View Poll Results: Da li želiite da imate djecu?

Voters
143. You may not vote on this poll
  • Da, sa zadovoljstvom!

80 55.94%
  • Ne, ne želim, moja sloboda nema cijenu!

7 4.90%
  • Da, ali samo ako se steknu uslovi!

25 17.48%
  • Nijesam razmišljao o tome, ali možda jednog dana...

1 0.70%
  • Ne zasad... ali ko zna, možda promijenim mišljenje....

13 9.09%
  • Ne pada mi na pamet, djeca su dosadna!

4 2.80%
  • Želim jer se to očekuje od mene!

1 0.70%
  • Ne razmišljam o tome uopšte!

2 1.40%
  • Bih i želim, ali kako?! Kriza, muka...

5 3.50%
  • Nijedna opcija mi ne odgovara....

14 9.79%
Multiple Choice Poll.
Page 14 of 63 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast
Results 326 to 350 of 1552

Thread: Roditeljstvo, da ili ne?

Thanks Thanks Given 
    173
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Objašnjavat nekom ko ne želi đecu, svrhu roditeljstva je zaludnja rabota, ako već postoje osobe koje same to ne mogu shvate.

Svi "razlozi" zašto ih nemati, su tako minorni i beznačajni u poređenju sa samo jednim zagrljajem svoga đeteta, a ne čitavog života provedenog sa njim.
    "LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher

Thanks Thanks Given 
    12,557
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

kad smo kod "nagovaranja" nekog ko ne želi djecu da promijeni mišljenje moram samo reći jednu stvar...postoji milion razloga zašto neko ne želi dijete. Daleko od toga da to treba satanizovati niti da sad mi koji želimo i imamo dijete sebe postavljamo u poziciju misionara koji treba da preobrate "grešne", ali ako gledamo sa psihološkog aspekta, to su često nerealni strahovi izazvani određenim lošim iskustvom i mislim da nema ništa loše u tome sa takvom osobom razgovarati i objasniti da njena negativna percepcija roditeljstva prosto ne mora da znači ništa!
    Uostaom, zbilja je mnogo onih koji su zarad nekog straha izbjegavali da postanu roditelji, pa su sad ponosni i srećni kako sami tvrde, život im je dobio neku drugu dimenziju....pa što da ne kažu svoje iskustvo?
    Tako da ove postove koji su izvjesni podsticaj radjanju i roditeljstvu, nemojte da tumačite kao naš "napad" na vas koji to ne želite. Lično nemam ništa protiv da svako ima svoj izbor kakav god on bio, ali kao što svi imamo pravo da iskritikujemo roditelja koji ostavi dijete, napusti ga, nanese mu neku povredu, tako imamo pravo da kažemo svoje mišljenje o stavu da su djeca problem koji nam negativno utiče na život, uzivanje, slobodu...ako kažem da to ne razumijem, ne utičem ni na koga, ta osoba će i dalje misliti što misli i uraditi što želi...isto kao što ta osoba može da misli i da kaže da joj je čudno i smiješno što ja smatram da je moj život obogaćen otkako imam djecu i smatram da je život mnogo siromašniji bez njih

Onome ko se samo plaši, ko bi i ne bi, možda moje ili iskustvo nekog od nas koji podstičemo roditeljstvo prevagne i možda mu pomogne u odluci...ovakvoj ili onakvoj...tako da ne budite na kraj srca i korektno pisanje ne smatrajte hejtom i napadom
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    12,557
    Thanks Thanks Received 
    2,362
    Thanked in
    1,206 Posts

Quote Originally Posted by Petronas View Post
    Objašnjavat nekom ko ne želi đecu, svrhu roditeljstva je zaludnja rabota, ako već postoje osobe koje same to ne mogu shvate.

Svi "razlozi" zašto ih nemati, su tako minorni i beznačajni u poređenju sa samo jednim zagrljajem svoga đeteta, a ne čitavog života provedenog sa njim.
    Slažeš li se da je razlog "ne želim dijete samo zato što se plašim da ga ne izgubim u saobraćajnoj nesreći ili zbog neke bolesti" previše trivijalan i krije nešto sasvim drugo nego puko neželjenje radjanja potomstva? Slažeš li se da takva osoba može biti sasvim dobar roditelj?
    Moja prijateljica je odbijala da bude roditelj jer je prezirala trudnoću...?! Sve ostalo je ok ali devet mjeseci trudnoće je za nju bila golgota....da li je to dovoljno dobar razlog da danas ne uziva u svojoj predivnoj ćerki? Naravno da nije i danas se smije sebi, ali nekad se ozbiljno bila zarekla da neće dijete...
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ao brate kako ovi sa djecom smaraju sa zagrljajima, benkicama, i ostalim rabotama. Aman, brate, pa da ću imati devet Jugovića, kad ih neko ne želi, ne želi ih? Kad imaš dijete, ti svoj život više nemaš. I počevši od svojih roditelja pa završivši na 1000tom paru koji sam vidio i poznajem, kod svih je isto, trka između posla, đece, kućnih poslova i hvatanje sna. Naravno, ženama je mnogo teže nego muškarcima. I vama ljubav prema djeci kompezuje te muke i nemanje vremena za sebe i svoj život i zadovoljstvo. E ja tu ljubav nemam i nisam spreman da mi se život završi u kasnim 20tim.

I što je najjače, likovi misle da će se neko raznježiti na pominjanje zagrljaja njegovog đeteta, pa promijeniti mišljenje. NOT. Tvoje dijete, tvoja rabota.

Thanks Thanks Given 
    5,118
    Thanks Thanks Received 
    9,231
    Thanked in
    4,468 Posts

ova diskusija je gora od bilo koje na religiji hahahhhhaahha
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by γνῶθι σεαυτόν View Post
    Ao brate kako ovi sa djecom smaraju sa zagrljajima, benkicama, i ostalim rabotama. Aman, brate, pa da ću imati devet Jugovića, kad ih neko ne želi, ne želi ih? Kad imaš dijete, ti svoj život više nemaš. I počevši od svojih roditelja pa završivši na 1000tom paru koji sam vidio i poznajem, kod svih je isto, trka između posla, đece, kućnih poslova i hvatanje sna. Naravno, ženama je mnogo teže nego muškarcima. I vama ljubav prema djeci kompezuje te muke i nemanje vremena za sebe i svoj život i zadovoljstvo. E ja tu ljubav nemam i nisam spreman da mi se život završi u kasnim 20tim.

I što je najjače, likovi misle da će se neko raznježiti na pominjanje zagrljaja njegovog đeteta, pa promijeniti mišljenje. NOT. Tvoje dijete, tvoja rabota.
    Znaci nesto sto si dobio, a nisi trazio, a uzivas u njemu, ne zelis da preneses dalje?

Definicija sebicnosti. Empirijske. Ovo samo potvrdjuje moje nevjerovanje u teoriju sebicnih gena; gdje se inteligencija koristi kao puko orudje za nastavak vrste.
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Znaci nesto sto si dobio, a nisi trazio, a uzivas u njemu, ne zelis da preneses dalje?

Definicija sebicnosti. Empirijske. Ovo samo potvrdjuje moje nevjerovanje u teoriju sebicnih gena; gdje se inteligencija koristi kao puko orudje za nastavak vrste.
    Ne možeš nazivati nešto dobitkom što možda nisi ni želio, a sigurno nisi tražio. Teorija ti je trula.

P.S. Svi razvedeni roditelji da pitaju svoju djecu jesu li oni željeli da se rode kod takvih roditelja, koji su tropa kao supružnici i nesposobi očuvati brak. Razvod je sebičluk, što nisu ostali u braku zarad djece, ako ih stavljaju ispred sebe? Ili je to samo prazna priča? Msm aj malo za promjenu da pitamo djecu šta oni žele i jesu li zadovoljni? Kasapimo im onu rabotu zarad vjerskih ubjeđenja, bez njihovog prava na pobunu (oni se greote bune i krepaše od plača, ali ih to ne spasi). Ovo je samo jedan od primjera ljudske gluposti, i dovoljan razlog da mnogi nemaju djecu. Najcrnje je da se djeca imaju ali ništa ne pitaju sa svojim životom dok ne postanu odrasli.
    Last edited by γνῶθι σεαυτόν; 06-11-15 at 21:16.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Ne možeš nazivati nešto dobitkom što možda nisi ni želio, a sigurno nisi tražio. Teorija ti je trula.

P.S. Svi razvedeni roditelji da pitaju svoju djecu jesu li oni željeli da se rode kod takvih roditelja, koji su tropa kao supružnici i nesposobi očuvati brak. Msm aj malo za promjenu da pitamo djecu šta oni žele i jesu li zadovoljni? Kasapimo im onu rabotu zarad vjerskih ubjeđenja, bez njihovog prava na pobunu (oni se greote bune i krepaše od plača, ali ih to ne spasi). Ovo je samo jedan od primjera ljudske gluposti, i dovoljan razlog da mnogi nemaju djecu. Najcrnje je da se djeca imaju ali ništa ne pitaju sa svojim životom dok ne postanu odrasli.
    Teorija se potvrdjuje sve vise i vise

A najcrnje jeste sto se ne pitaju, eo ovaj moj, 5 godina ima, nocas se fata za kvaku; dje ces sine; ja na kowalskog tata, sto si me pravio kad mi branis sve? E zamisli gada

Edit

Kad nesto ne zelis, a i ne trazis, onda se to vrati, je li? A ti i dalje kuckas?

Dead man posting
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Teorija se potvrdjuje sve vise i vise

A najcrnje jeste sto se ne pitaju, eo ovaj moj, 5 godina ima, nocas se fata za kvaku; dje ces sine; ja na kowalskog tata, sto si me pravio kad mi branis sve? E zamisli gada

Edit

Kad nesto ne zelis, a i ne trazis, onda se to vrati, je li? A ti i dalje kuckas?

Dead man posting

Nek ti živi teorija kad si zbog nje tako sretan. Nego, niđe veze mi nema priča o žrtvovanju za djecu i da im se sve podređuje kad to ni blizu nije istina. Jer u većini familija se zarad zadovoljenja nagona švrlja naokolo, rizikujući da se porodica raspadne, što je vrlo loše za dijete, al heeej, ko o tome razmišlja kad se krv spušti niže, niko se djece ni ne sjeti...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Nek ti živi teorija kad si zbog nje tako sretan. Nego, niđe veze mi nema priča o žrtvovanju za djecu i da im se sve podređuje kad to ni blizu nije istina. Jer u većini familija se zarad zadovoljenja nagona švrlja naokolo, rizikujući da se porodica raspadne, što je vrlo loše za dijete, al heeej, ko o tome razmišlja kad se krv spušti niže, niko se djece ni ne sjeti...
    Ja....ne znam... Daj taj cookie i da se razilazimo
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja....ne znam... Daj taj cookie i da se razilazimo
    Žao mi je ako si se pronašao. Nije namjerno

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

No hard feelings.

A tebi hvala, e
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

Nije valjda do toga došlo?

Ja sam lijepo rekla na početku, to je stvar izbora i ovo je tema o kojoj je jako nezahvalno diskutovati.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by aLaPaCha View Post
    Nije valjda do toga došlo?

Ja sam lijepo rekla na početku, to je stvar izbora i ovo je tema o kojoj je jako nezahvalno diskutovati.
    Poenta je u ljubavi. Ljubav je suština zašto se čovjek osjeća tako dobro. Nekome je to ljubav prema djeci. Neko zato što je zeljan/a ljubavi partnera, totalno zanemari djecu, viđeno X puta. Neko ima ljubav prema poslu, karijeri, pogotovu muzičari, umjetnici, ljudi kojima je posao strast.

Znači, ponoviću, poenta života je da pronađeš ono što neizmjerno voliš i radiš to svakoga dana do kraja života. I osjećaćeš se ispunjeno i zadovoljno.

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

Naravno. I upravo...mnogima fali ljubavi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by aLaPaCha View Post
    Naravno. I upravo...mnogima fali ljubavi.
    Ja sam ubijeđen da je neizmjerna ljubav prema djeci u stvari proizvod ispraznog monotonog života. Nemaš kome ljubav da daš, muža/ženu davno prestao/la voljeti, život je kolotečina, ajmo voljet djecu da bih se osjetio ispunjen.

Djecu treba voljeti, ali aman jedan život imam, hoću da ga proživim, nisam prosta reprodukcija.

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

Malo sebično, ali dobro...vjerovatno si mlad.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nego... Zna li iko da li naš zakon dozvoljava da jedna osoba usvoji dijete (da nije bračni par)? Da li npr muškarac ili žena koja nije u braku može da usvoji dijete iz sirotišta? Da li to zakon dozvoljava?

Thanks Thanks Given 
    173
    Thanks Thanks Received 
    574
    Thanked in
    257 Posts

Ako ne mozes imat svoj zivot, pored toga sto imas dijete, onda postoji samo jedan zakljucak - nesposoban si.
    A za ovo ostalo sto napisao... uh... jedino ti mogu reci da mi te zao.
    Zivis u zabludi.

Послато са GT-I9300
    "LIFE IS ABOUT PASSIONS. THANK YOU FOR SHARING MINE." - Michael Schumacher

Thanks Thanks Given 
    319
    Thanks Thanks Received 
    2,199
    Thanked in
    796 Posts

Slazem se sa ovim momkom sa cudnim nikom γνῶθι σε​αυτόν ni ja se ne palim na djecje zagrljaje.Valjda je ok.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako ne mozes imat svoj zivot, pored toga sto imas dijete, onda postoji samo jedan zakljucak - nesposoban si.
    Heh pa ja nisam, nemam djecu a imam život. I to dobar. E sad parove koje sam gledao a ne vjerujem ni da si ti izuzetak, e vi ispadate nesposobni ako ne umijete organizovati vrijeme. A ne umijete. Većina za godinu toliko propane i ostari od stresova i napora da izgleda kao da je ostarao 10g. Nabače stomak, ne vode računa o izgledu, dobiju muške sise, brate haos.

A za ovo ostalo sto napisao... uh... jedino ti mogu reci da mi te zao.
    Nemoj me žaliti, jer nema razloga. Ja uvijek mogu doći u tvoju situaciju ako poželim al ti se nikad se ne možeš vratiti u moju. I ja ne moram da se ženim da bih imao redovan sex, što opet većina u braku nema.

Zivis u zabludi.
    Onda živjela zabluda :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Heh pa ja nisam, nemam djecu a imam život. I to dobar. E sad parove koje sam gledao a ne vjerujem ni da si ti izuzetak, e vi ispadate nesposobni ako ne umijete organizovati vrijeme. A ne umijete. Većina za godinu toliko propane i ostari od stresova i napora da izgleda kao da je ostarao 10g. Nabače stomak, ne vode računa o izgledu, dobiju muške sise, brate haos.

Nemoj me žaliti, jer nema razloga. Ja uvijek mogu doći u tvoju situaciju ako poželim al ti se nikad se ne možeš vratiti u moju. I ja ne moram da se ženim da bih imao redovan sex, što opet većina u braku nema.

Onda živjela zabluda :mrgreen:
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    1,454
    Thanks Thanks Received 
    5,786
    Thanked in
    2,719 Posts

To je to, Grk.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

:mrgreen:

:lolblue::lolblue::lolblue::lolblue::lolblue::lolb lue::lolblue::lolblue::lolblue::lolblue::lolblue:: lolblue:
    Last edited by γνῶθι σεαυτόν; 06-11-15 at 23:25.

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Zanimljivo je kako su ljudi naštelovani da misle kako će biti vječno mladi a njihovo okruženje uvijek isto.

Page 14 of 63 FirstFirst ... 410111213141516171824 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)