Originally Posted by
NHM
Ovo boldovano me podsjeća na film Podzemlje, kad je Srđa Todorović, čni mi se da je on, prvi put vidio bananu. Jbg, rođen u podzemlju, u njegovom svijetu banane nisu postojale i prvi put probao da je jede sa korom. Morao da gleda majmuna kako je guli. To da okoreli dpsovci od osnivanja, sa sve strikom petostrukim šampionom ministarstava i dvostrukim vicešampionom vlade u svom uglu, nikad nisu ništa uzeli od partije, to mačku o rep. U stvari možda je to i tačno, ni ostali dpsovci nisu uzimali od partije, nego od države i od drugih ljudi. Vidiš, onda si možda i u pravu. Kako god, u najboljem slučaju si čovjek koji je prvi put vidio bananu, u najgorem si sasvim standardan dpsovac.
E sad, siguran sam da ti svojim roditeljima potpuno vjeruješ, naravno da ne mislim da ćeš njih u isti koš s tavljat sa hiljadama partijskih kolega koji su ovakvi ili onakvi. Ipak si ti njihov sin, to je sasvim normalno.
Što se tiče iskrenosti u stavovima, nisam siguran koliko je otvoreno podržavanje lopova bolje od prikrivenih, ali ajd, neka bude tako kako ti kažeš. Samo je malo je upitna ta iskrenost i tvrdnje o dobroti i kapacitetu dps-a jer se nešto ne sjećam da si ijednom osudio Maroviće, recimo. Nijednom ne reče kakav je onaj Marović lopov, pa makar kako bi stao u odbranu voljenog dps-a jer čovjek osramotio tvoju voljenu partiju. Ali okle, standardna generička priča dps junoša jeste da su krivi samo neki pojedinci i pojedinci treba da odgovaraju, ali oni nemaju veze sa dps-om. Valjda moraš tako, ni Milo ga nije osudio, poželio mu je sreću na suđenju, a ni njega ni nikog od ostalih osuđenih partijskih kolega i državnih i opšitnskih funkcionera nije izbacio iz partije, nego ih je pustio da sami podnesu ostavke. Ah da, reče Marović da nije dps kriv... Usput, i Miloš za svoje roditelje misli da su sve svojim radom i trudom stekli, nije imao dps nikakve veze sa tim.
Samo jednom da si Sveta nazvao lopovom, pa da povjeruje čovjek makar u deklarativno poštenje dpsovaca. Mada, kao što sam reče, mali grad i svi se znaju, a nema potrebe da neko prenese da lucke govorio da je Sveto lopov.
Bookmarks