Да,мисли.
Evo što je o tome mislio njegov prijatelj, Mirko Kovač:
http://fenomeni.me/mirko-kovac-o-dan...asku-tema-kis/
Да,мисли.
Baš volim ove teme koncipirane poput nekog leksikona.
Nekako su pregledne uredne...smislene.
Doduše ne znam kako se desilo da su se ođen upetljali skeptici i agnostici...nema veze valjda da bi ipak neko mogao da bude na ovoj vrloj, vrcavoj,inteligentnoj temi.
Jeffrey Dahmer
Po vokaciji ateista, i to onaj realizvani.
Izrekao je divnu misao -Uzgred osuđen je na 900 godina robije (ubijen je u zatvoru), zbog dokazanih ubistava komada 17, pride zbog kanibalizma, nekrofilije, skrnavljenje leševe...“if a person doesn’t think that there is a God to be accountable to, then what’s the point of trying to modify your behavior to keep it within acceptable ranges?”
Što bi poznati neateista, već agnostik Darvin rekao - sve je to socijal-darvinizam.
Last edited by gaul; 15-06-15 at 18:52.
Zato što ni agnostici ne vjeruju u postajanje boga, iako su otvoreniji za tu mogućnost.
Skeptici zato što iako u nešto vjeruju, ne vjeruju slijepo, i ne vjeruju u dogme već preispituju svoje stavove i otvoreni su za promjene mišljenja.
Ja bih sad mogao da otvorim temu poznati vjernici, da ju zaspem daleko većim brojem raznih kriminalaca i monstruma nego što ćete ikad naći u redovima nereligioznih ljudi, ali nemam namjeru time da se bavim.
A ti si ovim postom promašio temu.
Last edited by ASC; 15-06-15 at 20:09.
Aha...sad sam skapirao.
Šteta što nisi ubačio i plavuše, one su takođe popularne, mislim da bi doprinjeli pozitivnosti a i leksikonska vrijednost bi bila viša.
Mada, što se tiče poznatosti , sliku ovog brke ,čika Riki Diki nosi u novčaniku, ako ne trebao bi...
Za njegovog života , kad bi neko mu napisao pismo naslovio bi ga...
JOSEPH STALIN
adresa - SVIJET
...toliko je bio poznat![]()
Last edited by gaul; 16-06-15 at 18:44.
...ili barem malo razmisli o tome.
Razlog zbog koje sam opet pokrenuo temu je da su opet na forumu počele da se pišu nebuloze da "nevjernici" ne mogu biti srećni, zadovoljni ili dobri ljudi.
Pa oni koji tako lupetaju neka razmisle šta zapravo govore time, i kako etiketiraju nekih 700-1400 miliona ljudi.
Neki slušaju i Zapu, Pink Floyd i slično a ovamo opisuju ateiste kao nesrećne ljude bez cilja u životu, ikavih moralnih načela i "duhovnosti".
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inače, i vi imate poznatih od ove sorte koju ti navodiš: Osamu Bin Ladena, Adolfa Hitlera, Abu Bakr al-Bagdadija, Augusta Pinočea, Vlada III Tepeša (poznatijeg kao Drakula), Idi Amina, Kralja Leopolda II od Belgije, Ivana Groznog, i tako dalje ...
O mentalnim bolesnicima, psihopatama i sadistima poput ovog gore kojeg si nesojski opisao kao "realizovanog ateistu" da ne govorim.
Ali, opet velim: to nije tema.
Ma nije gaul religiozan. On je "equal opportunity" trol. Trolovace i religiozne i nereligiozne podjednako. Sta ces, prosto je takav. To mu je zabavno. Licno, ne mogu da ga osudjujem za to. Mogu samo da ga ignorisem kad vidim kakve su mu namjere.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Interesantno...
Kad smo već kod nesojstva i sojstva , hvala , doduše jeste neki pokušaj dripačke uvrede, ali...to me podsjeti na knjigu ''Soj'' (inače trilogija) od prepodobnog Guillerm-a del Toro , kojeg si onako ničim zasluženo svrstao u ovaj nesrećni soj, ali je u onom Soj-u kojeg je napisao sasvim uklizao upravo ateistima, dosta brutalno... MAda je vjerovatno u pitanju mašta, a znamo šta vam je vaš guru naštuknuo da je mašta...
Dobro, onda da stavimo nekog sa Zapada...
Benito Mussolini...zabavan čovjek, duševan,
Last edited by gaul; 17-06-15 at 18:58.
Nije nikakav pokušaj uvrede nego adekvatan opis tvog prethodnog komentara.Kad smo već kod nesojstva i sojstva , hvala , doduše jeste neki pokušaj dripačke uvrede, ali...
Guillermo del Toro:
"To lapse" ugrubo prevedeno znači udaljiti se od nečega, napustiti nešto, a može da se koristi i kao "isticanje" (npr dozvole)."I mercifully lapsed as a Catholic."
Lapsed catholic je izraz koji se u SAD-u koristi za ljude koji dolaze iz katoličke familije/odgoja ali ne praktikuju svoju religiju. Može da se odnosi i na one koji se idalje identifikuju kao katolici (ali više tradicionalno i kulturno nego po vjerskim ubjeđenjima) kao i na one koji su postali agnostici ili ateisti.
Pored toga očigledno je da se smatra agnostikom:
U Holivud jedino mozes proc kao lapsed, tamo su i ljudi pomalo lapsed...lapsed kultura, lapsed civilizacija.
Sent from my Lumia 800 using Tapatalk
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Neki je nazvaše pop kulturom.
Nužnost tržišta ?Lapsed catholic je izraz koji se u SAD-u koristi za ljude koji dolaze iz katoličke familije/odgoja ali ne praktikuju svoju religiju
Upravo ovakav komentar , koji nadasve znači apsolutno ništa, eto dao je povoda da ga uvrstiš na ovoj veličnastvenoj temi, na kojoj konkretno ekstremno je mali broj ateista.
Interesantno...
Last edited by gaul; 21-06-15 at 18:41.
U SAD-u je skoro 80% religiozno.
Ateisti su trenutno u SAD-u najomraženija grupa poslije muslimana prema vjerskoj (ne)opredijeljenosti.
http://www.patheos.com/blogs/yearwit...up-in-america/
http://www.gallup.com/poll/155285/at...andidates.aspx
https://www.psychologytoday.com/blog...-hate-atheists
Ovo je jedan od razloga zašto mnogi ljudi koji ne vjeruju da bog postoji(što je, je li, definicija ateiste) ne žele da se izjasne kao ateisti, nego biraju "blaže" riječi poput agnostik, skeptik, "nereligiozan ali spiritualan", culturaly pripadnik "ove ili one religije" ali nepratikujući i slično.
Ne.
Njegov komenar da je agnostik je razlog zbog kojeg je ovjde uvršten.
Inače, od oko 90 ljudi koje sam ja postavio za minimum 45 se zna, jasno i nedvosmisleno, da su rekli da su ateisti ili da ne vjeruju u boga.
Broj onih koji takođe definitivno ne vjeruju u boga iako izbjegavaju izraz ateista (poput Sagana ili deGrasse Tysona) je veći.
Last edited by ASC; 21-06-15 at 22:45.
Interesantno...
SAD je neko carstvo dobrih načela i društvo koje trteba da služi za primjer?
Ti sada spasavaš SAD u nastojanjima da nam primakneš situaciju, prosvjetliš i osvjetliš zablude...jesi li obolio od sindroma kapetana Amerika.
Ima li svijeta mimo SAD-a?
wow...da Sagan nije imao intelktualne skoposti i hrabrosti da iznese sopstveni stav, dok neko poput tebe se samoprozvao da ga otkrije (da ga izvuče iz šifunjera) i da mu onako posthumno pokaže da se vrijeme promjenilo...nema smisla komentarisati ono što je čovjek pisao.roj onih koji takođe definitivno ne vjeruju u boga iako izbjegavaju izraz ateista (poput Sagana ili deGrasse Tysona) je veći.
Zna se da je radi promocije držao se neutralnosti , a ne jasne ateističke slike...sjajno.
KOliko je samo ovako nešto apsurdno komentarisati...gotovo dda je nemoguće pružiti ikakav argument koji bi bio uvažen.
Sagan je bio p*zda...logički se nadenu. Ko šiša knjige...kad imamo trominutne klipove.
Last edited by gaul; 28-06-15 at 12:36.
Ja koliko vidim, ti su ovom gore komentaru insinuirao da se ljudi u Holivudu udaljavaju od religije jer je to "nužnost tržišta".
Ja samo rekoh da stvari tako ne stoje, nego da takvi potezi donose samo negativan publicitet kod većine Amerikanaca.
Ništa od ovoga što si napisao ja nisam rekao.
Bijedni pokušaj straw man argumenta.
Last edited by ASC; 28-06-15 at 12:50.
Svakako da nisi rekao...
...ovako nešto.Broj onih koji takođe definitivno ne vjeruju u boga iako izbjegavaju izraz ateista (poput Sagana ili deGrasse Tysona) je veći.
Nema potrebe da se plašiš, da bilo kakav oblik argumentacije shvataš kao napad nečega strašnog - a možda i jeste. Neznanje je zla kob.
Da napisao sam da je Sagan izbjegavao izraz ateista ali ne zbog ovoga što si ti napisao.
Carl Sagan:
On je izbjegavao riječ ateista zato što je imao drugačije viđenje značenja same riječi.An atheist is someone who is certain that God does not exist, someone who has compelling evidence against the existence of God. I know of no such compelling evidence. Because God can be relegated to remote times and places and to ultimate causes,we would have to know a great deal more about the universe than we do know to be sure that no such God exist ..."
Ateizam je (po definiciji sa kojom se većina slaže) nepostojanje vjerovanja u boga/bogove, odnosno odsustvo vjerovanja.
A Carl Sagan nije vjerovao da bog postoji niti da trenutno imamo dokaze za njegovo postojanje. Bio je otvoren za mogućnost da se takvi dokazi nađu u budućnosti ali do tada:
Tako da na kraju priče, nije bio vjernik.“My view is that if there is no evidence for it, then forget about it . . . An agnostic is somebody who doesn’t believe in something until there is evidence for it, so I’m agnostic.”
Oćeš da kažeš da je isti bio "uslovljeni vjernik" ili "potencijalni vjernik sa uslovom" ali da uslov nije bio ispunjen ili da sada nije ispunje.
Jel to hoćeš da nam kažeš? Vrlo interesantno!
Do not Argue with Idiots! Useful Info and Health Tips
https://www.youtube.com/watch?v=IrYtkADFaqs
Ne, neću to da da kažem.
Neko ko ne vjeruje dok mu se ne pruže dokazi nije vjernik.
Nakon što mu se pruže dokazi opet nije vjernik, jer to više nije vjerovanje nego znanje bazirano na dokazima.
Onda je tvoje znanje golemo.
Ti si ateista ... znaš ?
Podijeli to znanje sa nama, sa tom gomilom dokaza.
Većina na ovom pdf-u ? - da naravno da je većina puka ateistička skupina istrajna i tvrdda u svom ateističkom konceptu. Jeste da ima prizvuk nekog apsurda, nekima jasan dokaz prava priroda (uslov) tog ateizma jeste ovolika napučenost , kao što se da viđet da se raznorazne norme (pre)kreiraju po većinskom shvatanju određenih postulata.ateizam je (po definiciji sa kojom se većina slaže)...
Guru vam je zadovoljan, bar tako mislim...
-sjajno!On je izbjegavao riječ ateista zato što je imao drugačije viđenje značenja same riječi.
Svakako da se Sagan ne uklapa u vaše poimanje i da su tu potrebne korekcije da bi se uklopio u ovo većinsko shvatanje.
ah, ti uslovi - masa ima surovu moć koja nije u opće za potcijenjivanje -za neke.
Last edited by gaul; 28-06-15 at 17:48.
Sagan nije lingvista niti semantičar, niti je njega neko ovlastio da u ime svih definiše šta znači ateista.Većina na ovom pdf-u ? - da naravno da je većina puka ateistička skupina istrajna i tvrdda u svom ateističkom konceptu. Jeste da ima prizvuk nekog apsurda, nekima jasan dokaz prava priroda (uslov) tog ateizma jeste ovolika napučenost , kao što se da viđet da se raznorazne norme (pre)kreiraju po većinskom shvatanju određenih postulata.
Guru vam je zadovoljan, bar tako mislim...
-sjajno!
Svakako da se Sagan ne uklapa u vaše poimanje i da su tu potrebne korekcije da bi se uklopio u ovo većinsko shvatanje.
Ne većina na pdf-u, nego većina ateista uopšte i to je stav koji je u skladu sa značenjem same riječi po gotovo svim rječnicima.
Oxford Dictionary:
atheism
Disbelief or lack of belief in the existence of God or gods.Chambers Dictionaryatheist
A person who disbelieves or lacks belief in the existence of God or gods
Merriam Webster Dictionary:atheism
disbelief in the existence of god
Milan Vujaklija - Leksikon stranih reči i izrazaatheism
a : a disbelief in the existence of deity
b : the doctrine that there is no deity
ateist
bezbožnik, onaj koji ne veruje u postojanje boga
Ateizam, kao nevjerovanje u postojanje boga, i agnosticizam, kao stav da ne znamo da li bog postoji, nisu međusobno isključivi.
To su odgovori na dva različita pitanja.
Da li vjeruješ u postojanje boga? - Ne - ateista
Da li znaš postoji li bog? - Ne - agnostik
I ja sam jedno vrijeme sebe smatrao agnostikom, ali sam promijeno "izjašnjavanje" jer smatram da taj izraz iako tačan nije u potpunosti korektan i jasan kao opis mog stava prema postojanju boga.
1. Kao prvo, jer jedan broj vjernika agnostike doživljava kao nekoga na pola puta, "ni tamo ni tamo", ko smatra da su šanse za postojanje boga 50-50, što za većinu agnostika(barem ovih koje ja poznajem) nije tačno.
2. Za postojanje boga nema nikakvih dokaza te zato nema ni razloga za vjerovanje u njega.
Ako me neko pita postoje li zmajevi, jednorozi ili Leteće špageti čudovište neću reći "Ne znam/ne vjerujem/možda"(iako je njihovo postojanje nešto što takođe ne možemo da negiramo sa apsolutnom sigurnošću) nego će odgovor biti "Ne".
Imajući to u vidu, odgovoriti na pitanje "da li vjeruješ da bog postoji?" sa "Ne vjerujem, ali ne znam. Možda da, možda ne" nije korektno jer ne vidim zašto bi bog imao povlašteni status u odnosu na jednoroge, zmajeve i leteće špageti čudovište.
Dokaza za postojanje bilo kojeg od ovih bića nema.
3. Ovo agnostik se u mom slučaju samo odnosi na nedefinisanog deističkog boga kao tvorca univerzuma.
Nisam agnostik prema biblijskom bogu Jehovi, koji je stvorio svijet za 6 dana i odmarao na sedmi, i koji je stvorio po dvoje od svake vrste čiji su potomci kasnije naselili čitavu zemlju, koji je prije nekih 4500 godina potopio čitavu Zemlju, imajući u vidu da su ove priče gluposti koje su u potpunoj koliziji sa naučnim činjenicama.
Na kraju priče, terminologija me naročito ne intresuje.
Poenta je da ljudi ne prihvataju bezuslovno religijske tvrdnje (i bilo koje druge tvrdnje koje su neosnovane i nepotkrijepljene dokazima), već da njima pristupaju racionalno, logično i skeptično.
Hoće li sebe zvati ateistima, agnosticima, skepticima, racionalistima, slobodnim misliocima ili nešto deseto mi nije posebno bitno.
Last edited by ASC; 28-06-15 at 23:56.
Zaista ga niko nije ovlastio da uradi tako nešto drsko...preptostavljam da je imao rječnik i dovoljno obrazovanja da shvati pojašnjenja određenih pojmova.Sagan nije lingvista niti semantičar, niti je njega neko ovlastio da u ime svih definiše šta znači ateista.
Ipak je ovo teren filozofije...
To stvar čini još gorom, ili jasnijom.Ne većina na pdf-u, nego većina ateista uopšte i to je stav koji je u skladu sa značenjem same riječi po gotovo svim rječnicima.
Pored konkretnih kratkih definicija , koje si sam citirao, sa sve primjerima...prigodno , ali džabe.
Vidno je...Na kraju priče, terminologija me naročito ne intresuje.
Last edited by gaul; 29-06-15 at 06:46.
Ajd reči ovo Egu ako smiješ...lako ti je meni.
Naravno da jeste došlo do ovakve situacije uslijed različitih premisa i shvatanja postulata.
Distinkcija ovkavih pojmova je veoma bitna da bi išta moglo da se diskutuje da bi ona imala nekog smisla moramo prvo da skapiramo na kom polju pokušavamo da se gađemo pameću.
Nije teško primjetiti da svaka tema se svede na ima / nema Đeda Mraza u sofističkom maniru pucanja drugome u koljena.
Ajde pomogni mi da ovo prihvatim...Ateizam, kao nevjerovanje u postojanje boga, i agnosticizam, kao stav da ne znamo da li bog postoji, nisu međusobno isključivi.
To su odgovori na dva različita pitanja.
Da li vjeruješ u postojanje boga? - Ne - ateista
Da li znaš postoji li bog? - Ne - agnostik
Agnostik je neka deklarativna forma đene-đene ili modernije rečeno fifty-fifty pa onako skonča poput buridanovog magarca.
Ili ovo...
Spakovano na jednu ovakvu temu ...Poenta je da ljudi ne prihvataju bezuslovno religijske tvrdnje (i bilo koje druge tvrdnje koje su neosnovane i nepotkrijepljene dokazima), već da njima pristupaju racionalno, logično i skeptično.
Hoće li sebe zvati ateistima, agnosticima, skepticima, racionalistima, slobodnim misliocima ili nešto deseto mi nije posebno bitno.
pa da se čovjek ne nakupi safre kad pročita nešto ovako...
Sagan nije lingvista niti semantičar, niti je njega neko ovlastio da u ime svih definiše šta znači ateista.
Zaista cijenim svačije mišljenje, odnosno njegov izbor, nisam od onih koji polažu pravo da drugome išta prekrajaju.
Ali kad nešto nema smisla...nema brate.
Izvoli...prozobori slobodno.
Last edited by gaul; 29-06-15 at 13:23.
Ušao si temu trolovanjem sa serijskim ubicom i diktatorom.
Uprego si se da povučeš neku definitivnu crtu između ateizma i agnosticizma, iako ta dva pojma u svom osnovnom značenju nisu međusobno isključiva.
Rekao si da Guillermo Del Toro ne bi trebao da se nalazi na ovoj listi, iako se on sam izjasnio kao agnostik.
Onda si ti našao da "drugome prekrajaš" stavove pretpostavkom da je njegovo izjašnjavanje "nužnost tržišta".
Zatim si rekao da je na temi "ekstremno mali broja ateista" što nije tačno.
Poslije toga si mi stavljao u usta riječi da "Sagan nije imao intelektualne skoposti i hrabrosti da iznese sopstveni stav" i da ga ja "otkrivam kao pizdu".
Onda si nastavio sa tvrdnjom se Sagan ne uklapa u definiciju "većine na pdf-u" iako se njegova definicija ateizma ne poklapa ni sa jednom od najpoznatijih rječnika.
Stoga, hvala ti na dozvoli, ali imajući u vidu da se tvoje pisanje konstanto svodi na laprdanje, nemam želju da ti išta dalje crtam.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jim Jefferies
Nick Manson (Pink Floyd)
![]()
Last edited by ASC; 29-06-15 at 14:43.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks