Dobra je ova statistika,nema što.
Nego...Baš skoro kruži internetom članak mlade majke Podgoričanke koja je sa 21 godinu rodila djevojčice blizanke sa Daunovim sindromom.Nije ona usamljen slučaj,nažalost, ali eto nešto skorašnje pa ajde da citiram:
"Čak 16 puta sam bila u Igalu, po 21 dan u stacionaru za rehabilitaciju, 13 puta u Kotoru, po 15 dana u Novom Sadu kada je doktor Irmi radio drugu operaciju. Bila sam u Lipovačkim šumama u Beogradu, i prošle godine 15 puta na terapiji na kožnom odeljenju kod doktora Nikolića i doktorke Gajić gde je Irma 12 meseci primala pulsnu terapiju.
I sve sam to sama prolazila"
Ne znam zašto ne bi smo malo govorili i o tome koliko su žene hrabre,izdržljive,jake..jednom riječju VELIKE.Onda kad se kukavice lome,gube i nestaju.
Ne moram ni da kažem da nije sve plus,minus,puta,podijeljeno.(Pa hajde da se uzmemo i izrodimo dosta djecA zdravih rumenih da ne čekamo kasno 'e će nam se bolesna rodit'- gugl nam je to reka').Ako imaš sreće (a imamo je više vjeruj mi no pameti) pa se oženiš/udaš kako se to kaže u selo "na vrijeme" to ti ne garantuje da tvoja djeca ne mogu da obole od nečega,čak i kad se rode sasvim zdrava,i čak i kad nema apsolutno izgleda da se vuku kakvi geni što naslućuju na kakvu bolest.Znam da je ovo mjesto za diskusiju o svemu,ali...i to što si ti ostvaren u svakom pogledu ne daje ti za pravo da kao osoba muškog pola ružiš onaj ženski svijet koji još uvjek nije ostvaren(kad su brak i porodica u pitanju).A znaš zašto?Zato što se ne kaže uzalud da u tudje cipele moraš da navučeš svoja stopala i u njih malo hodaš da bi mogao da znaš nešto.Tvoj realistički pogled na stvari nije uvjek pun pogodak i sa nekim riječima treba ipak biti malo pažljiv.Ne znam sad znaju li ti drugarice da ih ogovaraš po forumu

ali,nije moguće da si u njima valjda samo vidio tu težnju za udajom(ne trdim da toga nema),jer mi se nekako čini i da si makar u jednoj mogao da vidiš da je
inteligentna,lijepa,pažljiva,dobra...ujedno ima kvalitet,ali eto ima tu "nesreću" da čeka neko svoje vrijeme koje će biti više neki Božiji plan i čovjeka koji će to kod nje znati da prepozna,a ne uticaj šuplje sredine koja zna da prepozna ono što ne bi trebalo.Ta ista šuplja sredina je,baš u ovom slučaju majke i ćerki od Daunovog sindroma,savjetovala da se djeca zbrinu u dom.Neki mi je osjećaj da bi se izgovorili sa "samo smo realni",pa mi se nekako želudac spusti i podigne-bih dobro povratila a ne mogu(najgori osjećaj).Tako da,nemoj i ti da budeš "realan",već uključi i po neki osjećaj tj imaj malo više dubine kad nešto već procjenjuješ i guglaš.
Kad sam pomenula matematiku i sreću,namjerno sam izostavila jednu prirodnu zdravu kvalitetnu skladnost izmedju dvoje koji se razumiju i vole,što bi mogao da bude razlog stupanja u zajednicu,ali i produžetak vrste.I odgajanja iste čak i ako nisu sasvim zdrava.
O tome ođe ništa nisam pročitala.
Bookmarks