View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 55 of 165 FirstFirst ... 54551525354555657585965105155 ... LastLast
Results 1,351 to 1,375 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    El procitam ti analizu i pomislim najcrnji moguci scenario. Vecina ovdje misli kad se prica o rasparcavanju da ce sad neko nesto da nam uzme od teritorije.
    Srecom nismo na bliskom istoku a i tami se suzdrzava od prekrajanja granica. Naucili su lekciju sa Kosovom sto se tice toga. Ostacemo mi u postojecim granicama, samo sa autonomnim narodima, teritorijama ili nesto slicno. Tipa bosna ili makedonija, dje se ne mogu dogovoriti oko osnovnih stvari. Nadam se da grijesis.
    Da ne ulazim dublje kimmi je ec napisao ono sto sam zelio da ti kazem. Na cemu baziram moj "optimizam" ne toliko ulaskom u Nato, jer mu nisam ljubitelj, alj eto zapale su nam takve karte, vec zeljom da ne zavrsimo onako kako ti predvidjas neulaskom u isti.
    Nemijesanjem i gledanjem sa strane su vec probali i znamo kako se to zavrsilo. Stabilnost baziram iz cinjenice da su se naucili da domaci narodi poznaju samo jedan nacin vladavine, a to je nazalost neki vid idolopoklonistva( necu ga nazvati diktaturom jer nije). Lakse je i jeftinije zavrsiti posao odmah, i tog jednog promineniti, nego li cekati drustvo da se promijeni. Na kraju krajeva i ukrajina je jedan od promasaja takvog vidjenja stvari. Mislim da ce sve sledece prevaspitavati drugacije, koliko god to bilo bolno. Rizik je da dobiju konstantu netrpeljivost prema njima ako nastave po scenariju koji ti predvidjas( potpuno realan, ali mislim da nas ipak malo drugacije gledaju od npr Sirije). Na tome baziram neko misljenje da je tvoj scenario ipak previse pesimistican
    H R,

ajde da napišem još nešto u osvrtu na tvoj post (čije mnoge djelove pozdravljam), no nije sve napisano u funkciji polemike, već više da (još jednom) onima koji čitaju približim svoj stav i podstaknem ih da možda više razmišljaju.

Dakle, samo da ne bude nesporazuma - to (što si komentarisao) je jedan od scenarija, a ne jedini scenario.
    Postoje 2 scenarija. ili da budem pošten - postoje najmanje 2 scenarija, mada su svi drugi samo varijante ta 2.
    Postoji onaj ukoliko se budemo ponašali spram očekivanja i ne budemo se opirali promjenama i onaj drugi (za nas poguban) ukoliko se ne budemo ponašali spram očekivanja i ne budemo mijenjali.
    Objasnio sam šta je ono što nas čeka u slučaju da prekinemo put ka EU i NATO. To sam napisao jer je fascinantno kako se o tome malo govori u Crnoj Gori. Valjda neđe ljudi rezonuju da se niko usudio ne bi da to uradi, pa onda tu mogućnost (za sada) i ne vide realnom.
    Umjesto toga naše društvo se zanima (ili glumi da se zanima) stupidnim dilemama "da li ili ne u NATO?". Kao da uopšte Crnogorci imaju izbor. Pa se još vode polemike da li je to za nas isplativo ili ne (??). Čemu to služi? Treba da nas zavara u uvjerenju kako smo uistinu vlasnici svoje sudbine?? Ludog li naroda,..Pa nezavisne Crne Gore ne bi bilo da nije bilo volje tog Zapada i njegovog zastrašujućeg vojnog arsenala koncentrisanog u njegovom vojnom savezu pod imenom NATO.

Ne bih da sad podsjećam na čitavu hronologiju kraja '90-ih, ko nas je podučavao kako da gradimo državu u državi, naoružavao nas, ohrabrivao nas da polagano preuzimamo nadležnosti savezne države i bdio nad nama da nam Milošević sa svojom soldateskom ne oduzme i onaj nivo autonomije koji smo po fedaralnom Ustavu imali. Nezavisnost i Crne Gore, i Kosova, i svih drugih na prostoru ex YU odlučena je od strane Zapada. Čitavu arhitekturu ovog regiona Zapad je osmislio. I ne radi to od juče.

Zapad to radi vjekovima unazad. Rusija je dobila rat protiv Turske 1878. Rat u kom nije učestvovala nijedna velika sila sa Zapada. I pazite šta se dešava,..Rusija i Turska se nakon rata sporazumijevaju o svemu u San Stefanu. Bukvalno Porta (Vlada Osmanske carevine) pristaje na sve samo da spasi Carigrad i potpisuje famozni Sanstefanski ugovor. Čim su to čule ekspresno se sastaju sve zapadne velike sile i objavljuju da one ne prihvataju sporazum Rusije i Turske, tj,. da će granice na Balkanu biti crtane onako kako to Zapad kaže. Odmah zatim velike sile se sastaju na kongresu u Berlinu i diktiraju novu realnost koja se drastično razlikuje od ruskih želja. Sve se to događa a da pritom na terenu Balkana postoji samo jedna ozbiljna vojna sila, i to ona Rusije. Zamislite to...Ako ste u stanju.
    Rusija (mislim da je preko Gorčakova to bilo) u povjerljivom kominikeu upoznaje Srbiju da bi za nju bilo poželjno da se za svoja traženja osloni na Beč jer joj Rusija u pogledu srpskih pretenzija na Balkanu ne može pomoći! Tada se događa ona famozna situacija da kralj Milan (tada knez) od gorljivog rusofila postaje uvjereni germanofil i politiku Srbije vezuje za Beč. To novo oslanjanje na Beč podstaći će do tada neviđen privredni, infrastrukturni i kulturni razvoj Srbije koji je ona ikada doživjela. I ne samo to. Oslanjanje na Beč pokazaće se spasonosnim za Srbiju nakon izgubljenog rata od Bugarske 1885., kada je isključivo Austro-Ugarska zaslužna što Bugarska (iako pobjednik u ratu koji je Srbija izazvala) neće dobiti nikakvu, a posebno ne teritorijalnu satisfakciju na račun Srbije.
    Koliko se isplativim može pokazati oslanjanje na Zapad Srbija (a na nesreću i mi) će naučiti u toku i nakon WWI rata, kada izbacivanjem Rusije iz rata pokroviteljstvo nad Srbijom Karađorđevići predaju Francuskoj. Francuska iz WWI svjetskog rata izlazi kao dominantna pobjednica koja crta nove granice u Evropi i svom novom klijentu (čiju je vojsku 1917. digla iz pepela i uključila na Solunski front) predaje sve bivše južnoslovenske provincije Austro-Ugarske, i pride priznaje pravo da anektira Crnu Goru koja je bila saveznica u ratu!
    A zašto je Crna Gora prošla tako? Pa zato što ona nije bila francuski već ruski klijent. Srbija je preko novog mentora uspjela da kralja Nikolu zapravo učini francuskim zarobljenikom kom je bilo zabranjeno da se kreće, a kamoli da se vrati u Crnu Goru i pokuša omesti ono što su se Srbija i njen novi gazda dogovorili.

Ali, mi smo prokleti da nikako ne shvatimo kako funkcioniše Svijet, kolika je moć Zapada na ovom poluostrvu i čime se on rukovodi u svom postupanju.

Ponoviću, mada sam više umoran i pitam se ima li to smisla (jer sam zaista u par postova sve do u detalje objasnio) - poigravanje sa Zapadom je poigravanje sa vlastitom sudbinom.
    Zapad je vatra na koju se možete ogrijati, ali i vatra koja vas može spržiti. Šta ćete izabrati, samo od vas zavisi. Ali kompromis sa njim ne očekujte. Nema pregovaranja. Zapad ne pregovara.
    Kada je napredovala po Evropi početkom WWII rata Njemačka je od svakog protivnika zahtijevala samo bezuslovnu kapitulaciju, a krajem istog nadala se da će joj oni s kojima je dijelila baštinu zapadne civilizacije dati priliku za pregovore. Oni su umjesto toga njene gradove sravnili do pepela. Pregovore je čekao i Japan. Dobio je 2 nuklearne bombe. Toliko o spremnosti Zapada da pravi ustupke. I Milošević je to naučio na teži način. Poznata je epizoda kada je Ignorisao apele da se urazumi koje mu je saopštio tadašnji ruski premijer Viktor Černomirdin, i koji mu je (u trenutku iznerviranosti Miloševićevim tvrdoglavim i autističnim stavovima) pobacao papire stola za kojim su sjedeli i kratko mu rekao: "Ne prihvatiš li ono što traže od tebe Srbija će biti bombama poravnjena kao ovaj sto!". Pregovore je čekao i Gadafi. Na kraju su ga pronašli u kanalizacionoj cijevi i ubili kao psa na ulici. i Sadam je na svom kraju vjerovao da nada za pregovore sa Zapadom postoji. Skončao je tako što su ga pronašli kako se krije u podrumu među kantama i gajbama. Obješen je vrlo brzo nakon toga i to pred očima cijele javnosti....
    Svakog onog ko je mislio opirati se Zapadu i remetiti njegove planove Zapad je uspio lišiti ne samo vlasti, već i života. Narodi i zemlje koje su kretale za takvim vođama nijesu od strane Zapada samo zaustavljene u svom razvoju, već su vraćene decenijama unazad. Neke čak i vjekovima unazad.
    Za razliku od nekih "sporijih" učenika Japan je svoju lekciju shvatio. I pored dvije nuklearne bombe koje su prosute nad njegovim gradovima on je vrlo brzo postao najpouzdaniji saveznik Zapada u regionu i jedna od najmoćnijih ekonomija svijeta.

U Crnoj Gori postoji dio stanovništva koji ima snažnija ili blaža antiZapadna osjećanja. Ali postoji i onaj dio stanovništva čija su osjećanja i stavovi jasno proZapadni. Većina ovih posljednjih pristalice su vladajućih i partija independističke orjentacije.
    To znači da Zapad već ima svoje snažno uporište i među dobrim dijelom stanovništva Crne Gore i to upravo onih na čiju podršku vlast računa. Taj dio stanovništva već u većini sa zabrinutošću, rezervom ili čak neodobravanjem posmatra perfidno demonstrirano flertovanje crnogorske vlasti sa Kremljom, a koje vlast najočiglednije demonstrira načinom na koji državni i (pro)vladini mediji izvještavaju o ukrajinskoj krizi.
    Bude li ova vlast odlučila i samo malo korigovati put CG prema EU i NATO, zapadne sile (SAD i ključne članice EU) već imaju i pristalice, i sredstva, i infrastrukturu da ovu vlast vrate u brazdu ili je potpuno zamijene nekom koja će biti kooperativnija.
    Pa sad...
    Last edited by El Re; 08-01-15 at 22:40.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Re, tvojih nekoliko zadnjih postova cak baca sjenku na crnogorsku nezavisnost.

Sad nevezano sa nasim opredjeljenjem imam osjecaj da zapad ne pregovara sa slabijim od sebe ili sa onim sa kim mu moze biti. Nesto imam osjecaj da ce isti taj zapad morati nauciti da pregovara i to sa pruzanjem velikih ustupaka.

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    H R,

ajde da napišem još nešto u osvrtu na tvoj post (čije mnoge djelove pozdravljam), no nije sve napisano u funkciji polemike, već više da (još jednom) onima koji čitaju približim svoj stav i podstaknem ih da možda više razmišljaju.

Dakle, samo da ne bude nesporazuma - to (što si komentarisao) je jedan od scenarija, a ne jedini scenario.
    Postoje 2 scenarija. ili da budem pošten - postoje najmanje 2 scenarija, mada su svi drugi samo varijante ta 2.
    Postoji onaj ukoliko se budemo ponašali spram očekivanja i ne budemo se opirali promjenama i onaj drugi (za nas poguban) ukoliko se ne budemo ponašali spram očekivanja i ne budemo mijenjali.
    Objasnio sam šta je ono što nas čeka u slučaju da prekinemo put ka EU i NATO. To sam napisao jer je fascinantno kako se o tome malo govori u Crnoj Gori. Valjda neđe ljudi rezonuju da se niko usudio ne bi da to uradi, pa onda tu mogućnost (za sada) i ne vide realnom.
    Umjesto toga naše društvo se zanima (ili glumi da se zanima) stupidnim dilemama "da li ili ne u NATO?". Kao da uopšte Crnogorci imaju izbor. Pa se još vode polemike da li je to za nas isplativo ili ne (??). Čemu to služi? Treba da nas zavara u uvjerenju kako smo uistinu vlasnici svoje sudbine?? Ludog li naroda,..Pa nezavisne Crne Gore ne bi bilo da nije bilo volje tog Zapada i njegovog zastrašujućeg vojnog arsenala koncentrisanog u njegovom vojnom savezu pod imenom NATO.

Ne bih da sad podsjećam na čitavu hronologiju kraja '90-ih, ko nas je podučavao kako da gradimo državu u državi, naoružavao nas, ohrabrivao nas da polagano preuzimamo nadležnosti savezne države i bdio nad nama da nam Milošević sa svojom soldateskom ne oduzme i onaj nivo autonomije koji smo po fedaralnom Ustavu imali. Nezavisnost i Crne Gore, i Kosova, i svih drugih na prostoru ex YU odlučena je od strane Zapada. Čitavu arhitekturu ovog regiona Zapad je osmislio. I ne radi to od juče.

Zapad to radi vjekovima unazad. Rusija je dobila rat protiv Turske 1878. Rat u kom nije učestvovala nijedna velika sila sa Zapada. I pazite šta se dešava,..Rusija i Turska se nakon rata sporazumijevaju o svemu u San Stefanu. Bukvalno Porta (Vlada Osmanske carevine) pristaje na sve samo da spasi Carigrad i potpisuje famozni Sanstefanski ugovor. Čim su to čule ekspresno se sastaju sve zapadne velike sile i objavljuju da one ne prihvataju sporazum Rusije i Turske, tj,. da će granice na Balkanu biti crtane onako kako to Zapad kaže. Odmah zatim velike sile se sastaju na kongresu u Berlinu i diktiraju novu realnost koja se drastično razlikuje od ruskih želja. Sve se to događa a da pritom na terenu Balkana postoji samo jedna ozbiljna vojna sila, i to ona Rusije. Zamislite to...Ako ste u stanju.
    Rusija (mislim da je preko Gorčakova to bilo) u povjerljivom kominikeu upoznaje Srbiju da bi za nju bilo poželjno da se za svoja traženja osloni na Beč jer joj Rusija u pogledu srpskih pretenzija na Balkanu ne može pomoći! Tada se događa ona famozna situacija da kralj Milan (tada knez) od gorljivog rusofila postaje uvjereni germanofil i politiku Srbije vezuje za Beč. To novo oslanjanje na Beč podstaći će do tada neviđen privredni, infrastrukturni i kulturni razvoj Srbije koji je ona ikada doživjela. I ne samo to. Oslanjanje na Beč pokazaće se spasonosnim za Srbiju nakon izgubljenog rata od Bugarske 1885., kada je isključivo Austro-Ugarska zaslužna što Bugarska (iako pobjednik u ratu koji je Srbija izazvala) neće dobiti nikakvu, a posebno ne teritorijalnu satisfakciju na račun Srbije.
    Koliko se isplativim može pokazati oslanjanje na Zapad Srbija (a na nesreću i mi) će naučiti u toku i nakon WWI rata, kada izbacivanjem Rusije iz rata pokroviteljstvo nad Srbijom Karađorđevići predaju Francuskoj. Francuska iz WWI svjetskog rata izlazi kao dominantna pobjednica koja crta nove granice u Evropi i svom novom klijentu (čiju je vojsku 1917. digla iz pepela i uključila na Solunski front) predaje sve bivše južnoslovenske provincije Austro-Ugarske, i pride priznaje pravo da anektira Crnu Goru koja je bila saveznica u ratu!
    A zašto je Crna Gora prošla tako? Pa zato što ona nije bila francuski već ruski klijent. Srbija je preko novog mentora uspjela da kralja Nikolu zapravo učini francuskim zarobljenikom kom je bilo zabranjeno da se kreće, a kamoli da se vrati u Crnu Goru i pokuša omesti ono što su se Srbija i njen novi gazda dogovorili.

Ali, mi smo prokleti da nikako ne shvatimo kako funkcioniše Svijet, kolika je moć Zapada na ovom poluostrvu i čime se on rukovodi u svom postupanju.

Ponoviću, mada sam više umoran i pitam se ima li to smisla (jer sam zaista u par postova sve do u detalje objasnio) - igranje sa Zapadom je igranje sa vlastitom sudbinom.
    Zapad je vatra na koju se možete ogrijati, ali i vatra koja vas može spržiti. Šta ćete izabrati samo od vas zavisi. Ali kompromis sa njim ne očekujte. Nema pregovaranja. Zapad ne pregovara.
    Kada je napredovala po Evropi početkom WWII rata Njemačka je od svakog protivnika zahtijevala samo bezuslovnu kapitulaciju, a krajem istog nadala se da će joj oni s kojima je dijelila baštinu zapadne civilizacije dati priliku za pregovore. Oni su umjesto toga njene gradove sravnili do pepela. Pregovore je čekao i Japan. Dobio je 2 nuklearne bombe. Toliko o spremnosti Zapada da pravi ustupke. I Milošević je to naučio na teži način. Ignorisao je i apele da se urazumi od ruskog premijera Viktora Černomirdina, koji mu je u trenutku iznervirasnosti pobacao papire stola za kojim su sjedeli i kratko mu rekao: "Ne prihvatiš li ono što traže od tebe Srbija će biti bombama poravnjena kao ovaj sto!". Pregovore je čekao i Gadafi. Na kraju su ga pronašli u kanalizacionoj cijevi i ubili kao psa na ulici. i Sadam je na svom kraju vjerovao da nada za pregovore sa Zapadom postoji. Skončao je tako što su ga pronašli kako se krije u podrumu među kantama i gajbama. Obješen je vrlo brzo nakon toga i to pred očima cijele javnosti....
    Svakog onog ko je mislio opirati se Zapadu i remetiti njegove planove Zapad je uspio lišiti ne samo vlasti, već i života. Narodi i zemlje koje su kretale za takvim vođama nijesu od strane Zapada samo zaustavljene u svom razvoju, već su vraćene decenijama unazad. Neke čak i vjekovima unazad.
    Za razliku od nekih "sporijih" učenika Japan je svoju lekciju shvatio. I pored dvije nuklearne bombe koje su prosute nad njegovim gradovima on je vrlo brzo postao najpouzdaniji saveznik Zapada u regionu i jedna od najmoćnijih ekonomija svijeta.

U Crnoj Gori postoji dio stanovništva koji ima snažnija ili blaža antiZapadna osjećanja. Ali postoji i onaj dio stanovništva čija su osjećanja i stavovi jasno proZapadni. Većina ovih posljednjih pristalice su vladajućih i partija independističke orjentacije.
    To znači da Zapad već ima svoje snažno uporište i među dobrim dijelom stanovništva Crne Gore i to upravo onih na čiju podršku vlast računa. Taj dio stanovništva već u većini sa zabrinutošću, rezervom ili čak neodobravanjem posmatra perfidno demonstrirano flertovanje crnogorske vlasti sa Kremljom, a koje vlast najočiglednije demonstrira načinom na koji državni i (pro)vladini mediji izvještavaju o ukrajinskoj krizi.
    Bude li ova vlast odlučila i samo malo korigovati put CG prema EU i NATO, zapadne sile (SAD i ključne članice EU) već imaju i pristalice, i sredstva, i infrastrukturu da ovu vlast vrate u brazdu ili je potpuno zamijene nekom koja će biti kooperativnija.
    Pa sad...
    Mislim da si ovim postom jasno i glasno priznao da je Zapad zlo, što druga strana stalno i ponavlja.
    Nisam očekivao od tebe takvu generalizaciju.

Thanks Thanks Given 
    2,547
    Thanks Thanks Received 
    528
    Thanked in
    251 Posts

... nemoj previše da pažnju držiš na to što radi Mandić, Milić i slično društvo. To je gomila pajaca i dobrovoljnih sluga svakog centra van zemlje koji je spreman da ih plati i angažuje. Bez ozbiljnijeg sponzora njihovo djelovanje je benigno. Čak i zabavlja.
    Oni nijesu u stanju da ugroze Crnu Goru. Nikada to nijesu ni bili. Njihovi prethodnici jesu bili, ali oni ne.
    ...
    Naravno, kao ljudi su vjerovatno značajni svojim porodicama, kao politički činioci baš nikome.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Kratko u komentaru na ove jedva dočekane osvrte koji bi trebali da budu potvrda stupidne teze o strašnom i zlom Zapadu.

Dobro,..ja razumijem Srbe i prosrbe u odijumu i mržnji koju nose prema Zapadu. Zapad ih je zBog njihovih divljanja po ex YU i otvorene antiZapadne histerije prebio kao mačku, Srbe izdijelio u 5-6 država (sudbina koju su na Balkanu dugo živjeli samo Albanci, tj. pola pripadnika tog naroda živi van matice) i u razvoju vratio Srbiju nekoliko decenija unazad. Osim toga što su mnogi Srbi sada (kao žrtve vlastitog lutanja) primorani živjeti van Srbije, i to mahom u zemljama čija dominantna stanovništva im nijesu naklonjena, uz to su i mnogi prirodni i privredni resursi oduzeti Srbiji.
    Tako da njihove frustracije ne čude.

A što se Zapada tiče,..pa suvišno je stalno podsjećati. Zapadnu civilizaciju ne čine samo SAD i zapadni dio Evrope. Gluposti! Toj civilizaciji pripadaju narodi koji žive na teritoriji najmanje 3/5 planete. Ova civilizacija je stepenom svog razvoja još od doba španske Rekonkviste i holandske buržoaske revolucije ubjedljivo najslobodniji, kulturno najnapredniji, najbogatiji i tehnološki najrazvijeniji dio Svijeta. Na vidiku nema onog ko je u stanju parirati dominaciji te civilizacije. Postoje samo neki koji se trude oponašati one njene tekovine za koje vjeruju da su ključ njenog uspjeha.
    Ukratko, na svijetu ne postoji ništa ni bolje, ni savršenije od toga. To svakako ne znači da je Zapadna civilizacija idealna. Daleko je od toga.
    Uspjesi koje na putu opšteg progresa čovječanstva iznova postiže ta civilizacija izvori su njene moći i regeneracije.
    Iz te liderske pozicije u Svijetu Zapad crpi i svoj legitimitet (a i obavezu) da koordinira život i napredak, ne samo zemalja vlastite civilizacije, već i ostatka čovječanstva.

No, toliko o tome...Nešto drugo me motivisalo da napišem i ovaj post. Pa evo, još jedan prilog na tragu moje želje da vas podstičem na razmišljanje...
    U toku ste kakav se monstruozan zločin dogodio juče u Parizu. 13 nevinih ljudi je stradalo. Djelovi Pariza još uvijek su gotovo u vanrednom stanju. Pored policijskih sastava angažovani su i djelovi francuske vojske, a pomoć su ponudile i sve zemlje saveznice. Prije svega preko usluga svojih obavještajnih agencija. Francuska je u dubokoj žalosti. Žali i veliki dio Svijeta. A posebno su šok i tuga prisutni u Evropi. Sve medijske kuće po Evropi od juče ne prestaju praviti duge osvrte na to što se desilo. Od regionalnih medija interesantno je istaći da je HRT juče u Dnevniku 2 (koji traje pola sata) preko 15 minuta posvetio ovoj temi, uključujući i dopisnika iz Pariza, te konsultujući mnoge ugledne ličnosti koji slove kao poznavaoci prilika u Francuskoj.
    Pred mnogim francuskim ambasadama u Evropi građani se spontano okupljaju, polažu cvijeće i pale svijeće za duše stradalih.
    U CG o tom događaju RTCG je izvijestio na početku Dnevnika 2, ali u vrlo kratkom prilogu. To je uglavnom sve...

U Kijevu je večeras -8 C. izuzetno je hladno. To ipak nije spriječilo građane Kijeva (da se uprkos vlastioj muci i golemim problemima) okupljaju pred francuskom ambasadom i pale svijeće.

ZBog ovakvih slika Ukrajinci ne moraju da brinu niti da će ikada ostati bez podrške uređenog svijeta, niti da će jednog dana (kad za to dođe vrijeme) javno mnjenje država članica EU koje bude na referendumu odlučivalo o njihovom prijemu, biti rezervisano prema njima.
    A mi? Šta mi možemo očekivati s našim ignorisanjem događaja u Evropi i samoizolovanjem od kontinenta kom pripadamo?...Vidjećemo...
    Last edited by El Re; 08-01-15 at 23:16.

Thanks Thanks Given 
    115
    Thanks Thanks Received 
    4,638
    Thanked in
    2,738 Posts

Kada je napredovala po Evropi početkom WWII rata Njemačka je od svakog protivnika zahtijevala samo bezuslovnu kapitulaciju, a krajem istog nadala se da će joj oni s kojima je dijelila baštinu zapadne civilizacije dati priliku za pregovore. Oni su umjesto toga njene gradove sravnili do pepela. Pregovore je čekao i Japan. Dobio je 2 nuklearne bombe. Toliko o spremnosti Zapada da pravi ustupke. I Milošević je to naučio na teži način. Poznata je epizoda kada je Ignorisao apele da se urazumi koje mu je saopštio tadašnji ruski premijer Viktor Černomirdin, i koji mu je (u trenutku iznerviranosti Miloševićevim tvrdoglavim i autističnim stavovima) pobacao papire stola za kojim su sjedeli i kratko mu rekao: "Ne prihvatiš li ono što traže od tebe Srbija će biti bombama poravnjena kao ovaj sto!". Pregovore je čekao i Gadafi. Na kraju su ga pronašli u kanalizacionoj cijevi i ubili kao psa na ulici. i Sadam je na svom kraju vjerovao da nada za pregovore sa Zapadom postoji. Skončao je tako što su ga pronašli kako se krije u podrumu među kantama i gajbama. Obješen je vrlo brzo nakon toga i to pred očima cijele javnosti....
    Istoriju pogrešno interpretiraš.
    Nije knezu Milanu sugerisano da se osloni na Beč,već je revolt naroda bio velik jer je Rusija dala Bugarskoj, Prištinu, Prizren, Ohrid i Niš... Zato su se odeljili od Rusije.

Crna Gora se oslanjala na Francusku a ne na Rusiju u I sv. ratu. Kralj Nikola je tamo učio, tamo se i sklonio poslije povlačenja a ne u Rusiju. Sa Rusijom je tada CG imala dobre veze zbog pravoslavlja, ali pošto je bila već tada odvojena crkvena i duhovna vlast, kralj Nikola se oslanjao više na zapad.

Nemačka nije tražila pregovore. Cilj je bio da pobiju što više Jevreja. Ne možeš prestaviti da su Njemci tražili pregovore u II sv. ratu već je Hitler rekao da nema predaje.

Ni Japan nije čekao pregovore. Samuraji su ginuli za svog cara, i izginuli bi svi da car nije sam potpisao poraz. Nakon toga je izgubio status božanstva.

Niko nije tražio pregovore, ni Milošević ni Gadafi . Zato su svi završili kako jesu. Ne kažem da se možeš suprotstaviti zapadu, ali nazovimo stvari svojim imenom, zapad uzima ono što mu je potrebno i uzeće to ako mu je baš potrebno po svaku cijenu.

Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    Last edited by Bugi; 08-01-15 at 22:09.
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Dobro,..ja razumijem Srbe i prosrbe u odijumu i mržnji koju nose prema Zapadu. Zapad ih je zBog njihovih divljanja po ex YU i otvorene antiZapadne histerije prebio kao mačku, Srbe izdijelio u 5-6 država (sudbina koju su na Balkanu dugo živjeli samo Albanci, tj. pola pripadnika tog naroda živi van matice) i u razvoju vratio Srbiju nekoliko decenija unazad. Osim toga što su mnogi Srbi sada (kao žrtve vlastitog lutanja) primorani živjeti van Srbije, i to mahom u zemljama čija dominantna stanovništva im nijesu naklonjena, uz to su i mnogi prirodni i privredni resursi oduzeti Srbiji.
    Funkcionalno izražen socijalni pritisak. Tako sažeto, možda pretjerano, ali zadivljujuće...
    Zelim vam samo jedno, a to su dvije stvari: "rad, red i disciplinu".

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Kratko u komentaru na ove jedva dočekane osvrte koji bi trebali da budu potvrda stupidne teze o strašnom i zlom Zapadu.

A što se Zapada tiče,..pa suvišno je stalno podsjećati. Zapadnu civilizaciju ne čine samo SAD i zapadnio dio Evrope. Gluposti! Toj civilizaciji pripadaju narodi koji žive na teritoriji najmanje 3/5 planete. Ova civilizacija je stepenom svog razvoja još od doba španske Rekonkviste i holandske buržoaske revolucije ubjedljivo najslobodniji, kulturno najnapredniji, najbogatiji i tehnološki najrazvijeniji dio Svijeta. Na vidiku nema onog ko je u stanju parirati dominaciji te civilizacije. Postoje samo neki koji se trude oponašati one njene tekovine za koje vjeruju da su ključ njenog uspjeha.
    Ukratko, na svijetu ne postoji ništa ni bolje, ni savršenije od toga. To svakako ne znači da je Zapadna civilizacija idealna. Daleko je od toga.
    Uspjesi koje na putu opšteg progresa čovječanstva iznova postiže ta civilizacija izvori su njene moći i regeneracije.
    Iz te liderske pozicije u Svijetu Zapad crpi i svoj legitimitet (a i obavezu) da koordinira život i napredak, ne samo zemalja vlastite civilizacije, već i ostatka čovječanstva.
    Ponoviću, mada sam više umoran i pitam se ima li to smisla (jer sam zaista u par postova sve do u detalje objasnio) - poigravanje sa Zapadom je poigravnje sa vlastitom sudbinom.
    Zapad je vatra na koju se možete ogrijati, ali i vatra koja vas može spržiti. Šta ćete izabrati, samo od vas zavisi. Ali kompromis sa njim ne očekujte. Nema pregovaranja. Zapad ne pregovara.
    Možda sam ja za tebe glup i prost ali ja ne znam kako da drugačije razumijem ove tvoje riječi bez da se radi o zlu.
    Ravnjaš ih sa bogovima, ili si sa njima ili si mrtav.
    Da ne govorim o demokratiji sa kojom se hvale. Rekao si sve suprotno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    Istoriju pogrešno interpretiraš.
    Nije knezu Milanu sugerisano da se osloni na Beč,već je revolt naroda bio velik jer je Rusija dala Bugarskoj, Prištinu, Prizren, Ohrid i Niš... Zato su se odeljili od Rusije.

Crna Gora se oslanjala na Francusku a ne na Rusiju u I sv. ratu. Kralj Nikola je tamo učio, tamo se i sklonio poslije povlačenja a ne u Rusiju. Sa Rusijom je tada CG imala dobre veze zbog pravoslavlja, ali pošto je bila već tada odvojena crkvena i duhovna vlast, kralj Nikola se oslanjao više na zapad.

Nemačka nije tražila pregovore. Cilj je bio da pobiju što više Jevreja. Ne možeš prestaviti da su Njemci

Poslato sa super-moćne pisaće mašine Galaxy S4 x2
    Kako se Srbija počela oslanjati na Beč i zašto, opisao je u jednoj od zadnjih Marićevih "Ćirilica" ugledni srpski istoričar (jedan od najuglednijih živih) prof. Radoš Ljušić. Njegove opise sam citirao. Naravno, razlog leži i u frustraciji (koju si ti pomenuo) usljed činjenice da su Rusi izdali Srbe, tj., Sanstefanskim ugovorom (koji su iza leđa Srbiji sklepali sa Turskom) bilo je predviđeno stvaranje Velike Bugarske i to na račun teritorija za koje su Srbi držali da pripadaju njima.

Što se tiče Crne Gore pred WWI rat kralj Nikola je lavirao između Rusije i Italije. Kasnije Nikolino sklanjanje u Francusku se dogodilo iz uvjerenja da bi nakon izbacivanja Rusije iz rata 1915. tamo mogao naći novog pokrovitelja. Ali Srbi su ga pretekli i tako je završio kao francuski taoc.

U prilog toga da je Njemačka tražila način da pregovara o uslovima mira pred kraja rata najbolje svjedoče zapisi sastanaka švedskog grofa Bernadota i Hitlerovog zamjenika, vođe SS-a Himlera, kada je, vjerujući da će odobrovoljiti Anglo-saksonce u septembru 1944. isti izdao naredbu da se prestane sa likvidacijom Jevreja, a velikom broju njih dozvoljeno je da budu prebačeni u Švedsku i dalje ka Americi. Kako pokušaji nijesu urodili plodom (jer ponavljam Zapadnjaci ne vole da pregovaraju ukoliko ne sumnjaju u svoju snagu) sve je vraćeno u pređašnje stanje, a Hitler je bio ljut na Himlera jer ga je poslednji uvukao u čitavu tu priču koja je učinila da Hitler izgleda kao neko ko traži izlaz.

Što se tiče Vlade u Japanu, ona je pred kraja rata tražila da SSSR (Staljin) posreduje. Ne zaboravite da je između SSSR-a i Japana gotovo čitav rat postojao pakt o nenapadanju, pa čak i o saradnji u mnogim pitanjima. Staljin im je uporno poručivao da sačekaju, da ima probleme da organizuje komunikaciju, tj. dogovori detalje posredovanja i sl. Japanci nijesu znali da je još u Potsdamu tajno dogovoreno da SSSR objavi rat Japanu. Kada se to dogodilo Japanci su bili u šoku. Tada su izgubili svaku nadu, ali vojska se i dalje htjela boriti.

Oko Libije...Pregovore sa Zapadom više puta je na svojim konferencijama za štampu predlagao Gadafijev sin, nakon rata ubijeni Islam. Na Zapadu nijesu htjeli ni da odgovore na pozive.

Oko Miloševića..Da li je zaista potrebno?. Pa upravo je on prihvatio uključivanje Rusa i Černomirdina u čitavu priču. vjerovao je da bi Rus mogao biti zgodan posrednik jer drugi to nijesu hrjeli ili su već bili u ratu s njim. Bio je u šoku kada mu je ovaj rekao da će Srbija biti ravna kao sto ako ne prihvati što Zapad traži od njega. Tada su mu se svi snovi srušili i stvar je privedena kraju.
    Kako je predavao vlast i kako je tražio da ga se zauzvrat ne hapsi on i članovi njegove porodice, takođe je poznata stvar.
    Bio je ključna figura (u tom trenutku neprijatelj Zapada No1, i najtraženija lovina) da ga je Zapad mogao pošteđeti, ali je sa novim srpskim vlastima dogovoreno da se napravi farsa od suđenja Miri i Marku, ali istima i pomogne u odlasku (bjekstvu) iz Srbije. I taj dio dogovora i danas se poštuje.
    Nego da ne idemo u off..
    Neću se više nadovezivati u vezi toga da ne bi širili priču.
    Last edited by El Re; 08-01-15 at 23:04.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Možda sam ja za tebe glup i prost ali ja ne znam kako da drugačije razumijem ove tvoje riječi bez da se radi o zlu.
    Ravnjaš ih sa bogovima, ili si sa njima ili si mrtav.
    Da ne govorim o demokratiji sa kojom se hvale. Rekao si sve suprotno.
    Slabo čitaš ono što piše...Ako pročitaš tekst još jednom možda ga iz drugog puta budeš razumio.
    Previše pojednostavljuješ. Ne mislim ni da si glup, ni da si prost, a još manje takve utiske o nekom saopštavam javno. Ne, ti si samo (blago rečeno) naklonjen srpskoj istini o životu i kvalitetu poretka na Svijetu.
    autodijagnostika mi smo stari znanci ovdje. Nema svrhe da se prikrivamo.. Život ide dalje...To je sve...

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Iz svega priloženog, a posebno akcenat na jučerašnji atak na novinare u Francuskoj, sve sam više ubijeđen da neutralnost jednostavno, ni kao fantazija, nije opcija.
    Globalizacija uzima maha, globalizacija je bitan faktor u modernoj istoriji i prosto mi je nezamisliv scenario da mala nacija kao što je naša i dalje fantazira o bitnosti, o tome da ona može da se izuzme iz ovog ili onog saveza, da nama niko nije potreban, kao slamka međ' vihorove.
    Moram se složiti sa El Re-om, koliki god da sam optimista, trenutno stanje u našem dvorištu je zabrinjavajuće. Ništa konkretno, stalno se vrtimo u neki začarani krug uz neki manji ili veći skandal, čisto da razdrma javnost ušuškanu u priču poglavlja 23, 24 etc. autoputa etc. vjerskih pretenzija ove ili one crkve, antema i ostalih gluposti.
    Ništa konkretno. Vođa dobro razumije u kakvoj smo situaciji, kakve su nam karte i opcije ali ništa ne preduzima, dok vrijeme nepovratno teče.
    Dakle, ili ćemo biti dio normalnog dijela svijeta ili ćemo biti samo stranica u istorijskom udžbeniku a možda ni toliko.
    Last edited by Zedd; 08-01-15 at 23:12.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Kako se Srbija počela oslanjati na Beč i zašto, opisao je u jednoj od zadnjih Marićevih "Ćirilica" ugledni srpski istoričar (jedan od najuglednijih živih) prof. Radoš Ljušić. Njegove opise sam citirao. Naravno, razlog leži i u frustraciji (koju si ti pomenuo) usljed činjenice da su Rusi izdali Srbe, tj., Sanstefanskim ugovorom (koji su iza leđa Srbiji sklepali sa Turskom) bilo je predviđeno stvaranje Velike Bugarske i to na račun teritorija za koje su Srbi držali da pripadaju njima.
    Ovo je istorijska cinjenica svidjalo se to kome ili ne. Rusi su procijenili da nemaju vise saveznika u srbiji, i odlucili da naprave Veliku Bugarsku na stetu Srbije.
    Srbija se vec u tom trenutku okretala ka becu, i Rusija procjenjuje da je novi saveznik koji ce stititi ruski interes Bugarska. Jedina promjena u spoljnoj politici danas je da nema imperija i carevina, i da se granice postuju. Ostalo je manje vise sve isto

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Slabo čitaš ono što piše...Ako pročitaš tekst još jednom možda ga iz drugog puta budeš razumio.
    Previše pojednostavljuješ. Ne mislim ni da si glup, ni da si prost, a još manje takve utiske o nekom saopštavam javno. Ne, ti si samo (blago rečeno) naklonjen srpskoj istini o životu i kvalitetu poretka na Svijetu.
    autodijagnostika mi smo stari znanci ovdje. Nema svrhe da se prikrivamo.. Život ide dalje...To je sve...
    Mislim da je uvjek poželjno pojednostaviti stvari.
    Nikad se nisam prikrivao, nisam bio ni srpski ni crnogorski nacionalista. Rođen sam i živio sam u SFRJ i to je sve.
    Ja ne mislim da je Zapad zlo ili neko savršenstvo, prihvatio bih dosta stvari od njih ali nikako da ih u svemu slušamo.
    Takođe isto mislim i za Rusiju, a jesu li nam za zeru bliži? mislim da jesu. Bar zbog vjere.

Thanks Thanks Given 
    2,051
    Thanks Thanks Received 
    6,299
    Thanked in
    2,928 Posts

Bugarska, Rumunija, Grčka i Kipar su pravoslavne .... Etiopija ima preko 10% ukupnog svjetskog pravoslavnog življa ... Rusija i dostina država proizišlih iz Sovjetskog Saveza (Ukrajna, Gruzija, Moldavija i Bjelorusija) su pravoslavne ... Komšije Srbija i Makedonija ... Eto, imamo da biramo i pravoslavno društvo (ako je to neki kriterijum).
    Last edited by wulfy; 09-01-15 at 10:19.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by autodijagnostika View Post
    Mislim da je uvjek poželjno pojednostaviti stvari.
    Nikad se nisam prikrivao, nisam bio ni srpski ni crnogorski nacionalista. Rođen sam i živio sam u SFRJ i to je sve.
    Ja ne mislim da je Zapad zlo ili neko savršenstvo, prihvatio bih dosta stvari od njih ali nikako da ih u svemu slušamo.
    Takođe isto mislim i za Rusiju, a jesu li nam za zeru bliži? mislim da jesu. Bar zbog vjere.
    Na zalost volio bih da imamo tu slobodu. Nikad nisam gledao svjetsku politiku drugacije nego skup interesa velikih igraca i njihovih podrzavaoca. Ali mi danas gledamo zenit pllitike pocete napadom na njujork. Svijet se mijenjao 90tih pa smo propustili, promijenio se ponovo 2000 dok smo mi lizali rane, mijenja se i danas a mi opet propustamo ali danas svjesno da to vidimo.
    I ja sam se zanosio na pocetku da ce sve da se zavrsi drugacije, da ukrajina nece ovako zavrsiti ili da ce reakcija rusije biti ekonomska, kao sto je bila i ranije.
    Cim je zvecnulo orizije scenario je bio jasan. A nagrada je crnomorski basen i stavljanje tacke na sigurnost rumunije bugarske i zaokruzivanje interesa od gibraltara do sueca i bosfora. Da li mi to smatramo kao los potez. Vjerovatno, ali se ne zanosi molim te da se i druga strana ista drugacije ponasa. Da moze da im prodje bili bi isti ili gori

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Koliko je Balkan nestabilan i kakva je to tempirana bomba najbolje govori ovaj napad u Parizu. Pola Bosne velica teroriste, mnogo mnogo mladih, tinejdzera pokazuje bezumnu mrznju prema svemu sto nije muslimansko.

Ali i dalje postoje ljudi koji su protiv NATO pakta. Pa koliko moras da budes neznaven da ti nije jasno..Da Balkan ocekuje novi rat, u bliskoj buducnosti. I sto ce se desiti sa onima koji ne pristupe jacem od sebe? Bice zgazeni.
    If anything goes wrong, Desmond Hume will be my constant

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    1 Post

Ko kaze da NATO pakt uopste zeli nas? Ako se malo smire tenzije izmedju Rusije i Zapada ubijedjen sam da nikad necemo ni uci (bar ne u skorijoj buducnosti) i to ne zbog toga sto mi necemo nego zbog toga sto ONI NAS nece.Tako da se mi tu i ne pitamo.

Njima taman i dobro dodje da se opet potamanimo izmedju sebe.Da se prati to na TV-u uz kokice i navija kao sto se pratila svojevremeno Ukrajina.

Ne moze nama (Balkancima) niko pomoci ako ne zelimo prvo sami sebi da pomognemo.Sve dok se ne prelomi u nasim glavama da od rata, nacionalizma, ekstremizma i ostalih oblika koji idu uz primitivan narod nema koristi i da to vodi u propast, nece nam ni Bog licno da se spusti s neba, pomoci...
    Last edited by mok4; 09-01-15 at 12:46.
    Ad astra.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Black View Post
    Koliko je Balkan nestabilan i kakva je to tempirana bomba najbolje govori ovaj napad u Parizu. Pola Bosne velica teroriste, mnogo mnogo mladih, tinejdzera pokazuje bezumnu mrznju prema svemu sto nije muslimansko.
    Муслимани у Босни и околини су топовско месо за обрачун са Србима и њима Европа уопште није посебно наклоњена, што се видјело и деведесетих. Уколико и дође до неке радикализације, нимало ме не би чудило да гро тих напада буде уперено против Срба.

Што се тиче неуништивости и свемоћи запада, довољно је истаћи да се 1990. године, дакле јако недавно, Запад завршавао у Минхену. Толико.

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Quote Originally Posted by mok4 View Post
    Ko kaze da NATO pakt uopste zeli nas? Ako se malo smire tenzije izmedju Rusije i Zapada ubijedjen sam da nikad necemo ni uci (bar ne u skorijoj buducnosti) i to ne zbog toga sto mi necemo nego zbog toga sto ONI NAS nece.Tako da se mi tu i ne pitamo.
    Trenutno pokazuju suprotno. Ali veliki vođa flertuje i time će prije ili kasnije zapečatiti sudbinu ove nacije.
    Zvanično, podržali smo sankcije uvedene Rusiji od strane zapadnih sila, što je sasvim jasan znak na koju smo se stranu svrstali, i to je po meni najmanji problem. Problem je, kao što napisah već, sad flertujemo i očekujemo da će nas zasuti zlatom i draguljima samo da pristanemo da uđemo u NATO.
    Loša informisanost uzima danka.

Dirižabl, ako misliš da su se granice zapada završavali na pola Berlina, opet ne mogu da utvrdim da li troluješ ili uporno udaraš neku glupu kontru.
    but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

A što se Zapada tiče,..pa suvišno je stalno podsjećati. Zapadnu civilizaciju ne čine samo SAD i zapadni dio Evrope. Gluposti! Toj civilizaciji pripadaju narodi koji žive na teritoriji najmanje 3/5 planete. Ova civilizacija je stepenom svog razvoja još od doba španske Rekonkviste i holandske buržoaske revolucije ubjedljivo najslobodniji, kulturno najnapredniji, najbogatiji i tehnološki najrazvijeniji dio Svijeta. Na vidiku nema onog ko je u stanju parirati dominaciji te civilizacije. Postoje samo neki koji se trude oponašati one njene tekovine za koje vjeruju da su ključ njenog uspjeha.
    Ukratko, na svijetu ne postoji ništa ni bolje, ni savršenije od toga.
    Ups, sad i ja imam jedno pitanje za tebe, stovani prijatelju.
    reci mi, u kojem se trenutku neka zemlja pretvara u dio "najnaprednijeg i najsavrsenijeg drustva" (sto me, uzgred, nekako podsjeca ca citat iz "Petog Elementa", ali ... nije bitno).
    Jesu li Bugarska i Rumunija sve do dana svog ulazka u EU bile "istocne divljacke vuko**bine", pa su odmah nakon toga postale ono sto ti nazivas "zapadna civilizacija"?
    Je li koja crnogorska supruga, koja svaki petak nosi u rukama torbe sa oko 20+ kila hrane od trznice do auta, sve dok njezin supruk ide praznih ruku korak unaprijed kao pravi turski aga, je li ona danas dio "istoka", pa ce sutra postati dio "zapada"?
    Je paljenje svijeca ispred zgrade francuskog Veleposlanstva u Kijevi (sto je po meni najpostenija stvar) univerzalna kompenzacija za grupno silovanje ukrajinskim NACGARDISTIMA jedne moje prijateljice iz Donecke oblasti , o cemu sam samo danas idirektno saznao jer je ona sama o tome sutjela .
    Imam vise pitanja nego odgovora.
    ps Ispricavam se ako je zadnji dio moje poruke malo histerican, ali svakako nadam se na tvoje razumjevanje, jer te stvarno cijenim kao sugovornika, a i kao dobrog prijatelja.
    Last edited by A+A; 09-01-15 at 14:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Slijedi jedan kratak osvrt na nekoliko tvrdnji i od mene.

El Re, na stranu tvoji zaključci, iza njih ne stoje principi i dosljedna logika. Nemoguće je da ti je istorija toliko nepoznata i ne znam kako si uspio u glavi pomirit toliko protivrječnih ideja. Argumenti koje ti daješ jednako stoje iza najvećih zločina.

Jedan čovjek je davno rekao da jaki čine što mogu, a slabi trpe što moraju. Što god ti mislio, ove riječi, koje stoljećima veoma dobro opisuju svjetski poredak, nijesu nikakva tajna većini svjetske populacije. No ti objašnjenja nalaziš u zapadnoj izuzetnosti: tekovine Rima, uređeni svijet, zapadne vrijednosti itd. Bilo bi tačnije to nazvat zapadnim izuzećem jer jedina dosljedna ideja u tvojemu pisanju jeste izuzeće djelanja Zapada od osnovne moralne kritike. U tome tvoje riječi nijesu izuzetne, naprotiv, svaka zločinačka sila ima ljude kao što si ti. Mogli su ljudi čut u svoje vrijeme o tekovinama Osmana i osmanlijskim vrijednostima, tekovinama Arijevaca i arijevskim vrijednostima, tekovinama revolucije i sovjetksim vrijednostima, tekovinama dinastije Ćing i kineskim vrijednostima i donošenju uređenosti i mira, a za to vrijeme su vojske uništavale milione ljudskih života.

Zanimjivo je da "Zapad ne pregovara", ali je mnogo zanimjivije kako je zapadna civilizacija došla u jak položaj koji joj to omogućuje. Jedno objašnjenje jesu nekakve tekovine, vrijednosti i principi. Jošte jedno jeste činjenica da je ta civilizacija izbrisala ljude sa nekoliko kontinenata, prisvojila ih, posijala teror po ostalima koliko je mogla i na opustošenu zemlju dovela robove. To nije zlo, nego pročitajte ponovo? Ne bih opet gubio vrijeme, zaista.

Da Zapad želi proširit se i napravit Zapad od ostatka svijeta je mit. Tačno je da stanovnici Zapada uživaju mnoge slobode i prava. (Zanimjivo je kako je do toga došlo. Opet tekovine starog i novog Rima i "vrijednosti", sigurno.) Tačno je da većina ljudi želi živjet u takvim ili boljim uslovima, ali nije tačno da je Zapad ikada podržao takav razvoj događaja u bilo kojem dijelu svijeta ako mu to nije bilo u interesu, već je takva društva brutalno razarao. Zato je krajnje odvratno tvrdit da ljudi koji kritikuju Zapad jesu licemjeri zato što bi najradije živjeli upravo na Zapadu. Na Zapadu ljudi ne trpe torturu spoljne politike Zapada, tako da se izbor sam nameće. Takođe je odvratno stavove drugih ljudi a priori pripisivat frustracijama, psihozama i sl. i nazivat "srpskom" istinu koja je očigledna mnogo većem broju ljudi.

Da nema ništa bolje i savršenije od terora i zatiranja svake demokratije koja ne nudi svoje resurse i radnu snagu Zapadu, kao i podržavanja najbrutalnijih diktatura koje to nude, može reć samo čovjek koji nije ni dva minuta razmišljao o tome. Isti taj argument je bio na usnama branitelja onih koji su cijele narode izbrisali ili porobili. Ako ljudi nekada nijesu mogli zamislit društvo bez robova i robovlasnika ili društvo bez vojvoda, prinčeva, kraljeva i kmetova, to mogu danas. Možda su ljudi tada trebali slušat apologete poput tebe? Ti govoriš kao da se Zapad nikada nije mijenjao, što nije tačno jer njegov narod neprestano radi na promjenama, što ti takođe ne može bit nepoznato. Poučen time, koja je tvoja pozicija? Radit na stvaranju društva slobode, demokratije i ljudskih prava, bez političkih atentata, agresije, terorizma itd, pri čemu možda je ulazak Crne Gore u NATO i svrstavanje uz Zapad nužan korak? Ne, nego desni centar ili nešto desnije od toga, ovo što Zapad čini je nešto najsavršenije što postoji i što se može zamislit, sve bolje je u domenu svevišnjega, a Crna Gora nije Kazahstan i zato joj je mjesto na zapadu. Pametnome dosta.
    Last edited by RoNN|3; 09-01-15 at 19:09. Reason: typo
    ★

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by A+A View Post
    Ups, sad i ja imam jedno pitanje za tebe, stovani prijatelju.
    reci mi, u kojem se trenutku neka zemlja pretvara u dio "najnaprednijeg i najsavrsenijeg drustva" (sto me, uzgred, nekako podsjeca ca citat iz "Petog Elementa", ali ... nije bitno).
    Jesu li Bugarska i Rumunija sve do dana svog ulazka u EU bile "istocne divljacke vuko**bine", pa su odmah nakon toga postale ono sto ti nazivas "zapadna civilizacija"?
    Je li koja crnogorska supruga, koja svaki petak nosi u rukama torbe sa oko 20+ kila hrane od trznice do auta, sve dok njezin supruk ide praznih ruku korak unaprijed kao pravi turski aga, je li ona danas dio "istoka", pa ce sutra postati dio "zapada"?
    Je paljenje svijeca ispred zgrade francuskog Veleposlanstva u Kijevi (sto je po meni najpostenija stvar) univerzalna kompenzacija za grupno silovanje ukrajinskim NACGARDISTIMA jedne moje prijateljice iz Donecke oblasti , o cemu sam samo danas idirektno saznao jer je ona sama o tome sutjela .
    Imam vise pitanja nego odgovora.
    ps Ispricavam se ako je zadnji dio moje poruke malo histerican, ali svakako nadam se na tvoje razumjevanje, jer te stvarno cijenim kao sugovornika, a i kao dobrog prijatelja.
    Dragi prijetelju, moje poštovanje za tebe je takođe ogromno (malo je deplasirano da to stalno ponavljam), no po prvi put od kad pišeš nijesam razumio tvoj post. Vjeruj mi da sam ga iz poštovanja i zanimanja za ono što ti napišeš pročitao čak 3 puta. Ali nije pomoglo.
    Unaprijed prihvatam da je problem do mene.

Sad sam u nezgodnoj situaciji da špekulišem na šta si odgovor od mene želio, ali ajde da probam...
    Evo,..Ja sam u nekoliko zadnjih dana napisao par dužih postova koji su bili vrlo kritični i prema Zapadu i prema NATO-u. ZBog toga sam čak bio i kritikovan od nekih koji poput mene iskreno žele članstvo Crne Gore u tom savezu.
    Vidi, stekao sam utisak da si ti jako inteligentan i obrazovan pa ti neću otkriti elementarno poznatu stvar da ništa u životu nije ni crno ni biljelo. Sve ima i svoju ružnu stranu. Još nikom nije svanulo a da time nekom drugom nije mrklo. A šta da se radi?...To je život...

Grubo kritikovati NATO,.. naravno da to pravo imaju njegovi dušmani i dušmani svijeta koji taj NATO čuva. To mi je potpuno razumljivo jer njima i njihovim snovima NATO 24/7 radi o glavi.

Stari druže, neko je davno primijetio - svi (ili većina) voli jesti meso, ali niko ne voli klati stoku i druge životinje. Svi bi radije da to neko drugi obavi za njih....Za dobro onih koji su unutar zida Zapad je često primoran raditi ružne stvari van "zida"...Ako je uspješan u tome da to zadrži daleko od očiju svoje javnosti, onda se svi osjećaju dobro, a stvar se nije ni desila..Tako se lakše živi ovaj mučni život koji je dat čovjeku.
    Da Zapad ne interveniše preventivno van svojih granica, njegovi neprijatelji bi toliko ojačali da ih on više ne bi mogao poraziti, a njegova civilizacija bila bi rušena u vlastitim središtima.

Ne ukazujem bez razloga tako često na sličnosti Zapada sa Starim Rimom.
    Postoje pravila ponašanja prema vlastitim građanima, a postoje pravila ponašanja prema onima koji to nijesu...
    To je osnovna specifičnost Zapada (tj. država koje u njegovom krugu/orbiti podrazumijevamo), a to je upravo tekovina Starog Rima na čijoj pravnoj i civilizacijskoj zaostavštini Zapad leži. Da bi čovjek razumio Zapad mora dobro poznavati Stari Rim odnosno Rimsku imperiju. Zvuči suludo razloge za nešto tako savremeno, kao što je moderni Zapad, tražiti u tako dubokoj prošlosti, ali je istinto. Bez toga nikada nećete razumjeti Zapad.
    Ko god je živio/živi na Zapadu, radio za zapadne kompanije ili organizacije u zemlji ili inostranstvu, a pogotovu oni koji su se školovali na Zapadu znaju koliko je ovo nevjerovatno istinito.
    Pazite, mnogi ljudi ne znaju da su još od osnivanja Starog Rima jedna pravila važila za građane Rima a druga za one koji to građanstvo nijesu imali. Mnogi od tih koji ga nijesu imali proveli su čitav život kao lojalni i uzorni građani Imperije, neki živeći i u samom Rimu. Ali to nije bilo dovoljno da dobiju pravo građanstva. Pravu građanstva mogli su se nadati samo oni pojedinci ili rimske provincije koje su rizikujući ili iskusivši stravično stradanje braneći Rim tokom njegovih ratova ili unutrašnjih nereda. Ponavljam - mogli nadati, ne i obavezno na to računati.
    Oni koji nijesu imali pravo rimskog građanstva plaćali su veće poreze, nijesu se mogli nastanjivati gdje žele, posjećivati sva mjesta koja žele, školovati se gdje žele i nikako nijesu mogli obavljati državne funkcije u imperiji. Mogli su samo biti vojnici (najamnici) ili najviše niži komandni kadar u njegovoj vojsci.
    A zašto ovo napisah?..
    Ne interesuje naročito Zapad što o njemu misle ili o njemu pišu javnost i mediji van granica onog što je danas Zapad. Za administracije država Zapada i za njihove građane, sve preko njegovih granica (preko "zida") je neprijateljska (pa ako hoćete i varvarska) tuđina. Što se agresivnije ti "preko zida" osvrću, to su njihovi građani uvjereniji da njihova administracija bolje brani njihove interese. Identično je bilo i u Starom Rimu...
    Pazite, SAD imaju recimo obavještajno-bezbjednosni oslonac na Službi (govorim naravno o CIA) kojoj je zabranjeno da aktivnosti (bez obzira na saznanja i stepen prijetnje) smije vršiti na teritoriji SAD. Takođe, nepokretna NATO tehnika (ona na teritoriji članica) dislocirana je na udaljena i izolovana mjesta/ostrva i uvijek se teži da bude što dalje od očiju građana Zapada, dok pokretna NATO ratna tehnika ima tačno utvrđene rute svog kretanja i izuzetno stroga (isključivo odbrambena) pravila za bilo kakav angažman na teritoriji Saveza. Mnogi ljudi koji žive na Zapadu, često i prilično blizu NATO baza, provedu život a da ne vide nijedno vojno vozilo na ulici. Ni točkaša, a kamoli gusjenično vozilo.
    Slično je bilo i u Starom Rimu. Rimske legije su mogle pobijediti u nekom ratu od izuzetne važnosti za Rim, ali su u Rim smjele ući samo na poziv Senata (vrijeme Republike) ili Imperatora (vrijeme Carstva). Ulazak nije značio i zadržavanje, već samo prolazak (defile) nakon čega su legije morale otići preko Via Apia daleko van grada. Mrak ih nije smio uhvatiti u gradu. Čin svakog vojskovođe koji bi bez dozvole ušao u Rim smatran je za izdaju Republike i Cara i objavu rata. Red u gradu čuvali su pripadnici Pretorijanske garde (u teget plavim uniformama, odakle i vodi porijeklo boja uniformi policije) a jedinicama/patrolama su komandovali pretori (oni su bili nešto kao tužioci i istražni sudije u istoj osobi, a obavljali su i poslove (danas bi rekli) poreskih inspektora...Itd,.itd...
    Provincijama koje su bile pod upravom Rima, a koje su naseljavali narodi bez prava rimskog građanstva vladalo je više stepena autonomije. Naravno, u zavisnosti od toga koliko je njihova lojalnost Rimu bila snažna, tj., procjene Rima koliko se može pouzdati u njih. Narod u najnepouzdanijim provincija imao je najmanje prava i priviligija i obratno.
    Gotovo identično kako danas funkcioniše EU. Za nekog postoje predpristupni fondovi, a za nekog ne...Neko je član Unije (I, II ili III kategorije), neko kandidat, a neko kandidat za kandidata...
    Eto ti i odgovora u vezi statusa Bugarske, Rumunije, Ukrajine...Neke od njih su članice Unije (za sada 2. ili 3. reda), neki tek trebaju postati, ali ih ujedinjuje to da od statusa onih "preko zida" žele postati dio Zapada i njegove civilizacije. Ili ako ti je lakše da razumiješ - žele biti dio modernog Rima.
    Zašto? Zato što žele progres. I razvojni i kulturni.Neki od ovih naroda sa istoka Evrope nikada nijesu bili dio zapadne civilizacije, neki su bili uvijek, neki ne tako davno, a neki su bili jako davno.
    Svi oni moraće se narednih decenija dokazivati u svojoj vjernosti, pouzdanosti i posvećenosti Zapadu (tom modernom Rimu), morati usvajati njegove vrijednosti, sustizati tehnoliški razvoj onih koji su dio Unije duže od njih i odolijevati iskušenjima.
    Taj put čeka i Crnu Goru.
    Njena mediteranska kultura biće joj od pomoći, baš kao i baština Duklje i država zapadnog obreda koje su u ranijim istorijskim razdobljima na ovom prostoru boravile kraće ili duže vrijeme. Najlakše će se prilagođavati oni u Boki i crnogorskom primorju. Uglavnom - put je čeka.
    Što prije Crna Gora krene na taj put to će biti bolje za nju. Što više bude oklijevala ili se spoticala o vlastite noge, rizikovaće da na Zapadu procijene da bi njen narod valjalo inkorporirati i civilizovati kroz neki drugi politički subjekt. Na tu opasnost nikada neću prestati da ukazujem.

I tako bih mogao navoditi paralele do ujutru,..no, suština je ista - ako želite razumjeti Zapad naučite što više o istoriji Starog Rima...
    Učeći Rimsko pravo (tvrdim, najteži ali i najljepši predmet na PF-u) ja sam ostao zapanjen svom kompleksnošću i dostignutim stepenom razvoja jedne civilizacije koja je postojala prije gotovo 2000 godina...Ko je uistinu savladao taj predmet zahvaljući znanjima stečenim iz njega pola PF-a je mogao savladati bez problema. No, najbitnije od svega je što vam Rimska civilizacija ponudi odgovore koji vam pomažu da razumijete ljudsko društvo.
    Naprednost Zapada ogleda se upravo u tome što svakom građaninu nudi zaštitu prema njegovom statusu i zaslugama.
    Last edited by El Re; 09-01-15 at 17:20.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Dragi prijetelju, moje poštovanje za tebe je takođe ogromno, no po prvi put od kad pišeš nijesam razumio tvoj post. Vjeruj mi da sam ga iz poštovanja i zanimanja za ono što ti napišeš pročitao čak 3 puta. Ali nije pomoglo.
    Unaprijed prihvatam da je problem do mene.
    Eto ti i odgovora u vezi statusa Bugarske, Rumunije, Ukrajine...Neki od njih su članovi Unije 2. ili 3. reda, neki tek trebaju postati, ali ih ujedinjuje to da od statusa onih "preko zida" žele postati dio Zapada i njegove civilizacije. Ili ako ti je lakše da razumiješ - dio modernog Rima.
    Neki od ovih naroda sa istoka Evrope nikada nijesu bili dio zapadne civilizacije, neki su bili uvijek, neki ne tako davno, a neki su bili jako davno.
    Svi oni moraće se narednih decenija dokazivati u svojoj vjernosti, pouzdanosti i posvećenosti Zapadu (Rimu), morati usvajati i sustizati njegove vrijednosti i odolijevati iskušenjima.
    Ne, ne. U stvarnosti pitao sam taman ono, o cemu si toliko ilustrativno napisao.
    Bez ikakvoz zezanja pitan, sto ce, po tvo misljenju, biti dokaz toda da su narodi Istocne Europe dosta vjerni, pouzdani, posveceni Zapadu?
    Glede vec spomenute dvojice zemlalja, naime Bugarske i posebito Rumunjske, nikako ne shvatam, kako su po iciujem misljenju mogu biti dio "Zapada" i to s bilo koje tocke gledista?
    Isto vazi i za moju omiljenu Crnu Goru. Ocigledno je da neka aktivna strata Crnogoraca ima veliku aspiraciju za biti dio "Zapada", ali meni se cini da znacajno veci broj stanovnika vsse zemlje sasvim je zadovoljan time sto vec posjeduje.
    Hoces li reci da ih treba (prisilno) uvuci u "uniju mljieka i meda"?
    Koliko ce oni brzo morati poceti demonstrirati onu svoju odanost "zapanim idejalima" i na koji to nacin?
    Sto ce im Zapad preporuciti od toga sto nemaju danas?
    Zastitu od vanjske agresije, jelda?
    Ocigledno je, da intergritetu Crne Gore kao neovisne zemlje ne ugrozava nitko, osime vlastite "pete kolone", koja za razliku od, recimo ruskih liberala (onih, koji su dobili onu etiketu od putinove propagande), ne zeli modernizaciju drzave i drustva, nego vec unistavanje drzave i posebitog statusa crnogorskog naroda. Ali zar vam treba cijeli Sjeveroatlanticki Savjez za pomestiono svoje izdajnicko smece?
    Pitam zbog toga da buduci da sam "nikakav" politicar stvarno ne shvatam razlozi onog ubrzanog sirenja NATOa iliti EUnije u Istocnoj Europi, kada je svakome vec jasno da je danasnja putinova Rusija (skupa sa svojim kvazi-saveznima) potpuno izgubila u onom natjecanju i "privlacna" je samo za svjetske izopcenike pored Sjeverne Koreje, Transdnistrije iliti tzv "Novorusije" (cak i "pravoslavna sestra Srbija" danas sve vise koketira s "omrzenim Zapadom") ...
    Last edited by A+A; 09-01-15 at 17:35.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

A+A,

odgovor na to što si sada pitao nije teško dati.
    Prvo, da odmah to raščistimo - Crnoj Gori opasnost prijeti i iznutra i spolja. Po tome se ne razlikuje od bilo koje države na svijetu. Ono po čemu se države razlikuju je stepen prijetnje po njihovu sigurnost i cjelovitost.
    Stepen prijetnje kom je Crna Gora (danas) izložena je prilično visok. I što je najgore - polako, ali stalno raste. Na prvi pogled često to tako ne izgleda. No, na žalost jeste. Nemam vremena to obrazlagati duže.

Drugo,..tvoje pitanje je bilo (parafraziram) - da li mi (Crnogorci) želimo da nas neko civilizuje? Moj odgovor je da nas ima i onih koji žele više reda u zemlji i spremni su usvajati pravila civilizovanog života, a ima i onih koji ne bi mijenjali ništa. Takvi vole mutnu vodu jer u mutnoj vodi najgori najbolje plivaju. Međutim, to da li mi želimo ili ne (na žalost ili na sreću) - nije uopšte važno.
    EU (Zapad) želi civilizovati ovaj prostor, šta god preostali balkanski Indijanci o tome mislili. Sviđalo im se to ili ne.
    Zapad, taj moderni Rim, svoje granice danas brani oko Marijupolja. Ako se ne varam to je hiljadu i više kilometara istočno od Crne Gore. Dakle, za Crnu Goru (a i Srbiju) priča je završena još padom Berlinskog zida. Sve ostalo su tehnička pitanja. Ko će, kada i koliko brzo taj proces prilagođavanja Crne Gore civilizaciji Zapada, dovesti do kraja. Naravno da otpora ima. Svuda ih je bilo. Ali oni ne mogu parirati snazi te civilizacije.
    Vlast i građani CG zovu EU (često i samo deklarativno) da to učini što prije, no u realnom životu oni i nemaju izbora. Zapad je već odavno ovdje u poziciji odlučiti ko će biti vlast a ko ne. Svaki poglavica koji počne iritirati "moderni Rim" brzo će biti uklonjen. Ne samo ovdje, već na bilo kojoj tački unutar "zida" imperije.
    Baš kao i u doba Starog Rima, tako i danas potpuno je nevažno da li vas okolni varvari zovu da dođete i civilizujete njihov narod ili ne. Stari Rim se podjednako uspješno širio i utvrđivao i tamo đe ga nijesu zvali. Za sve postoji lakši i teži način. Od zrelosti elite jednog naroda zavisi na koji će način to biti. Na kraju, Starom Rimu su svi bili zahvalni na kulturi i napretku koji im je ostavio u nasljeđe.
    Na bolje se ljudi uvijek lako naviknu. Muka je prilagođavati se gorima od sebe.
    Last edited by El Re; 09-01-15 at 18:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

О старом Риму, ако модерација дозволи.

Историјска је заблуда да је Рим био држава и култура заснована на научно-техничком напретку и рационалној логици. Истина је да су обичаји, навике, начин опхођења и политичког утицаја Римљана били супериорни у многим пољима, те омогућили ширење утицаја те државе. Но они никако нису били засновани на темељима на којима је заснована данашња Западна цивилизација - Научни позитивизам и културна експанзија.

Рим је био држава једне изузетно патријархалне културе, неких доста ригидних начела која су спутавала ту државу и неким пољима и која се нису тако лако дала мијењати. Традиција је у Риму имала централну улогу и преносила се на све сфере живота - Војску, економију, политику, друштвени живот. Колико је традиција кочила римско друштво, па можда су и војне приче најбољи свједоци. Пилум, кратко копље које су користили римски легионари за бацање, Гај Марије је одлучио да модификује тако да се оно сломи приликом удара и буде неупотребљиво непријатељу. Та банална промјена је унијела пометњу међу осталим официрима који су се питали одакле некоме дрскост да мијења оно што су римски легионари користили вјековима. Коњица такође - Римљани све до позних година царства су грчевито одбијали (вјерујући тврдоглаво у супериорност своје традиције) да коњици дају нешто више одлучујућу улогу у борби. У римској војсци, коњица је имала споредну улогу - пратила кретање непријатеља, ометала комуникације, па чак и маневрисала, тјерала непријатеља у бијегу. Али би римски војсковођа јако рестрктивно употребљавао коњицу, осим ако би се појавила одлучујућа ситуација на бојном пољу. Тешка коњица готово уопште није ни постојала. И залуду су Римљани трпјели тешке поразе од стране оних армија које су користиле тешку коњицу, и разбијале формације пјешака, тек у позним годинама царства, Рим прихвата да тешка борбена коњица има реалну употребу, па је уводи директно копирајући источњачке катафракте. Они ће се касније пренијети на Источно Римско Царство и тамо ће бити препознатљив елеменат. Оваквих прича има још много.

Рим такође, није нимало био отворен идеји ширења своје културе. Римљани су гледе културе, били изузетно искључиви. Ван граница града Рима (мало шире), Римљани нису хтјели ни да чују за могућност да се неко назива Римљанином, а још мање да се укључује у римски културни живот. А овдје говорим о добу позне републике (Цезарово доба). Ширење латинског језика и римске управе и инфраструктуре у земље под управом Рима ни случајно није значило ширење римске културе. Живот и обичаји у Јудеји и живот у Италији, су били у вријеме царства (а камо ли раније) радикално другачији. Тек у доба зрелог и позног царства почиње да се јавља релативизам по питању културе, јер сам град Рим губи значај (Царством се влада из других градова) па самим тим и Римљани и Италици неповратно губе свој привилегован положај. Ту можемо говорити о настанку својеврсног "мелтинг пота", јер су владари Рима странци, војници Рима странци, па самим тим и политика Рима све мање римска у оном изворном значењу. Изузетно латинска култура се задржава у Италији, Тунису, Галији и нарочито Енглеској, гдје ће се латински начин живота одржати до провале Саксонаца.

Запад се данас, кити римским перијем, али мало наликује Риму, јер је Рим просто аутентична историјска појава. Рим је и у своје вријеме био конзервативан и ауторитаран, но, тумачење историје како га срећемо данас је намијењено у маркетиншке и комерцијалне сврхе и као такво се сервира лаицима.

Page 55 of 165 FirstFirst ... 54551525354555657585965105155 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)