Napisa jedan komentator;
"Rasprodaja CG - navali narode jos malo pa nestalo" - jel istina ovo ljudi?
http://www.cdm.me/politika/rozaje-fr...itoriju-kosovu
hahaha rakunee Srbineee!!!bez zeza, mnogo mudrujes.. a i prica ovog misha forumskog je potpuno na mjestu. Kome da predas svu tu svetinju koje su zaduzbine uticajnih Srba proslog vremena? CPC, da ja znam, ima dozvolu za to cime se bavi SAMO od drzave Crne Gore. E sad, sto je nekima to dovoljno..
Btw, moze li neko da trazi da sve teritorije koje prije Berlinskog kongresa nisu bile nase sad se ponovo izopste i pripoje komsijama? Ovo je sve tako providna politika podjela, aaaaali.. nisam siguran da ce vlast dobro iztrgovati u ovoj prici. Mnogo je DPS-ovaca koji su u SPC i koji ce pojest sva goovna ovoga svijeta zarad DPS-a, ali SPC nece dati i zbog cega ce lagano da pljunu na svoju svetu partiju. Ne znaaam, nEsam skolovala..
- Baba, zašto za nas Zećane vele da govorimo: "Ovizi, onizi"?
- A kojizi to vele, sine??
Napisa jedan komentator;
"Rasprodaja CG - navali narode jos malo pa nestalo" - jel istina ovo ljudi?
http://www.cdm.me/politika/rozaje-fr...itoriju-kosovu
Interesuje me i dalje kakvu viziju imaju ovi sto podrzavaju drzavno otimanje manastira i crkava mitropoliji crnogorsko primorskoj i njihov prelazak u drzavno vlasnistvo . Sto se desava nakon toga, jel isceruje vlast monastvo i vjerujuci narod iz svih ovih crkava i manastira , zabranjuje bilo kakve liturgije i ostale sluzbe u njima - i stavlja 2 policajca ispred svakog , ili se isti daju Mirasu u vlasnistvo na koriscenje ? Kakav je drzavni DPS plan i program?
Nadam se da znas cirilicu...
КРАЉ НИКОЛА I ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ
Пред Савиндан, 1912.
ПЈЕСМА СВЕТОМ САВИ
- У свом двору на Рибници
подранио краљ Немања,
стар и брижан, а животом
рђавога одвек стања;
подранио, слуге зове;
зове слуге и дворјане
прије сунца да на ноге
као и он свак устане.
Двор је краљев у забуни,
у њ најљепшег нема члана,
који га је украсива'
неколико прије дана.
Краљ, краљица, Вук и Стефан
и дворјани сви устали;
прошлу ноћ су и дан прошли
у бригама исплакали.
Књаза Растка нигдје нема,
- ка' прогутан земљом да је -
гдје је поша', куд се дио,
досад нико не дознаје.
Није ли га прогутао
вал Мораче ил' Рибнице,
на чамчићу ловећ' рибу
испод града и Горице?!
Јесу ли га звјерад у лов
растргнула у планине,
када се је за срнама
гором пео уз висине?
Да л' је жртвом зликоваца
књаз лијепи гдје пануо?
Хвала Богу, гдје ће бити
млад краљевић издахнуо?!
Свак се пита, свако зебе,
на несрећу свако слути,
а краљевски пар и кућу
превелика жалост мути ...
Гдје је онај дивни момак,
ка' звијезда што јежђаше
Ћемовскијем на свом хату,
и ка' соко летијаше?
Гдје је онај зор младосни
с бујном својом околином;
куда зађе сјајни витез
из властеле са дружином?
Њемило је зам'јенило
пјесму, свирку, смијех, шале;
црне слутње на двор краљев
ненадно су ето пале ...
Свако тражи, распитује
гдје је Растко? - Растка није;
да л' га жива или мртва
ко год, можда, гдје год крије?
У његовим одајама
представља се на погледу
све на мјесту, ствари све су
и у добром све је реду,
књиге, стр'јела, мач и копље
и од'јело и штит ту је;
у подруму зорни хат му
копа ногом, подврискује ...
Многобројни слуге му се
с пажљивошћу распитују,
ал' не знају ништа рећи,
него горко јадикују ...
Један само од њих свију,
плакајући тужан рече
да је младог књаза Растка
застануо једно вече,
обливена са сузама,
пред иконом на кољена
у молитви страсној, врелој,
чак до земље превијена
и ријечи чуо ове:
"Опрости ми, родитељу,
за одлуку, са којом ћу
нанијет' ти тугу вељу,
и ти, мајко, слатка мајко,
и ви, браћо, обојица
опростите, а тјешите
милог оца сва тројица!
Родитељски дом остављам
и књажевска преимућства;
другом двору, другој кући
мене тајна вуку чувства!
Тамо нема бојних справа
од стријела и мачева;
тамо оклоп, срма, злато
са зидова не одс'јева ...
Тамо нема тамбурица,
ни свирала на дохвату;
пјеваније чут' там' нећу
ни глас моме добром хату ...
Тамо ми је омиљена
душе моје вјереница,
халак, пјесму и оружје
та не воли сиротица ...
Она хоће кротост срца,
мир и љубав и самштину
и молитву, изречену
у побожност и тишину.
Њој је име, свето име -
црква, рајско уточиште;
руку њену, свету руку
моја душа данас иште.
Света цркво, вјеро света,
у твоме ме прими крилу,
драгу Зету, краљевину,
ти заштити моју милу;
у то име приносим ти
на жртвеник младост моју;
цркво света, вјеро света
милост за род просим твоју!
О Атонска Горо света,
мог спасења Арарате,
нек' анђели кроке моје
к твојој страни сјутра прате!"
Кад Немања ово чуо
мутно му се бистри лице,
па ће рећи пред дворјанством
и краљевства поглавице:
"Није љепше Бог могао
наградити моје труде,
ни положај створити ми
завиднији међу људе;
сам сам парче све по парче
скупља' ове краљевине,
и подига' пред свијетом
њезин углед у висине ...
А Бог ме је обдарио
у мом дому са три сина;
јемство среће у њих наћ' ће
краљевства ми величина.
Два ће сабљом да га бране,
а у савез трећи с Богом
краљевство ми опасати
с добрим редом и са слогом.
Слава теби, Боже свети,
и ти, Растко, славан био
краљевство ми и сам себе
узвисио, прославио!"
Суза топла иза тога
краљевим се лицем ваља;
није суза жалосница,
коју око лије краља,
но је роса од блаженства,
што му борним лицем тече,
јер једнога светитеља
у својему дому стече...
* * *
Српска црква би плакала
да се Растко не појави;
српској књизи и просвјети
кам темељац он постави,
и завјешта у аманет
да се Срби слогом вежу,
да туђину рад' неслоге
и трвења не подлежу.
Ка' анђео из њедара
божанствених он излеће,
да му рука света сади
по ливади српској цв'јеће;
цв'јеће књиге, цв'јеће знања,
за које је уложио
своју младост, своју сјајност,
кад је цркви приступио.
У прегнућу младих срца
будућност је домовине;
младе снаге отачаство
умним радом сретним чине.
Своја лична удовољства
књаз је Растко пренебрега',
а цркви је и науци
себе дао, дао свега ...
Није лако младој души
сјајност двора оставити,
па се пустит' под сводове
од ћелија покмастити;
није лако, ал' је слатко
за народ се жртвовати,
и најдраже, најмилије
на олтару рода дати.
Дат' му душу, дат' му живот,
способности све му дати,
па ће мила домовина
као алем кам засјати,
а да нам је она љепша,
слобода је ресит' мора;
слободи је колијевка
Немањина Црна Гора.
Без слободе што су људи?
Чопор стоке на пасиште!
Груд Србаља од слободе
да удише - тамјан иште.
Здраво, мали слободани!
Здраво, синци земље ове!
Прирастајте да стечете
родном крају славе нове,
да дуг свети одужите
и аманет од прошлости,
да у гробу од радости
Немањине шену кости
и да харност укажете
наше књиге светој глави,
и захвални на вјекове
останете светом Сави!
Izbjegavam komunikaciju sa tobom jer si ono klasicni primjer bota.
Ali evo da te pitam, kako ti komentarises proglasenje za svece popa mace i popa siljka, ljudi za koje postoje dokazi da su klali?
Drugo, zar nije SPC tek 1922 priznata kao takva ili smatras da SPC kao sto rece postoji preko 1000 godina tj. smatras da je SPC starija i od velike sizme, ako znas sto je to uopste?
Srbovanje dinastije Petrovic iz Njegosa je opcepoznata stvar jos iz doba dolaska Sime Sarajlije. Tragicni zavrsetak tog srbovanja je takodjer opcepoznata stvar.
PS Zamolio bih te da ne citiras toliko velike ritmovane agitpropovske tekstove sumnjive poeticke kakvoce, nego jednostavno stavis link.
Nadam se da znas staviti link ...
Znaci Sima Sarajlija dosao i posrbio Petrovice oni nisu znali ko su i sta su?
Kakva patetika. Drugari morate da priznate da zvanicna svjetska istorija, vase iluzije i propale teorije razbija u paramparcad . Naravno sve argumentima . Mozes ti vjerovati sto ti je god volja, ali istorija je nauka koja pociva na cinjenicama a ne zeljama , tripovima i iluzijama pojedinaca.
Prva srpska episkopija/eparhija je formirana od strane Grka u nekadasnjem gradu Rasu , 870 godine . Zatim nakon pokoravanja prvog bugarskog carstva, Vizantijci tj Grci odlucuju da srpska episkopija potpadne pod vlast Ohridske arhiepiskopije.
I da srpska crkva je starija i od velike sizme tako tvrdi zvanicna svjetska istorija. Opet wikipedija
The first Serbian bishopric was founded at the political center at Ras, near modern Novi Pazar on the Ibar river.[17] The initial affiliation is uncertain; it may have been under the subordination of either Split or Durazzo, both then Byzantine.[17] The early church of Saint Apostles Peter and Paul at Ras can be dated to the 9th–10th century, with the rotunda plan characteristic of first court chapels.[20] The bishopric was established shortly after 871, during the rule of Mutimir, and was part of the general plan of establishing bishoprics in the Slav lands of the empire, confirmed by the Council of Constantinople in 879–880.[20][21] The Eparchy of Braničevo was founded in 878 (as a continuation of Viminacium and Horreum Margi). The seal of Strojimir (died between 880 and 896), the brother of Mutimir, was bought by the Serbian state in an auction in Germany. The seal has a Patriarchal cross in the center and Greek inscriptions that say: "God, help Strojimir (CTPOHMIP)".[22][23]
Srpska pravoslavna crkva kao nezavisna crkva, postoji od 1219 godine kada joj je priznata autokefalnost i postojanje od strane tadasnje vaseljenske patrijarsije sa sjedistem u Konstantinopolju tj patrijarha Manuela Prvog iz Konstantinopolja a prvi srpski patrijarh bio je Sveti Sava.
To znaci da srpska crkva sa svojim klerom postoji nekih 1000 godina vise nego sto ti navodis. Srpska Pravoslavna Crkva je ukinuta od strane turaka 1766 godine jer je svestenstvo SPC imalo vodecu ulogu u borbi srpskog naroda za oslobodjenje od Turaka, a obnovljena nakon oslobodjenja i ujedinjenja 1922 godine ujedinjenjem svih srpskih mitropolija.
Last edited by Forumski Mis; 08-09-15 at 09:56.
Daj bre stavi onu boldiranu recenicu u potpis te citaj je svaki put kad budes pozelio napisati jos koju budalastinu na ovom forumu.
Ono sto si napisao odnosi se iskljucivo na povijesnu znanost, dok ono sto se zove "srpska istorija" je uglavnom paranoicna mitomanija koja nema nikakve blage veze sa znanoscu.
PS Zaboravismo spomenutu jos kompliciraniju vrstu tog mentalnog poremecaja zvanu "srpska istorija u interpretaciji Srba iz Crne Gore". To ti je stvarno slucaj za lijecnike iliti ... za Vukajliju.
PPS Poznajem dosta Srba iz CG koji su svi posteni ljudi, ali izgleda internet se pretvorio u utociste za one oboljele od manijakalno-depresivnog sindroma naime od njegove "kosovomitske" verzije![]()
Last edited by A+A; 08-09-15 at 10:06.
wikipedija je digitalna biblioteka svjetskog znanja, najveca svjetska enciklopedija . Njenu relevantnost osporavaju iskljucivo oni kojima se ne svidja zvanicna svjetska istorija
Njemacki magazin Stern je 2007 objavio rezultate istrazivanja relevantnosti izmedju njemacke Wikipedije i online verzije Brokhaus Enciklopedije i po istrazivanju , Wikipedija je ispala relevantnija od Brokhausa. Sustina relevantnosti wikipedije lezi u tome sto je to online enciklopedija u cijem stvaranju i pisanju clanaka ucestvuje najveci broj pojedinaca.
In December 2007, German magazine Stern published the results of a comparison between the German Wikipedia and the online version of the 15-volume edition of Brockhaus Enzyklopädie. The test was commissioned to a research institute (Cologne-based WIND GmbH), whose analysts assessed 50 articles from each encyclopedia (covering politics, business, sports, science, culture, entertainment, geography, medicine, history and religion) on four criteria (accuracy, completeness, timeliness and clarity), and judged Wikipedia articles to be more accurate on the average (1.6 on a scale from 1 to 6, versus 2.3 for Brockhaus with 1 as the best and 6 as the worst). Wikipedia's coverage was also found to be more complete and up to date; however, Brockhaus was judged to be more clearly written, while several Wikipedia articles were criticized as being too complicated for non-experts, and many as too lengthy.[41][42][43]
Kukala nam majka.
Evo saznasmo da je SPC starija od pravoslavlja.
Svaka cast braco Srbi. To se zove istorija.
Moze li mozda biti da je SPC starija i od doseljavanja juznih slovena na balkan ili mozda cak i starija od hriscanstva ili se tu povlaci crta?
Isus, Krs' pa SPC.
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Nije to srpska istorija , vec svjetska istorija . Vi gospodine koji negirate tu zvanicnu svjetsku istoriju zivite u lazi i iluzijama i to je vas problem i ja vam tu ne mogu drugacije pomoci osim vas suociti sa istinom tj onim sto kaze zvanicna svjetska istorija i naucnici.
Ja kada navodim argumente iskljucivo citiram zvanicnu svjetsku istoriju, upravo iz razloga, sto na to vi falsifikatori i emiteri lazi i poluistina nemate nikakve kontraargumente, tj ostajete potpuno razoruzani i porazeni. Na primjer da sam navodio citate iz srpskih enciklopedija i od srpskih autora, pisali bi ste da su to sve srpske lazi i neistine, a ovako kad navedem strani izvor, nemate odbranu
NA primjer kad sam ti zalijepio pjesmu o Svetom Savi , koju je napisao Kralj Nikola , ti nisi imao nikakav kontra-odgovor vec si se bunio sto sam pjesmu okacio direktno umjesto da do nje ostavim link.
Tako pise na zvanicnoj engleskoj wiki stranici o istoriji Srpske Pravoslavne Crkve
https://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Orthodox_Church
Sad sto se tebi to ne svidja , ja ti to ne mogu pomoci.
Last edited by Forumski Mis; 08-09-15 at 10:32.
http://www.pressonline.rs/svet/balka...a-balkana.html
Ima li 'leba od ovoga?
Koji crni "protuodgovor na pjesmu"? O cemu ti pricas? Stavio sam komentar, ali protuodgovor ...
Nakon sto si se vratio na temu, ona se stvarno pretvorila u cirkus s raspravom o wikipediji kao besprijekornom izvoru univerzalne mudrosti, sto je, cini mi se, bio tvoj cilj.
Uspio si.
Odoh raditi.
Last edited by A+A; 08-09-15 at 10:26.
Koju literaturu ? Pa i u toj literaturi po bibliotekama pise isto sto i u svjetskoj wikipediji. Bisere Serba Rastodera i Steva Vucinica ne izucavaju nidje u svijetu, takve skrabotine uglavnom sluze za sprdnju.
Nego ne rekoste mi , ko ce biti sljedeci lider u CPC kad Miras ode, jer on je ipak covjek u godinama , koliko znam drugog osim njega od svestenstva nemate ? Da nece mozda ministar Suad Numanovic da se rukopolozi ? Ko ce drzati liturgije ? Stevo Vucinic? Mogu misliti na sta bi to licilo. Nemate niti jedno svesteno lice sa teriorije Crne Gore u toj CPC , pa i sam Miras Dedeic je rodom iz Bosne tj Zavidovica a ne iz Crne Gore. Kako moze vladika CPC biti neko ko nije rodjen u Crnoj Gori a i rodjen je kao Srbin ?
Last edited by Forumski Mis; 08-09-15 at 10:40.
Wikipedija relevantan izvor informacija, sto sve covjek nece procitat:roll:
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
Aj neka vam neko otvori temu "Amfilohije vs Miras" pa tamo baljezgajte do zore, nekome vise puca ona stvar za ove gluposti.Zatrovaste svaku temu.
Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока
Ad astra.
Državnom fondu za upravljanje i održavanje svetinja i zadužbina u Crnoj Gori? Zar je potrebna dozvola nekog drugog? CPC možda nije priznata od pravoslavne vaseljene, ali nijesu ni muslimanske zajednice, adventisti, Jehovini svjedoci,... Ne može se država baviti takvim pitanjima. Sve drugo su samo lična mišljenja.
Mogli bi se postaviti određeni uslovi koje monaštvo i narod moraju ispoštovati da bi mogli neometano nastaviti svoje vjerske (ne komercijalne i građevinske) aktivnosti. Ostalo se može podijeliti. Recimo, mogao bi Miraš gostovati jednom mjesečno. Risto bi, naravno, morao to nanovo osveštavati, ali mislim da mu to ne bi bila velika cijena za bratsko pomirenje. Primjera radi. Što je DPS stvarno naumio, zaista ne znam.
Last edited by RoNN|3; 09-09-15 at 10:15. Reason: typo
★
Ja ne bih nista uzeo od crkve osim poreza na imovinu i profite koje ostvaruju prodajom raznih suvenira i slicnih stvari.Neka zadrze sve sto su napravili briga me ali nek drzavi plate sve sto se mora platiti.
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks