Neispunjavanje zakonskih uvjeta jest drama, ali najbolje je rijesenje ispostovati zakon i prijaviti se na salteru u lokalnoj TO ili kod inspektora za strance.
Stvarno ne razumijem zasto ljudi stvaraju promleme sami za sebe. Umjesto da potrose cetvrt sata vremena za dobiti taj "bijeli karton" neki bi se radije zaliti po forumima te po novinama.
PS Nisu samo Srbi toliki pametnjakovici - poznajem puno Rusa koji odbijaju da se prijave jer "nitko te nikakad ne pita, imas li onaj karton ili ga nemas".
Nemoj biti cjepidlaka. Ne raspravljamo mi o Zakonu o drzavljanstvu, nego vec o Zakonu o strancima, Zakonu o barovisnoj taksi, Zakonu o registrima prebivalista i boravista. Niti jedan od tih zakona ne daje nikakva dodatna prava strancima rodjenim u CG. Svatko tko dolayi u CG s putovnicom strane drzave ima obvezu da se prijavi kao stranac cak ako i ide u Gornji Tupan kod bake i djeda. Kraj price.
Nisam baš mlad, pa me možda sjećanje i ne služi najbolje. Obišao sam većinu evropskih zemalja i ne sjećam se da sam u bilo kojoj morao ići u policijsku stanicu da se prijavim nakon dolaska. Tu prijavu su uvijek odrađivali domaćini, hotelijeri, vlasnici apartmana...
Mislis na onaj klubni sistem "garantirane potrosnje" kad na ulazu trebas kupiti kartu recimo za deset eura pa u baru dobijes koktel ili casu vina?
U tome sto si napisao, tj u obveznoj kupovini vaucera, ima dosta smislaNa taj bi nacin Crna Gora mogla osigurati potrosnju od strane paradajz turista :lolblue:
Last edited by A+A; 28-06-15 at 09:13.
Upravo tako, ali problem s Crnom Gorom je u tome da ne mozes biti 100% siguran da ti domacin to uradi![]()
Nekog Rusa u Moskvi iliti Srba u Beogradu boli *** za prijavljivanje osobe kojoj je u zracnoj luci predao kluc od svog stana u BD. :lolblue:
Sto se tice dolaska kod rodjaka mozes biti 100% da nijednoj baki ne padne na pamet ici u policijsku stanicu za prijaviti unuku iz BG ili snahu iz Trebinja.![]()
U Maroku, Tunisu, Alziru i Egiptu kada ides u svojoj reziji a ne preko agencije. Na aerodromu ispunjavas karton kojim se prijavljujes. Posle toga u svakom smjestajnom objektu vlasnici objekta ti ispunjavaju karton, i na kraju kada letis doma, ispunjavas karton na aerodromu kojim se odjavljujes. Prije nekih 10ak godina slicna je situacija bila u Francuskoj isto....
Prije 2 godine, u Dubrovniku su htjeli da uvedu upravo to. Da na izlazu iz starog grada pokazes fiskalni racun i ukoliko nijesi nista potrosio placas 20eur. Imali su problem jer je grad konstantno pun, ali ljudi samo setaju i prave guzvu i dosta ih nista ne trosi. Na zalost predlog nije prosao u lokalnom parlamentu.
Ja bih isto uveo za Stari grad Kotor. Lijepo na ulazu platis 10eur ili pokazes fiskalni blok da si popio kafu, pojeo sladoled jeo nesto itd. Ili na ulazu odmah platis 10eur, dobijes kartu grada, ulaz na zidine i 7eur vaucer da potrosis u lokalnim biznisima.
To bi smanjilo guzvu i pojacalo lokalnu ekonomiju
Last edited by Gandalf_White; 28-06-15 at 09:25.
One Ring to Rule them all...
Prije 7-8 godina ja pošao u Beograd na nekoliko dana i smjestio se u jedna iznamljeni stan pored Palate Pravde. Na ulazu u zgradu stoji policija (neko veliko suđenje se odigravalo tada) i uglavnom sam pored njih prolazio sa ,,zdravo-zdravo''. Jedno jutro siđem po sladoled, pozdravim se sa policajcima na ulazu, kupim sladoled (veliko porodično pakovanje) i kada se vratih druga smjena policajaca. Pita me jedan: ,,Odakle si?'', ,,Iz Budve'', Koliko si tu?', ,,Tri dana'', Imaš li prijavljen boravak?'', ,,Ne''. Onda je usljedila provjera (JMBG), pa popunjavanje prijave, ... Elem, sladoled mi se istopio ... Ne znam što ovo ispričah ... al' eto.
Jednom sam prijavio jednog stranc-a tj. prijatelja i nikad vise.Umjesto da to naprave da se prijavljuju ljudi na sami aerodrom ili online, mora da se kutura do policijske stanice.
Sad imas i online i u TO i u policajskoj stanici pa sta ti volja.
Prijava stranaca je obavezna i vazna stvar.
Imao sam situaciju prosle godine, gosca je imala problem u gradu i prijavila je to u policiju. Prvo sto je policija uradila provjerila je da li je prijavljena i dje... Da nije bila prijavljena kazna mi je bila 2000 - 5000eur.
Ne treba rizikovati i zaebavati se
Ima je ali samo za izdavaoce smjestaja http://www.mup.gov.me/vijesti/135912...ista-lica.html
Boravio sam nekoliko puta u 2006.-2007. u privatnom smjestaju u BD, ali samo jednom mi je gazda dao bijeli karton. Tada jos nije bilo toliko principijelne kontrole na granicnim prijelazima, ali otkad sam kupio dom svaki put po dolasku u CG idem o policijsku stanicu Cetinje. Moje se supruga sali da poznajemo inspektora za strance i ostale policajce bolje od bilo tkoga na CT
Ali najzabavnija je stvar u tome da nas niti jednom niti jedan policajac na granicnim prijelazima nije pitao imamo li onu potvrdu :lolblue:
Onaj odsjecak je samo formalnost.
Kad ispunis bijeli karton ukucavaju te u racunar. Tako da na granicnom prelazu vide, jesi li bio prijavljen, gdje i kako.
Ove godine su poostrene kontrole dosta.
To je tacno. I danas je to tako. Ali ako si iz bih, mkd, srbije i imas nekretninu iz bivse sfrj ili si porijeklom iz CG, onda te nema ko prijaviti osim ti sam. Bio sam u UK u privatnoj posjeti, milion papira za vizu i opet sam na aerodromu prosao proceduru prijavljivanja.
Ali sad sam bio u Kopenhagenu isto u privatnoj posjeti i nista od toga nisam uradio. Ne znam da li sam morao, niko na izlasku nije nista pitao
Kao sto sam rekao Ordnung muss sein!
Stalno kazem svim svojim ruskim prijateljima koji idu u CG na odmor ili posjeduju tu nekretnine da trebaju postovati crnogorsko zakonodavstvo. Ali i do dan danas ima dosta onih koji se ne trude procitati cak ni one preporuke na turistickim sajtovima i forumima.
Kad bi mene na izlazu iz Crne Gore, pitali za prijavu boravka, ja bih rekao da sam odseo kod Gandalfa i da sam ga vukao za rukav da me prijavi...ali on nije šćeo ni fiskalni da mi izda, a kamoli beli kartončić.:mrgreen:
Kada je najbolje vrijeme da se pođe na Žabljak?
I respect your wrong opinion.
Lukaj
pocetak jula ili sredina septembra
i on je jedan od onih koji nisu bili "prihvatljivi" za CG drustvo...VIJESTI
Objavljeno: 28. 06. 2015 - 11:41Vijesti
Preminuo akademik Dušan Kosović
FACEBOOK TWITTER
Komentari (0)
Akademik Dušan Kosović umro je danas u Herceg Novom u 89. godini.
Kosović je rođen 1926. godine u Gornjim Trepčima kod Nikšića. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Nikšiću.
Medicinski fakultet završio je u Beogradu, gdje je i specijalizirao neuropsihijatriju. Tri godine kasnije odazvao se pozivu Medicinskog centra pri Njujorškom univerzitetu, gdje je proveo dvije godine na specijalizaciji.
Po povratku u domovinu, osnovao je psihijatrijsko-neurološku službu u Crnoj Gori koja do tada nije postojala.
Bio je član Američke akademije za psihoanalizu, Američke akademije za medicinu i pravo, Akademije za psihijatriju i Njujorške akademije nauka, kao i član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. U nizu profesionalnih priznanja, postao je i član Američke akademije za unaprijeđenje anti-ejdžing medicine.
Američki Savjet za ispitivanje mnjenja i vrednovanje ljekara prema stepenu povjerenja pacijenata, proglasio je Kosovića za jednog od najboljih psihijatara u 2004-2005. godini.
Kosović će biti sahranjen u Herceg Novom, gdje je i živio posljednjih godina, od kada se vratio iz SAD-a. Datum sahrane biće naknadno objavljen.
(Mina)
Hvala Lepo
u potpunosti podrzavam:encouragement:
http://www.vijesti.me/caffe/laz-vlad...pozeljna-83785
Crnu Goru sam napustio nevoljno onog trenutka kad mi je postalo jasno da ne mogu da ostvarujem svoju profesionalnu aktivnost zbog nedostatka razumijevanja u mom nastojanju da primjenjujem savremene metode neuropsihijatrijskog liječenja. Moje odjeljenje je bilo smješteno u nekadašnjoj konjušnici kralja Nikole, a nije bilo novca za izgradnju novog odjeljenja i pored toga što je bilo duplo jeftinije nego slanje bolesnika u druge jugoslovenske centre za samo godinu dana. To sam doživio kao apsurd i to je bio dovoljan razlog za moj odlazak.
Hvala na linku
Pokazalo se da je imalo više smisla nepristajanje na provincijalnu ravnodušnost i na dodijeljene uloge.
Nadam se da nije neskromno da kažem da moja uloga nije bila beznačajna ni tada, utoliko prije što sam kao pionir u neuropsihijatriji Crne Gore formirao neuropsihijatrijsku službu. U Ameriku sam stigao već u zrelim godinama kada je pomalo bilo kasno za pravljenje akademske i univerzitetske karijere. Ipak, u tome sam uspio. Moj profesionalni uspjeh počinje članstvom u Američkoj akademiji za psihoanalizu a zatim i u nekoliko značajnih svjetskih akademija. Više nijesam bio Don Kihot. A možda i jesam. I tada i sad! Putovanjima sam tragao za svjetskom ljepotom i čudima svijeta. U stvari, tragao sam za samim sobom, nepoznatim, a to ne znači da sam se pronašao. Siguran sam, da sam se sa svih putovanja vraćao promijenjen. Vrlo je vjerovatno da sam među rijetkim Crnogorcima koji su više puta obigrali planetu. To sam opisao u autobiografskoj knjizi “Tragovi”, koja se našla u ovim Izabranim djelima".
Imam utisak da se ustalila jedna forma pasivnosti, umjesto nešto više individualne inicijative i pregalaštva. Ispada da dolazeći naraštaji očekuju da im neko drugi pruži ono što bi morali sami da osvoje. Mnogo se spava i mnogo se bleji. Zaista se istinski iznerviram kad vidim koliko ljudskih potencijala ostaje u stanju inercije i nepokretnosti. Mladi ljudi u nas završe fakultet, a onda godinama čekaju mjesto do koga se teško stiže, umijesto da svoju pogrešnu procjenu u izboru zanimanja koriguju i nađu se na stazi koja im daje šansu. Izgleda da je u našem mentalitetu poprilično prisutan nedostatak inicijative.
"Da, u pravu ste. Djeca upadaju u mreže laži već u porodici, a njihova dalja socijalizacija je izgleda nemoguća bez prihvatanja laži koje vladaju u društvu. To je način njihove adaptacije. Laži se silno umnožavaju tamo gdje je istina osujećena, gdje je nema i gdje je nepoželjna. Što je najgore ne laže se samo iz koristi nego i zbog prizemne pakosti. Kad je riječ o našoj sredini, mene je uvijek najviše zabrinjavala žilavost laži, njena uvjerljivost, ali i to što se ona velikom brzinom lijepi za ljudska nevaljalstva i što postaje drastična čovjekova slabost. Velika prijemčivost laži, njeno masovno korišćenje, opasna je zaraza naročito u društvima u kojima se ne drži mnogo do istine, u društvima u kojima vlada nered i nasilje. A kad laž postane prisutnija od istine u bilo kojem društvu, ono zahtijeva radikalne i strukturalne promjene. Ako do takvih promjena ne dođe, može se očekivati i njegova propast".
. Nemati ambicije znači pristati da ne stigneš do svojih ljudskih mogućnosti. U odgovarajućim ambicijama temelji se i hrabrost i identitet i integritet. Poetski rečeno - onaj pojedinac koji nema krila da poleti, njemu najviše i odgovara komformistička, beskonfliktna i prizemljena uklopljenost u preovlađujući životni stil. Najčešće stil bez stila!"
"Moj povratak govori možda dovoljno. Pozdravio sam se sa Amerikom, definitivno. Bilo je dovoljno stranstvovanja. Tako se krug zatvara. Ponovo se navikavam na crnogorske i prilike i neprilike. Očekivao sam dinamičnije promjene i brže oslobađanje od starih mentalitetskih navika, a posebno od tradicionalističkih i ideoloških matrica. Naš svijet je u vlasti mnogih predrasuda i o sebi i o drugima. Smeta mi što je politika umjesto kulture prekrila čitavo polje života. Suštinske promjene se moraju dogoditi ovdje prije nego što se uspostave mostovi sa svijetom, a ne bi trebalo zaboraviti da ni tamo ne teče med i mlijeko. Prevelika očekivanja graniče se uvijek sa površnim optimizmom i ne malim zabludama".
"Mislim da ne preterujem kad kažem da je u umjetnosti sadržana posljednja odbrana od tehnološkog i tehno-ekonomskog nasilja, od digitalnog svjetlucavog mraka, zato umjetnosti pridajem najveći mogući značaj. Mislim da nijesam patetičan kad tvrdim da je umjetnost čudotvorna vrijednost nastala iz umjetnikovih osjećanja i slobodne mašte. Vjerujem da će ona postati brana od planetarnog tehnološkog cunamija. Ona će braniti i slobodu i subjektivitet i kreativnost i metafiziku postojanja. Ne znam da li je u umjetnosti čudesnije ono što je neizrecivo ili ono što je neprolazno ili ono što je produhovljeno ili ono što je spontano ili ono što je njeno majstorstvo. Bez muzike život bi bio greška, napisao je Niče, a Flober zapaža da je neophodno ljubiti umjetnost jer ona od svih laži najmanje laže. A to i jeste laž preko koje se stiže do ljudske istine i tajne"."O ovdašnjim medijima sa stanovišta kritičkog duha ne mogu pouzdano da svjedočim jer po navici najviše pratim strane medije. Kritičkom duhu pridajem veliki i nemjerljiv značaj. Uvijek sam se užasavao da osrednji i nekreativni duhovi ocjenjuju vrijednosti od najvećeg značaja. Kritičara od formata vidim kao ličnost inteligentnu, kompetentnu i moralnu. To bi morao biti umnik kome se vjeruje. Ako mu se ne vjeruje, ako nema auru, neće mu biti dovoljna ni kompetencija ni lucidnost. Meni su uvijek bili neprihvatljivi oni kritičari koji su svoju kritičarsku poziciju temeljili na bilo kojoj ideologiji i pragmatskoj politici koje su dovodile u pitanje njihovu autonomiju i individualnu ljestvicu vrijednosti. Da kažem konvencionalno, konstruktivna je kritika koja dolazi od sposobnog, obrazovanog i lucidnog kritičara, koji uspijeva da jasno prepozna i afirmiše vrijednosti, ali i da ukaže na slabosti i promašaje društva. Kritičar takve orijentacije čini najviše kad postane neomiljena ličnost autoritarnog, zastarjelog i konzervativnog društva, odnosno njegove elite. Najviše mi smeta kad kritičari nijesu svjesni svoje odgovornosti i značaja svog uticaja. A uticaj kritike ne može se ničim drugim zamijeniti. Ne vrijedi da kritika postane naknadna pamet. Naknadna pamet magarcu pod rep, odgovor je narodnog iskustva".
p.s. Ne znate kako su ga proglasavali "ludakom" u CG, posprdavali se s njim, ili sta je sve sa psihicki bolesnima radjeno u CG dok se on nije pojavio i pokusao da unese znanje i savremenost u CG ljekarskoj praksi. Sreca sto je na simpozijumu u Evropi (u zrelijim godinama) dobio poziv od jednog Profesora iz USA da dodje u USA da radi.. Zato rekoh jedan od.. a spominjali smo mnoge koji su "gazeni" u CG, odlazili iz CG i svoj doprinos dali drzavama u regionu, Evropi, USA.. Vecina njih je odabrala zapad i progres.
Hvala Lepo
Last edited by Maja; 28-06-15 at 15:56.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks