View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 10 of 165 FirstFirst ... 678910111213142060110 ... LastLast
Results 226 to 250 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Kada će naš prosječni građanin prestati da gleda druge po vjeri, naciji.. i gaji odbojnost i predrasude prema cjelokupnim narodima?
    Kada se emancipuje.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

A kako zaključi da su bahati, svinje zadnje i praktično da se ponašaju kao da su vladari Crne Gore, a sam kažeš da ni jednog nisi upoznao.
    Zato što imam oči i savršen vid
    Svaki Rus kojeg sam vidio u Crnoj Gori (Pogotovo u Baru gdje ih ima gomila) se uvrijedi kad ga ne razumiješ
    Prođi malo supermarketima na primorju i pogledaj kako gaze po ljudima ne obrćući se na to što ispred njih 10 čeka u redu.
    Pogledaj kako se ponašaju kada su u čoporu na aerodromu (obavezno pijani).
    Obrati pažnju sa kakvim se nipodaštavanjem obraćaju konobarima i svima koji se bave uslužnim djelatnostima
    Pitaj nekog ko radi na primorju šta misli o Rusima kao ljudima i svi će ti odgovoriti isto ali su na žalost prinuđeni da ćute jer rade sa dotičnima.

Nisam ja rekao da ljudi nemaju koristi od Rusa, fakat troše dosta i sitni turistički radnici definitivno imaju koristi od njih ali ni jedna turistička destinacija na svjetskom glasu (valjda nam je to nekakav cilj) se nije stvorila na ruskim turistima

Cijela priča infobiroovaca CdM-a me strahovito podsjeća na onu predreferendumsku "Pomrijećemo svi bez Srbije"

Gandalf je pitao koje su to Ruske firme KOJE RADE I IMAJU ZNAČAJNIJI BROJ ZAPOŠLJENIH u Crnoj Gori i ne vidim da je dobio neki odgovor.

Imali smo KAP kojega su Rusi satrli sa zemljom, zagadili Zetu (nisu ispoštovali ugovor i postavili filtere)
    Imali smo Željezaru koju takođe Rusi zaviše u crno.
    Ne krivim Ruse za to već direktno Mila Đukanovića koji nas je zavio u crno sa nepovoljnim ugovorima

Taj Putin je dijete Ruskog fanatičnog komunizma i megalomanije za čije vrijeme je Rusija uništila Rumuniju, Češku i Poljsku.
    Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    ^^

Pitao si El Rea, ali bih ja rekao: Moto EU je ujedinjeni u različitostima, a ne ujedinjeni u anglosaksonskoj kulturi.

U svakoj kulturi može postojati red. To apsolutno ne znači odricanje od kulture. Tajvan je zemlja sa većinskom Han populacijom, u kojoj vlada red. U Japanu vlada red, a da se nikad nisu odrekli sopstvene kulture. Red vlada i u Urugvaju, i u Singapuru, Izraelu. Mnoge zemlje trećeg svijeta ozbiljno rade na tome da uspostave uređena društva, neke ubraznim koracima, poput Turske, NR Kine, itd. Bitno je da su ljudi, odnosno njihove elite, stekle svijest da nešto ne štima, i da se nalaze na začelju. Kina, u svojim najozbiljnim procjenama bruto količine svjetske moći, sebe svrstava na 7. mjesto, iza Kanade. Dakle oni sebe podcjenjuju, samokritični su.

Mi ne možemo ići naprijed sa ovako tragičnim nedostatom samokritičnosti. Zaljubljeni smo u same sebe, zato i nazadujemo.
    Sjećam se kada je neki Japanski Ambasador komentarisao kako je Japan postao razvijena zemlja.
    "Mi učimo našu djecu da nemamo ništa, a vi vašu da imate sve"
    Kad će naš "prosječni građanin" prestati da gleda druge po vjeri, naciji ... i gaji odbojnost i predrasude prema cjelokupnim narodima
    Znaš šta je interesantno u vezi sa stereotipima. UGLAVNOM SU TAČNI
    Last edited by Rakun; 22-04-14 at 01:33.
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post

Gandalf je pitao koje su to Ruske firme KOJE RADE I IMAJU ZNAČAJNIJI BROJ ZAPOŠLJENIH u Crnoj Gori i ne vidim da je dobio neki odgovor.

Imali smo KAP kojega su Rusi satrli sa zemljom, zagadili Zetu (nisu ispoštovali ugovor i postavili filtere)
    Imali smo Željezaru koju takođe Rusi zaviše u crno.
    Kad nesto pisete provjerite, a ne onako iz "maloga prsta." Rusmont i Midlend se nijesu proslavili, ali MNSS je upravljanjem Željezarom ostavio finansijsku pustoš, stečaj...., a to nijesu Rusi osim ako vam se oni svuda ne pricinjavaju.

Thanks Thanks Given 
    891
    Thanks Thanks Received 
    1,316
    Thanked in
    693 Posts

Pa dobro-ova blokada Rusije i njenih projekata možda navede vodu na našu vodenicu sa ovim transjadranskim gasovodom. On doduše u prvoj fazi obuhvata samo Tursku Grčku Albaniju ali u sledećoj fazi ima krak preko Albanije i nas za Hrvatsku.
    Ovaj nas je južni tok zaobilazio pa eto,ko zna?
    Uzeli bi tu koju paru od tranzita

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Hvala na vrlo poucnom tekstu. Kao i obicno, tvoj opsirni odgovor ima malo veze sa onim sto je povod rasprave. Prvo si tvrdio da je vrijeme "njenog oslanjanja na Rusiju završeno negdje u vrijeme Berlinskog kongresa", sto je bilo 1878. Sad kazes "Bugarska je bila ruski satelit sve do srpsko-bugarskog rata 1885 (1886.)". Desetak godina tamo-ovamo, nema veze :-)
    Dalje, ti tvrdis da se Bugarska okrenula od Rusije i izabrala austrijskog kandidata 1887. zbog "ruske izdaje" tokom srpsko-bugarskog rata. Ne pominjes da je, tokom tog istog rata, Austrija otvoreno podrzavala Srbiju i, na kraju, zaustavila Bugare otvoreno im prijeteci ratom. Dakle, po tebi, Bugari su bili ljuti na Ruse sto su ih "izdali" ne podrzavajuci ih dovoljno, ali nisu bili ljuti na Austrijance sto su im prijetili ratom. Nesto fali toj logici.
    Ne mislim da su Rusi izdali Bugare posle Drugog balkanskog rata. Na pocetku rata, kad su Bugari napali svoje saveznike, Rusi su ih otvoreno upozorili "Ne ocekujte od nas nista i zaboravite na postojanje svih nasih dogovora od 1902 do danas". Posle toga tesko da im je Rusija ista vise dugovala.
    Ali citava rasprava je samo oko tvoje tvrdnje da se Bugarska nije oslanjala na Rusiju posle Berlinskog kongresa. Jeste, u najmanju ruku do Drugog balkanskog rata, uostalom pred sami taj rat na vlasti su bili rusofili predvodjeni Gesovom.
    Inace, dobri su ti istorijski postovi, samo malo previse zacinjeni licnim sklonostima i emocijama.
    SKOJ,

sve ti je objašnjeno, ali ti je valjda dosadno, ili te drma neki balkanski inat pa ti je želja da se nadgornjavaš.
    Još jednom ponavljam i bliže ti objašnjavam (pa dako završimo s tim):

1. Bugari su za neostvarivanje Velike Bugarske 1878., (s pravom ili ne) krivili Ruse. Ili najviše Ruse. Zašto? Zato što su krvarili uz nju (i za nju) tokom tog rata, sanstefansku Bugarsku su već viđeli kao gotovu stvar, a ona ih je (Rusija) na Berlinskom kongresu tako lako ostavila na cjedilu i pokazala da su joj interesi Bugara potpuno sporedni u odnosu na njene vlastite. Pristajanje Rusije na uslove Berlinskog kongresa (kojima su Bugari tako oštećeni i poništenje više od polovine njihovih stečevina u ratu, Bugari su vidjeli kao nacionalni poraz.
    Ta situacija bi bila nalik tome da je crnogorska vojska podigla sav narod do Sarajeva i Turska joj priznala slobodu u tim granicama, a onda, Rusija (pokrovitelj u kog su se toliko uzdali da bude njihov glas), u svega nekoliko dana i trgujući sa drugim velikim silama, saopštila da se vraćaju u granice do Grahovca i to, ponovo, kao podanici sultana. To jeste izazvalo ogromno razočarenje među bugarskim prvacima (a preko njih i u narodu), tako da je rusko-bugarsko savezništvo pretrpjelo veliki udarac i prvi put je rođeno nepovjerenje. Dakle već 1878.

2. imenovanje ruskog kandidata (Aleksandra I Batemberškog) za prvog bugarskog kneza nije bila stvar volje bugarskog naroda (baš kao ni u slučaju Albanaca sa prvim knezom, Njemcem, Vilhelmom od Vida, kog su takođe izabrale velike sile,ili u slučaju Grka, kojima su takođe za prvog suverena velike sile nametnule svog čovjeka Njemca/Bavarca princa Ota fon Vitelsbaha), tako da Bugari, u tim prvim godinama nacionalne (još poluzavisne) kneževine, nijesu imali nikakvog izbora. Tim prije što je to bila odluka Berlinskog kongresa.
    Da je povjerenje između Bugara i Rusa ozbiljno narušeno, svjedoči konstantno stanje svađe i nesporazuma između bugarskih prvaka i (pro)ruskog kneza još od prvog dana njegovog postavljenja (1879.). Bugarska nacionalna elita je u tom vrijeme smatrala (a mnogi i danas) da su Bugari najvažniji južnoslovenski narod i narod (ako se izuzmu Grci) sa najvećom državnom tradicijom, te im stoga ne samo pripada nezavisnost nivoa do kog su već bili tada stigli Srbi, Grci i Crnogorci, već i ključno mjesto među balkanskim narodima. Monarha koji će biti puki sluga Petrograda, i njihove interese podređivati ruskim, oni nikako nijesu mogli prihvatiti.
    Kada je izbio rat sa Srbijom (1885.), u kom ih je Srbija bez ikakvog razloga napala, Bugari su se suočili sa mogućnosti da izgube sve. Zašto? Pa zato što je Srbija već bila (za ono doba) uređena država i imala dobro naoružanu vojsku, dok oni nijessu imali nikakve institucije, a vojsku su im uglavnom činili krajnje šaroliko naoružani ustanici. Oružje koje su imali uglavnom je bilo ono oteto od Turaka (tokom rata 1876-1878.), a sa vrlo malo modernih pušaka tkz "ostraguša". Ipak revolucionarni zanos Bugara i svijest da brane vlastitu slobodu bio je presudan da pokažu divljenja vrijednu hrabrost, natjeraju srpsku vojsku u bezglavo uzmicanje, i dobiju taj rat. Rezultatom tog rata bila je zapanjena sva Evropa jer niko do tada (i tih godina) nije dovodio u pitanje srpsku vojnu superiornost na Balkanu.
    Politika Rusije koja ih je ne samo odgovarala od ujedinjenja sa Rumelijom (što je zapravo bilo ujedinjenje stare Bugarske u jednu državu), već je i otvoreno sabotirala njihove ratne napore, čineći tako uslugu proaustrijskoj Srbiji - bila je kap koja je prelila čašu. Čim je rat gotov, ruski knez je bio osoba bez ikakvog autoriteta i obična lutka s kojom su se igrali bugarski nacionalni prvaci, a nakon što se knez (kad je već bilo dockan) odrekao ruske politike, postao žrtva (u otporu prema sada njemu ujedinjenih) i Rusije i bugarskih nacionalnih prvaka.
    Dovođenje novog monarha iz redova loze Saks-Koburg-Gota bilo je isključiva odluka bugarskih prvaka na Sobranju koje je dugo o tome odlučivalo i razmatrane su mnoge opcije. Bugarski prvaci nijesu bili toliko uticajni pojedinačno da bi se jedan od njih nametnuo (pa su se plašili mogućnosti građanskog rata kao posljedice toga), a i smatrali su da bi knez bez ikakvih veza sa evropskim dvorovima bio poguban po interese Bugarske i Bugara. A onda su došli na ideju da tron ponude Ferdinandu iz ove vrlo uticajne evropske loze. Naime, Ferdinand je (sem što je bio mlad potporučnik austrijske husarske regimente i sin austrijskog generala) uz to (i prije svega) bio knez čitave Slovačke i direktni pretendent (u prvom ili drugom stepenu) na više evropskih i svjetskih dvorova. Ova dinastija je bila jako uticajna u Evropi onog doba jer su njeni prvi rođaci (dakle, iz iste dinastije) bili kraljica Viktorija od Britanije (i njena rodbina, u to vrijeme Britanija je bila najmoćnija država svijeta), zatim belgijski kralj (i njegov dom), zatim portugaski kralj (i njegov dom), a preko majke Ferdinand je bio u srodstvu sa dinastijom Burbon (prvim pretendentom na tron Francuske, ukoliko se u FR ponovo uspostavi monarhija). Sem toga Ferdinand je bio pretendent na nasljeđe uglednih dinastija na čelu njemačke Kraljevine Hanover i Velikog vojvodstava Hesen, a preko rodbinskih veza bio je vrlo visoko na listi nasljednika krune Meksika u vrijeme Meksičkog carstva. Sve u svemu - Bugari nijesu mogli bolje odabrati.
    Austriji je bila uzdržana, jer nije znala što će to donijeti, plašeći se da Ferdinand (kao Koburg poput Viktorije) ne povede Bugarsku pod pokroviteljstvo Britanije, dok je Rusija ne samo bila u šoku, već i 9 godina odbijala da prizna novog bugarskog suverena.
    I za one koje čudi ovo da je Viktorija iz roda Koburg, samo da podsjetim da je njemačka dinastija Koburg na čelu Britanije (koja i danas vlada) promijenila svoje prezime u Vindzor tokom WWI rata (1917.), kako bi se ogradili od svojih rođaka u Njemačkoj koji su podupirali Njemačku.

3. i na kraju - Rusi (koji su Bugare vidjeli ko "zabludjele" slovenske rođake) su imali priliku nakon II balkanskog rata spriječiti da Srbija toliko otkine od Bugarske (čitavu Makedoniju), ali su Rusi tu priliku ne samo propuštili, već Srbe otvoreno u tome podržali, procjenjujući da će podjednako snažne (što ujedno znači i podjednako slabe) Srbija i Bugarska, ne samo uvijek biti međusobno suprotstavljene (i zato okretati se njoj za posredovanje i pomoć u vez s onom drugom), već da bi ukoliko jedna od njih pređe u tabor neke od Rusiji suprotstavljenih velikih sila, ona druga bila podjednako snažan subjekt da je ometa u širenju po Balkanu.

Nadam se da smo sad sve objasnili, i da više nećeš podsticati priču o tome.
    Mada, nije zgoreg ovo znati, jer jako poučno govori o "plemenitosti" ruske vanjske politike ili politike bilo koje od velikih sila, kojima su mali narodi bili uvijek prinuđeni gravitirati i podređivati svoje interese.
    Tako je bilo, tako je jedino moguće i tako će uvijek biti.
    Last edited by El Re; 22-04-14 at 14:50.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Vezano za ovo - da li su Rusi ovakvi ili onakvi?...

Biću slobodan, onako drugarski, da još jednom zamolim sve da vode računa (jer zaista mi se čini da nije u redu), i ne lijepe etikete bilo kom narodu.
    Nijedan narod nije generalno dobar ili loš. U svakom narodu ima i ovakvih i onakvih.
    To važi i za Ruse.
    Ja jesam protiv ruskog POLITIČKOG uticaja i za to sam da se Crna Gora drži dalje od Kremlja, ali nemojmo stav prema politici jedne zemlje prenositi na stav prema čitavom narodu. To je jako opasno za nas same.
    Čak i da su vaša lična iskustva sa Rusima u CG jako loša (što vam vjerujem da je zaista slučaj), ipak, nije dobro time (i to javno) sugerisati da se treba držati na distanci od tih ljudi, ili (ne daj Bože) da im se treba uskratiti gostoprimstvo.
    Ne razumijem, zašto smo kao narod skloni da tako lako idemo iz krajnjosti u krajnjost.
    Mada je,makar po meni, ova tema (i ona o Ukrajini) prilično doprinijela da se jasnije sagledavaju razlike i među onim gostima koji se nalaze unutar iste etničke grupe, tj., dijele zajedničko osjećanje pripadnosti crnogorskom narodu.
    Last edited by El Re; 22-04-14 at 12:20.

Thanks Thanks Given 
    3,429
    Thanks Thanks Received 
    405
    Thanked in
    248 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ne razumijem, zašto smo kao narod skloni da tako lako idemo iz krajnjosti u krajnjost.
    Možda i suština sve priče na ovoj temi i onoj o Ukrajini. Zašto smo tako prokleti? Zašto nam jedan dan jedna stvar ili osoba ili nešto treće valja a sledeći dan ne, pa ponovo u krug? Ne umijemo nikako da balansiramo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Samo Niksic View Post
    Možda i suština sve priče na ovoj temi i onoj o Ukrajini. Zašto smo tako prokleti? Zašto nam jedan dan jedna stvar ili osoba ili nešto treće valja a sledeći dan ne, pa ponovo u krug? Ne umijemo nikako da balansiramo.
    Da, tako je. Makar je to i moj utisak.
    Međutim, želim samo podsjetiti (da ne ostane nedoumice) - balansirati ne znači, i ne smije da znači, stajati na sredini.
    Ne, već nikada ne zatvarati nikom vrata, imati svoju politiku i tu politiku prilagođavati onima kojih se (iz određenih razloga) trebamo držati i sa njima i uz njih, pokušavati ostvariti naše nacionalne interese.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

SKOJ,

sve ti je objašnjeno, ali ti je valjda dosadno, ili te drma neki balkanski inat pa ti je želja da se nadgornjavaš.
    .
    Kao i obicno, ides u dubinu i sirinu i izbjegavas jedinu temu oko koje sam namjeravao da raspravljam sa tobom. Tvoju tvrdnju da je vrijeme bugarskog "oslanjanja na Rusiju završeno negdje u vrijeme Berlinskog kongresa". Ja skrecem paznju da se, u najmanju ruku do Drugog balkanskog rata, Bugarska cesto oslanjala na Rusiju i da su u Bugarskoj rusofili cesto bili na vlasti.

Samo par usputnih ispravki za one koje interesuju istorijski detalji:

Britanski Vindzori su promijenili ime tokom Prvog svjetskog rata ne drugog.

Ne znam koliko je pametno bilo ponuditi krunu Ferdinandu, ali znam da su krunu prije toga ponudili vecem broju ljudi, od princa Danske do kralja Rumunije. Takodje znam da ga istoricari zovu "austrijski kandidat".

Rusi su htjeli da ocuvaju Balkanski savez. Nakon sto su Bugari iznenada napali svoje saveznike Rusi su digli ruke od njih. Ne mislim da su im dugovali da se zalazu za njih posle poraza u Drugom balkanskom ratu. To sto neko ciji si savjet ignorisao nece da ti pomogne kad se zbog toga uvalis u nevolju tesko da je izdaja.

Opet da dodam, da me ne bi pogresno shvatio, jer znam cesto da zakeram. Lijepo si kondenzovao neke kljucne detalje bugarske istorije. Za moj ukus malo previse licnih sklonosti i pristrasnosti koje pomalo iskrivljuju istorijske cinjenice, ali svako ima svoj ukus.
    Last edited by SKOJ; 22-04-14 at 11:44.

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ja ne znam ni jednu naciju kao našu.. kroz istoriju smo često morali birat između većeg i manjeg zla
    a sad se trenduje Putin vs. zapad
    ali pazi percepciju pojma zapada među cdm populacijom.. show
    Last edited by Swedish_House_Mafia; 22-04-14 at 11:55.

Thanks Thanks Given 
    3,429
    Thanks Thanks Received 
    405
    Thanked in
    248 Posts

Da, tako je. Makar je to i moj utisak.
    Međutim, želim samo podsjetiti (da ne ostane nedoumice) - balansirati ne znači, i ne smije da znači, stajati na sredini.
    Ne, već nikada ne zatvarati nikom vrata, imati svoju politiku i tu politiku prilagođavati onima kojih se (iz određenih razloga) trebamo držati i sa njima i uz njih, pokušavati ostvariti naše nacionalne interese.
    Naravno, to je prijeko potrebna distinkcija koju sam i sam trebao napraviti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Samo par usputnih ispravki za one koje interesuju istorijski detalji:
    Britanski Vindzori su promijenili ime tokom Prvog svjetskog rata ne drugog.
    .
    Da, tako je. Znam da je bilo iz razloga što su se htjeli (zbog sukoba dvije države) ograditi od rođaka u svojoj postojbini - Njemačkoj.
    Dakle, nebitno je. Tamo sam se u dijelu tog podatka i bio ogradio (rekavši da mi se čini) jer nijesam oko tačnog datuma bio siguran. Ali, kažem, nebitno je, jer su razlozi koji su ih opredijili da promijene prezime bili isti.

Oko ostalog sve ti je objašnjeno i oko toga smo završili polemiku.
    Tvoja teza je bila da su Bugari počeli gledat "ispod očiju" Ruse tek od II balkanskog rata, a ja sam te podsjetio da to traje još od Berlinskog kongresa.
    I dobro je što smo to razjasnili, jer mislim da jeste korisno, a Crnogorci, na žalost, ne uče ni svoju, a kamoli istoriju balkanskih naroda. U Crnoj Gori se najtemeljnije uči srpska nacionalna istorija. Mada ne tako s puno mitomanije ko početkom '90-ih. Iz crnogorske istorije uče se gotovo samo bitke i u kom smo ratu učestvovali, bez ulaska u širinu što su bili razlozi i kontekst tih ratova.
    Last edited by El Re; 22-04-14 at 12:25.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Swedish_House_Mafia View Post
    ja ne znam ni jednu naciju kao našu.. kroz istoriju smo često morali birat između većeg i manjeg zla
    a sad se trenduje Putin vs. zapad
    ali pazi percepciju pojma zapada među cdm populacijom.. show
    ... Da...
    SHM, pada mi u oči da nijesi glasao u anketi...Šta je razlog, ako nije tajna?
    Ti si rijetko osoba bez nekog jasnog stava u određenom pitanju i uglavnom se opredijeliš...Zato sam primijetio da te nema...

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

nedosatatak normalnog interneta radi svoje prvom prilikom ću izabrat neku od ponuđenih opcija (da ih tako nazovem)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Lijepo. Tema je otvorena 16.04, ja sam 22.04. ukapirao da postoji anketa...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Niđe nijesi zakasnio... Politički sukob Zapada i Rusije teško da će se ubrzo razriješiti, tako da će tema (rekao bih) s vremenom biti sve aktuelnija...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vrlo moguće da će rast Indije natjerati zapad da ostavi Rusiju u drugi plan. Mada, pragmatični zapad možda i odluči da ograniči svoj uticaj na južnu i istočnu Aziju, i posveti se samo ovladavanju Evropskog odnosno Evroazijskog prostora.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Sve u svemu, ništa gori od nas nisu.
    Niti su ništa bolji od nas
    Cilj nam je valjda dovođenje nekakve kulture u ovu šaku jada, a ne još više nama sličnih _____ (upisati gadan pridjev po izboru)
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Niti su ništa bolji od nas
    Cilj nam je valjda dovođenje nekakve kulture u ovu šaku jada, a ne još više nama sličnih _____ (upisati gadan pridjev po izboru)
    Dolazila je ta kultura. Dolazili su Englezi, Irci, Njemci... Kako smo ih dočekali?
    Nikakvim putevima, deponije, neobrazovanim i nekulturnim osobljem, često sam gledao scene kako ih lopinjaju po lokalima, kada nekoga pitaju za pravac, psuju ih na našem da ispadnu kraljevi....
    Prvo mi da sredimo svoje dvorište pa ćemo možda dočekat kulturu.
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gradivo za osnovce:

Engleski turista iz radničke klase u Benidormu - pijani nadrogirani šljam
    Engleski turista iz srednje klase u Dubrovniku - gospoda

Ruski turista, radnik na šalteru iz Ekaterinburga - pijana stoka
    Ruski turista, oficir iz Sankt Petersburga - gospoda
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    3,399
    Thanks Thanks Received 
    1,720
    Thanked in
    943 Posts

SKOJ,

1. Bugari su za neostvarivanje Velike Bugarske 1878., (s pravom ili ne) krivili Ruse. Ili najviše Ruse. Zašto? Zato što su krvarili uz nju (i za nju) tokom tog rata, sanstefansku Bugarsku su već viđeli kao gotovu stvar, a ona ih je (Rusija) na Berlinskom kongresu tako lako ostavila na cjedilu i pokazala da su joj interesi Bugara potpuno sporedni u odnosu na njene vlastite. Pristajanje Rusije na uslove Berlinskog kongresa (kojima su Bugari tako oštećeni i poništenje više od polovine njihovih stečevina u ratu, Bugari su vidjeli kao nacionalni poraz.
    Ta situacija bi bila nalik tome da je crnogorska vojska podigla sav narod do Sarajeva i Turska joj priznala slobodu u tim granicama, a onda, Rusija (pokrovitelj u kog su se toliko uzdali da bude njihov glas), u svega nekoliko dana i trgujući sa drugim velikim silama, saopštila da se vraćaju u granice do Grahovca i to, ponovo, kao podanici sultana. To jeste izazvalo ogromno razočarenje među bugarskim prvacima (a preko njih i u narodu), tako da je rusko-bugarsko savezništvo pretrpjelo veliki udarac i prvi put je rođeno nepovjerenje. Dakle već 1878.

2. imenovanje ruskog kandidata (Aleksandra I Batemberškog) za prvog bugarskog kneza nije bila stvar volje bugarskog naroda (baš kao ni u slučaju Albanaca sa prvim knezom, Njemcem, Vilhelmom od Vida, kog su takođe izabrale velike sile,ili u slučaju Grka, kojima su takođe za prvog suverena velike sile nametnule svog čovjeka Njemca/Bavarca princa Ota fon Vitelsbaha), tako da Bugari, u tim prvim godinama nacionalne (još poluzavisne) kneževine, nijesu imali nikakvog izbora. Tim prije što je to bila odluka Berlinskog kongresa.
    Da je povjerenje između Bugara i Rusa ozbiljno narušeno, svjedoči konstantno stanje svađe i nesporazuma između bugarskih prvaka i (pro)ruskog kneza još od prvog dana njegovog postavljenja (1879.). Bugarska nacionalna elita je u tom vrijeme smatrala (a mnogi i danas) da su Bugari najvažniji južnoslovenski narod i narod (ako se izuzmu Grci) sa najvećom državnom tradicijom, te im stoga ne samo pripada nezavisnost nivoa do kog su već bili tada stigli Srbi, Grci i Crnogorci, već i ključno mjesto među balkanskim narodima. Monarha koji će biti puki sluga Petrograda, i njihove interese podređivati ruskim, oni nikako nijesu mogli prihvatiti.
    Kada je izbio rat sa Srbijom (1885.), u kom ih je Srbija bez ikakvog razloga napala, Bugari su se suočili sa mogućnosti da izgube sve. Zašto? Pa zato što je Srbija već bila (za ono doba) uređena država i imala dobro naoružanu vojsku, dok oni nijessu imali nikakve institucije, a vojsku su im uglavnom činili krajnje šaroliko naoružani ustanici. Oružje koje su imali uglavnom je bilo ono oteto od Turaka (tokom rata 1876-1878.), a sa vrlo malo modernih pušaka tkz "ostraguša". Ipak revolucionarni zanos Bugara i svijest da brane vlastitu slobodu bio je presudan da pokažu divljenja vrijednu hrabrost, natjeraju srpsku vojsku u bezglavo uzmicanje, i dobiju taj rat. Rezultatom tog rata bila je zapanjena sva Evropa jer niko do tada (i tih godina) nije dovodio u pitanje srpsku vojnu superiornost na Balkanu.
    Politika Rusije koja ih je ne samo odgovarala od ujedinjenja sa Rumelijom (što je zapravo bilo ujedinjenje stare Bugarske u jednu državu), već je i otvoreno sabotirala njihove ratne napore, čineći tako uslugu proaustrijskoj Srbiji - bila je kap koja je prelila čašu. Čim je rat gotov, ruski knez je bio osoba bez ikakvog autoriteta i obična lutka s kojom su se igrali bugarski nacionalni prvaci, a nakon što se knez (kad je već bilo dockan) odrekao ruske politike, postao žrtva (u otporu prema sada njemu ujedinjenih) i Rusije i bugarskih nacionalnih prvaka.
    Dovođenje novog monarha iz redova loze Saks-Koburg-Gota bilo je isključiva odluka bugarskih prvaka na Sobranju koje je dugo o tome odlučivalo i razmatrane su mnoge opcije. Bugarski prvaci nijesu bili toliko uticajni pojedinačno da bi se jedan od njih nametnuo (pa su se plašili mogućnosti građanskog rata kao posljedice toga), a i smatrali su da bi knez bez ikakvih veza sa evropskim dvorovima bio poguban po interese Bugarske i Bugara. A onda su došli na ideju da tron ponude Ferdinandu iz ove vrlo uticajne evropske loze. Naime, Ferdinand je (sem što je bio mlad potporučnik austrijske husarske regimente i sin austrijskog generala) uz to (i prije svega) bio knez čitave Slovačke i direktni pretendent (u prvom ili drugom stepenu) na više evropskih i svjetskih dvorova. Ova dinastija je bila jako uticajna u Evropi onog doba jer su njeni prvi rođaci (dakle, iz iste dinastije) bili kraljica Viktorija od Britanije (i njena rodbina, u to vrijeme Britanija je bila najmoćnija država svijeta), zatim belgijski kralj (i njegov dom), zatim portugaski kralj (i njegov dom), a preko majke Ferdinand je bio u srodstvu sa dinastijom Burbon (prvim pretendentom na tron Francuske, ukoliko se u FR ponovo uspostavi monarhija). Sem toga Ferdinand je bio pretendent na nasljeđe uglednih dinastija na čelu njemačke Kraljevine Hanover i Velikog vojvodstava Hesen, a preko rodbinskih veza bio je vrlo visoko na listi nasljednika krune Meksika u vrijeme Meksičkog carstva. Sve u svemu - Bugari nijesu mogli bolje odabrati.
    Austriji je bila uzdržana, jer nije znala što će to donijeti, plašeći se da Ferdinand (kao Koburg poput Viktorije) ne povede Bugarsku pod pokroviteljstvo Britanije, dok je Rusija ne samo bila u šoku, već i 9 godina odbijala da prizna novog bugarskog suverena.
    I za one koje čudi ovo da je Viktorija iz roda Koburg, samo da podsjetim da je njemačka dinastija Koburg na čelu Britanije (koja i danas vlada) promijenila svoje prezime u Vindzor tokom WWI rata (1917.), kako bi se ogradili od svojih rođaka u Njemačkoj koji su podupirali Njemačku.

3. i na kraju - Rusi (koji su Bugare vidjeli ko "zabludjele" slovenske rođake) su imali priliku nakon II balkanskog rata spriječiti da Srbija toliko otkine od Bugarske (čitavu Makedoniju), ali su Rusi tu priliku ne samo propuštili, već Srbe otvoreno u tome podržali, procjenjujući da će podjednako snažne (što ujedno znači i podjednako slabe) Srbija i Bugarska, ne samo uvijek biti međusobno suprotstavljene (i zato okretati se njoj za posredovanje i pomoć u vez s onom drugom), već da bi ukoliko jedna od njih pređe u tabor neke od Rusiji suprotstavljenih velikih sila, ona druga bila podjednako snažan subjekt da je ometa u širenju po Balkanu.

Nadam se da smo sad sve objasnili, i da više nećeš podsticati priču o tome.
    Mada, nije zgoreg ovo znati, jer jako poučno govori o "plemenitosti" ruske vanjske politike ili politike bilo koje od velikih sila, kojima su mali narodi bili uvijek prinuđeni gravitirati i podređivati svoje interese.
    Tako je bilo, tako je jedino moguće i tako će uvijek biti.

Пар додатака за бугарску, кад смо већ кренули у ширину.

1. Никако ми није јасно како су уопште бугари могли кривити русе за то што није остварена велика бугарска? Јесу ли руси напали турке, јесу ли их добили, јесу ли наравили санстефански уговор (добар за све осим за србе који се и нису показали баш у рату)? Шта је још требало да ураде, да ли да опет ратују ротив енглеске и коалиције као током кримског рата? Ако су на кога могли да се љуте бугари то су енглези и аустријанци, љутити се на неког ко ти је донио независност до које сам ниси могао стићи је бесмислено и незахвално.

2. Србија је напала бугаре после уједињења са румелијом, због тога што нису хтјели да се бугари шире на уштрб берлинксог уговора, а да остали не добију ништа.
    Српска војна супериорност на балкану, тај израз се може само употријебити током балканских ратова, иначе срби нису били ништа бољи ни гори од осталих држава, по мом мишљењу.

3. Управо је аустрија играла такву игру, ослабити балканске народе и завадити их против других, док је русија прво подржавајући велику бугарску (а аустрија у исто вријеме гурајући србију да бугарска буде што слабија), а после што већу србију (кад јој је већ бугарска окренула леђа а србија са петром потрчала у сусрет) хтјела створити словенски пијемонт који би јој као савезник најбоље служио.

Најгора ствар која се десила у свему томе јесте да су србија и бугарска зацементирале своје непријатељтво дуги низ година, а да је било другачије....
    Ја чекам посао али волим ову земљу!

А што пијем кад ми шкоди
    ко ће кући да ме води?

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Evo informacije za one koji zele birat "rusku stranu": Ruska vlast od 1. kolovoza zabranjuje MA KOJE slobodno izjasnjavanje na internetu.
    Ruska Duma (citaj Putin) je jucer usvojila nacrt prijedloga tzv "blogerskog zakona"

- svaki ce se bloger morat upisat u policijskij registar sajtova, blogova i stranica
    - zabranjuje se anonimno pisanje na internetu
    - zabranjuje se MA KOJA kritika djelovanja vlasnih organa, drzavnih (lokalnih)sluzbenika te partijskih funkcionera
    - zabranju se MA KOJE raskrivanje osobnih podataka, posebito FINANCIJSKIH I IMOVINSKIH podataka drzavnih sluzbenika i partijskih funkcionera
    - za zatvaranje MA KOJEG internetnskog resursa nece bit potrebna sudska odluk, vec rijesenje nekog sitnog drzavnog sluzbenika
    - i td

Sad odlucivajte, gospodo "rusofilski" forumasi, svi vi koji toliko volite slododu izjasnjavanja na internetu, slobodu kritike vlasti, slobodu razotkrivanja zlouporaba vlastitih politicara i drzavnih cinovnika i td., hocete li vi ic u pravcu na koji vam ukazuje Veliki Kormilar Putin?
    Prije nego sto odgovirite pozitivno, zamislite da taj odgovor moze postat vasa zadnja slobodna poruka na internetu, a cak i na slobodi, jer su u zakonu predvidjene ne samo novcane nego vec i ZATVORSKE KAZNE za njegovo krsenje!
    Last edited by A+A; 23-04-14 at 13:07.

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Nijedna žrtva nije velika za majčicu Rusiju (sarkazam), ako ćemo pravo nisam siguran i da na zapadu možeš da laprdaš bez potencijalnih posljedica. Prije nego se natovci obruše na mene, ne upoređujem samo primjećujem :-)

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Izgleda da je Pitin odlicuo olasksat izbor Crnogorcima: Rusija sprema odgovor Crnoj Gori- ukida se bezvizni režim?
    "Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan dio BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju."
    Kao i u slucaju zabrane usvajanja ruske djece u SAD putinova vlast dokazuje da radi po principu "Бей своих, чтобы чужие боялись".
    Stvara se nova Zeljezna zavjesa, nema sta
    PS Je li ovo putinova koncepcija za "turisticki razvoj Krima"?
    Last edited by A+A; 23-04-14 at 19:18.

Thanks Thanks Given 
    1,023
    Thanks Thanks Received 
    4,115
    Thanked in
    2,318 Posts

Ако би нам вратили визе за Русију то не би било значајно за ЦГ, јер ионако мали број људи, углавном пословно путује тамо.
    Већи би био проблем ако би ми њима увели визе.
    Што се трговинског споразума тиче, Плантаже би дефинитивно биле погођене, али не толико да би пропале.

Овај текст је злонамјернан, неистинит, и рекао бих да се ради о пријетњи и да је писан за потребе дисциплиновања јавности Србије око Јужног тока.

Ипак мислим да ће потези Русије и ако их буде, бити симболични, јер би се сваки поремећај одразио не само на привреду Црне Горе, већ и на гомилу Руса, који су овдје развили своје бизнисе или живе овдје.
    Ипак ако ситуација ескалира сигуран сам да ЦГ неће остати без економске подршке чланица ЕУ и НАТО-а.То је у случају ЦГ јако лако а и не би било први пут.
    У овом случају довољно је да Меркелова или Бајден окупи неколико привредика и покаже прстом на ЦГ.
    Црногорце је одржало црногорско срце.

Page 10 of 165 FirstFirst ... 678910111213142060110 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)