A+A,
odgovor na to što si sada pitao nije teško dati.
Prvo, da odmah to raščistimo - Crnoj Gori opasnost prijeti i iznutra i spolja. Po tome se ne razlikuje od bilo koje države na svijetu. Ono po čemu se države razlikuju je stepen prijetnje po njihovu sigurnost i cjelovitost.
Stepen prijetnje kom je Crna Gora (danas) izložena je prilično visok. I što je najgore - polako, ali stalno raste. Na prvi pogled često to tako ne izgleda. No, na žalost jeste. Nemam vremena to obrazlagati duže.
Drugo,..tvoje pitanje je bilo (parafraziram) - da li mi (Crnogorci) želimo da nas neko civilizuje? Moj odgovor je da nas ima i onih koji žele više reda u zemlji i spremni su usvajati pravila civilizovanog života, a ima i onih koji ne bi mijenjali ništa. Takvi vole mutnu vodu jer u mutnoj vodi najgori najbolje plivaju. Međutim, to da li mi želimo ili ne (na žalost ili na sreću) - nije uopšte važno.
EU (Zapad) želi civilizovati ovaj prostor, šta god preostali balkanski Indijanci o tome mislili. Sviđalo im se to ili ne.
Zapad, taj moderni Rim, svoje granice danas brani oko Marijupolja. Ako se ne varam to je hiljadu i više kilometara istočno od Crne Gore. Dakle, za Crnu Goru (a i Srbiju) priča je završena još padom Berlinskog zida. Sve ostalo su tehnička pitanja. Ko će, kada i koliko brzo taj proces prilagođavanja Crne Gore civilizaciji Zapada, dovesti do kraja. Naravno da otpora ima. Svuda ih je bilo. Ali oni ne mogu parirati snazi te civilizacije.
Vlast i građani CG zovu EU (često i samo deklarativno) da to učini što prije, no u realnom životu oni i nemaju izbora. Zapad je već odavno ovdje u poziciji odlučiti ko će biti vlast a ko ne. Svaki poglavica koji počne iritirati "moderni Rim" brzo će biti uklonjen. Ne samo ovdje, već na bilo kojoj tački unutar "zida" imperije.
Baš kao i u doba Starog Rima, tako i danas potpuno je nevažno da li vas okolni varvari zovu da dođete i civilizujete njihov narod ili ne. Stari Rim se podjednako uspješno širio i utvrđivao i tamo đe ga nijesu zvali. Za sve postoji lakši i teži način. Od zrelosti elite jednog naroda zavisi na koji će način to biti. Na kraju, Starom Rimu su svi bili zahvalni na kulturi i napretku koji im je ostavio u nasljeđe.
Na bolje se ljudi uvijek lako naviknu. Muka je prilagođavati se gorima od sebe.

Reply With Quote
Bookmarks