"masnoca"... definicija jela na Balkanu.
1/2 kg skorupa i 200 g brašna
U zagrijani prazni tiganj, staviti skorup i miješati dok se potpuno ne pretvori u masnoću. Kada se pretvori u masnoću, postepeno dodavati brašno i miješati da ne bi zagorjelo i prijenulo za dno posude. Sadržaj se miješa dok se brašno potpuno ne utopi u masnoću. Iskusnije domaćice preporučuju da se cicvara miješa u krug do onog trenutka kada prestane da se lijepi za kašiku i za zidove unutar posude u kojoj se sprema. Kada se cicvara počne sama po sebi sjedinjavati u kompaktnu masu, jelo je spremno za posluživanje.
"masnoca"... definicija jela na Balkanu.
http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
Les chiens aboient, la caravane passe.
Je li moguce da se o ovome diskutuje uopste?
Podrazumijeva se da se radi o plodovima (iz) mora ili ribi.
Smatrati to talijanskom ili hrvatskom kuzinom je smijesno, nije valjda ta riba prvo nastala u tom dijelu Jadrana, pa poslije kod nas?
Priprema je slicna, ne i ista.
Inace, kao neko ko je starinom sa Lustice mogu da se pohvalim lustickim prsutom, koji je daleko najbolji prsut na svije't!
Nemojte zaboravit ni na masline, nazalost tu nismo iskoristili potencijal koji imamo.
P r i m o r a c
"najbolji prsut na svijet" aaaaa... po cemu? a da masline "specijalitet" vjerujem da ni Italijani nemaju takve masline koje kod vas ima. Seriously???
a kad narucih bifteck tamo, stize mi parce mesa prekipijelo sa tanjira, ja kad vidim tolike porcije odmah izgubim apetit. Nista gore nego kad ides da jedes u restoran i nemozes guzicu dici dva sata.
Mali tanjiri u CG... Mi navikli u CH na mega-veliki tanjir, list salate velicine kao iz perioda mezozoika, i odrezak tek na listove da se secka...
Doduse nigdje ne pise da se mora sve pojesti, ali...
Hvala Lepo
ne, ne pise naravno ali kad imas manju kolicinu u tanjiru i ljepse "prezentovano" (fr rijec ne znam kako se kaze kod vas) imas veci apetit nego kad ti natovare tanjir da ne znas dje ces poceti. A o slatkisima tamo da ne pricam, volim slatkise, torte ali u Cg je sve to natopljeno margarinom i preslatko definitivno. Jedino su tamo ljepsi slatkisi za vidjet nego za jesti. Ono cudo "krempita" ili nzm vise kako se zove, gledas, na mrtvo ti se svidja, probas i muka te uhvati. Kao i sve sa serbetom (serbet, voda i secer) uzas.
Ja sam tek prije neku godinu saznala šta je kačamak i cicvara :S Čula sam za to nekad, ali nijesam znala što je to. Za mene je to izuzetno teška hrana.
Primorska kužina je mnogo laganija, ali opet vjerovatno sve u skladu sa podnebljem. na sjeveru su hladnoće, ljudi više fizički rade, krepali bi na našu 'ranu
Nijesam zato da se pljeskavice ukinu, ali brate batali me dima na šetalište uz more, jednostavno se ne uklapa.
a ovo popara, cicvara i slicno...da ja idem u restoran to da narucim kad mogu to kuci spremit??? a stvarno nemojte me zaebavat'. Isto kao da idem u restoran da bi jela smuckana jaja. Makse.
Imamo slicno vidjenje jer su navike skoro pa iste, ali u CG su vise "ekonomski" tipovi restorana.. Rusticno i kolicinski kao garant ukusa.. Mada, sad vec ima i rafiniranih restorana gdje nije sve podredjeno kolicini, vec prvenstveno ukusima i estetici.. Obzirom da su navike kod ljudi i dalje blize kvalitet - kolicina, to ce ostati i dalje.. Drugaciji narod. Svajcarci znaju i dan danas da pricaju o gladi kroz koju su prolazili, prezivljavajuci na kesten pireu, i taj refleks i je ostao kad je u pitanju hrana, da ne bacaju nista, da kupuju samo koliko im je potrebno, i da u restoranima uopste budu jako skromni,pa da i to sto pojedu - izmedju svakog zalogaja ishvale na glas.. Iskreno nisam cula za xx godina da se i jedan Svajcarac pozalio na bilo kakvo jelo.. Italijani, Njemci, Francuzi da.. njima je to navika, i bez razloga nadju razlog..
Normalno, ovo je kad je u pitanju "masa", a pojedinci su svuda samo pojedinci..
Slatkise u CG ne volim da kupujem ali se nedavno zeznuh pa je zavrsilo u otpatke.. Postalo je sve gotovi prasak, margarin i vjestacka bojila..
No..mozda bude promjena.. Vidjecemo...
Hvala Lepo
Sacuvano je. Po domacinstvima sasvim dovoljno, a u restoranima se jede (i na meniju je) ono sto se trazi. Vasa pitanja su na mjestu, ne samo da je povecana upotreba soli, vec i imate neke nevjerovatne stvari po restoranima (svaki u koji sam bio), a to je npr. punjene lignje, a punjene su...PRSUTOM!!!
To su strasne stvari...genocid nad lignjama![]()
P r i m o r a c
Prvi put sam tu ponudu "lignje punjene prsutom i sirom" dobila u Dubrovniku prije 20-tak godina... U CG se to pojavilo ne tako davno.. Koliko ukusa toliko i ponuda..
Hvala Lepo
cattaro ajde molim te bas me zanima jer evo zivio sam u kotoru i u budvi, zanima me koja su to nasa nacionalna jela sa juga. Bez zaebancije te pitam.
Posto kad se kaze nacionalno jelo misli se na jelo po kom je odredjeno podrucje prepoznatljivo. Orade i brancina ima dje oces... Sa skoro svakom ribom ide limun i spanac, to ces naci u svim mediternaskim zemljama.
One Ring to Rule them all...
,,Bokeska kuzina'' - knjiga Vlaste Mandic. Da izbjegnem dalju raspravu, jer sticem utisak da sto god ti napisem ti ces osporit'.
Zivio si u Kotoru i Budvi, a odje pitas koja su to jela??? Ili treba da se spustim na tvoj nivo rasprave i da te pitam sto si, Boga ti, jeo dok si zivio dolje?
P r i m o r a c
Sto se tice krempite, svojataju je Francuzi, Beclije, Bled... sve isto i variacije..
Nasi su nekad postovali ingrediente pa je bilo dobro, sad kesice praska i kao guma uz nekoliko listova kore..
Kao sto i albanci greote misle da je kolac tri lece njihov tradicionalni kolac, a svojataju ga od Argentine, Portugala, Spanije, sjeverne Afrike, Italije...![]()
Nisu culi ni vidjeli, pa ne znaju.
Ne znam sto se opterecuje narod s tim svojatanjem tudjeg i upiranjem na "originalnost"... Totalno nepotrebno. Ako oni nisu vidjeli - no nidje na "svijet".. Oko kuce pa oko plota..
Ja se nasmijem svaki put kad cujem deklamovanje o nekom jelu u tom smislu, pa sve kurtoazije radi klimam glavom kao i svi ostali, da, da, jeste, da..
Kao i oko rastana velje-Crnogorskog.. Nasmijem se kad god mi spreme u Meksiku i po Kaliforniji..Ma.. simpa je to sve..
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 17-07-15 at 20:17.
Ne znam. Pored kacamaka kojeg nije lako napravit doma, teletina i jaretina ispod sacha, ovcji koset u tijesto, dimljeni krap, suva ukljeva...
Sto se tice ove ribe sa mora ne mislim da imamo nesto sto drugi nemaju. Mozda ima nesto u nacinu spremanja. Meni recimo nidje nisu lignje i riblji pjat ko u bokeske guste a mozda se i varam. Nisam isao po Sredozemlju i probao ribu pa da poredim.
U principu ti morski plodovi su na mediteranu vjerovatno svuda skoro isti. Ne mislim da sad tu ima nesto nacionalno. Niti mislim da turista kad dodje trazi morsku ribu koje ima samo kod nas, vec ako ode u riblji restoran na moru ocekuje mediteransku kuhinju i to i dobije.
Uhh ogladnjeh od ove price o hrani, a kasno je.
Last edited by kimmi; 17-07-15 at 20:25.
Gandalfe, primorje je po tome i specifično, što kad si na moru, povezan si sa mnogo više kultura. Naša kužina dolje, pripada mediteranskoj. Kužina nosi brojne ukuse, jer pomorci su ti koji su donosili i to sa raznih strana svijeta. Možda tebi to djeluje čudno, ali je tako.
Nikada ne možeš definisati niti jedan primirski grad, kao recimo što to možeš Žabljak.
Ja ću ti navesti neka jela na koja sam se ja podizala: Paštašuta, njoke, zelje (raštan) i pračevina, crni rižot, riba na gradele, brodet, bakalaj, razne vrste toćeva, polpete, šupiote i toć od pomidora...od kolača rožada, roštule, a peraška torta...
Glupo je uopšte pominjati da primorje nema svoje specijalitete, ali ne možeš tražiti da ih nidje drugo nema, jer primorje je multinacionalno, multikulturalno, itekako povezano morem sa ostatkom svijetaNadam se da sam bar malo pomogla.
P.S. Sad u Belgiji sam probala zeca u pivu, to je njihov specijalitet, isto tako bismo mogli reći da zeca imaš svuda i da to ne može biti specijalitet. Ili njihov Carbonade flamande, gulaš u pivu. Imamo i mi gulaš, ali je bitan način na koji se nešto sprema.
Super, ja sam samo htio da znam koja su to nacionalna jela sa juga, posto se recimo za kacamak, cicvaru, popeke, njeguski stek itd moze reci da su nacionalna jela jer ti ih mogu napraviti samo odje.
Pa me zanimalo sta je, jer eto iz restoranskog sam posla, pa reko da naucim sta to dolazi sa primorja a da nidje drugo nema. Covjek se uci dok je ziv.
One Ring to Rule them all...
naravno da nema jela koje nemozes kuci spremiti (ako znas kako i ako imas masu vremena), ali kad ides u restoran to je da bi jeo nesto sto se ne sprema svaki dan kuci, ja jednostavno necu da platim nesto sto mogu napravit' za cas kuci. Poenta o restoranima po meni je da ides da bi probao nesto novo, nesto spremljeno od nekog kulinarskog shefa, jer nemamo svi isti "dar" za kuhinju iako si domacica i spremas svaki dan, nemozes to napravit' kao sto moze neki "chef étoilé", i da ti to postavi u tanjiru (ne, hop! kutljacom) nego fino da ti se vizuelno jede. Pasulja imas i u tvorza ali nece bit' dobar kao da ga neko sprema specijalno za tebe. Kad narucim bifteck "saignant"- malo krvav, necu da mi stigne u tanjiru nesto zilavo i skroz zivo ili skroz tvrdo. Ocekujem da pojedem to sto trazim i kad kazem hocu steak i pomfrit, necu da mi stigne tanjir (kao sto sam imala tamo) sa ogromnim parcem mesa, pored u tanjir kuvani krompir, a oped pored u drugi tanjir (nepotrebni) planinu pomfrita. Ne. ne ide. Tacka.
There are currently 10 users browsing this thread. (0 members and 10 guests)
Bookmarks