Ja na svaki svoj post kazem da je iz licnog iskustva. Tako da kako si ti imao lose iskustvo sa englezima ja sam imao sa rusima i srbima. Ti si mozda imao izolovane slucajeve a ja iza sebe imam sezone i sezone rada, i to ne sezonski vec sam ja cijele godine radio sa Rusima. Ali ja tebe ne zovem ni ksenofobicnim ni zatucanim samo zbog toga sto nam se misljenja/iskustva razlikuju.
Da se vratim na temu.
Iskreno se nadam da ce ova kriza natjerati gradjane Rusije da pocnu prodavati nekretnine u CG posto zasto, kako bi se stabilizovalo trziste nekretnina u turistickim centrima. Isto tako iskreno se nadam da ce se broj Ruskih turista smanjiti na prihvatljiv nivo i da ce se broj EU turista onda izjednaciti sa brojem rusa kako bismo imali balans na turistickom trzistu. Jednostavno cu objasniti. Prosle godine hrvatska je zabiljezila 180 000 Ruskih turista manje nego 2012 godine, a sve zbog toga sto su hrvati usli u EU i onda im trebaju vize, po defaultu misle da je skuplje itd. E sad uzmimo da CG udje u EU, sve prodajemo rusima i cijeli turizam podredili smo njima (pa kad vidim po BD jelovnike na nasem i ruskom jeziku a engleskog nema kap me ubije) rusi odluce samo da migriraju u neku zemlju koja nije EU kao sto je Albanija(koja ima prelijepu obalu), Tajland, Maroko, Tursku itd itd. Onda imas 3-4 godine praznog hoda dok ne pocnes privlaciti turiste sa strane. Svi koji su u turizmu znaju da se jedna losa sezona moze prezivjeti ali 2-3 bas tesko.
Sezona 2012 i 2013 90% gostiju bili su mi iz EU, SAD, Kanade i Australije. Ni jedan jedini incident nisam imao ( da kucnem).
Prije nego sto sam se "presaltao" na zapadne turiste i kada mi je vecina gostiju bila iz Rusije i Srbije, sezone '09 '10 '11 sam nebrojeno puta zvao policiju, vodio goste po bolnicama jer se u tuci ili pijani povrijede, kupovao novi namjestaj koji bi bio unisten, tjesio recepcionerke zbog sexualnog uznemiravanja, vadio pijanim rusima jezik, sprijecavao konobare da ne ubiju goste jer gosti jedu racune i tako dalje i tako dalje

Reply With Quote

turisti ti klicu: gandalfe oplodi nas!
Pogotovo u odnosu na velicinu i broj stanovnika...

Bookmarks