View Poll Results: Mislim da u svijetlu pogoršanja odnosa Zapada i Rusije:

Voters
186. You may not vote on this poll
  • 1. Crna Gora treba čvršće stati uz Zapad (EU,SAD i NATO) bez obzira na moguće posljedice toga

79 42.47%
  • 2. Crna Gora treba prekinuti dosadašnji pravac i držati se Rusije, bez obzira na posljedice toga

23 12.37%
  • 3. Crna Gora treba odustati od svrstavanja uz bilo koju stranu, bez obzira na posljedice toga

57 30.65%
  • 4. Pogoršanje odnosa Zapada i Rusije se neće desiti, tako da sve ovo trebamo zanemariti

11 5.91%
  • 5. Teško se cijepam kao ličnost u ovom traumatičnom opredjeljivanju/ ne znam

16 8.60%
Page 9 of 165 FirstFirst ... 56789101112131959109 ... LastLast
Results 201 to 225 of 4116

Thread: Crna Gora u odnosu na novu realnost i geopolitički sukob Zapada i Rusije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Izvini, nije mi cilj u zivotu da citam redom sta napises i ispravljam svaku besmislicu, ali ova bode oci :-)

Bugarska, koja je bila vrlo bliska na Rusiji do Drugog balkanskog rata (1913) i koja je odrzavala diplomatske odnose sa SSSR i dok je bila clanica Sila Osovine, ta Bugarska se nije oslanjala na Rusiju od Berlinskog kongresa? Ona Bugarska za koju su ruske diplomate govorile "niti je kokoska ptica niti je Bugarska inostranstvo"? :-)
    Sve što si ovim "upadom" učinio jeste pokazao vlastito neznanje. Ali nije važno...
    Dakle, ponavljam, Bugarska je bila ruski satelit sve do srpsko-bugarskog rata 1885 (1886.).
    Šta se desilo. Da bi se shvatilo, mora se ići redom.
    Bugari su borbu za nacionalno oslobođenje od Turaka započeli 1830-ih godina. U toj borbi veliku logističku (prije svega vojnu) pomoć pružala im je Rusija. Ovaj ustanak/nacionalni preporod bio je specifičan po izuzetno snažnoj rusofilji. Toliko snažnoj da se Rusija nosila mišlju da bi Bugarsku mogla uključiti u sastav carstva. Ovo tim prije što se postojbina Bugara nalazila na teritoriji Rusije, a i samih Bugara u Rusiji bio je uvijek veliki broj. Dakle, Petrograd ih je vidio maltene ko još neoslobođeni dio vlastitog naroda. Nešto slično tome, mada ne tako izraženo, Rusi su gledali i na Srbe. Uostalom Rusi su jezičku i vjersku srodnost uvijek vidjeli kao glavni argument koji se treba uzimati u obzir od strane drugih sila prilikom priznavanja njihovog (samoproglašenog) prava da komanduju drugim Slovenima koji te dvije karakteristike dijele s njima, te govore u njihovo ime.
    Za distanciranje od Rusije Srbiji je objektivno najzaslužniji (naš) Vuk Karadžić. Njegova reforma jezika dramatično je povećala razliku između ruskog i srpskog (koja je danas gotovo do nerazumijevanja) jer je Vuk crnogorski jezik nametnuo Srbima (ali i Hrvatima) kao jezički standard, šaljući tako u istoriju srpskoslovenski jezik koji se u Srbiji tokom vjekova istina deformisao, ali govorio i bio jedini prihvaćen od pismenih ljudi. Taj jezik je jako nalikovao staroruskom jeziku koji se u Rusiji govorio tada. Zbog tog čina (kojim je, namjerno ili ne, udaljio dva naroda iako je bio veliki rusofil) Vuk je dovijek bio proganjan od srpske pravoslavne Crkve.
    Vratimo se Bugarima. Boreći se za interese Bugara Rusija se zapravo najdirektnije borila za vlastiti. Zato je Bugarskoj i davala prednost u odnosu na interese Srba. Nakon uspješno završenog rusko-turskog rata 1878. u kom su se Bugari zaista hrabro borili i izvojevali mnoge pobjede, Rusi su (kao glavna sila) diktirali uslove Porti. Pošto su znali da Evropa neće pristati da Rusi dođu na Balkan (uostalom još im je u mislima bila živa slika intervencije velikih sila i poraza Rusa na Krimu 1856.), prisvojili su Besarabiju (u većini današnju Moldaviju), a od ostatka planirali da naprave Veliku Bugarsku i Veliku Crnu Goru, obzirom da su to do tog trenutka bila njena dva najbolja saveznika na Balkanu, ali ujedno i najzaostalijih nacionalnih institucija. U Srbiju se Rusi više nijesu toliko pouzdali i smatrali su da bi bilo dobro stvoriti jaku prorusku Bugarsku koja će visiti svima na Balkanu za vratom. A posebno prevrtljivoj Srbiji. Sa Portom je dogovoren mir u San Stefanu (zato se i zove Sanstefanski) i njime je bilo predviđeno da Bugarska izgleda ovako:

Po ruskom tumačenju - sve unutar toga na slici bile su bugarske zemlje. Na stranu što u većini i jesu bile, no saznavši za ovaj sporazum ustala je na noge sva Evropa koja je nešto značila. Otpor Evropljana nije bio prema Bugarskoj, već u činjenici da su oni te granice vidjeli kao one koje mogu postati i vjerovatno će biti - stvarne granice Ruskog carstva. Njihove sumnje i raspamećenost posebno je podstaklo saznanje da su se predstavnici Bugara (dobrovoljno ili ne) prihvatili za svog kneza (umjesto kao Srbi i Crnogorci nekog od njih) ni manje ni više no Aleksandra Batemberškog (inače sestrića ruskog cara Aleksandra II Romanova).
    Perspektiva novog rata sa Rusijom već se nazirala. Već iscrpljena Rusija (koja se već jednom okušala sa nekim ujedinjenim evropskim silama i izgubila) nikako nije željela rat. Tim prije što se Turska, na vijesti iz evrope ponadala da je dobila saveznike i da će sad, uz pomoć njih, povratiti izgubljeno.
    Rusija je bila u nezgodnoj situaciji. Izmorena i bez resursa da još održava toliku vojsku na balkanu (pa još u trenutku kad joj prijeti invazija na zapadnim granicama) izrazila je spremnost da se problem Balkana riješi na Kongresu u Berlinu, te iste 1878.
    Na tom kongresu Austro-Ugarska, Njemačka i Velika Britanija izdejstvovale su da se Srbiji (koja se u tom ratu ponijela traljavo, počinjala-prekidala), bez mnogo zasluge dodijele teritorije od kojih će biti kasnije formirani okruzi: Niški, Pirotski, Vranjski i Toplički. Crna Gora je (kao i Bugarska) takođe skresana za pola. Crnogorci nijesu mnogo žalili jer puno nijesu ni očekivali, tim prije što mnoge od teritorija kojima ih je Rusija mislila častiti ne samo da nijesu bile njihove, već u njih nijesu nikad ni kročili.
    S Bugarskom to nije bio slučaj. U njoj je ovaj čin Rusije bio viđen kao velika izdaja. To je podstaklo prve nevolje između Rusa i Bugara. Odluka o knezu provedena je (jer na tome su uostalom insistirale velike sile kao ustupak Rusiji), ali je ponašanje Rusije već tokom srpsko-bugarskog rata bila kap koja je prelila čašu. Rusija nije podržavala Bugare tih godina uoči rata. To jest, ponašala se nezainteresovano, jer je bila nezadovoljna time što bugarski prvaci rade po svome, ne slušaju i svađaju se s knezom, tj., ne sviraju po diktatu Petrograda. I tako, željela ih je vaspitavati. U međuvremenu sve snažnija i samosvjesnija Bugarska postaje velika prijetnja (ogromnoj, ali bolesnoj) Turskoj i sultan im (da bi sačuvao mir) nudi mogućnost da se ujedine sa Rumelijom ali da ostanu i dalje makar formalno vjerni podanici sultana.
    Saznavši za ovo (za razliku od Bugarske već nezavisna) Srbija pod kraljem Milanom oštro se suprotstavlja. rusima se nije dopalo što će Bugari tako krupan čin nacionalnog ujedinjenja obaviti sami, tj., bez pomoći Rusa, pa im je željela zagorčati život. Naime Petrograd je zajedno sa drugim evropskim silama upozorio Bugare da to ne čine, a Srbija im je otvoreno najavila vojnu intervenciju vidjevši priliku da (uz povoljne međunarodne okolnosti) očerupa Bugarsku. Srbi kreću u rat tvrdeći između ostalog da je i prostor daleko na istok od današnje Sofije zapravo istorijska srpska zemlja. Rusija se uplašila da bi pobjeda srpske vojske (koju je sva Evropa vidjela kao izrazitog favorita u tom sukobu) mogla značiti dublji ulazak Srba u Bugarsku i širenje na njen račun, pa je molila Austro-Ugarsku da (kakav god ishod bio) ne dozvoli da se balans na Balkanu značajnije promijeni. Srbi su napali i...rat izgubili. I to na vrlo ponižavajući način. Ipak velike sile nijesu željele nagraditi Bugarsku i priznati joj osvajanja, obzirom da je ragovala samoinicijativno i ne obazirući se na interese velikih. Dato joj je samo odobrenje da se može ujediniti sa Rumelijom, što se i desilo.
    Inače, bugarski proruski knez, sad već bez ikakvog autoriteta, a nadajući se da će zadržati titulu, priklonio se vladajućim nacionalnim liderima (prije svega Stambolovu), međutim, nakon jedne kratke epizode s državnim prevratom, vraćen je, ali je sada Rusija bila ta koja je eksplicitno tražila da se kneževska titula dodijeli drugom. Rusi su računali da će Bugari (iz drugog pokušaja i sada bez ruskih i tuđih pritisaka) za kneza odabrati nekog od ruskih plemića ili (u najgorem slučaju) nekog između sebe. Baš kao Srbi i Crnogorci. Međutim, Bugari su ipak bili drugog mišljenja. Procijenili su da je druga izdaja Rusije bila umalo pogubna za bugarsku slobodu, te da bi kreiranje domaće dinastije (koja bi uzgred bila bez ozbiljnijih dvorskih veza sa Evropom) značilo da ista bude uvijek podložna pritisku velikih (a pogotovu Rusije) i stoga štetno, a i zbog međusobnih rivaliteta među prvacima vrlo opasno. Zato, procjenjujći da će buduća Evropa pripadati njemačkim narodima (to je vrijeme snažnog uzleta industrije i procvata Njemačke i A-U) Bugari se odlučuju da za svog kneza imenuju Ferdinanda Maksimilijana I iz germanske loze Saks-Koburg-Gota.
    U Rusiji je nastupio šok. Oni ovaj bugarski izbor nikada nijesu htjeli priznati.
    Suprotno onom što bi se moglo pomisliti, bugarski narod volio je svoje suverene iz ove dinastie, a i oni su se trudili zastupati bugarske interese što su najbolje znali i umjeli.
    Treću i posljednju izdaju Bugara Rusi su učinili nakon II balkanskog rata (1913.) kada su Srbiji (koja je imala prorusku dinastiju) dozvolili da nakon što su Bugari izgubili rat, tako okrutno kazni Bugare, da su im poništena ne samo postignuća plaćena krvlju u ranijim ratovima, već je Rusija podržala Srbiju i Grčku u otimanju i onih djelova teritorije u kojima je živjelo jasno bugarsko stanovništvo.
    Dolje je karta šta je Bugarska imala, a šta je (najviše zaslugom Rusa) izgubila.

Kada su se Rusi našli na bugarskim granicama (1944.) nijesu htjeli ni da čuju da se Bugarima prizna bila šta od onog što su blagoslovom njemačke u WWII ratu povratili i osvojili.

Naklonost prema Rusima zauvijek ili makar zadugo) je izgubljena.
    Paradoksalno, a i to treba pomenuti, da se ova rezervisanost nikada nije desila na drugoj strani. Običnim Rusima Bugari i dan danas spadaju među omiljene narode. Čak šta više, sve ankete su (makar do skoro) pokazivale da među Rusima postoji znatno veća naklonost prema Bugarima nego prema Srbima.

Eto, i detaljnog pojašnjenja kako su se i zašto posvađala dva oka u glavi - Rusi i Bugari.
    Može da bude korisno i za nas i za temu, a ne mora.
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 16:37.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Bugari su vrlo kritični prema svom učešću u drugom svjetskom ratu, i apsolutno nisu tražili nikakve teritorije nakon što su se po drugi put našli na strani gubitnika svjetskog rata.

Elem, bio je to čudan obrt. Bugarska je bila štićenik Rusije, i onda postala Njemački saveznik, a Srbija štićenik Austrije, i onda postala Ruski saveznik. Već 1914. će se pokazati da su teritorije oko kojih su se sukobili, postale kugla oko vrata Srbiji, jer stanovništvo nisu mogli mobilisati za rat, a na zapadu su se otvorile nove mogućnosti za više nego duplo proširenje.

Mada, razlaz Srbije i Austrije je bio neminovan. Na zapadu se nalazilo etničko srpsko stanovništvo, za razliku od juga, gdje su se samo nalazile istorijske teritorije, ali ne i etnički Srbi. A kao što znamo, to je već bilo doba nacionalizma, kada je nacionalna pripadnost i ujedinjenje okosnica državne politike, a ne feudalni princip. Prema tome organizacije nacionalnog ujedinjenja i u Srbiji i u Bugarskoj su radile susjedima o glavu - VMRO o glavi Petrovića, a Crna Ruka o glavi Habzburga.

Danas je sigurno samo jedno - Srbija je blagoslovena što nema još i Makedoniju oko svog vrata.

dolje je karta šta je Bugarska imala, a šta je (najviše zaslugom Rusa) izgubila.
    Ovo su gubici nakon WW I, a ne nakon drugog balkanskog.
    You can kill a player, but you can't kill the game

Thanks Thanks Given 
    230
    Thanks Thanks Received 
    73
    Thanked in
    57 Posts

Rekao bih da Crnogorci uopce ne trebaju obracat paznju na onu bahate, mracnjacke, srednjovjekovne tvrdnje i fantazije (a bolje je rec budalastine) koje iznose Srbijanci i Rusi kad je u pitanju prikljucenje Crne Gore NATO-u i Europskoj Uniji.
    Odavno vec sam odustao od citanja ruskih internetskih forumova na temu Crna Gora, ali sam nedavno presao po jednom linku na jedan takav forum i bio sam potpuno sokiran kako se doticni pretvorio u ... fontanu bahatosti, nepostovanja, osjecaja superiornosti, a cak i mrznje prema "zaostalim i nezahvalnim Crnogorcima", is sve to iz usta ljudi koji stalno borave u CG i uzivaju u njezinom gostoprimstvu

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Shamrock View Post
    Ovo su gubici nakon WW I, a ne nakon drugog balkanskog.
    Već sam to primijetio i upravo tražim kartu sa demarkacionim linijama 3 savezničke vojske u Makedoniji 1912.. U svakom slučaju zahvaljujem na sugestiji.
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 16:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

^^

Po demarkacionoj liniji, Srbija bi dobila Skoplje i Kumanovo, Bugarska otalo. Mislim da je i pojas oko Skoplja bio sporan.

EDIT: Kao dio srpske teritorije se računala i cijela Albanija osim južne, kao i ujedinjenje sa Crnom Gorom. Time bi Balkan bio efikasno podijeljen između Srbije na zapadu, Bugarske na istoku, i Grčke na jugu. Too good to be true.

Thanks Thanks Given 
    96
    Thanks Thanks Received 
    112
    Thanked in
    90 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Ja Rakun, ne znam da je to raširena pojava. Postoje sporadični incidenti, ali bih (mada nemam u vezi toga neke mjerljive podatke) na bazi vlastite procjene (građanina koji je u tom pitanju rekao bih čak i hipersenzitivan), bio sklon da utvrdim da je ruska (sad već možemo reći) manjina, jedna od najposlušnijih.
    Ti ljudi, opet kažem-govorim iz vlastitog ugla procjene koja možda i nije dobra, uglavnom ne skreću pažnju na sebe, ne iskazuju neobične prohtjeve, nijesu militantni i žive normalno svoje živote.

Za one građane koji vrše incidente postoji zakon i treba ga primjenjivati. To je uostalom obaveza države. Prema Zakonu o strancima izvršioca/izgrednika koji se ponavlja u izvršenju krivičnog djela/prekršaju ili je njegovo djelo/prekršaj posebno opasno i štetno, država ima mogućnost ne samo osuditi, već ga nakon odležane/izmirene kazne, privremeno ili trajno udaljiti iz zemlje.

Iako ne mislim da ti je to namjera, moramo voditi računa da svojim ponašanjem (čak i kada imamo najbolje namjere) ne podstičemo bilo kakvu ksenofobiju. Nebitno o kom narodu se radilo.
    Svaki Rus u Crnoj Gori kojega sam vidio (ni jednog nisam upoznao) se ponaša nevjerovatno bahato,kao zadnja svinja i praktično kao da je vladar Crne Gore. Svrati malo do Bara(pošto ih tamo ima najviše, a i pravi je grad u pitanju).
    Podvukao sam U CRNOJ GORI pošto ne znam da li je naša zemlja privukla Ruse takvog profila.
    Što reče Radojčić(kojeg ne podnosim)
    "Posmatrajući ove "naše" Ruse ne mogu da vjerujem da se radi o naciji koja je oblikovala Evropsku kulturu"
    "Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

^^

Pitao si El Rea, ali bih ja rekao: Moto EU je ujedinjeni u različitostima, a ne ujedinjeni u anglosaksonskoj kulturi.

U svakoj kulturi može postojati red. To apsolutno ne znači odricanje od kulture. Tajvan je zemlja sa većinskom Han populacijom, u kojoj vlada red. U Japanu vlada red, a da se nikad nisu odrekli sopstvene kulture. Red vlada i u Urugvaju, i u Singapuru, Izraelu. Mnoge zemlje trećeg svijeta ozbiljno rade na tome da uspostave uređena društva, neke ubraznim koracima, poput Turske, NR Kine, itd. Bitno je da su ljudi, odnosno njihove elite, stekle svijest da nešto ne štima, i da se nalaze na začelju. Kina, u svojim najozbiljnim procjenama bruto količine svjetske moći, sebe svrstava na 7. mjesto, iza Kanade. Dakle oni sebe podcjenjuju, samokritični su.

Mi ne možemo ići naprijed sa ovako tragičnim nedostatom samokritičnosti. Zaljubljeni smo u same sebe, zato i nazadujemo.

Objasni to Englezima u Benidormu.
    Ne smatram pod emancipacijom prihvatanje anglosaksonske kulture, već upravo to prihvatanje različitosti.
    Kad će naš "prosječni građanin" prestati da gleda druge po vjeri, naciji ... i gaji odbojnost i predrasude prema cjelokupnim narodima.

Sa boldovanim se većim dijelom slažem ali smatram da ne nazadujemo već samo sporije idemo nego što bi trebali.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    Svaki Rus u Crnoj Gori kojega sam vidio (ni jednog nisam upoznao) se ponaša nevjerovatno bahato,kao zadnja svinja i praktično kao da je vladar Crne Gore.
    Apsolutno svaki Rus kojeg sam upoznao u CG je nobles. Moja riječ protiv tvoje.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

Svaki Rus u Crnoj Gori kojega sam vidio (ni jednog nisam upoznao) se ponaša nevjerovatno bahato,kao zadnja svinja i praktično kao da je vladar Crne Gore. Svrati malo do Bara(pošto ih tamo ima najviše, a i pravi je grad u pitanju).
    Podvukao sam U CRNOJ GORI pošto ne znam da li je naša zemlja privukla Ruse takvog profila.
    "Posmatrajući ove "naše" Ruse ne mogu da vjerujem da se radi o naciji koja je oblikovala Evropsku kulturu"
    nijesu u pravu za Ruse , ja imam komsiju a i znam ih par ovdje sto su se doselili i zive ovdje i mogu ti reci da su bas dobri i kao komsije i kao sagovornici i kao ljudi.
    nego opet moguce ili sam ja imao srece da naletim na takve ili ti nisi pa si nalijecao na neke probisvjete.
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by lepetanac View Post
    nijesu u pravu za Ruse , ja imam komsiju a i znam ih par ovdje sto su se doselili i zive ovdje i mogu ti reci da su bas dobri i kao komsije i kao sagovornici i kao ljudi.
    nego opet moguce ili sam ja imao srece da naletim na takve ili ti nisi pa si nalijecao na neke probisvjete.
    Prvi put se slažem sa Rakunom. Jako bahato ponašanje, nekultura, bezobrazluk, ponašaju se kao da smo mi čoče obavezni znati ruski jezik. Beknuti mrvu engleskog ne znaju, a oni koji znaju, često i neće i onda mi nešto mlate i gestikuliraju.

Oni su došli u CG, stoga ili da nauče naš jezik ili makar engleski.

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

A kako zaključi da su bahati, svinje zadnje i praktično da se ponašaju kao da su vladari Crne Gore, a sam kažeš da ni jednog nisi upoznao.

Ne razumijem, drže naočare na vrh glave na posebno bahat način??

Thanks Thanks Given 
    5,881
    Thanks Thanks Received 
    7,608
    Thanked in
    3,046 Posts

Quote Originally Posted by Lucas View Post
    Oni su došli u CG, stoga ili da nauče naš jezik ili makar engleski.
    E ovo je već novost. Dakle treba na granici fino uvesti novi protokol. Ko ne zna zborit po naški ili makar engleski, na lijevo krug, ne smije dolazit ovamo.

Kako sam ja bahat i bezobziran bio kad sam bio u turističkoj posjeti Mađarskoj. Ne znam njihov jezik a ni njemački, koji većina Mađara priča, i tu bahato bezobrazno i svinjski pokušavao da se sporazumijem sa njima na engleskom. Sve sam nešto mlatio i gestikulirao, stvarno sam bio nekulturan.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    312
    Thanked in
    216 Posts

da ne ulazim u raspravu oko Rusa koje i onako ne volim previse. ja sam samo pricao iz mog iskustva one koje poznajem licno i bolje su komsije nego dostina sa kojima sam odrastao u komsiluku zajedno.
    da ti pomogne, uskoci kad treba i sve sto od dobrog komsije ocekujes. a ovdje je preko 5 god
    Crna Gora, gnjezdo sokolova,
    ko te kleo – jaki Bog ga smeo,
    Tko zlobio – crn mu obraz bio

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    E ovo je već novost. Dakle treba na granici fino uvesti novi protokol. Ko ne zna zborit po naški ili makar engleski, na lijevo krug, ne smije dolazit ovamo.

Kako sam ja bahat i bezobziran bio kad sam bio u turističkoj posjeti Mađarskoj. Ne znam njihov jezik a ni njemački, koji većina Mađara priča, i tu bahato bezobrazno i svinjski pokušavao da se sporazumijem sa njima na engleskom. Sve sam nešto mlatio i gestikulirao, stvarno sam bio nekulturan.
    Nisi bio nekulturan ali glup, svakako. Otići u stranu zemlju i ne znati ni jedan jezik osim svog, hahaha, debilizam. Takvi ljudi makar angažuju prevodioca ili se na bilo koji način snađu.

Nadam se da si makar bio pristojan, jer Rusi se jako uvrijede ako ih ne razumiješ na ruskom, i počnu da se dernjaju i gestikuliraju i mlataraju rukama kao mutavi, jer jelte, ruski je svjetski i uzvišeni jezik, i sramota je ne znati ga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Po demarkacionoj liniji, Srbija bi dobila Skoplje i Kumanovo, Bugarska otalo. Mislim da je i pojas oko Skoplja bio sporan.
    EDIT: Kao dio srpske teritorije se računala i cijela Albanija osim južne, kao i ujedinjenje sa Crnom Gorom. Time bi Balkan bio efikasno podijeljen između Srbije na zapadu, Bugarske na istoku, i Grčke na jugu. Too good to be true.
    Da, evo sam našao tu kartu, pa ću korigovati izvorni tekst. Nešto je preglednija od ove tvoje, s tim što je tvoja detaljnija i jasnija. Makar onima koji se snalaze sa francuskim.
    Uglavnom gore u tekstu sad će biti istaknuta prava karta vojničkih rezultata balkanskih saveznica i stanje uoči novembra 1912. i osnivanja Albanije. Stvaranje Albanije nije razlog za razilzak i novi (sada međusobni) rat balkanskih saveznika, ali je svakako povećalo nezadovoljstva svih saveznica, jer se svakoj činilo da je dobila daleko manje nego što joj pripada, te da se njenim istorijskim teritorijama šepuri drugi.

Lijepo je vidjeti kada činjenice ne dovodimo u pitanje.
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 17:00.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by kimmi View Post
    Čisto sumnjam da ima takvog ovdje. Stvar je elementarne kulture da turistu ne dočekaš namršten i preko one rabote.

Odluta se od teme. Ovo je više za PDF turizam.

El Re, molio bih te da izneseš mišljenje, daš projekciju, koliko vremena će morati proteći da se naš "prosječni građanin" emancipuje u dovoljnoj mjeri da njegov sistem vrijednosti bude makar približan nekog prosječnog EU građanina?
    Neće to brzo dragi kimmi...Crnogorci se moraju osloboditi orjentalno-azijatskog čipa u glavi, ali kad god ja to kažem ljudi ne reaguju baš blagonaklono. Pa razmišljam da li je bolje da ćutim i da se pravim da je sve Ok, ili da ponavljam ne bih li ljude motivisao da o tome razmišljaju.
    Mada kad vidim one Crnogorce/ke koji se ubiše od ukazivanja na neke ovdje širroko prihvaćene izopačenosti i to s koliko željie nas podstiču da razmišljamo o načinu drugačijeg života i ponašanja, pa ipak ništa, jasno mi je koliko i ono što ja napišem može ikog zamisliti.

Glavna reforma koja je preduslov svih reformi u CG je - reforma svijesti.
    Kad bi u tome uspjeli pitanje je đe bi bio kraj ovoj lijepoj zemlji. Bistrih, ali na žalost, u većini nedovoljno prosvijećenih ljudi.
    Nama u CG treba nacionalni pokret (pravi mali nacionalni konsenzus koji bi nadišao nivo partija) koji bi nas sve podstakao da se mijenjamo i budemo bolji. Da promijenimo prvo odnos jednih prema drugima, zatim odnos prema državi, i na kraju, ali ne najmanje važno, odnos prema gostima.

Što rekoše Buksovci kod Gorana Milića u Alhemiji Balkana (parafraziram) Crnogorci su postigli sve što imaju u CG vlastitim trudom, znojem i znanjem, i toliko su dobri u tome da bi bilo konačno red da neko dođe i prekine ih. Da im kaže: "ljudi,..ajde, malo stanite i probajte ovako, da vidimo što će bit.."
    Last edited by El Re; 21-04-14 at 16:57.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Nista se agresivno i radikalno ne moze.
    Svako ko zeli da formira gradjansko demokratsku politicku svijest, taj treba da bude primjer postovanja svih razlicitosti a ne samo one kojoj sam pripada.
    Ostalo je sve represija i ponizavanje intelekta. Ko to voli, nek izvoli. Mislim da ni "ovdje" niko nema tu moc da vrsi logistiku takve misli.
    Sve sto je licemjerno intelektualcu, licemjerno je i prosjecnom gradjaninu, a posebno je licemjerno kukavicko ponasanje, gdje se utekne od ljudske odgovornosti i zastite te razlicitosti. Pa s teme na temu, ali zaobilazno i sto dalje od intelektualne odgovornosti - biti covjek.
    Na malo se poznaju "ljudi". Na pricu, iha...
    Strasno razocarenje, i to zbog par partijsko profitnih podrski i podilazenja.. Tja.. Sitno.

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 21-04-14 at 17:23.

Thanks Thanks Given 
    1,454
    Thanks Thanks Received 
    5,781
    Thanked in
    2,715 Posts

Quote Originally Posted by Lucas View Post
    Ponašaju se kao da smo mi čoče obavezni znati ruski jezik. Beknuti mrvu engleskog ne znaju, a oni koji znaju, često i neće i onda mi nešto mlate i gestikuliraju.
    Istina. Zaposleni u ugostiteljskom sektoru tu nelagodnost osjećaju svakodnevno na svojoj koži.

No, nije samo krivica na Rusima (koji smatraju da najveći slovenski jezik mora biti i ovdje u upotrebi) već i na stanovništvu koje se potrudilo da se stekne takav dojam. Očit primjer tome su sveprisutni bilbordi (posebno izraženo na primorju) sa natpisima na ruskom jeziku o prodaji nekretnina; reklamiranje salona namještaja, ugostiteljskih objekata; natpisi o pružanju raznih usluga.. i sl. Dakle, čini se da je krivica obostrana.
    Last edited by starwalker; 21-04-14 at 19:30.
    The more things change, the more they stay the same.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by starwalker View Post
    Istina. Zaposleni u ugostiteljskom sektoru tu nelagodnost osjećaju svakodnevno na svojoj koži.

No, nije samo krivica na Rusima (koji smatraju da najveći slovenski jezik mora biti i ovdje u upotrebi) već i na stanovništvu koje se potrudilo da se stekne takav dojam. Očit primjer tome su sveprisutni bilbordi (posebno izraženo na primorju) sa napisima o prodaji nekretnina; reklamiranje salona namještaja, ugostiteljskih objekata; napisi o pružanju raznih usluga.. i sl.
    Da. Ma nije problem što oni ne znaju, nego sa kakvim bezobrazlukom oni odbruse i viču ako ne znaš njihov jezik. Taj njihov stav da su oni u mojoj zemlji dominantniji i važniji od mene, piiih, to su ih naučili novopečeni domicilni bogataši koji bi rođenu majku i gu*zicu prodali za dobre pare a ne imanje. Na svaku stranu ruski jezik na bilbordima, ruske zgrade čak i ruska naselja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tužno li vas je čitat. Baš depresiju dobijem kad vidim ovakvo razmišljanje svojih vršnjaka, mladih, naprednih, otvorenih, koji bi kao trebali da teže nekim saznanjima. Ali vi već sve znate, pa i DNK svih naroda ponaosob. Đe vama neko da objasni da ste utisak o stvarima stekli na osnovu iskustva u okviru svoje provincije od 500 km 2 obale.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Tužno li vas je čitat. Baš depresiju dobijem kad vidim ovakvo razmišljanje svojih vršnjaka, mladih, naprednih, otvorenih, koji bi kao trebali da teže nekim saznanjima. Ali vi već sve znate, pa i DNK svih naroda ponaosob. Đe vama neko da objasni da ste utisak o stvarima stekli na osnovu iskustva u okviru svoje provincije od 500 km 2 obale.
    O svjetski čovječe i kosmopolito, ne mješaj se među nas gubavcima.

Kosmo=Srbija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naravno da se ne miješam, to mi je takoreći, životna misija.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Ja živim u Baru i mogu ti odmah reći da nisi u pravu, poznajem ih dosta, sa nekima se i družim i naravno mogu reći sve najbolje za njih. Gamad ima, pjandure koje prave probleme, ne žele ni da probaju da pričaju srpski, stipse, bezobrazni. Sve u svemu, ništa gori od nas nisu.
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Sve što si ovim "upadom" učinio jeste pokazao vlastito neznanje. Ali nije važno...
    Dakle, ponavljam, Bugarska je bila ruski satelit sve do srpsko-bugarskog rata 1885 (1886.).
    Hvala na vrlo poucnom tekstu. Kao i obicno, tvoj opsirni odgovor ima malo veze sa onim sto je povod rasprave. Prvo si tvrdio da je vrijeme "njenog oslanjanja na Rusiju završeno negdje u vrijeme Berlinskog kongresa", sto je bilo 1878. Sad kazes "Bugarska je bila ruski satelit sve do srpsko-bugarskog rata 1885 (1886.)". Desetak godina tamo-ovamo, nema veze :-)

Dalje, ti tvrdis da se Bugarska okrenula od Rusije i izabrala austrijskog kandidata 1887. zbog "ruske izdaje" tokom srpsko-bugarskog rata. Ne pominjes da je, tokom tog istog rata, Austrija otvoreno podrzavala Srbiju i, na kraju, zaustavila Bugare otvoreno im prijeteci ratom. Dakle, po tebi, Bugari su bili ljuti na Ruse sto su ih "izdali" ne podrzavajuci ih dovoljno, ali nisu bili ljuti na Austrijance sto su im prijetili ratom. Nesto fali toj logici.

Ne mislim da su Rusi izdali Bugare posle Drugog balkanskog rata. Na pocetku rata, kad su Bugari napali svoje saveznike, Rusi su ih otvoreno upozorili "Ne ocekujte od nas nista i zaboravite na postojanje svih nasih dogovora od 1902 do danas". Posle toga tesko da im je Rusija ista vise dugovala.

Ali citava rasprava je samo oko tvoje tvrdnje da se Bugarska nije oslanjala na Rusiju posle Berlinskog kongresa. Jeste, u najmanju ruku do Drugog balkanskog rata, uostalom pred sami taj rat na vlasti su bili rusofili predvodjeni Gesovom.

Inace, dobri su ti istorijski postovi, samo malo previse zacinjeni licnim sklonostima i emocijama.
    Last edited by SKOJ; 21-04-14 at 21:22.

in bed with Eva Simons 26°21'29.9"N 127°47'02.0"E
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

a kako pojedini brane Ruse, pa da su im iz oka ispali..
    meh, narod ka' i svaki drugi samo što im je vladar s malo bolesnijim globalnim ambicijama..

Page 9 of 165 FirstFirst ... 56789101112131959109 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)