View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 50 of 165 FirstFirst ... 4046474849505152535460100150 ... LastLast
Results 1,226 to 1,250 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    ti lizisahani se ne bi pitali nista kad bi u CG postojala prava procrnogorska opozicija ali dps nikad nece dozvoliti da takva partija predje 10ak%, ovako njima lijepo sdpu lijepo "opoziciji" koja svjesno statira u predstavi isto tako a narod kad je tupav bolje ni ne zasluzuje
    У ДПС-у, који је на власти, није битно ко си и које нације и које вјере док год машеш партијском књижицом.

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Pa zasto bi pravili razliku. Kazi mi koja je to IDEOLOGIJA koju CG partije danas zastupaju. Bilo koja. Zaboravi mahanje zastavama i crkvama. Svi se slazu oko ekonomskog koncepta, a jedni su nazovi ljevica i lijevi centar a drugi desni centar i desnica. Mi nemamo ideologiju kao takvu. Nemamo ni desnicu kao takvu, koliko god promovisali Novu kao takvu, daleko su oni od toga.
    Narod kao narod ih zasluzuje, ukljucujuci i mene ovdje sa svima vama. Sta je to sta mi konkretno zelimo, sta je nasa granica do koje cemo da trpimo da nas lose navlace, i jos stojimo u redu i cekamo, sa objasnjenjem nije to tako, makar su nam sacuvali drzavu i dostojanstvo.
    Ponekad podsjecamo na zenu konu pijani muz pretuce, pa nadje milion izgovora zasto je on dobar i zasto zasluzuje batine.
    Ono sto su oni doktorirali na nama je cekanje. Cekanje da se nesto desi, da se promijeni da zivimo bolje i srecnije.
    Ko mi ne vjeruje neka procita zadnji interviju gradonacelnika Cetinja gdina Bogdanovica. Nista nema od onoga sto smo rekli, ali ce da bude....(dopisi svake godine po nesto)
    Da li smo mi ustvari PIZDE. Pa jesmo, zato zivot i prolazi pored svih nas, a mi imamo STAV da se ionako NISTA NE PITAMO. Zato smo tu gdje jesmo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hell Raiser View Post
    Pa zasto bi pravili razliku. Kazi mi koja je to IDEOLOGIJA koju CG partije danas zastupaju. Bilo koja. Zaboravi mahanje zastavama i crkvama. Svi se slazu oko ekonomskog koncepta, a jedni su nazovi ljevica i lijevi centar a drugi desni centar i desnica. Mi nemamo ideologiju kao takvu. Nemamo ni desnicu kao takvu, koliko god promovisali Novu kao takvu, daleko su oni od toga.
    Понеке партије имају јасније дефинисану идеологију, на примјер СДП

Thanks Thanks Given 
    199
    Thanks Thanks Received 
    3,084
    Thanked in
    1,594 Posts

Quote Originally Posted by Дирижабл View Post
    Koja je to ideologija molim te. Sta je to za sta se ta partija zalaze. Crnogorstvo nije ideologija.
    To su kapitalizam, komunizam, drustvo socijalne pravde, socijalizam, i jos ponesto. U evropj se partije dijele na ljevicare, lijevi centar, centralisti, desni centar, desnicari. Svaka od ovih ideologija ima i pratece socio ekonomske parametre. Volio bih da mi objasnis gdje to uklapas SDP i koja je to ideologija koju oni pokusavaju da sprovedu.

Thanks Thanks Given 
    3,194
    Thanks Thanks Received 
    3,232
    Thanked in
    1,567 Posts

jeste, ideologija im se svodi na "kako što više glumiti opoziciju i što više prigrabiti vlast i beneficije", baš zaebana ideologija
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NSX View Post
    jeste, ideologija im se svodi na "kako što više glumiti opoziciju i što više prigrabiti vlast i beneficije", baš zaebana ideologija
    Социјал-демократија. То што се не труде да је остваре је ствар њиховог инжињеринга који их слаби као партију. Грабљење фотеља их јача, но постоји опасност да изгубе и фотеље и да не пређу цензус што се надам да ће им се ускоро догодити.

Е да, имају и ту идеологију коју је деведесетих скројио Славко Перовић, о Црногорцима као народу латинског поријекла на који су са свих страна нагрнули Срби и Светосавци и све што иде у пакету са тим погледом. За остваривање те идеје се нешто јаче залажу и ту им помажу истомишљеници у ДПС-у, на примјер Стијеповић.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Е да, имају и ту идеологију коју је деведесетих скројио Славко Перовић, о Црногорцима као народу латинског поријекла на који су са свих страна нагрнули Срби и Светосавци и све што иде у пакету са тим погледом. За остваривање те идеје се нешто јаче залажу и ту им помажу истомишљеници у ДПС-у, на примјер Стијеповић.
    Ajde daj neki citat da je Slavko izdvajao Crnogorce na taj način. Samo jedna strana žonglira sa nacionalizmom, a to je tvoja strana. Ako kao i gotovo svi umovi koji imaju tvoje viđenje na svijet poistovjećuješ vjeru i naciju - jeste... Crna Gora je bila katolička zemlja - PA ŠTA ?
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Ajde daj neki citat da je Slavko izdvajao Crnogorce na taj način. Samo jedna strana žonglira sa nacionalizmom, a to je tvoja strana. Ako kao i gotovo svi umovi koji imaju tvoje viđenje na svijet poistovjećuješ vjeru i naciju - jeste... Crna Gora je bila katolička zemlja - PA ŠTA ?
    Ја мислим да је до сада Славко Перовић дао милион изјава и написао туце текстова у којима је јасно ставио до знања да Црногорце сматра народом латинског, илирског поријекла (и још пар је навео предака, не могу се сјетит сад), и да Црногорци немају везе са Словенима, да је просто излишно да наводим гдје је све то изјавио. Отвори онај његов блог па иди уназад. Имао је један пост о неком генетском истраживању које је навео као потврду за своју тезу, а и још других гдје то разрађује.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Ја мислим да је до сада Славко Перовић дао милион изјава и написао туце текстова у којима је јасно ставио до знања да Црногорце сматра народом латинског, илирског поријекла (и још пар је навео предака, не могу се сјетит сад), и да Црногорци немају везе са Словенима, да је просто излишно да наводим гдје је све то изјавио. Отвори онај његов блог па иди уназад. Имао је један пост о неком генетском истраживању које је навео као потврду за своју тезу, а и још других гдје то разрађује.
    Ajde citat

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ajde citat
    Na svakom koraku, iz Beograda, Banja Luke, Istočnog Sarajeva i Podgorice, možete čuti kako su Muslimani, zapravo Srbi! Isto se odnosi i na Makedonce, i oni su – Srbi! I vjekovima slobodni Crnogorci su, takođe, po velikosrbima Srbi, ne nikako Crnogorci. Srbi su se, što je gola laž, bježeći poslije poraza na Kosovu 1389-te, doselili u Crnu Goru i naselili je, do tada – potpuno praznu! Svi Petrovići sveti su, po velikosrbima SPC, SANU-u, lažnim istoričarima, političarima, novinarima, generalima, intelektualcima, stvaraocima, itsl – Srbi, a ne nikako Crnogorci! Isto se odnosi i na: Crnojeviće, Balšiće, Vojislavljeviće, Svevladoviće, pa će i Iliri, čiji smo svi istinski potomci, uskoro postati – Srbi! U tom smislu već laže i jedan Rus, naturaliziovani Amerikanac, profesor na Harvardu, kako su od Srba NASTALIdom re – svi Sloveni, pa i Rusi (!) što je naručeni odgovor lažni, na suvu istinu, da je u našoj DNK – najmoćniji ilirski segment, ali onda, velikosrpstvo u Crmoj Gori i šire, ide zauvijek na smeće istorije, a to se ne smije nikako dopuštiti!
    U to zlo i zlokobno velikosrpsko pakovanje, uvijena je i Crna Gora kojoj je nametnuta teška laž kako su Crnogorci Srbi, koji su se u Crnu Goru, bježeći nakon kosovskog poraza, doselili u praznu Crnu Goru, i u njoj se nastanili. Na žalost tešku, i crnogorsku kob, ovoj laži, koju mu je podmetnuo teški velikosrbin i navodni njegov učitelj (hahahahahaha, Njegoša neko da uči nečemu? Hahahahaha) Simo Milutinović Sarajlija, podlegao je i Njegoš u „Gorskom vijencu“ (obratimo pažnju, ne zove se „Planinski vijenac“, jer su za ondašnje Crnogorce planine bile – gore! Odatle su imena: Goran i Gorana! A danas su crnogorske planine: Miloacoana Đukanović!). Velikosrbi su je dočekali na volej, da bi je servirali kao „istinu“ Crnoj Gori, jer, eto zaboga, i vladika kaže da smo Srbi, a istina je samo jedna: do Njegoša, nikome i nikad, u Crnoj Gori, nije pala ni na pamet ovako gnusna laž, sa kojom su Crnogorci –Vlasi-Morlaci-Iliri, pretapani u – Srbe!
    Osamdeset i dva posto, naša krv je – ilirska! Sve drugo je gola laž! Skoro svi koji žive u Crnoj, ma kako se vjerski i nacionalno predstavljali su, samo jedno – Iliri! Tačka!

Задњи цитат је из

https://blogslavkaperovica.wordpress...vom-spomeniku/

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

U redu. Izvinjavam se, u pravu si

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako kao i gotovo svi umovi koji imaju tvoje viđenje na svijet poistovjećuješ vjeru i naciju - jeste... Crna Gora je bila katolička zemlja - PA ŠTA ?
    Ја од почетка тупим о томе да вјера и нација нису исто. И Србија је у почетку била католичка земља. Макар њени владари, јер су скиптар примили од Папе. Но то се промијенило.

Ипак, промјеном вјере државника, није цио народ промијенио вјеру. Много Срба, који су говорили српским језиком је остало католичке вјере. После су неки прешли у Ислам. Идентичан сценарио догодио и у Албанији. Како Албанци знају данас ко је Албанац, а ко није ? Па просто, говоре сви исти језик. Код Срба се нажалост десило то да народ који говори истим језиком буде инструментализовани од нажалост сувише јаког Ватикана, а Муслимани нису имали проблем са српским идентитетом све до средине двадесетог вијека кад Муслиман напрасно постаје нација ван сваке памети и незабиљежено било гдје у нормалном свијету гдје живе Муслимани. Исто тако, културне и друге институције Срба који су католичке вјере су постајале до позних година АУ монархије, док због територијалних претензија прогон српске културе са простора АУ монархије није интензивиран, укључујући језик, писмо и пописивање. Типичан примјер је Дубровник.

Сличних прича има и у Њемачкој (подијељена на протестантски сјевер и католички југ коме је некад припадала и Аустрија), Енглеској (гдје католици све до 18 вијека воде борбе за збацивање протестантских краљева), Шкотској, итд. Сви ти народи су језик и културу узели као свој орјентир а не вјеру. Енглез је једнако Енглез иако је Католик, исто као што су Њемци то што јесу јер говоре њемачким језиком и припадају њемачкој култури и држави.
    Last edited by Дирижабл; 04-01-15 at 17:33.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Sve što je Slavko Perović napisao o etničkom porijeklu Crnogoraca, te sve ono što se tiče tabuiziranog dijela crnogorske istorije na koji je skretao pažnju - istorijske su činjenice.
    Sa tim činjenicama se ne može polemisati jer ih je prosto nemoguće osporiti. Druga je stvar što nekima (iz samo njima znanog razloga, koji je obično za prezir i žaljenje) te činjenice remete temelj onog za šta se žele izdavati i kako se vole predstavljati. Uostalom, većina onog na šta je javno ukazao i podsjeća Slavko zapravo i nijesu rezultati Slavkovih istraživanja, već davno objavljeni djelovi istorijskih i geneoloških studija koje su izradili i objavili mnogi crnogorski istoričari, a i istoričari regiona među kojima je i puno uglednih starih srpskih istoričara poput Ćirovića.

No, s vremenom sve je manje ostalo onih kojima je još uvijek novost saznanje da su Crnogorci nakon raskola (1054.), pa i vjekovima posle njega - bili katolici.
    Istoričari se svi do jednog slažu da je vlastela u CG (Zeti) bila katoličkog obreda, te tako i stanovništvo, no imaju dilemu oko toga da li je CG u većini primila pravoslavlje 1403. (odlukom Balše III) ili se to ipak dogodilo 100-150 godina kasnije, obzirom da su mnogi strani putopisci tog perioda izvještavali o većinskom katoličkom stanovništvu Bjeloplavlića, Pipera i polimskih Vasojevića (o Kučima da i ne govorim) još polovinom XVI vijeka.
    Ovaj forum je imao tu sreću da je među njegovim gostima dugo bio aktivan Ćipur koji je u ranijim godinama prezentovao na stotine istorijskih dokumenata iz tog perioda (koje nijeste mogli naći niđe u cenzurisanoj zvaničnoj istoriografiji) a koji, hvala Bogu, i dalje postoje u arhivi Foruma.
    Neđe na margini debata i sam sam pokušao dati skroman doprinos na ovu temu, a 2007. sam čak i otvorio temu o katolicizmu kao starom obredu u Crnogoraca.
    http://www.forum.cdm.me/showthread.p...092#post788092

Tada sam mislio da će to većini biti potpuno nepoznat dio naše istorije, no, ispostavilo se (ili sam bar stekao takav utisak) da su i tada ljudi u većini to znali. Možda nijesu znali sve detalje, ali im očigledno nije bila novost.
    No, kakogod, na žalost (koliko ja imam informacije) o tome ni danas ne možete čuti ništa u školi.

Što se tiče genetike (etnogeneze) Crnogoraca, tu je nauka već dala svoj odgovor i on je više nego egzaktan. Oko toga je još manje prostora za špekulacije. Nekoliko istraživanja haplotipa Crnogoraca (koja su provedena između 2006. i 2010) a među kojima su i neka u koja je učešće uzeo i Klinički centar Crne Gore sa svojim stručnjacima i tehničkim resursima, nedvosmisleno su dokazale da su Crnogorci (kao narod mješavina velikog broja naroda) krvno najsrodniji današnjim Albancima, te da oba naroda (zajedno sa Hercegovcima i dijelom Dalmatinaca) imaju porijeklo vlaško-morlačkog stanovništva koje je zapravo dio ilirskog pranaroda.
    I o tome sam ja (a i još neki) prezentovao neke od studija. Čak na više mjesta su te studije ponovljene i na ovom Forumu, a većina ih je izvorno objavljena u stranim stručnim časopisima i pojedinim crnogorskim medijima.
    Ko želi da se podsjeti (a da ne bih tražio po Arhivi CdM-a) evo najuglednije studije koju sam svojevremeno objavio i na svom blogu:
    http://elre-montenegro.blogspot.com/p/istorija.html

I za kraj (oko katolicizma u bivšim turskim pokrajinama u Evropi), a da ne bi bilo zabune - Srbi nikada nijesu bili katolici. Njihovi vladari su koketirali sa Rimom (čak i krunu od pape dobili), ali vlastela u Srbiji (Raškoj) nikada nije bila katolička. Pa tako nijesu ni djelovi stanovništva. Pazite, to je vrijeme kada je kmet ispovijedao vjeru onako kako je to čino njegov gospodar. Niti je za drugo znao, niti se za drugo zanimao.Katolicizam (ako gledamo u pravcu današnje Srbije) nije stigao dalje od Tare.
    To je vrijeme kada su sveštenici (mahom benediktinci, koji su i donijeli Hrišćanstvo Crnogorcima) živjeli u malim misijama, uglavnom na posjedu vlastelina ili u njegovoj blizini. Kako se stanovništvo sjeverno od Skadarskog jezera uglavnom bavilo stočarstvom i stalno se kretalo za stokom, u to vrijeme nije bilo ni racionalno, a ni tehnički tako lako izvodljivo, praviti crkve. Tako se događalo da su sveštenici po feudima (koji su za čovjeka onog doba izgledali jako veliki, jer je, suprotno predrasudama, konja u CG uvijek bilo jako malo) većinom pratili vlastelina i tokom njegovih obilazaka kmetova istima pružali duhovne/vjerske usluge. Ako je što od crkava sjeverno od Skadarskog jezera i napravljeno, uglavnom su bile od drveta, iz kog razloga su što od vremena, što od kasnije pridošlih Turaka (koji su krvnički progonili katolicizam) uništeni. Takođe, treba podsjetiti da je u srednjem vijeku prostor sjeverno od Tare, a posebno oblast Peštera, bio šumovito bespuće. Zvuči nevjerovatno, no istinito je da se taj prostor intenzivnije počeo naseljavati tek tokom XIX vijeka.
    Za razliku od njih, pravoslavne crkve u CG iz tog perioda (kojih je suprotno raširenom uvjerenju, zapravo jako malo) građene su novcem srpske države, tj., njenog vladara. Jasno je i s kojom namjerom.
    O svemu tome napisane su brojne knjige, ali na žalost, današnja državna vlast (baš kao i za Crnogorce) ne mari previše. Te teme današnji Crnogorci po profesiji, a bivši Miloševićevi dobošari, bi najradije izbjegavali.

Nego, iako je korisno osvrnuti se, pa čak i nemoguće to izbjeći (jer naša opredjeljenja u pitanju ličnog odnosa prema ovoj krizi jesu i sve će više biti obilježena našim poimanjem vlastitog identiteta) valjalo bi ipak izbjeći rizik lutanja previše u širinu.
    Ipak, naš dominantan stav bi trebalo da odražavaju naš vrjedonosni sistem i civilizacijski principi, a koji bi trebalo da korespondiraju sa onim što su tekovine koje brani sav (ili većina) civilizovanog svijeta.

No, kakogod bilo, bitno je da je nafta sve jeftinija i da se sada već nalazi na 52$ za barel. Stvari će doći na svoje mjesto, sa ili bez Crnogoraca.
    Last edited by El Re; 04-01-15 at 19:39.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Што се тиче генетске аналзие народа Балкана, сва истраживања се могу у потпуности одбацити као релевантан кључни фактор за антрополошку и културолошку анализу народа Балкана. Прво, јер их постоји много, друго, јер су често контрадикторна, треће јер су изузетно непрецизна, четврто јер се изводе у условима слабе дискриминације и провјере одступања, и пето, јер не воде закључку који се тражи.

За одређивање етничке припадности, генетски материјал је давно одбачен. Национализам, као идеја која је родила модерну државу-нацију, је махом одбацила пребирање крвних зрнаца као начин за одређивање етничког поријекла, из чисто научних разлога. Како ми то оћемо рећи, након 500 година тешко је утврдити да ли се ко мијешао са ким и у коликој мјери. То је између осталог и одговор на интелигенцију која истиче како Црногорци, Срби и Хрвати нису "народ плаве косе и плавих очију" као да је икад ико у историји ових народа тако нешто и тврдио. Никада у историји ниједан спис није описао Србе и Хрвате као народ такве физиономије, но то никако не значи да Срби и Хрвати нису културно гледано, словенски народи.

Што се тиче тога, да ли су Срби били католици - наравно да јесу, и има их и данас. То потврђује и Ел Ре који наводи да даље од Таре католицизам није стизао. Па, о томе би се дало дебатовати, али оно што је сигурно је да су Срби свакако живјели са обије стране Таре. То се може видјети и данас и то у врло живом, такорећи, експерименталном методу - Пођеш до Загреба, проговориш српски и будеш схваћен од стране саговорника. Врло живо искуство. Да не говорим о томе да огроман број Срба како тада, тако и данас јесте живио на територијама католичких властелина - у Дукљи, Босни, и дјелимично у Хрватској, но тада је Хрватска била махом насељена Хрватима.

Нажалост, постоје дан данас врло активни и малициозни идеолози, који сукобе двије Апостолске Цркве, покушавају упорно да укоријене у дебати која се тиче етничког, и тако створе међу припадницима двије вјере непремостиве разлике, мржњу, нетрпељивост. Такви су нажалост превагнули, и њихова амбиција крвничке нетрпељивости једног народа који има више вјера је остварена, бар за неко вријеме. Обрачун са припадником "шизматске" конфесије је нужан на свим нивоима, макар и поцијену систематске екстерминације. Видјели смо резултате тога.

А истраживања хаплогрупа, ако само искористите гугл, изгледају овако:

Много истраживања, за много различитих група, са различитим, неподударним подацима који не воде конкретном научном закључку, наравно, не даље од онога што је предмет истраживања, а то је распростирање генетског материјала.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Da skratimo raspravu i kažemo što već svi znamo.
    Svi smo mi srbi i sva ostala istraživanja nisu bitna bila relevantna ili ne. Jedino ako ne potvrđuju ono sa početka.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Надаље, теза о "чија земља његова и вјера" је крилатица која потиче из времена тридесетогодишњег рата и описује начело на коме се заснивао мировни споразум - да ће она земља чији је владар Протестант остати протестантска.

У средњем вијеку, а посебно на граничним зонама источне и западне цркве, "опредјељење" владра је углавном било теоретско. Већина владара никада није ни извршила званично крштење јер по схватањима обије цркве, човјек се крсти само једном. Дакле није забиљежен податак да се иједан владар званично "прекрстио" у другу вјеру, нити да је нека црква насилно преобраћена у Католичку или Православну.

Наклоност одређене територије западној или источној цркви је зависио од тога којој ће од њих двије локална црква изразити лојалност. Црногорско приморије је најилустративнији примјер. Мада је Краљ Бодин званично помогао Папи да уздигне Барску Надбискупију и припоји јој одређене територије, припајање територије је било чисто теоретски, јер де факто над цркама на тим територијама Надбискупија није могла остварти власт, јер су биле лојалне источној цркви.

Једини начин да се нека црква на силу припоји Ватикану или Константинопољу је био крсташки рат, но проблем је у томе што и поред свих изражених несугласица, ниједна од њих није ову другу прогласила јеретичком, те се против њих крсташки рат није ни могао водити. Папа то није учинио, наредио нити признао ни када су Млеци умарширали у Константинопољ. Тај принцип ће се најјасније приказати неких 500 година касније када почиње велики вјерски рат у Европи, гдје су цркве по истом принципу отказивале послушност Ватикану. Но, одбацивши у потпуности доктрину Једне Апостолске Цркве (Католичке и Православне) они су и званично могли бити проглашени јеретицима, па је против њих покренут најкрвавији рат у Европи до првог свјетског рата.

Илустративнијег и Црногорцима ближег примјера нема од Боке Которске. Иако је скоро миленијум била под влашћу Католичких монархија, од Млетачке, Аустрије до Француске, Бока Которска је имала малтене 90% православно становништво.

Попис из Аустријске Монархије 1910 године између осталог биљежи и то:

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Mene zanima koliki je moj dio, kad smo već svi Srbi to mora da je nešto značajno, ima neku vrijednost, elita neka, što li je u pitanju?

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Надаље, теза о "чија земља његова и вјера" је крилатица која потиче из времена тридесетогодишњег рата и описује начело на коме се заснивао мировни споразум - да ће она земља чији је владар Протестант остати протестантска.

У средњем вијеку, а посебно на граничним зонама источне и западне цркве, "опредјељење" владра је углавном било теоретско. Већина владара никада није ни извршила званично крштење јер по схватањима обије цркве, човјек се крсти само једном. Дакле није забиљежен податак да се иједан владар званично "прекрстио" у другу вјеру, нити да је нека црква насилно преобраћена у Католичку или Православну.

Наклоност одређене територије западној или источној цркви је зависио од тога којој ће од њих двије локална црква изразити лојалност. Црногорско приморије је најилустративнији примјер. Мада је Краљ Бодин званично помогао Папи да уздигне Барску Надбискупију и припоји јој одређене територије, припајање територије је било чисто теоретски, јер де факто над цркама на тим територијама Надбискупија није могла остварти власт, јер су биле лојалне источној цркви.

Једини начин да се нека црква на силу припоји Ватикану или Константинопољу је био крсташки рат, но проблем је у томе што и поред свих изражених несугласица, ниједна од њих није ову другу прогласила јеретичком, те се против њих крсташки рат није ни могао водити. Папа то није учинио, наредио нити признао ни када су Млеци умарширали у Константинопољ. Тај принцип ће се најјасније приказати неких 500 година касније када почиње велики вјерски рат у Европи, гдје су цркве по истом принципу отказивале послушност Ватикану. Но, одбацивши у потпуности доктрину Једне Апостолске Цркве (Католичке и Православне) они су и званично могли бити проглашени јеретицима, па је против њих покренут најкрвавији рат у Европи до првог свјетског рата.

Илустративнијег и Црногорцима ближег примјера нема од Боке Которске. Иако је скоро миленијум била под влашћу Католичких монархија, од Млетачке, Аустрије до Француске, Бока Которска је имала малтене 90% православно становништво.

Попис из Аустријске Монархије 1910 године између осталог биљежи и то:

Znači ako smo Srbi, Prevlaka je naša ?

Thanks Thanks Given 
    2,074
    Thanks Thanks Received 
    3,373
    Thanked in
    1,856 Posts

Tako mi nacionalne pripadnosti i patriotizma po internetima.

but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Do sada ste vjerovali da je Putin 1. marta (kad je Janukovič već bio u Rusiji, a Ukrajina čvrsto u rukama nove skupštinske većine) poslao vojsku da "braći" otme Krim?... Pa, pogađajte ponovo...
    Upravo je na proslavi ruskog Ministatstva odbrane, a tokom koje su odlikovani "momci u zelenom" (jeste, oni isti za koje je Putin 18 dana bezočno lagao svijet da nemaju veze s Rusijom) objavljeno da je iz Kremlja nalog ruskoj vojsci za pripremu pokreta jediinica sa ciljem okupacije Krima izdat 19. februara 2014, a sama operacija započela je 20. februara! Dakle, dok je još Janukovič bio na vlasti!... Šta reći zaista......
    Dakle, evo, u svojoj opijenosti i samozadovoljstvu nekakvom navodnom "slavom" što su "junački" oteli Krim od Ukrajinaca (dok su ovi s mukom pokušavali konsolidovati zemlju), u Kremlju više i ne kriju da je otimanje Krima bilo odlučena i gotova stvar, bez obzira što se bude desilo sa Janukovičem i njegovim režimom...

Evo je i prigodna medalja (sa datumom 20 februar) a koja će ubuduće svjedočiti ovu sramotu...

Za one koji ne znaju, a prilog jasnijem razumijevanju toga ko je Putin i koliko njegova riječ vrijedi, evo i podsjećanje šta je Putin saopštio Merkelovoj tog istog dana kada je izdao naredbu vojnicima (ovu za koju sada saznajemo) da započnu operaciju okupacije Krima:

19. februar 2014. (22.00 GMT) REUTERS

- Russian President Vladimir Putin and German Chancellor Angela Merkel have “agreed to continue to do everything so that there is no escalation of violence” in Ukraine, Merkel said as quoted by Reuters. The German Chancellor spoke with the Russian President over the phone. “I informed him that French, German and Polish foreign ministers planned to go to Kiev tomorrow [Thursday]. We decided to keep very close contact with Russia,” Merkel said on the sidelines of a meeting with French President Francois Hollande in Paris.

Pa se neko pita zašto je Merkelovoj pun kofer Putinovih laži i obmana.

Ali nema veze...Šta god bilo s Krimom i đe god završio, Rusija će se kad-tad stidjeti zBog ovog što je učinjeno u njeno ime, a posebno ovog nakaradnog načina kako je to izvedeno i čime je zapravo bačena dugačka sjenka na čitavu priču tog "ujedinjenja s maticom".
    Podgorička skupština 1918. pravo je remek djelo pravne gimnastike, demokratičnosti i uzdržavanja od miješanja u volju naroda" u odnosu na ruski cirkus oko Krima.

No, dok se Rusija ne počne stidjeti posmatraćemo kako cijena nafte i vrijednost rublje stalno padaju....Za one koje interesuje nafta se već prodaje po cijeni od 50 $ za barel, te i dalje pada...

PS: Vjerujem da će zaljubljenici u Putinov režim naći načina da razliku u cijeni ubuduće sve jeftinijeg goriva, kao pravi prijatelji režima, nekako dostave voljenom Putinu kao dobrovoljni prilog. Sramota je da ih neko optuži da se koriste mukom ruskog naroda. Zaista, ne vjerujem da će oni kao veći Rusi od Rusa dozvoliti da ih neko optuži za licemjerje...

PS 2: treba li reći da o ovome ništa nećete čuti na RTCG?...Hmm,..mislim da nije potrebno.
    Last edited by El Re; 05-01-15 at 14:14.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Podgorička skupština 1918. pravo je remek djelo pravne gimnastike, demokratičnosti i uzdržavanja od miješanja u volju naroda" u odnosu na ruski cirkus oko Krima.
    Ма не, одлука није по вољи народа, већинско руско становништво Крима је апсолутно жељело останак у Јацењуковој Украјини (При том не кажем да демократска воља има предност у односу на међународно право)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Ма не, одлука није по вољи народа, већинско руско становништво Крима је апсолутно жељело останак у Јацењуковој Украјини (При том не кажем да демократска воља има предност у односу на међународно право)

Osim što goste zabavljaš pseudo-naučnim tekstovima i istorijskim falsifikatima (koje zBog potpune kontradiktornosti nije potrebno ni demantovati) ti izgleda imaš i neki problem sa čitanjem objavljenih vijesti. Zato pročitaj još jednom što piše...
    Ali, ajde da ti pomognem..Uostalom, možda još ponekom nije jasno šta se u toj vijesti kaže i zašto je to bitno.

U ruskom ministarstvu odbrane su objavili da je operacija aneksije Krima započela 20 februara, tj., dok je još Janukovič bio zvanični predsjednik i u svojoj stolici.
    Inače, u Ukrajini je i tada bio (a i danas je) na snazi predsjednički sistem vlasti đe je Predsjednik države taj koji zapravo ima ključnu vlast u svojim rukama, može postavljati i smnjenjivati premijera. Gotovo identičan sistem onom koji postoji u Rusiji (koji je Putina učinio carem), tako da je besmislena pomisao da je neko secesijom htio pobjeći od Jacenjuka i "njegove" Ukrajine.
    Uzgred, u to vrijeme, taj Jacenjuk (koji je tada bio tek funkcioner Batkivščine) ne samo da se nije pitao s državom, već ni sa onima koji su na ulici tražili vanredne izbore i ostavku Janukoviča.
    A ni danas ovlaštenja koja ima Jacenjuk ne mogu se mjeriti sa onima koje ima Porošenko.
    Dakle, (još jednom) Putin se odlučio na okupaciju Krima prije smjene Janukoviča, i u toj odluci nije bio rukovođen time ko jeste ili će biti vlast u Kijevu. I ovo nije otkrio neki novinar sa (mrskog) Zapada, već su to priznali danas u samom Kremlju. Ali, izgleda da je ponekad stvarno potrebno crtati jer neki u svojoj opijenosti ne žele čitati ni ono što im stoji pred očima.
    Last edited by El Re; 05-01-15 at 15:47.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Молим те прецизирај о којим се "псеудонаучним текстовима и историјским фалсификатима" ради да се не би смо овако гађали наслијепо

Што се тиче анексије Крима, она је свакако у некој мјери морала бити планирана, јер се ради о компликованој војној операцији која је подразумијевала преузимање цијелих војних инсталација.

Предсједнички систем власти је једини систем власти који гарантује трипартитну подјелу, на извршну, судску и законодавну и као такав су га увојиле најстарије републике на свијету, Француска и САД.

Пучем у Кијеву, власт је преузео кабинет на челу са Јацењуком. Ко се стварно питао о кључним потезима, мање је важно. Важно је да сада у Кијеву ведри и облачи Вашингтон па имамо де факто хладноратовску ситуацију коју из неког разлога сви одбијају да признају као такву.

Thanks Thanks Given 
    536
    Thanks Thanks Received 
    636
    Thanked in
    386 Posts

Re, mislim da je Putin vjerovatno imao dojavu svojih sluzbi o planovima ulaska Ukrajine u nato pakt, te je procijenio da Krim sa svom instaliranom vojnom tehnikom na njemu ne smije pasti u ruke Amerikancima. Dakle najlakse rjesenje mu je bilo da ga povrati Rusiji, jer koliko je poznato Hruscov ga je poklonio Ukrajini ne bas potpuno ustavno. Uopste ne pisem ovo da bih sada opravdavao njegov postupak, licno mislim da Putin nije dorastao situaciji.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by opmne View Post
    Re, mislim da je Putin vjerovatno imao dojavu svojih sluzbi o planovima ulaska Ukrajine u nato pakt, te je procijenio da Krim sa svom instaliranom vojnom tehnikom na njemu ne smije pasti u ruke Amerikancima.
    Krim ni u SF scenariju nije mogao "pasti u ruke" Amerikancima, baš kao što ni u SF scenariju Ukrajina nije mogla biti ekspresno primljena u NATO. Na Krimu su Rusi (i prije okupacije) imali snažno vojno prisustvo (oko 15000 vojnika i mornara) i ugovor o korištenju vojnih instalacija najmanje do 2017., a ideja članstva Ukrajine u NATO-u tada nije bilo ni materijal da se od nje napravi vic.
    Bilo kako bilo, okupacija se dogodila. I Putin je sada tu sa svojim čedom koje je stvorio. Šteta što mu te "obaviještene" službe (koje pominješ) ne javiše unaprijed i kako će mu se ekonomija države raspadati meteorskom brzinom. Kontroverzne neke službe...Nikako da mu poslože prioritete i jave ono što je bitno...A možda će biti i da mu javljaju, nego on nema običaj da sluša ikog sem sebe.

Kad već napravih osvrt, a da ne bi bilo da sam sakrio od vas (pošto ima i onih koji napeto prate) evo da s vama podijelim informaciju i da se barel nafte (od prije 15 minuta) već prodaje za 49 $. Eto, i to čudo dočekasmo da cijena nafte siđe na četrdesetice. Kraj ovom interesantnom fenomenu (kojeg se ni prije samo 3 mjeseca nijedan ekonomista na svijetu nije usudio da prognozira) niđe se ne nazire.
    Da stvar bude zanimljivija ruske naftne kompanije su povećale proizvodnju i tako dadatno guraju vlastitu zemlju u ponor. Sva je prilika da je Kremlju očajnički potreban novac. Kao rezultat pada cijene nafte rublja je danas (opet) pala za oko 6%. Posebno je pad veliki u odnosu na dolar...
    Podsjetiću da je budžet Rusije za 2015. projektovan na cijeni nafte od 96 $ za barel, što znači da ukoliko ova cijena potraje Putin već ima rupu u budžetu u visini gotovo polovine istog.

Ali, vi ne morate sve to da znate. Vojvodićeva RTCG (iliti crnogorska "Russia Today"), uz zdušnu pomoć drugih crnogorskih medija, sve vijesti koje bi vas mogle uznemiriti (ukoliko poput uredništva imate simpatije za režim u Moskvi) sa zadovoljstvom će od vas sakriti. Sve što se od vas očekuje je da ne okrećete kanal, ne listate po internetu i nikako ne slušate ili čitate bilo što sem onog što vam oni serviraju.
    Last edited by El Re; 05-01-15 at 20:14.

Page 50 of 165 FirstFirst ... 4046474849505152535460100150 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)