sa tobom , samo sa malo manje netrpeljivosti i malo manjim prohtevima po pitanju potrosnje gosta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Što je ovo? Jel ovo neka kontra agentura? Gandalfe ošini.
    Dobro vece draga publiko, ja samo necu trositi reci na ove flamingose.

Thanks Thanks Given 
    4,918
    Thanks Thanks Received 
    8,824
    Thanked in
    4,258 Posts

Ovo ti je ko bob na religiji

Sent from my D5803 using Cafe Del Montenegro mobile app
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    6,086
    Thanks Thanks Received 
    6,623
    Thanked in
    3,165 Posts

Jedna svjeza.

Ni smece za sobom da ponesu. Najslabiji potrosaci a najveci proizvodjaci smeca. Istina je da je svudje manjak kanti za smece. Ali kulturni turista ako vec nema mjesta u kantu za smece ili ne moze da je nadje, ponese smece sa sobom i ne ostavi na travi, plazi, trotoaru. Ili ko ga *ebe, JP Cistoca ce pokupit do ujutro. Samo bachi to tu.

Не бојим се вражјега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by avet View Post
    Jedna svjeza.

Ni smece za sobom da ponesu. Najslabiji potrosaci a najveci proizvodjaci smeca. Istina je da je svudje manjak kanti za smece. Ali kulturni turista ako vec nema mjesta u kantu za smece ili ne moze da je nadje, ponese smece sa sobom i ne ostavi na travi, plazi, trotoaru. Ili ko ga *ebe, JP Cistoca ce pokupit do ujutro. Samo bachi to tu.
    Podvlacim

Istina je da je svudje manjak kanti za smece

a Crnogorci su majstori u

Samo bachi to tu

mora da su ovi gosti videli to od lokalaca

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by simoera View Post

- Neznam sta ti imas protiv leskovackog rostilja ?
    Nisam Gandi, ali spreman sam za odgovoriti kao netko tko redovito krstari Balkanom.
    Smrdljivi leskovacki rostilj je brzohrnska lazna zamjena za autenticnu kuhinju raznoraznih "kulinarskih regija" Crne Gore. Ona brza hrana, buduci da je servirana sirom citavog Balkana, stvarno unistava kulinarsku posebnost svih krajeva.
    Daj mi razlog zasto bih ja, kao putnik koji svugdje trazi nove okuse, trebao ici u CG gdje se na svaki cosak servirju samo cevapi i pljeskavice - na CT, u BD, u KT, u NK, u UL i td ad nauseum?
    Zasro, recimo, janjetinu kuhanu u mlijeku nude samo par restorana na CT, dok svega ostalog ima svugdje i to u kvalitetu "za raju"?
    PS Stovise, svaki tzv ulicni "leskovacki rostolj" je potpuno nesigurna stvar sto se tice higijene.
    Last edited by A+A; 11-08-16 at 19:09.

Thanks Thanks Given 
    204
    Thanks Thanks Received 
    224
    Thanked in
    166 Posts

Ljubitelji filmske umjetnosti i stripa bi napomenuli da mljeveno meso jedu samo zombiji od svih gmižućih po ovoj dimenziji
    Samo oni koji se usude uvelike podbaciti, mogu uspjeti u velikoj mjeri.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

E ovo je jako lepo receno !
    - slazem se ponuda nula a cene ko na Azurnoj obali …
    - ovi sto organizuju ture i izlete , neko pomenu Nevidio … naplacuje se 100 eura , a ne daju lokalnoj opstini ni evro od toga kamoli da plate porez …
    - jedino resenje za preveliku izgradenost je buldozer ali taj film u CG necemo skoro gledat ….
    Od tih 100 € za Nevidio ide I drzavi dio i to fin, kolko ja znam.

Dalje, ovo za cijene kod nas je pretjerivanje. Vanpansion kod nas je jeftiniji nego u Grckoj, koju Srbi cesto pominju kao primjer. Samo da ne poredimo Paraliju sa Budvom nego sa Sutomorem.

Lijek za paradajz turiste je obavezna I kontrolisana standardizacija I registracija smjestaja. Kad onaj sto izdaje na 30m2 8 kreveta bude mogao da izdaje jedan apartman sa kupatilom I sa max 4 kreveta onda ce I cijene ici gore I bice preskupo za te turiste koje zelimo da izbjegnemo.

Ko ne moze da ispuni s
    odredjeni standard ne smije da izdaje smjestaj zbog prijetnji visokim kaznama I to je to.

Sent from my EVA-L09 using Cafe Del Montenegro mobile app

Thanks Thanks Given 
    2,005
    Thanks Thanks Received 
    6,218
    Thanked in
    2,893 Posts

Traznja formira ponudu, no jednim djelom i ponuda uslovljava traznju. Znate li gdje je na setalistu u Budvi ,,Trokadero''? Sjecam se prvog lokala na toj lokaciji ,,MTV'', velika kutija u obliku loga te muzicke televizije iz koje na oprugu iskace televizor (tada nije bilo ovih tankih televizora) gdje se ,,vrte'' najnoviji spotovi pomenute televizijske stanice. Nista nije bilo pretrpano, a bilo je raznih gostiju. Da, bilo je i jedno jedno mjesto nemjenjeno za ,,seljobere'', a to je bio ,,Sajam''. Sprema se ludilo, komsije nas ,,napadaju u hordama uz pomoc povampirenog...'', ljeto, svakog dana direktan prenos sa ,,Sajma'' na drzavnoj televeziji, a program je vodio rehmetli Minimaks, jos natovarene i ,,nicim izazvane sankcije'' i taj ,,kancer Sajma'' (kako smo to nekada u drustvu zvali) se prosirio na ostatak Budve. Pritom ne mislim na turbo folk samo kao muziku vec na sve, pocev od uredjenja prostora, preko kulture, ponude, ... pa i muzike. Da ne bi pogresno shvatili, moze neko da donese neko seme, ali ako tlo nije pogodno nema nista od toga. To je bilo prije 27 godina, sto ce reci da imamo sada izgradjene ljudi koji za drugacije, jednostavno, neznaju. Metastaza.

Sent from my Motorola 8400

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Nisam Gandi, ali spreman sam za odgovoriti kao netko tko redovito krstari Balkanom.
    Smrdljivi leskovacki rostilj je brzohrnska lazna zamjena za autenticnu kuhinju raznoraznih "kulinarskih regija" Crne Gore. Ona brza hrana, buduci da je servirana sirom citavog Balkana, stvarno unistava kulinarsku posebnost svih krajeva.
    Daj mi razlog zasto bih ja, kao putnik koji svugdje trazi nove okuse, trebao ici u CG gdje se na svaki cosak servirju samo cevapi i pljeskavice - na CT, u BD, u KT, u NK, u UL i td ad nauseum?
    Zasro, recimo, janjetinu kuhanu u mlijeku nude samo par restorana na CT, dok svega ostalog ima svugdje i to u kvalitetu "za raju"?
    PS Stovise, svaki tzv ulicni "leskovacki rostolj" je potpuno nesigurna stvar sto se tice higijene.

Ni ja nisam ljubitelj leskovackog rostilja , a pecenje nisam nikad voleo

ali ko sam ja da nekome to zabranim ?

Ljudi , gosti biraju ono sto vole , njihove su pare

a dali nema bolje ponude ili je u pitanju cena , neznam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Traznja formira ponudu, no jednim djelom i ponuda uslovljava traznju.

Lepo , kratko , objasnjeno ....

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Meni nesto nije jasno oko naplate boravisne takse..
    Sto jednostavno na granici ne naplate to?
    Koliko si bio dana sreco 10? Daj 10e i aj kuci

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by kupus View Post
    Kao prvo, boravisna taksa ide u proracun opcina. Kao drugo, trebas imati posebni salter na svakom granicnom prijelazu. Kao trece, zamisli guzvu koja bi se stvorila na granicnim prijelazima, jer blagajnicima trebat ce dosta vremena za odluciti na racun koje opcine trebaju staviti taksu.
    - Dje ste boravili?
    - Kod Dragana i Rajke.
    - Dobro, ali u kojem naselju?
    - Eto ... u Skakogore
    - Je li u Sutomore?
    - Mozda ... aj dount spik crnogorski.
    :lolblue:
    Last edited by A+A; 12-08-16 at 08:45.

Thanks Thanks Given 
    195
    Thanks Thanks Received 
    460
    Thanked in
    242 Posts

Ada to se moze rjesit vala..
    Da nije bolje ovako onda je niko ne placa

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Dobar dio stranaca sami traze da se prijave jer dobiju brosuru na granici ili procitaju na netu da je obavezno. Na booking.com se boravisna taksa dodaje na cijenu.

Konkretno ima par problema sto se turisticke takse tice.

Prvi:

Sjeverni susjedi i ljudi koji im izdaju smjestaj nikako da pojme da ovo vise nije zajednicka drzava i da nisu lokalni gosti vec stranci pa samim tim moraju da plate. Jer 5oroclana familija iz srbije 0.80x dnevno = 4eur x 7 = 28, oni toliko ne potrose za cijeli boravak u CG.

Drugi:

Izdavaoci smjestaja ne uplacuju boravisnu taksu jer su opstine kiksale u kontrolama.

Treci:

Ako gost nije infromisan pravilno a izdavaoci smjestaja ne moze da mu objasni sta on to placa dolazi do problema i gost mu ostavi los komentar.

Medjutim ovo je druga godina od kako je uvedena El. Registracija gosta, odje dje sam ja vec je napisano par desetina kazni od 150-500eur i za koju godinu sve ce biti mnogo bolje

Thanks Thanks Given 
    2,005
    Thanks Thanks Received 
    6,218
    Thanked in
    2,893 Posts

Po starom zakonu (a mislim da je tako i po postojecem) boravak do 48 sati se ne prijavljuje, a na granici ih ima dosta u toj kategoriji (tranzit npr.)
    Naplata na granici, to ipak spada u kategoriju ,,otezan protok ljudi'' te bas i nije primjenjivo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gandalfe , ne potrose 28 eura ? Molim ye , budimo realni

ajde mi navedi jednu zemlju gde ima te boravisne takse i kontrole na granici ? Sem srbije ....

ja odem u cg kod rodbine , ne na more , i treba da platim ?

nije mi tesko da platim , no treba da se lamatam po opstini , i to je civilizovana drzava ....

to je uvedeno da bi svi platili porez , a gosti i putnici imaju samo glavobolju nista drugo ....

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Ne treba da se lomatas po opstini vec podjes u TO tog mjesta prijavis boravak i platis taksu. Svaka ali Svaka zemlja ima boravisnu taksu cak i srbija. Nedje se to zove city tax recimo u Rimu je to 3.5eur po danu, U Amsterdamu 5% od ukupne cijene, nedje se zove tourist tax., nedje council tax u hrvatskoj boravisna pristojba.

I da kao stranac ako nemas privremeni boravak moras da platis i ne placas TURISTICKU vec BORAVISNU TAKSU !
    Ja sam za svoju suprugu placao sve dok nije dobila licnu kartu za strance.

Imas lica koja su oslobodjena placanja boravisne takse pa su to u srbiji :

Podsećamo - boravišnu taksu ne plaćaju:

• deca - do sedam godina starosti;
    • lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;
    • osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;
    • učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;
    • strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;
    • lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Po starom zakonu (a mislim da je tako i po postojecem) boravak do 48 sati se ne prijavljuje, a na granici ih ima dosta u toj kategoriji (tranzit npr.)
    Naplata na granici, to ipak spada u kategoriju ,,otezan protok ljudi'' te bas i nije primjenjivo.

Nema to vise.. Svi moraju da se prijave u roku od 24h ulaska u zemlju. U principu ako nocis u zemlji moras imati prijavljen boravak...

Sa ovom elektronskom prijavom i stalnim kontrolama MUP-a ove godine pocelo je nesto da se radi, pa cemo vidjeti sta cemo i kako.
    Last edited by Gandalf_White; 12-08-16 at 12:48.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

ja odem u cg kod rodbine , ne na more , i treba da platim ? .. ....
    Ako imas strano drzavljanstvo onda tvoja rodbina mora u policiju da prijavi tvoj boravak i ne plaćas nista. Naplata boravišne takse se odnosi samo na one turiste koji koriste usluge smještaja i za tu uslugu plaćaju. Posto su nasi eksperti da muvaju i ne prijavljaju ako tvoj rodjak ima hotel pa ti tamo kao rodjak spavas onda moras platiti jer da nije tako oni koji iznajmljuju imali bi rodjaka ihaaaaaaaa.
    U prevodu plati drzavi pa neka te rodjak casti dzaba smjestajem

Page 305 of 719 FirstFirst ... 205255295301302303304305306307308309315355405 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)