View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 8 of 165 FirstFirst ... 4567891011121858108 ... LastLast
Results 176 to 200 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Quote Originally Posted by Gandalf_White View Post
    Pa posto je i meni struka i posto ja nemam prijatelje nego imam 2 turisticka objekta i turisticku agenciju znam o cemu pricam Samo u jednoj org. jedinici prosle godine sam imao oko 1500 gostiju od kojih je bilo 0 rusa. Hoteli u Kotoru npr. ucesce rusa imaju 10% po zalivu i tako i tako. Ti mora da si od onih kojima je BD sav turizam cg
    E u to ti vjerujem

NOT
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Nema sta da smaramo, Rusi su dosli te 2001, nijesu davali plate radnicima, oprali su pare i samo su jedne noci nestali. Pitao si me dao sam ti odgovor. Tako da ti provjeri svoje informacije prije nego sto nekoga prozoves. Nemojmo sad da trazimo dlaku u jajetu ko je zakupio a ko kupio pa da ti pojasnjavam ja sta je privremeno vlasnistvo itd. Zeljezara nije propala deceniju kasnije nego kao sto sam rekao prije to je pocetak kraja zeljezare. Oni su bili chorba ovi su je posle samo zacinili...
    Način na koji si napisao ovo ispada da su Rusi krivi za Željezaru??

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Raquel View Post
    Klinci...kenneth i Gandalf.
    Haha, pročitam ovo, i onda ti ovjerim potpis

Život je pokret, probudi se i kreni, kreiraj!
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Način na koji si napisao ovo ispada da su Rusi krivi za Željezaru??

Ja opet ponavljam da su Rusi poceli krah Zeljezare. Ovo sto ti vjerujes ili ne manje je bitno

Evo i za gospodina koji isto ne vjeruje

Nikšićka Železara je do sada privatizovana tri puta, prvi put 2002. godine, kada je vlasnik postala ruska
    firma "Rusmont stil". Posle nje vlasnik je bio "Midlend rizorts", a zatim britansko-holandska kompanija
    "Montenegro spešilti stils".
    Železara u Nikšiću sada zapošljava oko 350 radnika, a nekad, kada je bila u usponu, zapošljavala je i do
    osam hiljada ljudi. Pre dve i po decenije, Železara je proizvodila više od 300.000 tona tečnog metala i
    oko 350.000 tona čelične robe.

Izvor blic.rs
    http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/3...-Niksicu/print
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Za krah željezare je kriva isključivo vladajuća koalicija. Rusi, koji su došli sa namjerom isključivo da operu novac, iskoristili su priliku koja ima je pružila jedna korumpirana vlada, i koja je (zahvaljući ovakvim poduhvatima) zgrnula solidnu količinu novca. Vlada je odlično znala kome prodaje željezaru a pojedini ljudi su znali tačno kakva ih nagrada čeka dajući ključeve željezare sumnjivim licima.
    Opet, Rusi su u toj priči faktor možda 1%, i što ćemo sad, da ih sve izbačimo sve iz Crne Gore?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

A+A,

razmišljao sam šta da odgovorim. Ne zato što je teško odgovoriti već što sam posljednja osoba koja želi učestvovati u stvaranju bilo kakve fobije prema bilo kom narodu - uključujući i ruski, a još manje doći u situaciju da me neko sumnjiči da priželjkujem ono što navodim kao mogućnost.
    Ovo tim više što tebe izrazito rado čitam i jako cijenim. Posebnu u svijetlu činjenice da imaš ruske krvi.

Dakle, nijesam quotovao tvoj post, ali se prije svega tebi obraćam i molim te da razlikuješ odnos jednog naroda prema politici jedne zemlje i odnos tog istog naroda prema drugom narodu u čije se ime iz te zemlje ta politika vodi.
    Ja razumijem da za faulove Rusije prema Crnoj Gori razlozi leže u viđenjima ruskih vlasti koje se povode onim što vjeruju da je najbolji interes ruske države i ruskog naroda. Dakle - nema ljutnje. Ruska vlast radi ono što misli da je dobro za Ruse i nju samu (ili obratno poređajte, nebitno je).
    Crna Gora i crnogorski narod s druge strane imaju pravo zagovarati one pravce i politike koje su u interesu naše države i našeg naroda.
    Zaključak: ovo je politika i nema veze sa simpatijama i antipatijama.
    Interesi nam se kao narodima nekad poklope, nekad ne. Ništa tragično tu nema, i ništa uklesano za sva vremena.
    Putin je započeo jednu novu politiku čija posljedica je i to da su se evropske države (a i mnoge u svijetu) našle prinuđene da biraju i da se svrstavaju. Crnogorcima to biranje baš i ne pada nimalo prijatno, ali i ne ostavlja mnogo prostora za dilemu šta će izabrati i đe im je mjesto.
    I još nešto, kada bi i samo jedan Rus u Crnoj Gori (ni kriv ni dužan) doživio nešto ružno zbog svoje nacionalne pripadnosti duboko bih se stidio takve Crne Gore i u mjeri mojih mogućnosti pokušao da mu pružim pomoć.
    S druge strane zakoni se moraju poštovati. A ruski građani (ako dođe do ograničavanja njihovog poslovanja u CG) ili drugih povezanih neprijatnosti nek se za svoje tegobe obrate Putinu koji je za to stanje odgovoran.

I sad da ti odgovorim...
    Kad sam govorio o preregistraciji preduzeća ili prodavanju biznisa, tu sam prije svega mislio na (moguću) obavezu da određeni broj preduzeća izmijeni svoju osnivačku/vlasničku strukturu ili bude od njih zatraženo da promijene djelatnost.
    u Crnoj Gori postoji priličan broj tek osnovanih a tek formalno domaćih firmi. Te firme su tek puke podružnice stranih (najčešće kompanija i preduzeća iz RF), te se mogu naći u obavezi da te veze prekidaju ukoliko se ustanovi da su te kompanije u vlasništvu ruske države ili lica direktno povezanih sa ruskom Vladom.
    Takođe, moguće je da će se u toj (zasad samo govorimo o jednoj hipotetičkoj varijanti) zabraniti ruskim građanima (ili onima za koje se procijeni da to iz razloga državnog interesa ne treba odobriti) da mogu biti osnivači preduzeća. Posebno ukoliko se radi o granama privrede/djelatnostima od posebnog državnog interesa.
    Takođe, može se dogoditi da se Rusi nađu na udaru Zakona koji bi ograničio njihovo pravo da raspolažu određenom nepokretnom imovinom, budu vlasnici nekretnina i slobodno iznose novac u količinama većim od dozvoljenih i ograničenih.
    Tu je mogućnost i ograničavanja u boravku, kretanju itd...
    Sva ta prava ruski državljani dobili su u Evropi relativno odnedavno. U nekim zemljama sva nabrojana i u punom obimu nikada nijesu ni uživali.

Da skratim - krene li Evropa da otvoreno "istjeruje" Ruse (što je manje vjerovatno) ili im zagorčava život tako da sami procijene da trebaju dići ruke od svega i otići (što je vjerovatnije) - i Crna Gora će slijediti tu politiku.
    To se od nje očekuje i to može biti njena (moguća) obaveza prema Briselu i klubu čiji dio želi biti.
    Za sada smo daleko od toga, ali smo ovdje razrađivali jedan moguć scenario. To tako treba posmatrati i nikako drugačije.

Za tvoju informaciju ruski kapital u Crnoj Gori mnogo je prisutniji nego što je to golim okom vidljivo.
    Ako je vjerovati Monstat-u (crnogorski Zavod za statistiku) po posljednjem saopštenju koje je dao tim povodom, javnost je informisana da su ruski državljani vlasnici najmanje 32 % od svih stranih preduzeća u Crnoj Gori. Strana preduzeća su inače sva ona preduzeća čiji su osnivači pravna i fizička lica koja su strani državljani, bez obzira što su ta preduzeća registrovana u CG.
    Dakle, kažem najmanje ih je 30% jer je podatak iz 2012., a u 2013., udio Rusa je svakako bio još izraženiji. Podaci za 2013., još nijesu zvanično dostupni, dok oni za tekuću godinu, što je logično, ne postoje.
    Nakon ruskih državljana, procentualno gledano, najviše stranaca vlasnika preduzeća u Crnoj Gori je iz Srbije - 15,7 posto, Ukrajine - 6,6 posto i Kine - 4 posto.Uzgred, prema podacima Monstata, vlasnici 12,8 posto preduzeća u stranom vlasništvu u Crnoj Gori su kompanije iz inostranstva, dok ostatak pripada pojedincima.(ovo se posebno odnosi na Ruse, ali ne samo na njih)-
    Iz Monstata su saopštli da je, posmatrano po opštinama, procentualno učešće preduzeća u stranom vlasništvu najveće u Podgorici - 26,74 posto. Značajan broj preduzeća čiji osnivači nisu državljani Crne Gore se nalazi u Budvi - 23,91 posto, Baru - 15,46 posto, Herceg Novom - 11,28 posto, Kotoru - 7,42 posto i Tivtu - 5,48 posto..
    Jedan broj tih preduzeća (i s njima povezanih nekretnina) već se nalazi u fazi gašenja ili funkcionišu samo na papiru. Bilo da se čeka njihova (pre)prodaja, bilo da služe samo kao stanice za promet novca. Često i nezakonite aktivnosti u vezi s tim..
    Veliki broj nekretnina koje posjeduju Rusi (nakon Putinovog ukaza od prošlog aprila, kada je naredio da svi činovnici do 01.06.2013. zatvore račune u stranim državama i prodaju nekretnine koje tamo posjeduju) ili je prenio ovu imovinu na članove porodice, ili je pokušava prodati ili ju je već prodao. Koliki je taj broj - niko zapravo ne zna, jer tu statistiku niko i ne vodi.
    Prema tome, dođe li do daljeg pogoršavanja odnosa EU i Rusije, mnogi Rusi (posebno ukoliko su na bilo koji način vezani uz rusku Vladu i njen državni aparat) mogu se naći motivisani da odu.

Ponavljam, sve je ovo "šta bi bilo, kad bi bilo", i da se ne shvatimo pogrešno - ne predstavlja (ne daj Bože) scenario koji želim, već samo odgovaram na tvoje interesovanje: kako, zašto i u kom pravcu stvari mogu ići.

Last edited by El Re; 21-04-14 at 00:51.

Thanks Thanks Given 
    206
    Thanks Thanks Received 
    1,938
    Thanked in
    784 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Za krah željezare je kriva isključivo vladajuća koalicija. Rusi, koji su došli sa namjerom isključivo da operu novac, iskoristili su priliku koja ima je pružila jedna korumpirana vlada, i koja je (zahvaljući ovakvim poduhvatima) zgrnula solidnu količinu novca. Vlada je odlično znala kome prodaje željezaru a pojedini ljudi su znali tačno kakva ih nagrada čeka dajući ključeve željezare sumnjivim licima.
    Opet, Rusi su u toj priči faktor možda 1%, i što ćemo sad, da ih sve izbačimo sve iz Crne Gore?

A majka mu stara kenneth... Nidje nijesam rekao da ih treba izbaciti vrati se par mojih postova nazad. Mene licno ne zanima a ni CG ne bi trebalo da zanima odakle potice kapital, sve dok je taj kapital za dobrobit zemlje. Svi se nesto tresu, bice frke ako rusi odu. Ja pokusavam samo da dokazem da uopste nijesmo toliko zavisni od Rusa kao sto pokusava da nam se predstavi i kao sto ljudi pricaju.

Da se vratim opet na Japance iz kotora, 160 ljudi prijavljeno, redovne plate, uredan porez. Takvi nam investitori trebaju a ne ovi za jednu upotrebu koji su nas ukopali.
    Da je vlast kriva jeste i tu nemam sta da dodam.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan sada.
    One Ring to Rule them all...

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

A majka mu stara kenneth... Nidje nijesam rekao da ih treba izbaciti vrati se par mojih postova nazad. Mene licno ne zanima a ni CG ne bi trebalo da zanima odakle potice kapital, sve dok je taj kapital za dobrobit zemlje. Svi se nesto tresu, bice frke ako rusi odu. Ja pokusavam samo da dokazem da uopste nijesmo toliko zavisni od Rusa kao sto pokusava da nam se predstavi i kao sto ljudi pricaju.

Da se vratim opet na Japance iz kotora, 160 ljudi prijavljeno, redovne plate, uredan porez. Takvi nam investitori trebaju a ne ovi za jednu upotrebu koji su nas ukopali.
    Da je vlast kriva jeste i tu nemam sta da dodam.

Nadam se da sam bio dovoljno jasan sada.
    Zavisi šta smatraš pod tom 'frkom'. Potrošnja Rusa u CG je prilično velika i kada bi sada naglo nestali iz CG, to bi se fino osjetilo. Uzrečicu 'Da mi nije ovih Rusa ugasio bih posao' sam čuo stotinu puta od različitih vlasnika malih preduzeća... Nismo zavisni, neće nam se država ugasiti, ali smo u debelom minusu i ne smijemo da se ponašamo ovako. Neće nam taj zapad donijeti kapital još 10 godina pa sjutra da uđemo u NATO, već sam mnogo puta to objasnio dobrim argumentima na drugoj temi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Interesantan članak...Naravno, direktno vezan za temu, iako je intervju dat znatno prije ukrajinske krize... Ko ima vremena, možda nađe vrijednim da pročita...

http://www.slobodnaevropa.org/conten.../24897332.html

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da nijesu preveliki ulozi i interesi u pitanju, pomislio bih da su ovo ovi naši smišljeno odradili u dilu sa Rusijom, kako bismo ulećeli u NATO, a bgm i u EU.

Ali se odmah budim, jer sam svjestan koliko je Rusiji strateški bitno ovo naše parče zemlje, i da su maksimalno ozbiljni.

Da nam ne ide na ruku sve ovo, po pitanju NATO-a i EU, ide... Da Rusi nemaju neke od naših glavešina u šaci, itekako imaju. Nadam se da će se sve ovo završiti najpozitivnije po nas...
    Last edited by 11/11/11; 21-04-14 at 00:42.

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post

Ponavljam, sve je ovo "šta bi bilo, kad bi bilo", i da se ne shvatimo pogrešno - ne predstavlja (ne daj Bože) scenario koji želim, već samo odgovaram na tvoje interesovanje: kako, zašto i u kom pravcu stvari mogu ići.

El Re, hvala lijepa na odgovoru.
    U stvarnosti, moj se stav malo po cemu razlikuje od tvoga. Potpuno se slazem da se politika Crne Gore, koja je izabrala za sebe "europsko-atlanticki" put, jednostavno ne moze razlikovat od generalne politike Unije i Alijance.
    Potpuno sam svijestan toga da u okviru politike europskih zemalja prema putinovom rezimu pojedinacni ruski drzavljani, a cak i velike grupe onih, mogu postat u odredjenom smislu "kolateralnom stetom" u tom procesu. Ovo vazi ne samo za Ruse u Crnoj Gori, vec i za Ruse sirom cjelokupne EUnije.
    Samo se nadam da u tom smislu crnogorska administracija nece pozeljet bit "veci katolik od Pape" i nece organizirat diskriminaciju Rusa sa ciljom "zasluzit poen" u ocima vodecih europskih drzava.
    Sto se tice broja "ruskih" poduzeca u CG, slozio bih s tobom da njih vecina funkcionira samo na papiru, ali ne zbog ucesca u prometu novca kako ti pises, nego zbog toga da su bili registrirani s jedinom ciljom osiguranja dobijanja odobrenja privremenog boravka za njihove "vlasnike i direktore". Vjeruj mi, "ruska" poduzeca ne igraju ma koju znacajnu ulogu u crnogorskom gospodarstvu mada po broju registriranih tvrtki Rusi drze prvu mijesto. Ako crnogorska vlast bude usvojila novu redakciju Zakona o strancima, koja bi omogucila strancima trajni boravak u zemlji na osnovu posjedovanine nekretnine, onda ce broj tih "ruskih" poduzeca odmah past skoro na nulu, jer vecina Rusa dolaze u Crnu Gore ne sa ciljom zaradjivat novac, nego sa ciljom ga ovdje trosit. Siguran sam da takvi Rusi kao sto sam ja najpozelnija kategorija stranaca u bilo kojoj zemlji: mi ne oduzimamo radna mijesta (a ponekad i stvaramo njih), mi ne iznosimo pare, nego donosimo novac iz Domovine za trosit ga ovdje, mi osigurano zaposljavanje tisuca drzavljana CG u servisnoj, infrastrukturnoj i trgovinskoj sferi gospodarstva, mi nemamo nikakvih, ama bas nikakvih, politickih ambicija i nikako ne utjecemo na unutarnju i vanjsku politiku i td.
    Last edited by A+A; 21-04-14 at 11:29.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

I još nešto, kada bi i samo jedan Rus u Crnoj Gori (ni kriv ni dužan) doživio nešto ružno zbog svoje nacionalne pripadnosti duboko bih se stidio takve Crne Gore i u mjeri mojih mogućnosti pokušao da mu pružim pomoć.
    Ne pominješ kakve neprijatnosti doživljavaju građani Crne Gore od strane tih Rusa ?

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by A+A View Post
    El Re, hvala lijepa na odgovoru.
    U stvarnosti, moj se stav malo po cemu razlikuje od tvoga. Potpuno se slazem da se politika Crne Gore, koja je izabrala za sebe "europsko-atlanticki" put, jednostavno ne moze razlikovat od generalne politike Unije i Alijance.
    Potpuno sam svijestan toga da u okviru politike europskih zemalja prema putinovom rezimu pojedinacni ruski drzavljani, a cak i velike grupe onih, mogu postat u odredjenom smislu "kolateralnom stetom" u tom procesu. Ovo vazi ne samo za Ruse u Crnoj Gori, vec i za Ruse sirom cjelokupne EUnije.
    Samo se nadam da u tom smislu crnogorska administracija nece pozeljet bit "veci katolik od Pape" i nece organizirat diskriminaciju Rusa sa ciljom "zasluzit poen" u ocima vodecih europskih drzava.
    Nema na čemu stari druže.
    Inače, u vezi ovog boldovanog, samo da se osvrnem.
    Ne samo da Crna Gora (po mojoj procjeni) neće više (kako reče ti "izigravati većeg katolika od Pape i prednjačiti" u distanciranju od Rusije/Kremlja, već zato nema ni razloga. Naprotiv, svako istrčavanje ispred "živog zida" država EU, sada već, bio bi rad na vlastitu štetu.
    SAD i EU je očekivala određenje i Crne Gore i Srbije u pogledu stava prema aktuelnoj krizi, upravo imajući u vidu složene odnose ovih država sa Rusijom, kao i određene veze koje su postojale i postoje, a koje se mogu zaista smatrati dijelom tradicije u međusobnom oslanjanju tih naroda. Takvo određenje SAD i EU su očekivali i od Bugarske (iz istih razloga) međutim Bugarska odavno ne ostavlja nikakvu sumnju da je vrijeme njenog oslanjanja na Rusiju završeno negdje u vrijeme Berlinskog kongresa, te da je njena (bivša) germanska dinastija Saks-Koburg, definitivno i trajno kog Bugara razvila određenu germanofiliju i potrebu da budućnost promišljaju kroz oslanjanje na Njemačku.
    Vratimo se Crnoj Gori... Ja sam zaista bio zatečen brzinom kojom je Đukanović prepoznao trenutak i brzo reagovao. Vidi se da stari vuk nije izgubio instinkt da prepoznaje kretanja u geopolitici. Njegovi potezi i izjave pozicioniranja uz Zapad (iako su bile više nego umjerene) događale su se u do sada najdelikatnijem trenutku krize, pa se i težina tog verbalnog svrstavanja posebno posmtrala i ubilježila. Na Zapadu kao veliki plus za Crnu Goru i njenu trenutnu Vladu, a u Rusiji, razumljivo, kao veliki minus. Kremlj se, kroz brzinu reagovanja Đukanovića (koje ga je očigledno iznenadilo) našao u procjeni da je Đukanović zasigurno iza leđa (poput mnogih ruskih bivših saveznika kroz istoriju) davao neke neprijateljske izjave kako bi dokazao vjernost Zapadu. Ja lično duboko sumnjam u to jer to prosto ne liči na Đukanovića. On nikada (i nikom, ne makar od ranih '90-ih,i ne makar iz banalnog razloga da bi nečijim ušima ugodio) nema običaj da obećava trajno odricanje od onih na koje bi se nekad u nekom trenutku promijenjenih okolnosti mogao osloniti. Đukanović nijedna vrata ne zatvara za sva vremena. Drugo, njego lično "zapadnjaštvo" gotovo da i ne postoji kao dio njegovog identiteta. Naprotiv, Đukanović ima daleko više karakteristika orjentalnog političara sa jako snažnim osiguračima samokontrole u ponašanju. Dese se ispadi, ali daleko manje nego kog većine sličnih političara "orjentalnog" profila.

Dakle, Crna Gora je (u liku Đukanovića) reagovala kada je bilo potrebno i položila ispit sa 10-kom.
    No, sada se Crna Gora treba primiriti i učiniti sve da ne uznemirava ruska preduzeća (ukoliko iza njih ne stoji Kremlj) a posebno da ne dozvoli da se ruski državljani (bilo da u CG žive ili je samo posjećuju) ne osjete nedobrodošlo.

Čak i ako dođe do daljeg pogoršanja odnosa Zapada i Rusije (što sam najavio kao realno) Crna Gora treba biti pažljiva u svom ponašanju. Tj., slijediti iskreno sve instrukcije EU, ali đe god je to moguće tražiti načine i rješenja da se svim ruskim građanima (koji nijesu instrument Kremlja) omogući da normalno žive i kreću se po CG. Ako ne bude drugog načina, svim lojalnim ruskim državljanima koji su već tu (dakle zaista žive u CG, a njih je oko 3-4000), ukoliko nijesu pojedinačno prijetnja nekom državnom interesu, ponuditi mogućnost prijema u crnogorsko državljanstvo po skraćenoj proceduri, ali uz uslov da se odreknu ruskog i s tim da pravo glasa ne mogu ostvarivati najmanje 5 godina od dana sticanja državljanstva CG.
    Ako jednom Londonu ne smeta 150 000 Rusa i zbog toga London nije manje London, ako jednoj Španiji koja svakom kupcu nekretnine iznad određene vrijednosti daje državljanstvo (a to sam neđe pročitao), onda ne bi trebali ni mi tim ljudima (ukoliko se zaista ponašaju lojalno) uskraćivati mogućnost da žive normalno i ne trpe zbog politike ruskog Hitlera i megalomana.
    Takođe, svim ruskim turistima i posjetiocima (koji su zaista turisti, a ne "turisti") treba naći način da se ne stvaraju barijere i nelagode.
    Dakle, ako Unija krene da istiskuje ruski kapital iza kog stoji ruska država ili oligarsi bliski režimu (ili ga na prefinjen način obezvrjeđuje i prisvaja) Crna Gora treba pratiti Uniju (bez oklijevanja, vrludanja i improvizacija), ali nikako istrčavati i uznemiravati one ruske građane koji nemaju veze s tim.

I kratko, ponoviću, za razliku od Crne Gore, Srbija ne samo da ispit nije položila, već je svojom apsurdnom i anahronom "politikom nesvrstanosti" ponovo iziritirala Zapad, koji će joj to sasvim sigurno naplatiti. No, strani diplomate neće žuriti (jer to nije ni potrebno) obzirom da znaju da srpska vlast (zahvaljući atmosferi u zemlji za koju je sama odgovorna) i nije imala drugu mogućnost, pa kako će se kriza ionako odužiti, Srbija će dobiti novu šansu za popravni ispit. Mogućnost da Srbija (ili bilo koja država Evrope) ostane neutralna u ovom sukobu, u ravni je naučne fantastike. Svako će se morati odrediti. I na to Zapad (ali ni Rusija) neće htjeti da predugo čekaju.

Sto se tice broja "ruskih" poduzeca u CG, slozio bih s tobom da njih vecina funkcionira samo na papiru, ali ne zbog ucesca u prometu novca kako ti pises, nego zbog toga da su bili registrirani s jedinom ciljom osiguranja dobijanja odobrenja privremenog boravka za njihove "vlasnike i direktore". Vjeruj mi, "ruska" poduzeca ne igraju ma koju znacajnu ulogu u crnogorskom gospodarstvu mada po broju registriranih tvrtki Rusi drze prvu mijesto. Ako crnogorska vlast bude usvojila novu redakciju Zakona o strancima, koja bi omogucila strancima trajni boravak u zemlji na osnovu posjedovanine nekretnine, onda ce broj tih "ruskih" poduzeca odmah past skoro na nulu, jer vecina Rusa dolaze u Crnu Gore ne sa ciljom zaradjivat novac, nego sa ciljom ga ovdje trosit. Siguran sam da takvi Rusi kao sto sam ja najpozelnija kategorija stranaca u bilo kojoj zemlji: mi ne oduzimamo radna mijesta (a ponekad i stvaramo njih), mi ne iznosimo pare, nego donosimo novac iz Domovine za trosit ga ovdje, mi osigurano zaposljavanje tisuca drzavljana CG u servisnoj, infrastrukturnoj i trgovinskoj sferi gospodarstva, mi nemamo nikakvih, ama bas nikakvih, politickih ambicija i nikako ne utjecemo na unutarnju i vanjsku politiku i td.
    Crna Gora je od kapitala koji je stigao iz trezora Kremlja i investiran u CG za njegov interes, vidjela samo i isključivo - ZLO.
    S druge strane priča o ruskim građanima sasvim je drugačija. Novac koji su oni donijeli u CG, i uopšte gledano njihovo ponašanje (izuzimajući rijetke izuzetke) ne samo da je bio dobra (pa čak i sretna) okolnost po CG, već su ti ljudi načinom kako se ponašaju i žive, zaslužili poštovanje i zaista niko ne bi trebao da ih uznemirava. Ne makar dok god budu poštovali ovu zemlju i narod među kojim su odlučili živjeti ili povremeno boraviti.
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 13:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Ne pominješ kakve neprijatnosti doživljavaju građani Crne Gore od strane tih Rusa ?

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk
    Ja Rakun, ne znam da je to raširena pojava. Postoje sporadični incidenti, ali bih (mada nemam u vezi toga neke mjerljive podatke) na bazi vlastite procjene (građanina koji je u tom pitanju rekao bih čak i hipersenzitivan), bio sklon da utvrdim da je ruska (sad već možemo reći) manjina, jedna od najposlušnijih.
    Ti ljudi, opet kažem-govorim iz vlastitog ugla procjene koja možda i nije dobra, uglavnom ne skreću pažnju na sebe, ne iskazuju neobične prohtjeve, nijesu militantni i žive normalno svoje živote.

Za one građane koji vrše incidente postoji zakon i treba ga primjenjivati. To je uostalom obaveza države. Prema Zakonu o strancima izvršioca/izgrednika koji se ponavlja u izvršenju krivičnog djela/prekršaju ili je njegovo djelo/prekršaj posebno opasno i štetno, država ima mogućnost ne samo osuditi, već ga nakon odležane/izmirene kazne, privremeno ili trajno udaljiti iz zemlje.

Iako ne mislim da ti je to namjera, moramo voditi računa da svojim ponašanjem (čak i kada imamo najbolje namjere) ne podstičemo bilo kakvu ksenofobiju. Nebitno o kom narodu se radilo.
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 13:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Da, mislim da jest. Poznajem puno Rusa nastanjenih u CG, koji vode registrirana poduzeca i rade potpuno legalno, kad je u pitanju turisticka ponuda.
    Sto se tice izgradnje stanova za trziste, ne vjerujem da se to moze radit mimo lokalne administracije, dakle problem nije "ruski" nego je u potpunosti "domaci", zar ne?
    Ponekad mi se cini da je pojam "ruski biznis" postao neko univerzalno opravdanje za Crnogorce. ...
    Sta si ti mislio. Da bezgresni Crnogorci kazu da su oni za nesto krivi????? Mi smo na putu da patentiramo najsavrseniji turizam na svijetu "posalji pare i ne dolazi da smetas". Vidis da je kod nas najbolji turista onaj koga ni lupom ne mozes naći, a da su Rusi krivi - jesu.
    Dosli dali brdo para za razne vukojebine, a vazda spremni za investicije Crnogorci kupili auta, zlatne vlacege, po tri mobilna... pa kad slupali auto ni para, ni imanja i sad im se tamo neki Rus siri po djedovini koju predaci na sablju dobili. Ma dje to ima ???
    Sve ti je to ka u onoj prici kad otisli inspektori na Konik da provjere sto Romi ne salju djecu u skolu, a ono odgovorili " a kako da ih saljemo pa da nam Cikotići pokvare djecu".

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

...Takvo određenje SAD i EU su očekivali i od Bugarske (iz istih razloga) međutim Bugarska odavno ne ostavlja nikakvu sumnju da je vrijeme njenog oslanjanja na Rusiju završeno negdje u vrijeme Berlinskog kongresa, te da je njena (bivša) germanska dinastija Saks-Koburg, definitivno i trajno kog Bugara razvila određenu germanofiliju i potrebu da budućnost promišljaju kroz oslanjanje na Njemačku...
    Izvini, nije mi cilj u zivotu da citam redom sta napises i ispravljam svaku besmislicu, ali ova bode oci :-)

Bugarska, koja je bila vrlo bliska na Rusiji do Drugog balkanskog rata (1913) i koja je odrzavala diplomatske odnose sa SSSR i dok je bila clanica Sila Osovine, ta Bugarska se nije oslanjala na Rusiju od Berlinskog kongresa? Ona Bugarska za koju su ruske diplomate govorile "niti je kokoska ptica niti je Bugarska inostranstvo"? :-)

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Sto se tice broja "ruskih" poduzeca u CG, slozio bih s tobom da njih vecina funkcionira samo na papiru, ali ne zbog ucesca u prometu novca kako ti pises, nego zbog toga da su bili registrirani s jedinom ciljom osiguranja dobijanja odobrenja privremenog boravka za njihove "vlasnike i direktore". Vjeruj mi, "ruska" poduzeca ne igraju ma koju znacajnu ulogu u crnogorskom gospodarstvu mada po broju registriranih tvrtki Rusi drze prvu mijesto.
    Još jedna stvar pride,

Prije par godina usvojene je novi zakon o svojinsko pravnim odnosima.
    Do stupanja na snagu tog zakona strani državaljani su imali značajna ograničenja u pogledu sticanja prava svojine.
    Stoga su, ukoliko su željeli postati vlasnici recimo određenog zemljišta, pribjegavali osnivanju i registracici firme sa sjedištem u CG a čiji je jedini posao bio da uđe u kupoprodajni odnos i postane titular prava svojine.

Danas, kada stranci mogu postati vlasnici na zemljištu (postoje i dalje određena ograničenja ali se više tiču dobara od nacionalnog i kulturnog interesa), normalno je da se pokreću postupci gašenja firmi i prenosa vlasništva na osnivače (fizička lica - nerezidente).
    Pa ko bi plaćao knjigovođu, direktora i ostale namete, kad može postati vlasnik kao fizičko lice.

Sad se krste zbog broja stečaja i dobrovoljnih likvidacija privrednih društava.
    Last edited by kimmi; 21-04-14 at 14:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne pominješ kakve neprijatnosti građani Crne Gore doživljavaju od Crnogoraca. To je taj rezon.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ne pominješ kakve neprijatnosti građani Crne Gore doživljavaju od Crnogoraca. To je taj rezon.
    Opjanio se neki Rus i napravio pičvajz i šta treba da zaključimo?? Svi su Rusi loši??

Koliko naših zna da se ponaša bahato dolje po primorju?? Šta treba turisti da zaključe?? Svi su Crnogorcii loši i ne treba ići kod nas na ljetovanje ili zimovanje??

Naš narod strašno voli da generalizuje stvari.

Uh, pitam se oću li za života dočekati da mještani sa Žabljaka dočekuju turiste sa osmjehom i da usluga gore bude makar za ne postiđet.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Koliko naših zna da se ponaša bahato dolje po primorju?? Šta treba turisti da zaključe?? Svi su Crnogorcii loši i ne treba ići kod nas na ljetovanje ili zimovanje??

Naš narod strašno voli da generalizuje stvari.

Uh, pitam se oću li za života dočekati da mještani sa Žabljaka dočekuju turiste sa osmjehom i da usluga gore bude makar za ne postiđet.
    Kad se Crnogorci ponašaju kao nesoji na primorju to nije bitno, jer smo mi kraljevi, a i iz istog smo plemena. Važno je da pripadnik susjednog plemena ništa ne uradi. Uka Uka Uka.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    5
    Thanked in
    3 Posts

Sad će doć neko i objasnit kako u svojoj kući možeš činit što ti volja itd.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

I u svojoj koži čak, a dok kuća i koža isto ne postanu svi će ovi i slični redovi zdušnog zalaganja za crno/bijeli svijet biti stereotip bukagija kojima bolje zamjene nema, ne treba.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by RoNN|3 View Post
    Može li se tuć žena u svojoj kući i ima li pravo komšija da upane?

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Čisto sumnjam da ima takvog ovdje. Stvar je elementarne kulture da turistu ne dočekaš namršten i preko one rabote.

Odluta se od teme. Ovo je više za PDF turizam.

El Re, molio bih te da izneseš mišljenje, daš projekciju, koliko vremena će morati proteći da se naš "prosječni građanin" emancipuje u dovoljnoj mjeri da njegov sistem vrijednosti bude makar približan nekog prosječnog EU građanina?
    Znam da je ova kategorija "prosječni građanin" prilično neodređena, ali vjerujem da znaš na što mislim.

Kako sam u prilici da relativno često putujem u Srbiju, makar jednom godišnje na minimum 7 dana, i to najčešće u Vojvodinu koja se smatra dosta emancipovanijom i tolerantnijom od ostatka Srbije, moram reći da sam svjedok da procesi u tom pogledu kod nas prilično brže napreduju. Od sticanja nezavisnosti naš "prosječni građanin" se okrenuo životnim pitanjima i koliko vidim i ovo pitanje Nato-a se gleda uglavnom kroz tu prizmu. Dakle, prilično racionalno. Možda je Nato prva tema na koju jedan dio, sa zadovoljstvom konstatujem znatno manji dio, naše javnosti počinje da mlati besmislice i gusla o jedinstvenom pravoslavlju, o istorijskim prijateljstvima iz 19-og vijeka ..... , dok u Srbiji nijesu prestali da se bave visokom politikom al na najprizemniji način (pričam o temama među narodom). Sticajem okolnosti ostali su opterećeni Kosovom, sad odjednom poju o Rusiji, gledaju na Nato kao osovinu Zla, itd itd.

Bez obzira što je evidentno da kod nas protekom vremena procesi emancipacije idu svojim tokom, mislim da niko ne može biti prezadovoljan sa tempom istih.

Dakle, koliko će stvarno vode proteći dok ne postanemo Evropa ili bolje reći Zapad u civilizacijskom smislu, pod uslovom da ove godine uđemo u Nato i bez nekih većih odlaganja dođemo i do toga da se zovemo EU?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

^^

Pitao si El Rea, ali bih ja rekao: Moto EU je ujedinjeni u različitostima, a ne ujedinjeni u anglosaksonskoj kulturi.

U svakoj kulturi može postojati red. To apsolutno ne znači odricanje od kulture. Tajvan je zemlja sa većinskom Han populacijom, u kojoj vlada red. U Japanu vlada red, a da se nikad nisu odrekli sopstvene kulture. Red vlada i u Urugvaju, i u Singapuru, Izraelu. Mnoge zemlje trećeg svijeta ozbiljno rade na tome da uspostave uređena društva, neke ubraznim koracima, poput Turske, NR Kine, itd. Bitno je da su ljudi, odnosno njihove elite, stekle svijest da nešto ne štima, i da se nalaze na začelju. Kina, u svojim najozbiljnim procjenama bruto količine svjetske moći, sebe svrstava na 7. mjesto, iza Kanade. Dakle oni sebe podcjenjuju, samokritični su.

Mi ne možemo ići naprijed sa ovako tragičnim nedostatom samokritičnosti. Zaljubljeni smo u same sebe, zato i nazadujemo.

Objasni to Englezima u Benidormu.
    Last edited by Shamrock; 21-04-14 at 15:38.

Page 8 of 165 FirstFirst ... 4567891011121858108 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)