View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 82 of 165 FirstFirst ... 327278798081828384858692132 ... LastLast
Results 2,026 to 2,050 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Quote Originally Posted by BAR View Post
    Ово је лудило.
    Ludilo je ovaj post dje se savjetuje da je za nas bolje da budemo u tom savezu zbog toga da nas članice tog saveza ne napadaju ??? Ja ipak drugačije percipiram situaciju oko NATO !!! To što je Albanija ili Hrvatska član tog saveza je zbog toga što su im investitori iz tih država a ne zbog toga da ih te države ne bombarduju !!! Mi sa druge strane imamo investitore iz država koje nisu iz tog saveza tako bi članstvom u njega samo izložili investitore nepotrebnim troškovima da bi uopšte doveli u pitanje realizaciju projekata !!! Nije teško za shvatit a o pitanju bezbijednosti neka razmišljaju investitori ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by night_silence View Post
    Ludilo je ovaj post dje se savjetuje da je za nas bolje da budemo u tom savezu zbog toga da nas članice tog saveza ne napadaju ??? Ja ipak drugačije percipiram situaciju oko NATO !!! To što je Albanija ili Hrvatska član tog saveza je zbog toga što su im investitori iz tih država a ne zbog toga da ih te države ne bombarduju !!! Mi sa druge strane imamo investitore iz država koje nisu iz tog saveza tako bi članstvom u njega samo izložili investitore nepotrebnim troškovima da bi uopšte doveli u pitanje realizaciju projekata !!! Nije teško za shvatit a o pitanju bezbijednosti neka razmišljaju investitori ...
    Албанија је узета као примјер.Да је узета Србија, добио би епитет антисрбина.Ја мислим да сам ти недавно детаљно разјаснио ту дилему око инвеститора.
    Да би некога кртиковао мораш прво доћи на његов ниво у расправи о теми.Овако свима само показујеш своје незнање.

Ја лично већ годинама вапим за једном, на аргументима утемељеном, расправом о НАТО-у тј. политичком положају и питањима одбране Црне Горе.
    Све што добијам са друге стране је гомила незнања и нетачних информација која се компезује вишком ентузијазма.(Исто важи и за читаву антиНАТО кампању.)
    Наравно свако има право на сопствено мишљење, зато и постоји форум, али сви ми, као активни чланови треба да се трудимо да расправa буде на једном адекватном нивоу.Чињенице и аргументи.
    Last edited by BAR; 17-02-15 at 20:18.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Thanks Thanks Given 
    59
    Thanks Thanks Received 
    141
    Thanked in
    107 Posts

Наравно свако има право на сопствено мишљење, зато и постоји форум, али сви ми, као активни чланови треба да се трудимо да ниво расправе буде на једном адекватном нивоу.Чињенице и аргументи.
    Auto put ,2 blok termoelektrene , hidropotencijal , potencijal luke Bar ... to su investicije od kojih narod ima korist ali očigledno nemamo istu percepciju stvari ...
    deuscroix

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Auto put ,2 blok termoelektrene , hidropotencijal , potencijal luke Bar ... to su investicije od kojih narod ima korist ali očigledno nemamo istu percepciju stvari ...
    Безбједност је један од главних услова за реализацију било којег пројекта који доноси напредак, посебно тих које си набројао.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Албанија је узета као примјер.Да је узета Србија, добио би епитет антисрбина...

Наравно свако има право на сопствено мишљење, зато и постоји форум, али сви ми, као активни чланови треба да се трудимо да расправa буде на једном адекватном нивоу.Чињенице и аргументи.
    Zasto se pozivas na cinjenice i argumente u istom postu u kom kazes da je Albanija uzeta kao primjer, jos ispade da je slucajno?? Odlicno znas, a meni stvarno ne trebas da priznas, da Albaniju ne uzimate slucajno kao primjer, vec odlicno znate da od nje i prijeti opasnost. To je vec objasnio tvoj kolega asc u postovima iznad.

Ti to vec, ako si iz Bara, mnogo bolje znas nego ostali.

Meni samo nije jasno kako ce NATO da te zastiti od toga? Ako se ne sjecas prekid utakmice sa Srbijom se slavio u Ulcinju jer su stanovnici istog bili ponosni na to sto je njihov Ulcinj, ali i Bar, Plav, Gusinje bio na zastavi donijetoj na dronu u sastavu "autohtone Albanije"...

Oprosti mi, mozda nije dovoljan argument za sagovornika kao sto si ti, ali ja ne mogu u isti kos sa onima koji zele da ugroze suverenost i teritorijalni integritet Crne Gore...ko moze, alal mu bilo!

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by luchka View Post
    Zasto se pozivas na cinjenice i argumente u istom postu u kom kazes da je Albanija uzeta kao primjer, jos ispade da je slucajno?? Odlicno znas, a meni stvarno ne trebas da priznas, da Albaniju ne uzimate slucajno kao primjer, vec odlicno znate da od nje i prijeti opasnost. To je vec objasnio tvoj kolega asc u postovima iznad.

Ti to vec, ako si iz Bara, mnogo bolje znas nego ostali.

Meni samo nije jasno kako ce NATO da te zastiti od toga? Ako se ne sjecas prekid utakmice sa Srbijom se slavio u Ulcinju jer su stanovnici istog bili ponosni na to sto je njihov Ulcinj, ali i Bar, Plav, Gusinje bio na zastavi donijetoj na dronu u sastavu "autohtone Albanije"...

Oprosti mi, mozda nije dovoljan argument za sagovornika kao sto si ti, ali ja ne mogu u isti kos sa onima koji zele da ugroze suverenost i teritorijalni integritet Crne Gore...ko moze, alal mu bilo!
    1.Ниси ме разумио.Великоалбански пројекат је узет као примјер евентуалних пријетњи, којих има више: Територијалне претензије Хрватске на наш епиконтинентални појас у мору, претензије Сарајева на Суторину, разграничење према Косову, и великосрпско питање су само још неки безбједносни проблеми.

2.Слабо познајеш Бар.

3.НАТО штити границие и Уставни поредак сваке чланице и снажан је медијатор у споровима самих чланица.Примјер су Турска и Грчка које су до сад могле започети на десетине ратова, али сваки пут је НАТО као медијатор то спријечио.
    Слично ће бити међу балканским државама.Има људи којима то смета, јер би мијењали границе.Црној Гори свакако не.

4.Ево ти их по Београду који су активно угрожавали суверенитет и територијали интегритет ЦГ, па не видим да си се претргао у критици према њима.
    Нећеш у НАТО зато што је и Албанија чланица.Добро.Онда се фино спреми да служиш војни рок и да упознајеш све љепоте Црне Горе, од крша Старе Херцеговине по највећем љетњем сунцу, до зимских радости превоја Чакор.И немој да се буниш кад скочи ПДВ или чак неки ванредни порез, ради опремања војске, нити због тога што четвртина или трећина буџета одлази на одбрану.

Кад се све стави на сто, потпуно је јасно што би требали да буду правци кретања Црне Горе, ма ко год да је на власти.Да је среће у овој држави и власт и опозиција би направиле то сагласје, што би био сташно корисан потез за читаву ЦГ.

п.с. Можда јесмо изашли из оквира теме, али као што сам раније рекао, све ове ствари су јако повезане.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 00:03.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ludilo je ovaj post dje se savjetuje da je za nas bolje da budemo u tom savezu zbog toga da nas članice tog saveza ne napadaju ???
    Koliko puta treba da se napiše činjenica da NATO garantuje državnost i nepromjenjivost državnih granica osim ako ta država nema volju za to ?
    To što je Albanija ili Hrvatska član tog saveza je zbog toga što su im investitori iz tih država a ne zbog toga da ih te države ne bombarduju !!!
    Oni i ne moraju da se plaše jer nemaju od koga. Na Albaniju niko nema pretenzije dok su na Hrvatsku pretenzije imala samo Srbija koja ne smije ni da pogleda put te Hrvatske.
    Dok su SVI naši susjedi (ako ne računamo Italiju kao susjeda) i domaći izdajnici zapjenili

Mi sa druge strane imamo investitore iz država koje nisu iz tog saveza tako bi članstvom u njega samo izložili investitore nepotrebnim troškovima da bi uopšte doveli u pitanje realizaciju projekata !!! Nije teško za shvatit a o pitanju bezbijednosti neka razmišljaju investitori ...
    Još kad bi naveo koji su to ekstra troškovi investitora iz zemalja koje nisu članice NATO-a tvoja izjava bi i imala nekog smisla
    Last edited by Rakun; 18-02-15 at 00:17.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by luchka View Post
    Zasto se pozivas na cinjenice i argumente u istom postu u kom kazes da je Albanija uzeta kao primjer, jos ispade da je slucajno?? Odlicno znas, a meni stvarno ne trebas da priznas, da Albaniju ne uzimate slucajno kao primjer, vec odlicno znate da od nje i prijeti opasnost.
    Velika Albanija je jedna od opasnosti koja zbog klicanja zastavi Velike Albanije bode oči. Isto to rade i Srbi (oni u Srbiji i oni u Crnoj Gori) i poosrbice po Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Нећеш у НАТО зато што је и Албанија чланица.Добро.Онда се фино спреми да служиш војни рок и да упознајеш све љепоте Црне Горе, од крша Старе Херцеговине по највећем љетњем сунцу, до зимских радости превоја Чакор.И немој да се буниш кад скочи ПДВ или чак неки ванредни порез, ради опремања војске, нити због тога што четвртина или трећина буџета одлази на одбрану.
    Не схватам што је ту проблематично. Мислим схватам, из угла просјечне особе либералних друштвених схватања, али из угла неког ко се наводно залаже за традиционализам и етатизам (тако сам бар ја тебе протумачио) ово што си навео би требало да је не прихватљиво него и нужно. Друштво у којем сваки способан мушкарац није обавезан да се укључи у систем одбране и војне обуке није друштво него предузеће. Предузећа се не руководе логиком светости и неповредивости друштвеног поретка, него идејом исплативости и практичности.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    Не схватам што је ту проблематично. Мислим схватам, из угла просјечне особе либералних друштвених схватања, али из угла неког ко се наводно залаже за традиционализам и етатизам (тако сам бар ја тебе протумачио) ово што си навео би требало да је не прихватљиво него и нужно. Друштво у којем сваки способан мушкарац није обавезан да се укључи у систем одбране и војне обуке није друштво него предузеће. Предузећа се не руководе логиком светости и неповредивости друштвеног поретка, него идејом исплативости и практичности.

Потпуно се слажемо, али си превидио једну ствар.За то требају паре и то велике паре, које Црна Гора нема и никад их неће имати (осим ако не нађемо нафту).
    Што се мене лично тиче ја бих много више волио да је ЦГ један мали неутрални Израел на Балкану, али једно су жеље а друго могућности.

Ипак Црну Гору ускоро чека формирање активне резерве Војске (до 400 припадника) и Цивилне заштите до 2000 припадника, и то је шанса за све оне, укључујући и моју маленкост, који желе да на неки начин врате дуг овој земљи.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

И немој да се буниш кад скочи ПДВ или чак неки ванредни порез, ради опремања војске, нити због тога што четвртина или трећина буџета одлази на одбрану.
    Koliko je puta skakao i koliko su akcize povećavali, koliko su tih vanrednih poreza uvodili, koliko je samo narod dao para toj državi i je li išta urađeno? Pričam od referenduma pa na ovamo, nemoj da mi spominješ Miloševića, Lilića, Bulatovića, SRJ, Narodnu stranku itd, takođe, ne spominjimi ovu mizernu opremu što smo nabavili u zadnje vrijeme, smiješna je. Sad je tvoj izgovor, kao i ovih dezertera koje gledam na RTCG, pejanovićkoj i samardžiću (namjerno malim slovima) da je nedostatak vojne opreme i novca za novu, razlog da moramo da uđemo u NATO. Kao što rekoh ranije, sad je najlakše reći da moramo da uđemo u NATO. Potrudila se za to vlast i njeni kučići.
    Kad je nekome zavrnuta jedna ruka, tu je druga da potpiše

edit: tek sad vidim koja je tema, selite čitavu stranu
    Last edited by kenneth; 18-02-15 at 01:32.
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Предузећа се не руководе логиком светости и неповредивости друштвеног поретка, него идејом исплативости и практичности.
    NATO je jedini način da se uspješno spoji najbolje od ta dva svijeta

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Koliko je puta skakao i koliko su akcize povećavali, koliko su tih vanrednih poreza uvodili, koliko je samo narod dao para toj državi i je li išta urađeno? Pričam od referenduma pa na ovamo, nemoj da mi spominješ Miloševića, Lilića, Bulatovića, SRJ, Narodnu stranku itd, takođe, ne spominjimi ovu mizernu opremu što smo nabavili u zadnje vrijeme, smiješna je. Sad je tvoj izgovor, kao i ovih dezertera koje gledam na RTCG, pejanovićkoj i samardžiću (namjerno malim slovima) da je nedostatak vojne opreme i novca za novu, razlog da moramo da uđemo u NATO. Kao što rekoh ranije, sad je najlakše reći da moramo da uđemo u NATO. Potrudila se za to vlast i njeni kučići.
    Kad je nekome zavrnuta jedna ruka, tu je druga da potpiše

Не знаш о чему причаш.Од 1991. до стицања незавиности никаквог улагања у одбрану није било.ВЈ је била релативно моћна само због тога што је наслиједила скоро цјелокупно наоружање ЈНА.Како је вријеме пролазило а то оружје се трошило у ратовима, застаријевало, улагања није било и Војска је из године у годину била све слабија и слабија.
    ЦГ је на крају наслиједила гомилу крша, истеклих или скоро истеклих ресурса, а све оно што је још увјек ваљало углавном и није било стационирано у ЦГ: тенкови М84, транспортери, надзвучни авиони, транспортни хеликоптери у ресурсу, мобилни ПВО системи већег домета.
    Оно мало што се могло ремонтовати је ремонтовано и сачувано, Бродови, Газеле, хаубице Д30, Пламен С, минобацачи.Али ни то нису средства у цвијету маладости и за десетак година ће и они морати бити зановљени.
    Можда је ЦГ 1991. на својој територији имала адекватан систем одбране, али 2006. је наслиједила руину.

Ако те баш занима што би било кад би било, погледај стање у Војсци Србије.И тамо оптужују овај распродао, онај распродао, а нико не види суштину, а то је да је ђевојка оматорила и да је сада баба.А баба више не може бит ђевојка.

П.С. Молим модерацију да не брише овај пост, понављам, све ово је јако битно за тему.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 02:15.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Ok, neka stoji da centa nije uloženo od '91 do '06, kako je moglo? Čime?
    Crna Gora je 2006. postala nezavisna država (dodatni podstrek za jačanje vojske), gotovo bez vojne opreme (još veći), onda slijede godine basnoslovnih priliva i trošenja na avione-kamione-jahte-hotele i putovanja. Država je uzimala gomilu para na račun svega i svačega, plus su se dosjetili ovoga što ti pričaš da će nama da se desi ako ne uđemo u NATO a dešava se sada, dodatni porezi i akcize na sve i svašta, uzimali su brdo para od naroda a vojska je ostajala maltene ista, i još više troše novca za silne dnevnice zbog rata koji se nas ne tiče...
    Naša lijepa vlada je računala na ulazak u NATO prije svega toga, pa namjerno nije trošila centa za pravu vojsku, već samo na osnovno.
    Za vrijeme o kojem ti pričaš se nije imalo za polovni Kalašnjikov
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

3.НАТО штити границие и Уставни поредак сваке чланице и снажан је медијатор у споровима самих чланица.Примјер су Турска и Грчка које су до сад могле започети на десетине ратова, али сваки пут је НАТО као медијатор то спријечио.
    Слично ће бити међу балканским државама.Има људи којима то смета, јер би мијењали границе.Црној Гори свакако не.
    Samo kratak osvrt na ovo sto kazes za Grcku i Tursku, izjava Rasmusena (bivseg generalnog sekretara NATO-a) o mogucem sukobu Grcke i Turske, nakon sto je Turska prije nekoliko godina prijetila da ce poslati vojne brodove u to podrucje: “NATO as an organization is not going to interfere with these disputes."

Osim toga, vojni konflikt se vec jednom dogodio, i to 1974, tokom turske invazije Kipra.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Ok, neka stoji da centa nije uloženo od '91 do '06, kako je moglo? Čime?
    Crna Gora je 2006. postala nezavisna država (dodatni podstrek za jačanje vojske), gotovo bez vojne opreme (još veći), onda slijede godine basnoslovnih priliva i trošenja na avione-kamione-jahte-hotele i putovanja. Država je uzimala gomilu para na račun svega i svačega, plus su se dosjetili ovoga što ti pričaš da će nama da se desi ako ne uđemo u NATO a dešava se sada, dodatni porezi i akcize na sve i svašta, uzimali su brdo para od naroda a vojska je ostajala maltene ista, i još više troše novca za silne dnevnice zbog rata koji se nas ne tiče...
    Naša lijepa vlada je računala na ulazak u NATO prije svega toga, pa namjerno nije trošila centa za pravu vojsku, već samo na osnovno.
    Za vrijeme o kojem ti pričaš se nije imalo za polovni Kalašnjikov

Не...њх треба критиковати зато што нису изградили са тим новцем Дргуи блок Термоелектране и генерално зашто много више нису уложили у инфраструктуру, а што се топова, ракета, авиона тиче, мислим да ни тај новац не би био довољан, поготово што то треба одржавати.

Quote Originally Posted by bleka View Post
    Samo kratak osvrt na ovo sto kazes za Grcku i Tursku, izjava Rasmusena (bivseg generalnog sekretara NATO-a) o mogucem sukobu Grcke i Turske, nakon sto je Turska prije nekoliko godina prijetila da ce poslati vojne brodove u to podrucje: “NATO as an organization is not going to interfere with these disputes."

Osim toga, vojni konflikt se vec jednom dogodio, i to 1974, tokom turske invazije Kipra.
    Ја сам давно престао да вјерујем у такве куртоазне изјаве.Наравно да ће се НАТО мијешати, а поготово њене најутицајније чланице.

Што се Кипра тиче тамо су се сукобиле ОС Турске са ОС Кипра и грчким контигентом на Кипру, рат је трајао пар недјеља и брзо је заустављен.Кипар није чланица НАТО-а.
    Није било проширивања борбених дејстава рецимо на острва у Егејском мору, или било гдје друго.Да Грчка и Турска нису биле чланице НАТО пакта, тај сукоб би се проширио и на њих саме.То само показује како чланство у НАТО спречава ескалације, чак и у таквим јако тешким ситуацијама.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 11:10.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Не...њх треба критиковати зато што нису изградили са тим новцем Дргуи блок Термоелектране и генерално зашто много више нису уложили у инфраструктуру, а што се топова, ракета, авиона тиче, мислим да ни тај новац не би био довољан, поготово што то треба одржавати.

Ја сам давно престао да вјерујем у такве куртоазне изјаве.Наравно да ће се НАТО мијешати, а поготово њене најутицајније чланице.

Што се Кипра тиче тамо су се сукобиле ОС Турске са ОС Кипра и грчким контигентом на Кипру, рат је трајао пар недјеља и брзо је заустављен.Кипар није чланица НАТО-а.
    Није било проширивања борбених дејстава рецимо на острва у Егејском мору, или било гдје друго.Да Грчка и Турска нису биле чланице НАТО пакта, тај сукоб би се проширио и на њих саме.То само показује како чланство у НАТО спречава ескалације, чак и у таквим јако тешким ситуацијама.
    Prestao si da vjerujes u to, gdje je zvanican stav prvog covjeka NATO-a da se nece mijesati u sukob svoje dvije clanice (naravno, svjesni smo da NATO-u neki unutrasnji sukob ne odgovara, ali ovakvim zvanicnim stavom pada u vodu ta prica da nas niko ne smije tac' ako udjemo u NATO), a s druge strane, vjerujes u mnogo kurtoaznije izjave tipa: NATO stiti granice i ustavni poredak svake zemlje; mi kao poludrzavica cemo imati svoj glas u NATO-u o stvarima koje nas se ticu i td. Valjda je jasno da necemo. Ako se danas ne pitamo u svojoj zemlji (zbog ovakve politicke i ekonomske situacije), tek tada gubimo svaki vid suvereniteta, sem formalnog.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Prestao si da vjerujes u to, gdje je zvanican stav prvog covjeka NATO-a da se nece mijesati u sukob svoje dvije clanice (naravno, svjesni smo da NATO-u neki unutrasnji sukob ne odgovara, ali ovakvim zvanicnim stavom pada u vodu ta prica da nas niko ne smije tac' ako udjemo u NATO), a s druge strane, vjerujes u mnogo kurtoaznije izjave tipa: NATO stiti granice i ustavni poredak svake zemlje; mi kao poludrzavica cemo imati svoj glas u NATO-u o stvarima koje nas se ticu i td. Valjda je jasno da necemo. Ako se danas ne pitamo u svojoj zemlji (zbog ovakve politicke i ekonomske situacije), tek tada gubimo svaki vid suvereniteta, sem formalnog.
    Извлачиш погрешне закључке.Те изјаве су дате да би се ситуација релаксирала.А нарвно да ће НАТО учинити све да до сукоба не дође.
    Што се тиче права и обавеза појединачних чланица у НАТО, то није везано за изјаве НАТО службеника, већ за оно што пише у уговору.
    А изјаве НАТО службеника су потпуно у саглассју са оним што у том уговору пише.Тамо нема приче о било каквом губитку сувернитета.
    Дио суверненитета се губи уласком у ЕУ и чланством у њеним правосудним инститицијама, али не кад је у питању НАТО.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 14:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Извлачиш погрешне закључке.Те изјаве су дате да се se ситуација релаксирала.А нарвно да ће НАТО учинити све да до сукоба не дође.
    Што се тиче права и обавеза појединачних чланица у НАТО, то није везано за изјаве НАТО службеника, већ за оно што пише у уговору.
    А изјаве НАТО службеника су потпуно у саглассју са оним што у том уговору пише.А тамо нема приче о било каквом губитку сувернитета.
    Дио суверненитета се губи уласком у ЕУ и чланством у њеним правосудним инститицијама, али не кад је у питању НАТО.
    Vidji, ako ti vjerujes u to, i pored svih cinjenica koje ukazuju da je drugacije, i da su apsolutno sve zemlje Evropske Unije, a da ne govorim o smijesnom Zapadnom Balkanu, od Drugog svjetskog rata americke kolonije, i da im SAD diktira politiku, onda stvarno ne znam. Naravno da takve stvari nece pisati u ugovoru, ali to je ocigledno. Osim toga, gradjani samih evropskih zemalja to sve vise prepoznaju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Потпуно се слажемо, али си превидио једну ствар.За то требају паре и то велике паре, које Црна Гора нема и никад их неће имати (осим ако не нађемо нафту).
    Што се мене лично тиче ја бих много више волио да је ЦГ један мали неутрални Израел на Балкану, али једно су жеље а друго могућности.

Ипак Црну Гору ускоро чека формирање активне резерве Војске (до 400 припадника) и Цивилне заштите до 2000 припадника, и то је шанса за све оне, укључујући и моју маленкост, који желе да на неки начин врате дуг овој земљи.
    Мени није јасно због чега се ти онда претјерано бринеш шта ће и како ће бити са Црном Гором. Ако ће она функционисати на начин на који је најисплативије елитама, било страним или домаћим, онда је теби просто свеједно у којој ћеш држави живјети, да ли у Великој Албанији, Србији или Црној Гори. Све три ће испунити твоја очекивања.

При том није да је НАТО само нека алијанса која нуди заштиту за новац. Не, НАТО је војно крило једне политичке машинерије, која захтијева од свих чланица да се повинују њеном поретку. Који је то поредак, то смо до сад установили. У том поретку, унутар којих граница ћеш живјети је заиста козметичка промјена.

Није то као неки примјери из историје, као на примјер Дубровачке Републике која је новцем плаћала своју независност, али је она била свеобухватна - сопствени начин владавине, сопствене границе, економија итд.

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    NATO je jedini način da se uspješno spoji najbolje od ta dva svijeta
    Та два свијета су неспојива. Ради се о потпуно другачијој парадигми, и о потпуно другачијем виђењу онога што су циљеви једног друштва. У једном, традиционалном моделу, гдје су чланови друштва повезани малтене органски, и представљају проширену породицу, фокус владавине је окренут бризи о подређенима - поданицима. У другом моделу, имамо манијакални фокус на ефикасност производње и хиперпродукцију хедона чији је једини циљ да обим производње и продаје пробије претходне рекорде. Субјекти тог поретка имају само избор да се уклопе или не уклопе у процес. Њихове судбине апсолутно не дотичу владаоца. У том погледу треба посматрати и одбрану и циљеве одбрамбеног система

Из те двије супротстављене парадигме, традиционалне и виговске, произилазе и два потпуно различита облика владавине - традиционални и модернистички.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Vidji, ako ti vjerujes u to, i pored svih cinjenica koje ukazuju da je drugacije, i da su apsolutno sve zemlje Evropske Unije, a da ne govorim o smijesnom Zapadnom Balkanu, od Drugog svjetskog rata americke kolonije, i da im SAD diktira politiku, onda stvarno ne znam. Naravno da takve stvari nece pisati u ugovoru, ali to je ocigledno. Osim toga, gradjani samih evropskih zemalja to sve vise prepoznaju.
    Нисам ја оперисан од стварности.Знам ја добро како функционишу велике силе, поготово Американци који су познати као одлични трговци интересима и утицајима.
    Али то је тако увјек било са великим силама.
    Ја те питам што је алтернатива томе, ти кажеш неутралност.Добро, али неутралност се не постиже тако што је прогласиш у уставу, већ тако што направиш атомску бомбу.Не можемо рећи само неутрални смо.Иза те неутралности нешто мора да стоји.
    Реално и ове неутралне земље што у Европи а нису острва: Шведска, Финска, Швајцарска, Аустрија, уствари и нису неутралне јер сву своју одбрамбену политику доктрински усклађују са НАТО пактом, а не могу ући у пакт због одређених геостратешких услова.Због тога морају за сваки случај да пуно више троше на одбрану, јер постоји могућност да их НАТО откачи да не би дошло до нукеарног рата, поготово у случају Шведске и Финске.
    Ми имамо ту погодност да можемо сјести за тај сто, равноправно расправљати и зауставити сваку одлуку која је на штету Црне Горе, или пак истрговати нешто као компензацију.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 12:13.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Мени није јасно због чега се ти онда претјерано бринеш шта ће и како ће бити са Црном Гором. Ако ће она функционисати на начин на који је најисплативије елитама, било страним или домаћим, онда је теби просто свеједно у којој ћеш држави живјети, да ли у Великој Албанији, Србији или Црној Гори. Све три ће испунити твоја очекивања.

При том није да је НАТО само нека алијанса која нуди заштиту за новац. Не, НАТО је војно крило једне политичке машинерије, која захтијева од свих чланица да се повинују њеном поретку. Који је то поредак, то смо до сад установили. У том поретку, унутар којих граница ћеш живјети је заиста козметичка промјена.

Није то као неки примјери из историје, као на примјер Дубровачке Републике која је новцем плаћала своју независност, али је она била свеобухватна - сопствени начин владавине, сопствене границе, економија итд.

Није то баш тако.Овдје није ствар о елитама већ о народу.Мислим да је много боље створити боље услове за правилан развој друштва, радна мјеста, школе, болнице, него земљу претворити у малу Сјеверну Кореју, и да нам дјеца умиру од глади, ради тенкова.

Ја бих волио да се ми можемо наоружати да нам не треба никакакв савез.Али то није реално.

Што се самог доживљаја НАТО-а тиче, моја и твоја перцепција је свакако различита.Зато што је некоме је НАТО помогао да оствари свој политички пројекат, а некоме је НАТО срушио политички пројекат.
    Last edited by BAR; 18-02-15 at 12:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Нисам ја оперисан од стварности.Знам ја добро како функционишу велике силе, поготово Американци који су познати као одлични трговци интересима и утицајима.
    Али то је тако увјек било са великим силама.
    Ја те питам што је алтернатива томе, ти кажеш неутралност.Добро, али неутралност се не постиже тако што је прогласиш у уставу, већ тако што направиш атомску бомбу.Не можемо рећи само неутрални смо.Иза те неутралности нешто мора да стоји.
    Реално и ове неутралне земље што у Европи а нису острва: Шведска, Финска, Швајцарска, Аустрија, уствари и нису неутралне јер сву своју одбрамбену политику доктрински усклађују са НАТО пактом, а не могу ући у пакт због одређених геостратешких услова.Због тога морају за сваки случај да пуно више троше на одбрану, јер постоји могућност да их НАТО откачи да не би дошло до нукеарног рата, поготово у случају Шведске и Финске.
    Ми имамо ту погодност да можемо сјести за тај сто, равноправно расправљати и зауставити сваку одлуку која је на штету Црне Горе, или пак истрговати нешто као компензацију.
    Krenucu od kraja: mi ne mozemo sjesti za taj sto i ravnopravno raspravljati zbog toga sto imamo podanicku vladu koja ne raspravlja, nego slusa i sprovodi instrukcije Zapada. U takvoj situaciji, mi ne mozemo nista dobro za sebe da ispregovaramo. Da je drugacija situacija, da imamo vlast koja brine o interesima drzave, a ne o sopstvenim foteljama i ocuvanju nelegalno stecenog novca, moglo bi se govoriti o nekom pregovaranju.

Za ovo sto kazes za evropske zemlje, negdje sam citao ugrubo neku analizu o Svajcarskoj, po kojoj se ispostavilo da Svajcarci jeftinije prolaze na polju bezbjednosti time sto su neutralni, nego da su clanica NATO. Ako te zanima, mogu to potraziti u kompu i proslijediti ti.

Thanks Thanks Given 
    1,040
    Thanks Thanks Received 
    4,135
    Thanked in
    2,331 Posts

Krenucu od kraja: mi ne mozemo sjesti za taj sto i ravnopravno raspravljati zbog toga sto imamo podanicku vladu koja ne raspravlja, nego slusa i sprovodi instrukcije Zapada. U takvoj situaciji, mi ne mozemo nista dobro za sebe da ispregovaramo. Da je drugacija situacija, da imamo vlast koja brine o interesima drzave, a ne o sopstvenim foteljama i ocuvanju nelegalno stecenog novca, moglo bi se govoriti o nekom pregovaranju.
    Товја перцепција.Не бих баш рекао да је тако.На крају крајева и ова власт неће још дуго.

Za ovo sto kazes za evropske zemlje, negdje sam citao ugrubo neku analizu o Svajcarskoj, po kojoj se ispostavilo da Svajcarci jeftinije prolaze na polju bezbjednosti time sto su neutralni, nego da su clanica NATO. Ako te zanima, mogu to potraziti u kompu i proslijediti ti.
    Папир свашта трпи.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Товја перцепција.Не бих баш рекао да је тако.На крају крајева и ова власт неће још дуго.

Папир свашта трпи.
    Ako ti a priori mislis da je analiza pogresna, onda dobro

Page 82 of 165 FirstFirst ... 327278798081828384858692132 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)